Een overzicht van onze fietsreizen

2021  -  OOSTKANTONS 2.0
Hotel zum Buchenberg - Rodt (Sankt Vith)

Dit verblijf in de Belgische Oostkantons verving onze reis naar de Jura die, