Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2021

 

Ter informatie: 2021, het tweede coronajaar, was volgens het KMI het natste jaar sinds 2002.

 

Kerstweekend van zaterdag 25 en zondag 26 december 2021l
- Zaterdag 25 december (Kerstmis): enkel Walter fietste de geplande rit van
54 km naar het parcours van de UCI World Cup Cyclocross in Grembergen (foto).
Verder waren er 's middags in ons lokaal ook nog 3 leden aanwezig die een 'eigen parcours' gefietst hadden, alsook 5 apéro-sympathisanten die allen konden genieten van
diverse traktaties van de gisteren jarige Herald (68) en ook van de lekkere kersthapjes aangeboden door onze lokaalhouders (foto 1 / foto 2).
Een grijze voormiddag met perioden van regen of motregen tot rond 10 uur. Daarna droog. Vrij strakke oostenwind. Temperatuur: een zachte 7° om 6 u 's morgens, maar daarna eigenaardig genoeg dalend tot 4° om 9u30 en nog amper 2 à 3° op de middag...
- Zondag 26 december: 8 leden fietsten een rit van 51 km naar de Grote Markt van Brussel. Speciaal en uniek dit jaar was dat we de Grote Markt bereikten dwars door het prachtige Brusselse stadhuis!
's Middags in ons lokaal waren er ook nog 2 leden present die een 'eigen parcours' hadden gefietst alsook 2 apéro-sympathisanten.

Een onverwachts vrij zonnige voormiddag, met enkel op het einde wat toenemende bewolking.
Overal droge én propere wegen. Zwakke wind uit zuidoost. Temperatuur: van 2 tot 5°. Prima fietsweer op deze tweede kerstdag!
PS: de door het KMI voorspelde regen kwam pas rond 13u15.
Zoals elk jaar met kerst was het zeer rustig in de Brusselse straten en waren er, ondanks corona, ook tamelijk wat buitenlandse toeristen op de Grote Markt (foto 1 / foto 2).
We sloten ons jaar in schoonheid af met ook vandaag nog sandwiches van de lokaalhouders en een paar traktaties van (bijna) kerstkind Herald en ook nog van enkele andere aanwezigen
(foto 3 / foto 4).

 

Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 december 2021l
- Zaterdag 18 december: in totaal 17 actieve leden vandaag.
12
(een groepje van 11 + Wim apart) fietsten een rit van
55 km langs o.a. Ottergem, Vlekkem, Oordegem, Massemen, Wetteren, Smetlede, Impe, Erondegem...
4 leden (een trio + een enkeling) reden een 'eigen rit'.
Tenslotte was er ook nog één apéro-sympathisant.

Droog maar zwaarbewolkt en soms wat (zo goed als verwaarloosbare) lichte 'nevelvochtigheid'. Matige wind uit oostnoordoost. Temperatuur: gans de rit rond de 7°C.
Zoals zo dikwijls in deze periode van het jaar was hier en daar een vuile passage niet te vermijden...
Op het einde van onze rit werden er een paar foto's genomen aan de mooie kerstversieringen op het Welleplein en aan het gemeentehuis (foto 1 / foto 2).
- Zondag 19 december: 6 leden fietsten een rit van 51 km langs o.a. Essene, Asbeek, Asse, Bekkerzeel, Groot-Bijgaarden, Dilbeek, St-Martens-Bodegem, Ternat...
We hielden een korte stop aan de achterkant van het prachtige 'Kasteel de Viron' (ook gekend als het gemeentehuis van Dilbeek).
Daarnaast was er 's middags in ons lokaal ook nog Kenny die een 'eigen parcours' had gefietst, alsook 2 apéro-sympathisanten.
Een sombere zwaarbewolkte zondagvoormiddag met gedurende een aanzienlijk deel van de rit licht, doch niet echt natmakend gemiezer. Zwakke wind uit noordwest. Temperatuur: van 5 tot 6°.
Zo goed als overal natte wegen en dus opnieuw kuiswerk aan de fiets...

 

Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 december 2021l
- Zaterdag 11 december: 10 leden fietsten een rit van
52 km naar Geraardsbergen. Deelnemer nummer 11 (Marc DW) vertrok apart en pikte ongeveer halfweg aan in Onkerzele.
Daarnaast 's middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Olivier ('eigen rit') + 2 apéro-sympathisanten.
Droog en gans de rit zonnig met slechts een paar wolkenvelden. Wegdek vooral in het begin van de rit op de meeste plaatsen nog nat. Matige westenwind. Temperatuur: van 3 tot 6°. Al bij al prima fietsweer voor de tijd van het jaar!
Bijkomende informatie: na aanhoudende regen en smeltende sneeuw, gisteren van in de vroege ochtend tot rond 4 uur deze nacht, konden we vaststellen dat de velden er op tal van plaatsen verzopen bij lagen en dat de beken en ook de Dender waren aangezwollen tot soms kolkende watermassa's. In Ninove was de Oude Kaaibrug zelfs opgetrokken (en dus afgesloten voor alle verkeer) om het Denderwater veilig te laten passeren!
Tenslotte nog een paar vaststellingen:
- net nu we vandaag voor het eerst om half tien vertrokken was het zowat de zonnigste dag van de laatste weken.
- opvallend veel auto's op de baan vandaag. Pre-Kerstshopping?
- Zondag 12 december: ondanks het minder goede weer fietste klassementsleider Marcel als enige de geplande rit naar Dilbeek (die overigens volgende zondag opnieuw geprogrammeerd is).
Daarnaast 's middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Wim die een 'eigen rit' had gereden alsook 4 apéro-sympathisanten voor een babbel en een drankje.
Het weer: de ganse voormiddag zwaarbewolkt met een miezerige motregen. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 7 tot 9°.

 

Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 december 2021l
- Zaterdag 4 december: 4 leden fietsten een rit van 65 km
langs o.a. Wolvertem, Westrode, Londerzeel, Merchtem...
Verder waren er ook nog 2 leden die een 'eigen rit' fietsten + 3 apéro-sympathisanten.
Zwaarbewolkt maar droog bij de start en in het eerste deel van de rit. Vanaf 10u45 aanhoudend (aangekondigde) regen, soms heel intens. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 4 tot 5°, maar tijdens de buien dalend tot een schrale 2°.
Wegens de regen én de vertraging opgelopen door een lekke band van Eric, werd de rit van in Asse-ter-Heide wijselijk met een paar kilometers ingekort.
- Zondag 5 december: lichte tot gezapige regen van 's morgens vroeg tot na het startuur en begrijpelijkerwijze dus niemand aan de start vandaag.
's Middags in ons lokaal aanwezig: Marc DW (pas vertrokken om 10u30, na de regen, voor een 'eigen rit') alsook 4 apéro-sympathisanten voor een babbel, een drankje én snoepjes van de Sint...
Ter info: rond 9u30 hield het op met regenen maar het bleef zwaarbewolkt en de wegen bleven uiteraard nat. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 3 tot 4°.

 

Weekend van zaterdag 27 en zondag 28 november 2021l
- Zaterdag 27 november: enkel Kenny op de fiets vandaag (eigen rit van 70 km richting Dendermonde). Daarnaast 's middags ook nog Marc VA en Staf aanwezig in ons lokaal voor een babbel en een drankje.

Droog maar koud: van 0 tot 3°C. Wisselend bewolkt met ook enkele opklaringen. Zwakke wind uit zuidelijke richting. Wegdek op de meeste plaatsen lichtjes nat, waardoor er gevaar was voor lokale ijsplekken.
PS: bij de reeds bestaande coronamaatregelen (zie zaterdag 20/11) kwam er vanaf vandaag ook nog bij dat er maximaal met 6 personen aan een tafel mocht worden gezeten.
- Zondag 28 november: enkel Marc VA aan de start. Hij hield het dan maar bij een korte droge rit.
's Middags kwam daar gelukkig ook nog
apéro-sympathisant Staf bij, zodat er tóch nog wat kon worden bijgepraat.
Droog en wisselend bewolkt bij de start om 9 u, maar vanaf 10 u aanhoudend eerst lichte, daarna gezapige, regen. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: 2 tot 4°.

 

Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 november 2021l
- Zaterdag 20 november:
15 leden fietsten een rit van 63 km langs o.a. Heldergem, Aaigem, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, Erwetegem (Luiveld, Gaverland, Potaardestraat, Klemhoutstraat), St-Martens-Lierde, Deftinge, Hemelveerdegem, St-Maria-Lierde (KMO-zone Wolfsveld, Waesberg), Erwetegem (Gaverland, Luiveld), Steenhuize, Aspelare, St-Antelinks, Nederhasselt, 'Lebeke'...
Bij de start stelde René ons in kennis van wegenwerken aan de voet van de Pijpketel (kruispunt Pijpketel-Rodestraat-Wijnhuizestraat) en dus werd de rit in Wijnhuize aangepast om deze te vermijden.
Naast de groepsrit waren er 's middags ook nog 2 leden aanwezig in ons lokaal die een eigen rit hadden gefietst.

Droog maar grijs. Zwakke tot matige zuidwestenwind. Temperatuur: gans de voormiddag rond de 10°C. Wegdek overal droog en dus geen kuiswerk aan de fiets...
Leuke en vrij uitgebreide apéro met diverse traktaties en véél herinneringen uit het verleden...
PS: naast het tonen van het Corona SafeTicket was het vanaf vandaag opnieuw verplicht om een mondmasker te dragen bij binnenverplaatsingen in
Belgische horecazaken.
- Zondag 21 november: nat weer en niemand gefietst vandaag.
's Middags wél 3 leden 'buiten competitie' aanwezig in ons lokaal voor een babbel en een drankje.
Gans de voormiddag zwaarbewolkt met perioden van regen of motregen. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 7 tot 9°.

 

Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 november 2021l
- Zaterdag 13 november:
zwaarbewolkt tot betrokken en gedurende zo goed als gans de voormiddag perioden van (lichte) regen en gemiezer. Géén fietsers aan de start, maar 's middags in ons lokaal wél 4 leden aanwezig voor babbel en een drankje.
Voor de volledigheid: matige westenwind / temperatuur van 10 tot 12°.
- Zondag 14 november: 10 leden fietsten een vlakke rit van 63 km naar windpark BredeKop ten zuiden van de E17 op het grondgebied van Berlare en Zele.
Verder arriveerden er 's middags in ons lokaal ook nog 2 leden die een eigen rit hadden gefietst + 2 apéro-sympathisanten buiten competitie.
Droog maar gans de rit bewolkt. Wegdek op tal van plaatsen nog lichtjes nat. Matige noordoostenwind. Temperatuur: van 9 tot 10°.
Aan de kerk van Uitbergen was er een zeer toevallige ontmoeting met ex-clublid Dirk De Saedeleer die daar met zijn vrouw deelnam aan een wandeltocht.
Op het einde van de rit maakten we in Aalst een klein ommetje om er door de pas deze week afgewerkte Molenstraat te fietsen.

 

Donderdag 11 november 2021 (Wapenstilstand)
10 deelnemers fietsten een rit van 64 km langs o.a. Erembodegem, Affligem, Moorsel, Baardegem, 'Eeksken', Opwijk, Peizegem, Malderen, Londerzeel, Steenhuffel, Merchtem, 'Waaienberg', 'Koereit', Krokegem, Asse, Asbeek, Essene, 'Blakmeers', Affligem...
Een mooie rit met o.a. gedeelten van drie fietsostrades, namelijk de F221 (Dendermonde-Asse), de F27 (Aalst-Londerzeel) en de F44 (Gent-Mechelen). Allemaal routes die in onze jongere jaren nog niet bestonden...
Na de rit mochten we in ons lokaal ook nog Eddy DP begroeten als apéro-sympathisant.
Droog en overwegend bewolkt. Enkel op het einde een paar schuchtere opklaringen. Zwakke wind uit het zuiden. Temperatuur: van 5 tot 8°. Rustig doch vrij fris herfstweer dus.
Opvallend weinig verkeer op de baan vandaag, en ook overal droge en propere wegen.

 

Weekend van zaterdag 6 en zondag 7 november 2021l
- Zaterdag 6 november:
15 leden fietsten een rit van 64 km langs o.a. St-Katherina-Lombeek, Borchtlombeek, Eizeringen, Gooik, Oetingen, Vollezele, Waarbeke...
Daarnaast fietste Olivier op z'n eentje een eigen rit.

Droog maar gans de rit zwaarbewolkt. Op het einde zelfs wat dreigend bewolkt met een paar verwaarloosbare lichte druppels. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 5 tot 9°. Wegdek zo goed als overal droog en ook vrij proper.
Wegens door onze wegkapitein niet gekende wegenwerken in Borchtlombeek dienden wij daar tot twee keer toe rechtskomkeer te maken.De extra kilometers die we daar maakten werden later in de rit gecompenseerd door een lus in Ninove weg te laten.
Op de rotonde aan de Denderbrug tussen Okegem en Pamel konden we vaststellen dat de auto die daar op Allerheiligen in de Dender reed wel héél snel moet gereden hebben...
Na de rit waren er traktaties van Norbert op de geboorte van zijn 3e kleinkind Freya, Vlaams-Amerikaanse dochter van zoon en ex-clublid Joost.
- Zondag 7 november: 7 leden fietsten een rit van 64 km langs o.a. Heldergem, Aaigem, Ressegem, Herzele, Grotenberge, Leeuwergem, Elene, Zottegem, Erwetegem, Ophasselt, Idegem, Appelterre, Ninove...
Daarnaast waren er 's middags in ons lokaal ook nog 3 leden aanwezig die een eigen rit gefietst hadden, alsook Theo als apéro-sympathisant.
Droog en nog lichtbewolkt bij de start maar daarna, en dit tot einde rit, steeds meer zon. In het begin van de rit nog lichtjes natte wegen, maar daarna overal droog en proper en dus een minimum aan kuiswerk aan de fiets. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 10 tot 11°. Al bij al onverwachts aangenaam fietsweer!
Op het einde van de rit namen we een kort kijkje op de wekelijkse zondagvoormiddagboerenmarkt in het Hof Ten Henne in Iddergem. Zeker eens een bezoekje waard op een fietsloze zondag...
Voor gastrijder Steven De Borger eindigde de rit reeds vóór de start, toen bij het bijstellen van zijn zadelhoogte de vijs brak...

 

Verlengd weekend van zaterdag 30 oktober tot maandag 1 november 2021l
- Zaterdag 30 oktober: van 's morgens vroeg tot lang na de middag periodes met regen en buien en begrijpelijkerwijze dus géén fietsers aan de start vandaag.
's Middags wel 3 apéro-sympathisanten aanwezig in ons lokaal voor een drankje en een babbel.
- Zondag 31 oktober: eerste dag van het winteruur en een deelname van 11 leden voor een rit van
64 km langs o.a. Erondegem, Impe, Serskamp, Schellebelle, Wetteren, Laarne, 'Prullenbos', Ten Ede, Melle, Gontrode, Kwatrecht, Westrem, Bavegem, Vlierzele, Zonnegem, Bambrugge, Mere...
Lang geleden dat we nog eens langs het Prullenbos gereden waren (tussen Laarne en Ten Ede). Vrij onbekend, maar toch wel een verborgen pareltje van het Oost-Vlaams toerisme.
In Melle fietsten we door de Koekoekstraat, welbekend als (fictieve) woonplaats van 'de Man van Melle' uit het nineties tv-programma 'Schalkse Ruiters', maar huisnummer 70 is hier echter niet te vinden... - foto.
Na de rit was ook nog Staf aanwezig in ons lokaal als 'apéro sympathisant'.

Bewolkt maar droog met hier en daar nog een lichtjes nat wegdek. Vrij krachtige wind uit het zuiden. Temperatuur: van 12 tot 14°.
- Maandag 1 november - Allerheiligen: na een jaartje zonder (wegens Covid-19 lockdown), stond er dit jaar op Allerheiligen weer een VDM Halloween Classic op ons programma, dit keer naar de streek van Geraardsbergen met als hoogtepunt de mooie en bochtige klim van de Resteleustraat.
In totaal verschenen er 18 deelnemers aan de start (15 clubleden + 3 gastrijders), waarvan er 14 kozen voor de omloop van
76 km en 4 voor de ingekorte versie van 65 km.
's Middags was, na een 'eigen rit', ook nog Wim present als deelnemer nummer 19.
Droog en zonnig met een mooie blauwe hemel en prachtige wolkenvelden. Vrij krachtige wind uit zuidwest en dus rugwind gedurende de terugkeer. Temperatuur: van 9 tot 13°. Prima fietsweer voor Allerheiligen.
Na 5 km, aan de Warande in Haaltert, werden we even opgeschrikt door een val van gastrijder Steven (zoon van Patrick DB) op een onder natte herfstbladeren verborgen stoeprand. Dit gelukkig zonder veel erg. De rest van de rit verliep probleemloos.
Na de rit waren er in ons lokaal weer de traditionele al dan niet Quintine-traktaties van de vandaag jarige René (69 inmiddels). Verder waren er ook nog traktaties van Luc VDS (65 geworden op 28/10), van Pascal VDM (eerste deelname sinds 'Corona'), van ex-clublid Dolf Beeckman en nadien ook nog 'zomaar' van de twee wegkapiteins... Voeg deze overvloed aan traktaties samen met de hapjes die werden geschonken door onze lokaahouders, en we kunnen spreken van een meer dan geslaagde apéro!
PS: vanaf vandaag was het in alle Belgische horecazaken verplicht om een geldig Covid Safe Ticket te tonen. Gelukkig kregen al onze deelnemers groen licht bij het scannen van hun app!

 

Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021l
- Zaterdag 23 oktober:
11 deelnemers voor een rit van 65 km langs o.a. Aaigem, Woubrechtegem, St-Antelinks, St-Lievens-Esse, Grotenberge, Zottegem, Strijpen, 'Wolvenhoek', St-Goriks-Oudenhove, 'Vlamme', Erwetegem, Wijnhuize, Steenhuize...
Droog en vrij zonnig met hoge sluierwolken. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 6 tot 11°. Prima fietsweer, maar jammer genoeg op tal van plaatsen lichtjes natte en door landbouwers bemodderde wegen, en bijgevolg dus ook kuiswerk aan onze fietsen.
Onder de deelnemers mochten we ook gastrijdster Inge begroeten, die het uitstekend deed.
Na de rit was er een leuke apéro waar tal van anektdotes werden bovengehaald, al dan niet in verband met 'het fietsen'...
- Zondag 24 oktober: 14 deelnemers voor een rit van 63 km langs o.a. OLV-Lombeek, Gooik, Elingen, Pepingen, Beert, 'Hondzocht', Lembeek, Halle, 'Scheyssingen', Breedhout, Oudenaken, Gaasbeek, St-Kwintens-Lennik, 'Tuitenberg' (Eizeringen), Strijtem, Kattem, Liedekerke...
Op km 36 hielden we een stop
aan 'Het Betoverde Bos', de grootste muurschildering van België (ruim 2000 m2 groot) die zich bevindt zich op de achtergevel van golfkartonproducent Pacapime aan het kanaal tussen Lembeek en Halle. Foto's: 1 / 2 / 3 / 4.
Later in de rit, in St-Laureins-Berchem (km 46), hielden we ook nog een korte stop aan een recreatieve cyclocross die daar aan de gang was - foto.
Droog, rustig en zeer zonnig herfstweer met amper een paar hoge wolkensluiers. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 3 tot 12°. Prachtige vergezichten in het Pajottenland en ook zo goed als overal droge en, al waren er hier en daar toch landbouwers aan het werk, ook propere wegen.
We bedanken Patrick DB die ons vorige zondag een foto stuurde van deze mij tot dan toe onbekende muurschildering, en op die manier de voorzet gaf tot deze prachtige rit.

 

Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021l
- Zaterdag 16 oktober: 11 leden fietsten een rit van
66 km langs o.a. Outer, Voorde, Smeerebbe, Schendelbeke, Deftinge, Parike, Everbeek-Boven, St-Martens-Lierde, St-Maria-Lierde, Steenhuize, Aspelare...
Daarnaast waren er ook nog 2 leden die een 'eigen rit' reden.
Rustig en droog met eerst nog wat gesluierde zon en wolkenvelden, maar vanaf 10 uur volop zon en prachtige én zeer scherpe vergezichten.
Zwakke wind uit zuid tot zuidoost. Temperatuur: van 4 tot 11°. Prima herfstweer!
Na de rit was er een dubbele traktatie van Mike op zijn voorbije verjaardag (56 geworden op 15 september).
- Zondag 17 oktober: 12 leden fietsten een rit van
64 km langs o.a. Bambrugge, Burst, 'Kampen', St-Lievens-Houtem, 'IJshoutte', Balegem, Scheldewindeke, Moortsele, Landskouter, Oosterzele, 'Anker', Bavegem, Vlierzele, Zonnegem, Vlekkem, Ottergem...
Van aan het station van Scheldewindeke tot in Moortsele fietsten we op een pas recent afgewerkt gedeelte van de fietssnelweg F417 (Melle - Zottegem) - Foto's: 1 / 2.
Aan de kerk van Vlierzele hielden we een korte fotostop aan het 'Vliezels Beerke', een bronzen beeldje dat daar op zondag 12 september werd ingehuldigd - Foto's: 1 / 2.
Na de rit was er ook nog één apéro-sympathisant aanwezig in ons lokaal.
Droog met gedurende gans de rit een gesluierde zon en hoge wolkenvelden. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 7 tot 12°.
Na de rit was er een dubbele traktatie van Edy C t.g.v. zijn 65e verjaardag eerder in de week (12 oktober).
Door een 'hapering' op de GPS van Luc DB en een verkeerd opgeladen parcours op die van Eric, raakten beiden ons kwijt van bij de start. Gelukkig was er nog Theo, die iets te laat aan de start arriveerde, en daardoor de twee anderen alsnog op het goede spoor kon zetten. Na een lange achtervolging van liefst 40 km haalde het trio tenslotte de groep in... eind goed, al goed!

 

Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021l
- Zaterdag 9 oktober: afscheid van ons zomerseizoen met in totaal 20 leden (waarvan er 3 jammer genoeg enkel konden deelnemen aan het voormiddaggedeelte).
Om 9u30 vertrokken we aan de rand van het stadspark in Aalst voor
een stadbezoek aldaar onder de bekwame leiding van Staf. Op ons ongeveer 6,5 km lang wandelparcours was er o.a. een bezoekje aan het voormalige Begijnhof, de Sint-Martinuskerk (volop in restauratie), het stationsgebouw, de Utopia bibliotheek, het stadhuis, de toeristische dienst en.de Cimorné...
Tussendoor vergaten we ook niet de inwendige mens te versterken met twee consumpties in het gezellig ouderwetse
café Den Babbelaer in de Klapstraat.
Rond 13u15 keerden we terug naar ons lokaal, waar we dit jaar in de zaal mochten plaatsnemen, voor nog een aperitiefje en daarna een uitgebreid koud buffet, waarbij de wijn werd geschonken door onze lokaalhouders.
Conclusie: een zeer geslaagde dag, met een mooie én interessante wandeling in Aalst en ook daarna in de zaal van ons lokaal een goede sfeer, lekker eten (en drinken) en non-stop hits uit de sixties en early seventies, toen we nog echt JONG waren...
Foto's van deze dag klik hier!
Het weer: een fraaie herfstdag met eerst nog tamelijk wat ochtendgrijs, maar vanaf 10u45 volop zon. Temperatuur van 12 tot 16°. Prima wandelweer dus!
- Zondag 10 oktober: de day after, en toch een mooie deelname van 11 fietsers voor een rit van 60 km langs o.a. Kattem, Strijtem, Eizeringen, St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw, Zuun, Ruisbroek, Anderlecht (Het Rad, Neerpede), Dilbeek, St-Martens-Bodegem, Ternat...
In Neerpede brachten we een kort bezoekje aan de
 graffiti 'Hall of Fame'. Zie foto's.
Droog, maar een zeer hardnekkige én vochtigmakende mist gedurende het eerste deel van de rit. Pas in de Brusselse agglomeratie kregen we de zon te zien. Zwakke wind uit noordelijke richting. Temperatuur: van 6 tot 11°.

Tamelijk wat oponthoud onderweg door 2 lekke banden van Partick DB. Gelukkig was Norbert paraat!
Door de vochtige mist in het eerste deel van de rit was er toch wat kuiswerk aan de fiets.
De leden die gisteren niet konden aanwezig zijn op ons 'afscheid' kregen vandaag als compensatie twee consumpties aangeboden.

 

Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021l
- Zaterdag 2 oktober: 12 fietsers (onder wie 1 gastrijder) voor een rit van
65 km langs o.a. Pamel, OLV-Lombeek, Gooik, Oetingen, Herne, Bever, Viane, Galmaarden, Nieuwenhove, Pollare, Ninove...
Daarnaast was er ook nog één clublid met een 'eigen rit'.
Droog en gedurende het grootste deel van de rit bewolkt. Pas op het einde wat schuchtere opklaringen. Matige tot goed voelbare zuidenwind. Temperatuur: van 12 tot 15°.
In het begin van de rit hier en daar nog lichtjes natte wegen, maar het poetswerk aan de fiets bleef beperkt.

Vandaag mochten we voor het eerst in anderhalf jaar opnieuw zonder mondmasker en andere coronabeperkingen op café. Het 'oude normaal' is eindelijk terug!
Na de rit was er een welkomstraktatie van de pas sinds vorige woensdag aangesloten Luc Van Der Straeten.
- Zondag 3 oktober: wegens aanhoudende regen* werd de geplande clubrit afgelast. Desalniettemin werd het 's middags in ons lokaal toch nog een gezellige apero met 5 leden die bovendien op deze manier vandaag uitzonderlijk een klassementspunt verdienden.
*: van zaterdagavond tot zondagmiddag viel er in onze streek tussen de 40 en 50 liter regen per vierkante meter.

 

Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 september 2021l
- Zaterdag 25 september: in totaal 18 actieve leden vandaag.
14
fietsten een rit van
68 km langs o.a. Ninove, Pollare, 'Neuringen', Nieuwenhove, Galmaarden, Bever, Bois-de-Lessines, Viane, Moerbeke, Galmaarden, Waarbeke, Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove...
Korte plas- en visvoederpauze aan het Château de l'Estriverie in Bois-de-Lessines, heden ten dage nog steeds bewoond door de familie van
markies d'Yve de Bavay.
René
, Sarah en Steven fietsten dezelfde rit, maar gingen iets vroeger van start.
Olivier
fietste zoals gewoonlijk een 'eigen rit'.
Droog met in het eerste deel van de rit overwegend sluierwolken. Pas rond 11 uur brak de zon écht door en kregen we prachtig nazomerweer. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 13 tot 22°.
- Zondag 26 september: 6 leden fietsten een rit van 63 km naar Halle, waar we over de over de nieuwe Zennebrug en iets verder ook over de nieuwe Klarabrug aan het station fietsten. Op het einde van onze rit namen we er ook nog de nieuwe brug over de E40 in Essene bij. Drie brug-primeurs dus in één rit!
Op onze terugweg passeerden we ook nog aan café In de Rustberg in Schepdaal, waar reeds tal van supporters van WK-deelnemer én buurjongen Remco Evenepoel present waren.
's Middags in ons lokaal was ook nog Staf aanwezig die een 'eigen rit' had gereden.
Droog en zacht, maar gedurende zo goed als gans de rit bewolkt. Matige wind uit zuidzuidoost. Temperatuur: van 15 tot 22°.

 

Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 september 2021l
- Zaterdag 18 september:
17 deelnemers in totaal, waarvan er 15 een rit van 64 km naar Brakel fietsten.
Edy C en Herald geraakten door een misverstand de groep kwijt en fietsten de rit dan maar in omgekeerde richting.
Norbert startte met de groep in Welle maar fietste enkel mee tot in de Lebeke.
Daarnaast fietsten ook nog Olivier en Kenny elk apart een eigen rit.
Droog en zonnig met enkel naar het einde toe wat hoge wolkensluiers. Zwakke wind uit zuidoost. Temperatuur: van 13 tot 22°. Prachtig fietsweer
.
Bedoeling was dat we in het centrum van Brakel een kijkje zouden nemen aan de startzone van de Primus Classic, maar dat werd ons door de daar geldende strenge coronamaatregelen zo goed als onmogelijk gemaakt. Volgend jaar hopelijk beter!
- Zondag 19 september: 8 leden namen deel aan onze WK-rit met start & aankomst in Terlanen (Overijse).
We vertrokken in Denderleeuw per auto om 7u30 en arriveerden om 8u15 in Terlanen.
Om 8u30 gingen we van start voor een zéér pittige en prachtige rit van
 74 km volledig op het WK-parcours. We legden één keer het Leuven-circuit af (de laatste 3 km deden we 2 keer) en ook één keer de Flandrienlus in de Druivenstreek.
Dit waren de hellingen in onze rit in volgorde waarin wij ze beklommen:
   - 500 m na de start: Holstheide (1 km à 5,3% met een piek van 12%)
     Deze Holstheide wordt in het WK in dalende lijn genomen als afdaling na de Smeysberg.
   - Hellingen op het Leuven-circuit:
          - St-Antoniusberg (200 m kassei à 6%)
         
- Geldenaaksevest (finishlijn WK - 750 m à 2,2% - wordt niet als helling meegeteld).
          - Keizersberg 
(550 m à 5,6% met een piek van 10%)
          - Decouxlaan 
(600 m à 4,3%)
          - Wijnpers
 (400 m à 7%)
          -
2e keer St-Antoniusberg (200 m kassei à 6%)
         
- 2e keer Geldenaaksevest (finishlijn WK - 750 m à 2,2% - niet als helling meegeteld).
   - Hellingen op de Flandrienlus:
          - Smeysberg 
in Huldenberg (600 m à 7,3% met piek van 17%)
          - Moskesstraat 
in Terlanen (550 m kassei à 8,9% / piek 18%)
          - S-bocht + Taymansstraat 
in Overijse (900 m à 5% met een piek van 8%)
          - Bekestraat 
in Eizer (440 m kassei à 7,7% met piek van 15%)
          - Overijsesteenweg
tussen Eizer e
n Duisburg (1 km à 3%)
          - Veeweidestraat in Duisburg (500 m à 5%)
          - 2e keer Smeysberg in Huldenberg (600 m à 7,3% / piek 17%).
We hebben aan den lijve ondervonden dat dit een prachtig, maar ook wel een
zéér lastig parcours is. De wegbedekking was overal uitstekend met nieuw asfalt op tal van plaatsen en heraangelegde kasseien op de steile Moskes- en Bekestraat. Echt schitterend!
Zowel in
Leuven stad als in de Druivenstreek was op tal van plaatsen de voorbereiding van het WK reeds zeer goed te merken: fanzones, tenten, spandoeken, versieringen, beschilderde wegen en ook heel veel wieler- en andere toeristen op de baan...
Na aankomst van onze rit rond 12u15 gingen we iets drinken in
café De Sportman in Terlanen.
Om 13u45 keerden we per auto terug naar Denderleeuw, waar we ariveerden rond 14u30.
Het weer: droog en vrij zonnig met een zwakke wind uit oost tot noordoost. Bij de start en in het begin van de rit was het nog even frisjes (12°), maar naarmate de rit vorderde steeg de temperatuur tot een zeer aangename 22°. Beter weer konden we ons niet wensen voor deze rit!
Algemene conclusie: prachtig weer en een prachtig parcours. Een unieke belevenis, en dan ook niets dan uiterst tevreden deelnemers!

Foto's van deze rit klik hier!

 

Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september 2021l
- Zaterdag 11 september:
in totaal 15 actieve leden vandaag.
8
(7 leden + 1 gastrijder) fietsten een rit van
67 km naar de streek van Schepdaal, St-Gertrudis- en St-Anna-Pede, St-Pieters-Leeuw, Ruisbroek, Lot, Beersel, opnieuw Lot en St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Elingen, St-Kwintens-Lennik...
Door een korte inkorting te nemen in Lot lieten 2 leden de lastige (kassei)klim van de Rollebeekstraat in Beersel aan zich voorbijgaan.
's Middags mochten we in ons lokaal ook nog 5 leden (een duo + een trio) verwelkomen die een eigen parcours gereden hadden.
Eric en Jeroen fietsten vandaag de toerversie van Amstel Gold Race in Nederlands Limburg over een parcours van 150 km met alle bekende hellingen en 2000 hoogtemeters. Eric schreef ons hierover het volgende: "15.000 deelnemers maar toch goed te doen mede door de uitstekende wegen en elk kruispunt onder controle gehouden door een vrijwilliger van de organisatie. Wat een verschil met België. Geen regen maar wel tamelijk veel wind."
Droog en gedurende zo goed als de ganse rit bewolkt, soms zelfs dreigend. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 16 tot 20°.
Omstreeks 13u20, op het einde van de apéro, toch een korte fikse lokale regenbui boven ons lokaal...
- Zondag 12 september: 8 deelnemers (7 leden + 1 gastrijder) fietsten een rit van 67 km langs o.a. St-Katherina-Lombeek, St-Martens-Bodegem, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Zellik, St-Agatha-Berchem, Relegen, Wemmel, 'Boechout', Meise, Brussegem, Mollem, Krokegem, Asse-ter-Heide, Meldert, Essene...
In Groot-Bijgaarden (km 20,5) hielden we en korte fotostop aan de gebouwen van co-sponsor Waerboom.
In en rond het
Reseachpark Zellik (km 25,5) ontdekten we enkele nieuwe en prachtige fietswegen die aansluiting geven op de fietssnelweg F212
tussen Asse en Brussel.
Droog en vrij zonnig met een matige westenwind. Temperatuur: van 17 tot 21°. Prima fietsweer.
Vandaag was er rommelmarkt/garageverkoop in Welle en daarom vertrokken we uitzonderlijk aan ons lokaal op het Dorp in Denderleeuw.

 

Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 september 2021l
- Zaterdag 4 september: 13 leden fietsten een rit van
73 km naar de streek van Geraardsbergen waar daags nadien, op de Vesten, de slotrit van de Benelux Tour (de vroegere BinckBank Tour) finisht.
De lus van 6 km met de Denderoordstraat (Sanatoriumberg/Buizemont) werd door 3 deelnemers overgeslagen.
Verder 's middags ook aanwezig: 1 lid met een eigen rit.
Droog maar gedurende gans de rit bewolkt en geen straaltje zon te zien. Matige maar frisse oostenwind. Temperatuur: gans de rit 15 tot 16°.
Pas na onze apéro (rond 13u30) zagen we de eerste zonnestralen en steeg de temperatuur nog tot een zomerse 23°.
Vandaag was ons lokaal gesloten en gingen we na de rit iets drinken in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar er traktaties waren van Marc VA op zijn 66e en nadien ook van Rudi op zijn uitgestelde 64 en 65....

- Zondag 5 september: 12 leden fietsten een grotendeels vlakke rit van 70 km langs o.a. Aalst, Moorsel, Lebbeke, Lutterzele, Vlassenbroek, Baasrode, Opwijk, Baardegem, Meldert, Affligem...
Verder 's middags ook aanwezig: 1 lid met een eigen rit.
Een mooie nazomerdag met bij de start om 8u30 eerst nog wat ochtendgrijs, maar kort daarna reeds zon, en dit voor de rest van de rit. Zwakke wind uit oost tot noordoost. Temperatuur: van 15 tot 23°. Prima fietsweer!
Op de Leirekensroute in Aalst namen we voor het eerst de twee weken eerder geopende (én prachtige) fietstunnel onder de Moorselbaan.
Op de Scheldedijk in Baasrode waren we verplicht een dikke 150 meter door de werfzone van het Sigmaplan te klauteren. Een geluk dat het daar kurkdroog was! Zie foto.
In Meldert moesten we wegens een rommelmarkt het einde van onze rit aanpassen en zodoende keerden we terug via Affligem in plaats van nog een ommetje te maken langs Asse-ter-Heide en Essene zoals oorspronkelijk was voorzien.
Vandaag in de streek van Lebbeke en later Opwijk, voor het eerst sinds de corona, nog eens een ouderwetse fietstocht tegengekomen, met tal van grote en kleine groepjes collega-toeristen.
Ook deze rit eindigde in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar er traktaties waren op de verjaardag van Staf (67 op 3/9) en nogmaals Marc VA (66 op 1/9).

 

Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021l
- Zaterdag 28 augustus: rit met start en aankomst aan '
Brasserie des Légendes' (bij de meesten beter bekend als 'brouwerij Quintine') in Ellezelles.
8 leden
fietsten de rit van
96 km heen en terug naar Roubaix. Marc VA volgde de rit met zijn auto, met Wim als begeleider.
Op de '
Vélodrome André Pétrieux' in Roubaix (km 50) konden we ook dit keer weer een (paar) rondje(s) rijden, maar we stelden er ook vast dat de wielerbaan er echt wel heel slecht bij lag...
Na 61,5 km hielden we een eet- en drinkpauze in café 'A la cave de Bourgogne' aan de ingang van het domein van het 'Château de Bourgogne' in Estaimbourg.
Na de rit werd er uiteraard nog iets gedronken op het terras van de brouwerijtaverne in Ellezelles.
Zéér onstabiel weer met afwisselend wolken en mooie zonnige perioden. Enkel kort na onze middagpauze (op km 61,5) kregen we een kwartiertje lichte regen. Wegdek meestal droog, maar regelmatig toch ook (lichtjes) natte stroken. Na een zonnige aankomst, op het terras van 'Quintine', was er plots nog een korte maar fikse stortbui. Gans de rit goed voelbare wind uit noordelijke richtingen. Temperatuur: van 15 tot 20°.
PS: Olivier maakte 's morgens de verplaatsing van Welle naar Ellezelles (ongeveer 40 km) per fiets en keerde 's namiddags na de rit terug naar huis in een van de auto's.
Foto's van deze rit
klik hier!
- Zondag 29 augustus: 7 leden fietsten een rit van 74 km langs o.a. Pamel, Meerbeke, Neigem, Lieferinge, Oetingen, Herne, Kokejane, Petit-Enghien, Rebecq, Quenast, Wisbecq, Bierghes, Heikruis, Herfelingen, Oetingen, Gooik, 'Woestijn', Pamel...
Rudi
nam in Rebecq een inkorting van ongeveer 3 km.
Daarnaast 's middags in ons lokaal ook één apéro-sympathisant aanwezig.
Droog en zo goed als gans de rit zwaarbewolkt. In Rebecq lagen de wegen er enkele kilometers lichtjes nat bij en voelden we ook enkele lichte regendruppels druppels. Strakke noordenwind (4 Bft) en dus aanhoudend windop  bij de terugkeer. Temperatuur: 15 tot 18°.

 

Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 augustus 2021l
- Zaterdag 21 augustus: 14 leden (groepje van 13 + Herman met enige voorsprong) fietsten een rit van
75 km langs o.a. Idegem, Schendelbeke, Geraardsbergen, Goeferdinge, Zarlardinge, 'Livarte', Ogy, RAVeL L87, Deux-Acren, Bois d'Acren, Viane, Galmaarden...
Tussen Ogy en Deux-Acren fietsten we 4 km op de RAVeL du Pays des Collines (lijn L87).
Kenny
fietste op zijn eentje een andere rit.
Droog met wolkenvelden en een meestal gesluierde zon. Zwakke wind uit zuid tot zuidoost. Temperatuur: een aangename 17 tot 24°.
Na de rit was er een veelvoudige traktatie van Herman, niet alleen op zijn 75e verjaardag, maar ook op zijn 50e jaar als gepassioneerd wielertoerist. Proficiat!
- Zondag 22 augustus: 4 leden fietsten een rit van 73 km langs o.a. Wetteren, Gentbrugse Meersen, Gontrode, Gijzenzele...
Daarnaast 's middags ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig.
Droog bij de start en gedurende de rit gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Naar het einde toe een korte periode met verwaarloosbare motregen. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: een vrij frisse 15 tot 17°.
PS: sinds begin deze week is al zeker dat dit de natste zomer sinds de metingen door het KMI is. Wonderwel hebben wij daar echter tijdens de weekends weinig of geen last van gehad...

 

Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 augustus 2021l
- Zaterdag 14 augustus: 11 deelnemers voor een rit van
75 km langs o.a. Bever, Bassilly, St-Pieters-Kapelle...
Daarnaast fietsten ook nog 2 leden een 'eigen parcours'. Onder hen wegkapitein Marc VA die vandaag, voor het eerst sinds zijn bekkenfractuur van iets meer dan 9 weken geleden (op 10 juni was dat), opnieuw op de E-fiets zat... en voelde dat het al bij al vrij goed meeviel.
Droog en overwegend zonnig met mooie wolkenvelden. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 16 tot 22°. Prima fietsweer!
- Zondag 15 augustus (OLV-Hemelvaart): 5 leden fietsten een rit van 74 km langs o.a. Steenhuize, Ophasselt, St-Martens-Lierde, Nederbrakel ('Oorloge'), Elst, Michelbeke, St-Maria-Oudenhove ('Kasteeldreef'), Erwetegem, St-Maria-Lierde ('Nauw'), Wijnhuize, St-Lievens-Esse...
2 leden kozen voor een ingekorte versie van deze rit: 63 km (tot in Lierde en St-Maria-Oudenhove).
's Middags mochten we ook nog 2 leden begroeten die een 'eigen rit' hadden gefietst.
Eric en Jeroen namen vandaag deel aan de Philippe Gilbert Classic met start en aankomst in Aywaille en fietsten daar de omloop van 112 km.
Droog met gedurende het eerste uur nog wat bewolking, maar daarna volop zon met een azuurblauwe lucht en wat mooie kleine witte wolkjes. Goed voelbare wind uit zuidwest en dus rugwind bij de terugkeer. Temperatuur: een zeer aangename 17 tot 24°.

 

Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 augustus 2021l
- Zaterdag 7 augustus: in totaal 12 actieve leden vandaag.
7
fietsten een rit van
79 km met als verste punt de 'Brasserie des Légendes' (zeg maar 'Quintine') in Ellezelles.
2 kozen voor dezelfde rit maar namen een inkorting van ongeveer 15 km.
Deze rit naar Ellezelles verving de aanvankelijk geplande rit van uit Ellezelles naar Roubaix die, wegens het onvoorspelbare weer, werd verplaatst naar zaterdag 28 augustus.
's Middags in ons lokaal ook aanwezig: 1 lid met een eigen rit + 2 apéro-sympathisanten.
Iets na
6 uur 's morgens vrij onverwacht nog een fikse regenbui en daardoor bij de start om 8u30 en ook in het eerste deel van de rit nog natte wegen. Gedurende de rit afwisselend wolkenvelden en mooie opklaringen maar geen neerslag meer. Vrij krachtige zuidenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°. Hier en daar mooie vergezichten en zeer veel zuurstof in de lucht (dixit de deelnemers).
N.v.d.r.: de voorspelde intense buien (code oranje voor 'onweer') vielen in onze streek pas in de late namiddag toen iedereen reeds lang veilig en droog terug thuis was.
- Zondag 8 augustus: 10 leden fietsten een grotendeels vlakke rit van 75 km langs o.a. Opwijk, Buggenhout, Opdorp, St-Amands, Bornem, Oppuurs, Lippelo, Malderen, Merchtem...
Rudi
fietste deze rit in omgekeerde richting tot in Oppuurs om van daar terug te keren met de 10 anderen (68 km).
Verder 's middags in ons lokaal ook aanwezig: 1 lid met een eigen rit + 1 apéro-sympathisant.
Droog met meestal wolken, maar ook enkele opklaringen. Strakke wind (ruim 4 Bft) uit zuidwest en dus behoorlijk wat tegenwind gedurende de terugkeer. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar veel te frisse 15 tot 18°.
In de namiddag vanaf 14 uur opnieuw enkele korte intense regenbuien. Het houdt maar niet op...

 

Weekend van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus 2021l
- Zaterdag 31 juli: 8 leden fietsten een rit van
72 km langs o.a. Hundelgem, Paulatem, Dikkele...
Door een onoplettendheid van de parcoursbouwer (die er zelf niet bij was), waren er twee onvoorziene kasseistroken in de rit geslopen (1200 m Lippenhove- en 800 m Paddestraat). Sorry daarvoor!
Verder ook nog:
één lid met een eigen rit + één apéro-sympathisant.

Tijdens het eerste uur nog aardig wat zon, maar daarna overwegend (soms dreigende) wolkenvelden. Gelukkig bleef het de ganse rit droog. Vrij strakke westenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer.
Temperatuur: een voor de tijd van het jaar té frisse 16 tot 19°.
Hoewel we daar gedurende onze weekendritten eigenlijk weinig last van gehad hebben (zie in het overzicht hieronder),
bevestigde het KMI dat dit de natste juli was in méér dan 40 jaar, en bijgevolg dus ook de slechtste juli uit onze clubgeschiedenis!
- Zondag 1 augustus: enkel souverein klassementsleider Marcel en Walter vandaag aan de start voor een rit van
76 km naar de streek van Rebecq en Quenast. Ondanks het pittige parcours stond er na aankomst 27 km/u als gemiddelde op hun fietscomputertje...
Onderweg waren, vooral in de Zennevallei in Waals-Brabant, hier en daar nog sporen te zien van voorbije onweersbuien en kleine overstromingen, maar voor veel hinder zorgden die niet.
Marc DW vertrok iets vroeger (uit vrees voor aangekondigde regen) en fietste een eigen parcours.
's Middag waren er ook nog
2 apéro-sympathisanten present.
Zwaarbewolkt maar droog gedurende de ganse rit. Goed voelbare westenwind. Opnieuw een frisse voormiddag: van 16 tot 17°. Na de middag opnieuw felle lokale plensbuien. Ook augustus start dus allesbehalve zomers...

 

Weekend van zaterdag 24 zondag 25 juli 2021l
- Zaterdag 24 juli: amper 3 man (Eric, Marcel en gastrijder Francesco) aan de start voor een rit van 74 km langs o.a. Oetingen, 'Druimeren', Kokejane, kriskras door het 'Bois de Strihoux' (Bierghes), Bogaarden, Bellingen, Kester, Herfelingen, 'Woestijn' (Gooik)...
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Olivier die een lange rit gefietst had naar de Mont-St-Aubert nabij Doornik + Marc VA als apéro-sympathisant (vandaag voor het eerst zonder krukken sinds zijn bekkenbreuk iets meer dan 6 weken geleden).
Droog en bewolkt met een z
wakke zuidenwind. Temperatuur: van 17 tot 19°. Prima fietsweer.
PS: terwijl het bij ons de ganse dag (zo goed als) droog bleef, waren er in de vooravond elders (dit keer voornamelijk in de provincies Namen en Antwerpen) opnieuw hevige lokale onweersbuien met wateroverlast.
Zéér kleine deelname vandaag... een jaarlijks terugkerend fenomeen in de vakantieperiode. Bovendien bleven een aantal leden deze voormiddag waarschijnlijk ook liever kijken naar de razend spannende ontknoping van de Olympische wegrit in Tokio. Proficiat Wout, maar helaas net géén goud...
- Zondag 25 juli: 6 leden fietsten een rit van 74 km langs o.a. Eizeringen, 'Tomberg', St-Martens-Lennik, Gaasbeek, 'Zuun', Drogenbos, Ukkel, Linkebeek, St-Genesius-Rode, Beersel, Lot, St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Elingen, Gooik...
's Middags in ons lokaal ook aanwezig: Olivier die opnieuw eigen rit gereden had + 2 apéro-sympathisanten (de oprichters van de club).
Wisselend bewolkt met zowel zonnige perioden als perioden met (dreigende) bewolking. In de buurt van St-Genesius-Rode vielen er wat regendruppels, eigenlijk het vermelden niet waard. Zwakke tot matige wind uit ZZO. Temperatuur: een aangename 17 tot 23°.
Ook vandaag waren er onweersbuien voorspeld door het KMI, maar opnieuw bleef het in onze streek gedurende de ganse rit droog.

 

Woensdag 21 juli 2021 (Nationale feestdag)l
10 deelnemers (9 de volledige rit + Wim gedeeltelijk) voor een grotendeels vlakke rit van
77 km naar de streek van Dendermonde, Grembergen, Moerzeke, Hamme, Sombeke, Waasmunster, Hamme-Zogge...
In het 'Sombeekse Zwin' (Meulendijkbroek) konden we in de verte een kolonie van 10 lepelaars zien die daar aan het broeden waren. Vrij uniek, want het is pas de derde grote broedplaats van deze soort in ons land.
Na de rit was er ook nog
één apéro-sympathisant aanwezig.

Droog en wolkenloos zonnig met zo goed als géén wind en een zeer aangename temperatuur van 18 tot 25°. Zalig fietsweer dus op deze nationale feestdag!

 

Weekend van zaterdag 17 zondag 18 juli 2021l
- Zaterdag 17 juli: 10 deelnemers (9 leden + Francesco) voor een
 rit van 75 km langs o.a. Haaltert, 'Ede', Mere, Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Bavegem, 'Anker', Oosterzele, Moortsele, Bottelare, Merelbeke, Schelderode, Vurste, Baaigem, Scheldewindeke, Balegem, St-Lievens-Houtem, Herzele, Borsbeke, Ressegem, Heldergem...
Tussen Merelbeke en Vurste fietsten we in het Natuurgebied Scheldemeersen ongeveer 4,5 km op de Scheldedijk waar het wegdek als gevolg van de vele doorgroeiende boomwortels niet zo schitterend was...
Olivier
fietste een eigen rit en pikte in het laatste gedeelte aan bij ons pelotonnetje.
's Middags mochten we in ons lokaal ook nog één apéro-sympathisant (met krukken) begroeten.
Droog met eerst nog wat ochtendgrijs, maar vanaf 10 uur mooie zonnige perioden voor de rest van de rit. Matige tot, vooral op de terugweg, goed voelbare wind uit het noorden. Temperatuur: van 17 tot 23°. Na de afgelopen weken bijna nog geen zon gezien te hebben kregen we vandaag eindelijk een beetje zomergevoel.
PS:
in het oostelijk deel van ons land was op tal van plaatsen nog steeds de noodtoestand van kracht na de zondvloed (met méér dan 30 doden) die ze daar op woensdag en donderdag te verwerken kregen. Klik hier!
- Zondag 18 juli: 11 deelnemers (9 leden + 2 gastrjders) fietsten een rit van 75 km langs o.a. Aspelare, St-Antelinks, Steenhuize, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Parike, Everbeek, Zarlardinge, Goeferdinge, Deftinge, Schendelbeke, Idegem, Appelterre...
In en rond Everbeek maakten we een mooie én pittige op-en-af lus kriskras door de gehuchten "boven" en "beneden".
's Middags was er ook nog Olivier die zoals gewoonlijk een eigen rit had gefietst, plus Marc VA als apéro-sympathisant (die ruim de helft van de rit met zijn auto had gevolgd).
Volop zon en een wolkenloze blauwe hemel van start tot aankomst. Matige noordenwind. Temperatuur: van 18 tot 24°. Uitstekend fietsweer dus!

 

Weekend van zaterdag 10 zondag 11 juli 2021l
- Zaterdag 10 juli: 8 leden fietsten een rit van
76 km langs o.a. Marcq, Labliau, Bever...
's Middags in ons lokaal ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig, alsook voormalig clublid (als fietser én volgwagenchauffeur) Dolf, die ons bovendien ook nog trakteerde.
Droog en zwaarbewolkt met amper enkele schuchtere opklaringen. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°.
PS: de door het KMI tegen de middag voorspelde regen bleef gelukkig weg tot na 14 uur toen alle fietsers reeds droog terug thuis waren.
- Zondag 11 juli: op deze Vlaamse feestdag telden we in totaal 15 actieve leden.
11 fietsten een rit van
74 km langs o.a. St-Lievens-Esse, Zottegem, Strijpen, Munkzwalm, St-Denijs-Boekel, Rozebeke, 'Hostellerie', Erwetegem, Wijhuize...
Verder waren 's middags in ons lokaal ook nog 3 leden met een eigen rit + één
apéro-sympathisant present.
Droog en gedurende het grootste deel van de rit bewolkt. Ook vandaag slechts sporadisch wat zon. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar vrij frisse 14 tot 19°.
We noteerden vandaag ook de deelname van Francesco, de Italiaanse schoonzoon van Eric.
Na de rit mochten we iets drinken op de verjaardag van onze lokaalhoudster Anne.

 

Weekend van zaterdag 3 zondag 4 juli 2021l
- Zaterdag 3 juli:
9 leden fietsten een rit van 75 km langs o.a. St-Lievens-Houtem, Balegem, Dikkele, Beerlegem, Paulatem, St-Maria-Latem, Munkzwalm, Velzeke, Elene, Herzele...
Verder was er ook nog één enkeling die een eigen rit had gefietst (naar verluidt 130 km) en ook één reporter, nog steeds met krukken.
Droog en meestal bewolkt met slechts sporadisch wat zonneschijn. Zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost. Temperatuur: van 17 tot 23°. In het begin van de rit eventjes een paar kilometer halfnat wegdek tussen Nieuwerkerken en Mere.
Na de rit een apéro met niet al te veel volk, maar met toch enkele traktaties van diverse oorsprong...
- Zondag 4 juli: 5 fietsers voor een rit van 73 km langs o.a. Imde, Wolvertem, Kobbegem, Groot-Bijgaarden...
Op enkele plaatsen nog (modder)sporen van eerdere onweders. Daardoor, én ook door de verwachte regen, werd deze rit van in Groot-Bijgaarden met een 5-tal kilometers ingekort.
's Middags in ons lokaal ook nog 3 apéro-sympathisanten aanwezig.
Om 8u30 bij de start droog en wisselend bewolkt met sporadisch zelfs wat zon. Tijdens de rit toenemende bewolking, maar het bleef droog tot bij onze aankomst om 11u30. Matige wind uit zuid tot zuidwest. Temperatuur: 17 tot 21°.
Rond 12 uur, toen we in ons lokaal zaten, kregen we een heuse wolkbreuk boven Denderleeuw en omgeving. Na een tijd verplicht schuilen moesten de fietsers uiteindelijk rond 13u15 dan toch nog in de regen naar huis. De temperatuur was ondertussen gezakt tot een schrale 15°C.
PS : uw reporter moest, toen hij rond 14 uur met de auto naar
Ede terugkeerde, liefst drie keer rechtsomkeer maken wegens overstroomde straten in Haaltert.
Na de rit mochten we een paar keer klinken op de 47ste verjaardag van Joost.

 

Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 juni 2021l
- Zaterdag 26 juni: enkel onbetwistbaar klassementsleider Marcel aan de start voor een vlakke rit van
74 km naar de streek van Overmere-Donk, Zele en Berlare.
's Middags ook nog 4 apéro-sympathisanten aanwezig in ons lokaal, allemaal deelnemers aan ons reisje in de Oostkantons.
Om 8u30 op het startuur weliswaar zwaarbewolkt én natte wegen, maar gedurende de ganse rit geen neerslag meer. Zwakke wind uit noordoost. Temperatuur: van 16 tot 19°.
- Zondag 27 juni: 7 leden fietsen de clubrit van 74 km langs o.a. Bois-de-Lessines, Bassilly, St-Pieters-Kapelle...
Eric
fietste solo een 'eigen rit'.
's Middags waren ook nog Herald en Luc present als apéro-sympathisanten.
Droog maar gedurende het grootste deel van de rit ook bewolkt. Slechts heel sporadisch een miniem beetje zon. Zwakke wind uit het oosten en dus meestal zijwind. Temperatuur: een vrij aangename 18 tot 23°.
Na de rit was er nogmaals een traktatie van de vorige week jarige Marc DW (72).
PS: vanaf vandaag waren er opnieuw coronaversoepelingen en mocht er in de horeca, zowel binnen als buiten, met 8 personen samen aan één tafel worden gezeten. Een nieuwe stap op weg naar het 'normaal'...

 

 Van maandag 21 tot vrijdag 25 juni: fietsvakantie in de OostkantonsI
Hotel "Zum Buchenberg" - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt (Sankt Vith).
Aantal deelnemers: 12.
Voor een beknopt verslag van deze reis: klik hier!

 

Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 juni 2021l
- Zaterdag 19 juni: in totaal 15 deelnemers.
13 fietsten een rit van
73 km langs o.a. St-Martens-Bodegem, St-Anna-Pede, 'Zuun', Lot, Beersel, Huizingen ('Sollemberg'), Lot, St-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, St-Laureins-Berchem, Gaasbeek, St-Martens-Lennik, Kwintens-Lennik, Eizeringen, Strijtem...
Niet alle 13 deelnemers fietsten samen: er was een groepje van 10 dat zoals afgesproken om 8u30 startte en daarnaast was er ook nog een sneller trio dat een half uurtje later vertrok.
Daarnaast waren er ook nog Eric en Kenny die elk apart een 'eigen rit' fietsten.

Droog en grijs. Gedurende de ganse rit geen zonnestraaltje te zien. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 17 tot 19°.
Op meerdere
plaatsen nog zichtbare sporen van de wateroverlast van de voorbije dagen.
Gezien de voor de deur staande fietsreis was er vandaag géén bijkomende langere rit.
Na de rit was er een traktatie van Olivier op zijn verjaardag (45 geworden op 9 juni).
- Zondag 20 juni: in totaal 20 actieve leden vandaag.
7
fietsten een vlakke rit van
75 km langs o.a. Laarne, Heusden, Beervelde...
Voor 12 anderen was het vandaag inladen van de fietsen voor onze fietsvakantie in de Oostkantons.
's Middags was er ook nog één apéro-sympathisant (buiten competitie).

Na een nacht met een aantal felle lokale onweersbuien, kregen we een droge voormiddag met afwisselend wolkenvelden en mooie opklaringen. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 18 tot 24°. Prima fietsweer!
Kort oponthoud tussen Bavegem en Anker (Oosterzele) waar de brandweer modder van de weg aan het spuiten was.
Na de rit waren er een paar traktaties van de jarige Marc DW (72 vandaag).

 

Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021l
- Zaterdag 12 juni: in totaal 19 actieve leden vandaag.
8 leden
(groepje van 7 + Herman die op zijn eentje iets vroeger startte) vertrokken om 8u30 voor een rit van
74 km langs o.a. Petit-Enghien, Wisbecq, Bierghes...
6 leden + 1 gastrijder vertrokken reeds om 7u30 voor een nogal ongewoon parcours van 114 km in hetwelk de streek ten zuiden van Wetteren (Serskamp, Smetlede), Oosterzele en omgeving, de Zwalmstreek (Beerlegem, Paulatem, Boekel) en de streek rond Brakel en Lierde werden gecombineerd...
Daarnaast waren er ook nog Staf (individuele korte rit) + 2 apéro-sympathisanten (waaronder één met krukken) + Kenny (buiten clubverband op pad geweest met andere fietsmakkers).
Zwaarbewolkt en gedurende de eerste 30 km constant licht gemiezer. Daarna droog. De zon kregen we pas helemaal op het einde van de rit te zien. Matige wind uit west tot noordwest. Temperatuur: van 16 tot 20°.
Voor het eerst sinds zondag 18 oktober 2020 mochten we opnieuw binnen zitten in De Vrede, maar uiteraard kreeg het terras de voorkeur van de meeste deelnemers. Zowel binnen als buiten nogsteeds maximum 4 personen per tafel.
Na de rit mochten we een paar keer klinken op de verjaardag van Theo (63 vandaag).
- Zondag 13 juni: 10 leden aan de start voor een pittige rit van 76 km (666 hm) langs o.a. St-Maria-Oudenhove, Brakel ('Veldeman'), Zegelsem, Schorisse, St-Kornelis-Horebeke, 'Armekleie', 'Hostellerie', St-Goriks-Oudenhove, Erwetegem...
Eén van de deelnemers koos rond Brakel voor een inkorting om de lastigste hellingen te vermijden.
Ook Herman fietste bovenstaande rit, maar dan op zijn eentje.
Verder was er ook nog Wim die een 'eigen parcours' fietste en 's middags troffen we in ons lokaal ook nog
2 apéro-sympathisanten aan.
Droog en zeer zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke wind uit noordoost. Temperatuur: van 15 tot 21°. Ideaal fietsweer en dan ook opvallend veel 'toeristen' op pad vandaag in de mooie Vlaamse Ardennen.

 

Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021l
- Zaterdag 5 juni: in totaal 9 fietsers vandaag.
Twee ritten, twee verhalen...
Rit A: 5 leden vertrokken om 8 uur voor een rit van 103 km langs o.a. Rebecq, Steenkerque, Hoves. Dat de deelnemers onderweg een regenbui te verwerken kregen was niet zo erg, maar hetgeen ze daarna aantroffen in de Zennevallei in de buurt van Rebecq, overtrof alle verbeelding. Zelden zo een natte en vuile wegen gezien. De modderbrij was op plaatsen 10 tot 20 cm dik, zodat er meermaals te voet moest worden verder geploeterd... Bekijk maar eens deze twee foto's van Jeroen: 1 / 2.
Rit B: 3 leden vertrokken om 8u30 en fietsten een rit van 73 km naar St-Marcoult. Voor dit trio was er enkel in het begin en op het einde van de rit wat verwaarloosbaar gemiezer, en waren er ook overal droge en vrij propere wegen. Wat een ongelofelijk verschil met de A-rit!
Naast ritten A en B was er ook nog Ignace die een individuele rit fietste.
's Middags was er, naast de 8 fietsers, ook nog één apéro-sympathisant aanwezig.
Een zwaarbewolkte maar grotendeels droge voormiddag met af en toe toch ook wat licht gemiezer. Matige doch frisse wind uit noordwest. Temperatuur: gans de voormidddag rond de 13 à 14°C. Niet echt aangenaam fietsweer...
Bijkomende informatie: na een zeer zomerse midweek met een temperatuur tot boven de 25°, teisterden gisteren in de vooravond enkele felle onweders (code oranje) onze contreien, met als gevolg plaatselijk wateroverlast, iets wat ze dus in de A-rit aan den lijve hebben ondervonden...
Na de rit werden we op het terras van ons lokaal getrakteerd door de deze sinds deze week officieel gepensioneerde Theo. Welcome to the club!
- Zondag 6 juni:
in totaal 19 deelnemers vandaag.
16 leden
fietsten een rit van
76 km langs o.a. Asse, Brussegem, Oppem, Meise, Grimbergen, Verbrande Brug, Eppegem, Vilvoorde, Neder-over-Heembeek, Brussel-Heysel, Wemmel, Zellik...
Net als vorige week in Lokeren was er een stukje sightseeing, dit keer in Vilvoorde-City.
Van in Eppegem tot in Vilvoorde fietsten we 5 km op de fietssnelweg F1 (Antwerpen-Mechelen-Brussel).
Tussen Wemmel en Zellik reden we via 'Obbergen', een vrij recent aangelegde verbinding voor fietsers en wandelaars, ontdekt door Rudi tijdens een van zijn coronaritten...
Naast de groep van 16 was er ook nog Wim die een 'eigen rit' fietste + Kenny en gastrijder Tom VA die 106 km fietsten naar Ronquières.
Droog en gans de voormiddag zonnig. Mooie wolkenloze blauwe lucht. Zwakke wind uit het noorden. Temperatuur van 14 tot 21°. Uitstekend fietsweer dus!
Op een paar plaatsen zagen we nog restanten van afgespoelde modder van de vrijdagse onweders, maar gelukkig was alles ondertussen reeds volledig opgedroogd.
Na de rit mochten we iets dinken op de nieuwe fiets van Patrick DC. Een juweeltje!

 

Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021l
- Zaterdag 29 mei: in totaal 17 deelnemers.
15 man (een groepje van 14 onder wie 2 gastrijders + Herman alleen) fietsten een rit van 74 km langs o.a. Geraardsbergen, Moerbeke, Galmaarden, Vollezele...
Voor de bijkomende rit van 99 km naar Ronquières verscheen enkel Norbert aan de start.
Olivier
fietste op zijn eentje een eigen parcours.

Droog met afwisselend mooie opklaringen en wolkenvelden. Matige wind uit noordoost. Temperatuur: van 14 tot 20°. Eindelijk échte lente!
Op het terras van De Vrede waren er na de rit nog traktaties van Edy C t.g.v. zijn robijnen huwelijk (40 jr) en van Norbert t.g.v. het huwelijk van zoon Joost, dat reeds plaatsvond iets meer dan een half jaar geleden, in het begin van de laatste corona-lockdown...
- Zondag 30 mei: met een mooi pelotonnetje van 13 clubleden fietsten we een ontspannende vlakke rit van
72 km naar Lokeren, waar we een toeristische lus maakten kriskras door het mooie, gezellige, met goedliggende kasseien bezaaide én voor de meesten onder ons toch vrij onbekende stadscentrum. Net buiten het centrum hielden we een korte stop aan de Heirbrugmolen, de enige nog overblijvende windmolen van de Durmestad (zie foto).
Daarnaast fietste Mike, wegens zijn wekker niet gehoord, solo een rit naar Flobecq.
Droog met een vrij frisse start en bewolkte perioden gedurende het eerste half uur. Daarna steeds breder wordende opklaringen tot einde rit. Matige, nogal fris aanvoelende wind uit noordoost. Temperatuur: van 11 tot 20°. Prima fietsweer!
Veel fietsers op de baan vandaag, en dus ook veel volk op het terras van De Vrede, waar er gelukkig steeds een paar tafels voor ons gereserveerd zijn. Bedankt lokaalhouders!

 

Pinksterweekend van zaterdag 22 tot maandag 24 mei 2021l
- Zaterdag 22 mei: van in de vroege voormiddag tot in de late namiddag onophoudelijk regen, een zeer strakke zuidwestenwind en een temperatuur van amper 10°... zéér begrijpelijk dus dat er geen fietsers kwamen opdagen vandaag.
Ook 's middags op het overdekte terras van ons lokaal slechts 2 leden (de twee oprichters van de club) aanwezig voor een babbel en een drankje...
- Zondag 23 mei (Pinksteren): in totaal 22 clubleden op de fiets vandaag!
Met een mooi peloton van 19 fietsten we een rit van
74 km langs o.a. Burst, St-Lievens-Houtem, Balegem, Scheldewindeke, Baaigem, Dikkelvenne, Meilegem, Beerlegem, Dikkele, Velzeke, Strijpen, Zottegem...
Daarnaast fietsten nog 3 leden een 'eigen parcours': Kenny alleen en Olivier + Walter als duo.
Droog en zo goed als gans de rit vrij zonnig met mooie stapelwolken. Enkel rond halfweg een korte zwaarbewolkte periode. Strakke wind uit ZW, en dus rugwind bij de terugkeer. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar nog steeds vrij frisse 9 tot 13°.
Na de rit werden we op het drukke terras van ons lokaal getrakteerd door Edy C op de geboorte van zijn kleinzoon Remi, en later ook nog door Walter (verjaardag) en Luc (zomaar)...
Gisteren rotweer en ook voor morgen maandag regen voorspeld... niet te verwonderen dus dat er vandaag opvallend veel fietsers op de baan waren!
- Pinkstermaandag 24 mei: aanhoudende regen van in de vroege ochtend tot rond 11 uur en bijgevolg niemand op de fiets vandaag.
Ook 's middags op het overdekte en ook verwarmde terras van De Vrede slechts 2 aperitievers, namelijk dezelfde als zaterdag...
Net als zaterdag trok vandaag in de voormiddag een regenzone van west naar oost over ons land met veel regen en een vrij krachtige wind uit zuidwest (4 Bft). Rond 11 uur werd het droog en kregen we een periode met mooie opklaringen. In de late namiddag echter opnieuw enkele fikse regenbuien. Temperatuur: van 10 tot 13°.

 

Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 mei 2021l
- Zaterdag 15 mei: 5 fietsers aan de start om 8u30. Gezien er regen werd verwacht kozen we voor een aangepaste rit, los uit de pols geschud door de wegkapitein. Op die manier verkenden we in onze rit van 59 km een aantal plaatsen waar wegenwerken aan de gang (geweest) waren in Aalst, Herdersem, Wichelen en Wanzele. Een zeer nuttige rit met het oog op... toekomstige ritten.
Olivier fietste solo een 'eigen rit' richting Ath.
Zwaarbewolkt maar droog bij de start en gedurende het eerste deel van de rit. Na een plaspauze aan de Boondocks in Wichelen (km 31,5) kregen we totaal onverwacht een korte bui van een paar minuten, en lagen de wegen er gedurende enkele kilometers kletsnat bij. Daarna werd het opnieuw droog, en dat bleef zo tot we rond 11 uur aan ons lokaal arriveerden. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 9 tot 11°C en dus nog steeds veel te fris voor de tijd van het jaar.
PS: vanaf 11u45, hoorden we regelmatig de regen kletteren op het dak van het terras van De Vrede, maar dat kon ons niet veel meer deren...
- Zondag 16 mei: in totaal 10 fietsers vandaag.
6 leden
reden een wegens de voorspelde
buien ingekorte rit van 59 km langs o.a. St-Anna-Pede, St-Pieters-Leeuw, Gaasbeek... Gezien de regen weg bleef, werd op het einde van deze rit nog een extra lus gemaakt, kriskras door de Denderleeuwse deelgemeenten Iddergem en Welle.
Walter
fietste solo de rit naar Lot, Beersel, Huizingen die aanvankelijk gepland was (72 km).
Kenny
en gastrijder Tom VA (zoon vàn) fietsten naar de waterval van Coeurcq (ongeveer 80 km).
Wim
tenslotte fietste solo een ritje van ongeveer 40 km.
Na de rit mochten we op het terras van De Vrede ook nog 2 apéro-sympathisanten begroeten buiten competitie.
Droog en wisslend bewolkt met mooie opklaringen. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 9 tot 14°. Prima fietsweer met mooie vergezichten. Van de buien die voorspeld waren was geen spoor te bekennen, en dus achteraf bekeken was het helemaal niet nodig geweest om de rit in te korten.
PS: de eerste regen viel pas iets na 14 uur, toen iedereen al lang veilig én droog terug thuis was...

 

Donderdag 13 mei 2021 (Hemelvaartsdag)l - In totaal 16 deelnemers.
15
leden
fietsten een rit naar Flobecq. Hiervan kozen 6 leden voor de vrij makkelijke 72 km (langs Motte, Potterée, Esquenne) en 9 voor de 78 km, met 80 extra hoogtemeters, langs La Houppe, afdaling Paillart, Puvinage en de klim van Plachettes.
Wim
fietste solo een 'eigen parcours' van ongeveer 30 km.
Droog en bewolkt gedurende het eerste uur. Rond Schendelbeke een 5-tal minuten lichte regen. Daarna nog een uurtje bewolking, maar vanaf Zarlardinge steeds breder wordende opklaringen en tot het einde van de rit zonnig. Matige wind uit zuidoost. Temperatuur: van 11 tot 17°.
Reeds na 4 km in Okegem: ongeveer 10 minuten oponthoud door een lekke band van Edy C.
Op het einde van de rit moesten we in Liedekerke nog een kleine omweg maken (Pamelstraat i.p.v. Houtmarktstraat) wegens de daar op Hemelvaartsdag traditionele Denderloop. De 29e editie reeds!

 

Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 mei 2021l - Fietsen mocht opnieuw met 25 tezamen
- Zaterdag 8 mei: slechts 5 leden + 1 gastrijder (ex-clublid Geert Sonck) aan de start vandaag voor een aan het weer aangepaste, en dus ingekorte, rit van 63 km  naar het Bois de Strihoux.
Ook Kenny fietste deze rit (zonder de inkorting) samen met een 'wielervriend'.
Na de rit verwelkomden we ook nog 2 'apéro-sympathisanten' (buiten klassement).
Na iets meer dan een half jaar verplichte coronasluiting (de laatste openingsdag was zondag 18 oktober 2020), was het terras van ons lokaal vandaag opnieuw open. Het werd, in beperkte kring weliswaar, dan ook een fijne heropening, met meteen ook enkele gesmaakte traktaties!
In OLV-Lombeelk konden we vaststellen dat de wegenwerken aldaar nog lang niet gedaan zijn. Te vermijden voor de rest van dit jaar!

Bij de start bewolkt en droog, maar reeds na een paar honderd meters wat verwaarloosbaar gedruppel, eigenlijk het vernoemen niet waard. Vanaf 10 uur tot einde rit (11u15) iets meer regen, maar écht nat werden we niet, en ook het wegdek bleef relatief droog. Vrij strakke wind uit het zuiden. Temperatuur: van 8 tot 11°.
- Zondag 9 mei: 12 deelnemers voor een rit van 73 km langs o.a. Roosdaal, Meerbeke, Neigem, Gooik (Strijland), Oetingen, Herne,
'Smeiersmark', 'Torreborre' (Marcq), 'Croisette' (Labliau), 'Manhaag' (St-Pieters-Kapelle), 'Puydt' (Bever), 'Herbout', Galmaarden, Nieuwenhove, Pollare... Mooie rit waarin vakkundig alle lastige hellingen werden vermeden.
Herman fietste een 30-tal kilometers mee met de groep en koos dan voor een eigen terugkeer.
Droog en voor het grootste deel van de rit wisselend bewolkt met mooie opklaringen. Onderweg toch ook een paar keer dreigende wolken, en zelfs wat verwaarloosbaar gedruppel. Strakke wind uit het zuiden, en dus rugwind vanaf halfweg. Temperatuur: een zeer aangename 16 tot 22° en, op twee na, alle deelnemers in korte broek.
Rond 13 uur, toen de meeste deelnemers al naar huis waren, was er een korte maar hevige bui met zelfs wat gedonder.
Voor de volledigheid: in de latere namiddag steeg het kwik voor het eerst dit jaar boven de 25°C, maar het bleef de ganse tijd zeer winderig en we kregen ook nog een paar lokale onweersbuien...

 

Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 mei 2021l - Maximaal met 10 tezamen
- Zaterdag 1 mei: in totaal 16 geregistreerde fietsers op deze Dag van de Arbeid.
9 leden startten om 9 uur voor een rit van 74 km langs o.a. Bottelare, Makegem Bos, Munte...
Ook Patrick DB fietste deze rit, maar vertrok vroeger omdat hij kort na de middag zijn vaccinatie kreeg.

Een uurtje vroeger waren ook 3 leden + 2 gastrijders vertrokken voor een rit van 101 km richting Vlaamse Ardenen (langs o.a. Horebeke, Schorisse, Zegelsem, Elst...).
Ook Kenny fietste deze rit, maar dan alleen.
Eén van de twee gastrijders was Milan, de kleinzoon van Walter. Een puur klimtalent teweeg, met blijkbaar de genen van zijn grootvader.
Ongeveer halfweg, na de Foreest, werden ook nog JP en Christele gespot, dit buiten clubverband.
Droog en wisselend bewolkt met tamelijk wat (gesluierde) zon. De 8u-starters hadden in het eerste uur nog af te rekenen met mist, maar tegen 9 uur was die overal al opgetrokken. Zwakke wind uit noord tot noordwest. Temperatuur: 2° om 8 uur; 4° om 9 uur; 12° 's middags. Nog steeds te fris voor de tijd van het jaar dus.
- Zondag 2 mei: 14 clubleden aan de start voor een vrij pittige rit van 74 km langs o.a. Roosdaal, Woestijn (Gooik), Kester, Bogaarden, Hondzocht, Saintes (Try-Haut enTry-Bas), Tubize, Stehoux (l'Egypte), Clabecq, Lembeek, Beert, Elingen, St-Kwintens-Lennik, Strijtem...
Wim
koos al vroeg voor een eigen parcours en Herman fietste een 30-tal kilometers mee met de groep (tot in Hondzocht).
Droog en meestal zonnig met schitterende wolkenvelden. Naar het einde van de rit toe wat meer dreigende bewolking, maar regengevaar zat er nooit in. Goed voelbare frisse wind uit noodwest en dus tegenwind bij de terugkeer. Temperatuur: van 6 tot 11°. Fantastisch mooie en scherpe vergezichten vandaag!

 

Weekend van zaterdag 24 en zondag 25 april 2021l - Maximaal met 4 tezamen
- Zaterdag 24 april: 9 leden (7 + Mike van in Liedekerke + Patrick DB solo) fietsten om 9u30 een rit van 73 km naar de streek rond Rebecq.
De start om 8 uur had minder succes, want hier verscheen enkel Norbert aan de start. Hij fietste dan maar op zijn eentje de 101 km naar de streek van Ostiches, Ath, Lessines...
Droog met zon en wolkenvelden. Matige wind uit NO, in het terugkomen aanwakkerend tot vrij strak (3 Bft). Temperatuur: 4° om 8 uur / 8° om 9u30 / 13° 's middags.
- Zondag 25 april: in totaal 15 leden op de fiets vandaag voor een rit van
72 km langs o.a. Opwijk, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, St-Brixius-Rode...
Verdeling van de fietsers: groepje van 11 dat met de nodige tussenafstand mekaar in het zicht hield; Wim en Herman kozen onderweg voor een ander parcours; Norbert ging een uurtje vroeger van start.

In de Kloosterstraat in het centrum van Opwijk passeerden we aan het op vrijdag 9 april door een zware brand getroffen appartementsgebouw.
Droog met zon en wolkenvelden. Strakke noordoostenwind (4 Bft), gelukkig in de rug bij het terugkeren. Temperatuur: van 7 tot 13°. Zeer scherpe vergezichten, o.a. op Brussel
Nog maar eens een frisse dag, maar daar zijn we ondertussen wel al aan gewend, want volgens het KMI was dit de koudste aprilmaand van de laatste 35 jaar!

 

Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 april 2021l - Maximaal met 4 tezamen
- Zaterdag 17 april: in totaal 17 deelnemers voor 2 ritten richting Vlaamse Ardennen.
Start om 8u30:
6 leden + 1 gastrijder voor een rit van 96 km langs o.a. Kerselare, Leupegem, Edelare...
Start om 9u30:
10 leden, in verspreide slagorde, voor een rit van 74 km langs o.a. Michelbeke, Vissegem, Elst...
Droog en zonnig. Enkel tegen de middag wat wolken. Goed voelbare wind uit noordelijke richting. Temperatuur: 4° om 8u30; 7° om 9u30; 11° om 13 uur. Prachtige scherpe vergezichten. Mooi, maar nog steeds vrij fris weer dus.
- Zondag 18 april: 14 leden fietsten in diverse bubbels een rit van 72 km
langs o.a. Lot, Huizingen, Dworp ('Bruineput', 'Vroenenbos'), Hallerbos, Halle, Breedhout...
In de namiddag kreeg ik ook nog een berichtje dat naast de 14 van 's morgens, ook Olivier en Walter deze rit gereden hebben, maar dit dus 'buiten klassement'.
In deze mooie rit fietsten we onder andere dwars door het Hallerbos, waar de boshyacinten helaas nog niet in volle bloei stonden. Geen duizenden paarse bloemen dus, maar wel héél veel wandelaars en fietsers...
In OLV-Lombeek konden we vaststellen dat de wegenwerken daar in de Koning Albertstraat nog lang niet gedaan zijn. Dit blijft een plek die we de rest van dit jaar zullen moeten vermijden.
Droog en gans de rit zonnig met kleine hoge wolkenvelden. Matige tot goed voelbare wind uit noordwest. Temperatuur: van 7 tot 12°. Prima fietsweer!

 

Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 april 2021l - Maximaal met 4 tezamen
- Zaterdag 10 april: zowel om 8 uur voor de rit van René als om 9u30 voor de clubrit, verscheen er NIEMAND aan de start aan Carglass. Zeer begrijpelijk met dit natte weer...
Vanaf 7u30 eerst een periode met licht gemiezer. Daarna rond 9 uur gezapige tot vrij intense regen, en dit voor de rest van de dag, alles samen goed voor 20 l/m². Matige wind uit noordoost. Temperatuur: van 6 tot 7°. Rotweer!
- Zondag 11 april: slechts 5 leden aan de start om 9u30. Wim fietste op zijn eentje een eigen parcours, en de andere vier, juist gepast een coronaconforme bubbel, fietsten een rit van 74 km langs o.a. Oetingen, Herne, St-Pieters-Kapelle, Marcq, Enghien, Labliau, Bassilly, Bever, Winterkeer, Galmaarden, Waarbeke...
Droog met hoge bewolking die aanvankelijk grijs was, maar in de loop van de rit zeer mooie tinten kreeg, van wit via blauw naar bijna zwart. Bovendien kregen we ook een paar keer, zij het slechts eventjes, de zon te zien. Frisse en vrij strakke noordenwind (4 Bft) die bij de terugkeer in ons nadeel blies. Temperatuur: amper 4 tot 6°.
Overal droge en, gezien de overvloedige regen op zaterdag, zelfs onverwacht propere wegen. Enkel in de weidse kouter tussen Enghien en Labliau (een primeur in onze ritten overigens!) was het gedurende een paar honderd meters vuil, maar gelukkig ging het hier om opgedroogde modder zodat er zo goed als geen kuiswerk aan de fiets was.
Ondanks de vele wolken kregen we vandaag toch prachtige en zeer scherpe vergezichten - Foto.

 

Paasweekend van zaterdag 3 tot maandag 5 april 2021l - Maximaal met 4 tezamen
- Zaterdag 3 april: in totaal 15 deelnemers.
6
leden gingen om 9 uur van start voor een rit van
88 km naar Silly, waar een koekenstop werd gehouden op de 'Place Communale', rechtover de 'Brasserie de Silly'. Van in Silly (km 43,5) zat gedurende gans de terugweg de kille wind pal op kop, wat het fietsen een heel stuk moeilijker maakte.
Om 9u30 gingen 9 deelnemers van start voor een rit van
71 km langs o.a. Halle, Buizingen, Huizingen...
Drie van negen (van de andere 6 was geen spoor meer) maakten in Buizingen een klein ommetje langs de jaren sixties villa van Sylvain Tack (bekend van Suzy Wafels, Radio Mi Amigo, Start Records, Paul Severs, enz...) en hielden daarna ook nog een korte stop aan de ingang van het Provinciedomein Huizingen...
Droog en gedurende het grootste deel van de rit bewolkt. Pas vanaf 12 uur mooie opklaringen. Matige tot vrij strakke én bovendien zeer fris aanvoelende wind uit noord tot noordoost. Na een zomerse midweek, met 24°C op dinsdag en woensdag, moesten we vandaag vrede nemen met minder dan de helft: van 7° bij de start tot 11° 's middags.
- Zondag 4 april (Pasen): in totaal 13 deelnemers.
12
(verdeeld in 3 bubbels + Patrick DB solo) fietsten een rit van
 71 km langs o.a. Peizegem, Malderen, Lippelo, Liezele, Puurs, Breendonk, St-Jozef (Londerzeel), Rossem, Merchtem...
Wim
startte mee met de laatste bubbel en koos na enkele kilometers voor een eigen parcours.
We hielden een korte stop aan het Fort van Liezele en fietsten van daar via een mooi fietspad met een paar honderd meters gravel verder naar de indrukwekkende, zeg maar gigantische, vestiging van Pfizer in Puurs, waar de 2.500 werknemers* momenteel volle bak bezig zijn met de productie van hun COVID-19 vaccin. Alle deelnemers waren toch wel onder de indruk van de grootte van dit bedrijf.
*: in Puurs werken 2.500 mensen bij Pfizer. Wereldwijd telt dit bedrijf 92.400 personeelsleden!

Ook nog even vermelden dat de
passage aan Pfizer een idee was van Rudi.
Droog en bewolkt gedurende de ganse rit. Zwakke maar koude wind uit noordwest tot west.  Temperatuur: amper 4 tot 7°C. Op weergebied een zeer schrale paasdag dus!
N.v.d.r.: rond vier uur in de namiddag kregen we toch nog enkele uurtjes de zon te zien.
- Paasmaandag 5 april: behalve uw reporter niemand aan de start om 9u30.
Het weer: regen vanaf 9 uur en daarbij ook een vrij strakke ijzige wind rechtstreeks van de noordpool. Temperatuur: gans de voormiddag amper 5 graden! Geen weer om in te gaan fietsen, en dus een paasmaandag om heel snel te vergeten.
Voor de volledigheid: in de namiddag zakte het kwik nog een graadje, en kregen we afwisselend perioden met mooie opklaringen en enkele lokale voorjaarsbuien met smeltende sneeuw en veel wind (5 Bft en rukwinden tot 65 km/u).

 

Nadat het gedurende twee weekends toegelaten was om met 10 samen te fietsen (zie hieronder), was het vanaf zaterdag 27 maart opnieuw beperkt tot maximaal 4. In tegenstelling tot de vorige lockdown werden de clubactiviteiten nu echter verdergezet, uiteraard mét inachtname van de beperking!

Weekend van zaterdag 27 en zondag 28 maart 2021
l
- Maximaal met 4 tezamen
- Zaterdag 27 maart: waarschijnlijk afgeschrikt door de voorspelde maartse buien verschenen er in totaal slechts 8 deelnemers aan de start vandaag.
Om 8u30: 3 fietsers voor een rit van
84 km langs o.a. Korsele, Mater, Horebeke...
Om 9u30:
5 fietsers (groepje van 4 + Patrick DB alleen) voor een rit van 68 km langs o.a. Pollare, Nieuwenhove, Galmaarden, Tollembeek, Bever, Bois d'Acren, Viane, Moerbeke, Atembeke, Onkerzele, Idegem...
Van aan het sas van Idegem tot aan het brugje aan de 'Zwarte Fles' in Pollare namen we 6 km het jaagpad naast de Dender, waar het opvallend rustig was (amper één of twee fietsers tegengekomen) en waar ook het asfalt vernieuwd was.
Door een regenvlaag in de vroege ochtend lagen de wegen er om 8u30 nog lichtjes nat bij, maar om 9u30 was het al helemaal droog. Gedurende beide ritten meestal zonnig met een blauwe hemel, mooie wolkenvelden en zeer scherpe vergezichten. Prima fietsweer eigenlijk, maar de strakke westenwind moesten we er wel bij nemen... Temperatuur: van 6 tot 12°.
- Zondag 28 maart: eerste dag 'zomeruur', dus één uurtje minder slaap dan gewoonlijk.
13 fietsers aan de start om 9u30 voor een rit van 67 km naar Opbrakel.
Eric (tien minuten vroeger vertrokken) en Herman fietsten apart. De andere 11 verdeelden zich in verschillende coronaconforme groepjes, maar kwamen mekaar onderweg toch af en toe ook eens tegen...
Droog en meestal zonnig met hoge wolkenvelden. Tegen de middag wat meer bewolking. Strakke wind uit zuidwest (4 tot 5 Bft), maar die zat gelukkig in de rug bij het terugkeren. Temperatuur: van 7 tot 13°.
Opvallend veel fietsers (en ook motorrijders) op de baan vandaag, en dit zeker niet enkel in groepjes van maximaal 4...
Ongeveer halfweg, in Opbrakel, hielden we een korte (plas)pauze aan de mooie Verrebeekmolen en op het einde van de rit maakten we in Ninove een ommetje, achter het winkelcentrum Carrefour, langs de kapel van de Heilige Amandus. Deze mooie witte kapel staat daar op de plaats waar zich vroeger de kerk bevond van het reeds lang verwenen dorpje Herlinkhove.

 

Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 maart 2021l - Maximaal met 10 tezamen
- Zaterdag 20 maart: in totaal 14 deelnemers.
5 vertrokken om 8u30 voor een rit van 86 km langs o.a. Woubrechtegem, Steenhuize, Ophasselt, Schendelbeke, Onkerzele, Atembeke, Moerbeke, Viane, Bois d'Acren, Bever, Herne, Heikruis, Plutsingen, Kester, Gooik...
9 vertrokken om 9u30 voor een zo goed als vlakke 70 km langs o.a. Massemen, Overbeke, Kwatrecht, Melle, Laarne, Wetteren, Schellebelle-Aard, Uitbergen...
Droog en zonnig met naar de middag toe ook wat wolkenvelden. Zwakke tot matige wind uit het noorden. Temperatuur: van 1° om 8u30 en 3° om 9u30 tot 8° bij aankomst. Prima fietsweer!
Vandaag om 10u37 begon de astronomische lente. We mogen dus zeggen dat we letterlijk de lente zijn ingefietst...
In de halftien rit zat een primeur, namelijk het recent afgewerkte (en we mogen ook wel zeggen 'prachtige') nieuw fietspad in Mere tussen de Rooseveltlaan en de Loskadestraat. Deze 1,4 kilometer lange strook is een gedeelte van de toekomstige fietssnelweg F414 Zottegem-Aalst.
- Zondag 21 maart: 10 deelnemers aan de start voor een rit van  65 km langs o.a. Meerbeke, Neigem, Lieferinge, Oetingen, 'Kesterheide', Leerbeek, 'Kestergat', 'Brandwacht', Elingen, Vlezenbeek, St-Gertrudis-Pede, Schepdaal, Goudveerdegem, Wambeek, Borchtlombeek, Kattem, 'Ledeberg', Roosdaal...
Droog en gedurende de ganse rit bewolkt met een vrij strakke, naar de middag toe aanwakkerende noordenwind (4 Bft). Temperatuur: van 7 tot 8°.
Korte stop na 24 km aan de 'IJzeren man' op Kesterheide, met 112 m het hoogste punt van het Pajottenland. Ondanks de bewolking hadden we hier toch een zeer scherp vergezicht, van Brussel in het noorden tot de toren van het Hellend Vlak van Ronquières in het zuiden...
We waren zeer verheugd aan de start om half tien ook Herman en Wim te mogen begroeten. Een prettig weerzien! Beiden fietsten een kort eindje mee met de groep en kozen dan voor een 'eigen parcours'.

 

Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 maart 2021l - Maximaal met 10 tezamen
- Zaterdag 13 maart: om 9u30 verscheen enkel Marcel aan de start, dit voor het eerst met zijn van MVA overgekochte Giant e-road (zie foto). Hij fietste de geplande rit van 65 km in het Pajottenland en liet ons na de middag het volgende weten: "Ik heb de rit zonder problemen kunnen uitrijden. Op enkele korte regenbuien na was het nog redelijk goed, en ondanks de felle wind ben ik niet in het decor beland".
Voor de extra rit van René, met start om 8u30, kwamen geen fietsers opdagen. We kunnen ze geen ongelijk geven...
Een actieve regenzone met veel wind trok in de vroege ochtend over onze streek. Rond half acht hield het op met regenen en bleef het gedurende een paar uur droog met mooie opklaringen. De krachtige westenwind (6 Bft met verraderlijke rukwinden van 80 tot 90 km/u) bleef echter de ganse tijd van de partij.Vanaf 11u30 opnieuw enkele zeer felle buien, dit keer ook met korrelhagel. Temperatuur: van 6 tot 8°.
PS: de Pajottenlandrit van vandaag (zie hierboven) wordt volgende week opnieuw geprogrammeerd.
- Zondag 14 maart: 5 leden aan de start (zie foto) voor een grotendeels vlakke rit van 63 km langs o.a. Opwijk, Opstal, Baasrode, Vlassenbroek, Lebbeke...
's Morgens regen tussen 6u en 7u30. Bij de start om 9u30 geen regen meer, maar wel nog natte wegen. Tijdens de rit bleef het meestal droog, met bewolkte perioden, enkele mooie opklaringen, en ook nog een maartse bui... zeer wisselvallig en onbetrouwbaar weer dus. Vrij strakke wind uit westnoordwest. Temperatuur: van 5 tot 8°.
Voor Eric en Jeroen kwam er jammer genoeg al vlug een eind aan deze rit. Eric meldde hierover het volgende: "Ik ben in Erembodegem platgereden. Doorn in achterband, ondanks splinternieuwe binnen- en buitenland. Wij kregen doorn er niet uit en hebben moeten aanbellen bij iemand om gerief om de doorn eruit te halen. Is gelukt, nieuwe binnenband gestoken en opgepompt. Die ontplofte net voor we gingen vertrekken. Jeroen is dan om auto gereden om me op te halen. De andere drie zijn voortgereden. Dus mislukte rit".

 

Van zaterdag 2 januari tot en met zondag 7 maart 2021: corona lockdown!
Wegens de tweede lockdown, die reeds begon op 29 oktober 2020, was het tijdens de eerste 10 weekends van 2021 slechts toegelaten om maximaal met 4 personen tezamen te fietsen, en waren we dus genoodzaakt om alle clubactiviteiten on hold te zetten.
PS: deze 2e lockdown duurde in totaal liefst
19 weekends (van 1 november 2020 t.e.m. zondag 7 maart 2021).

 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF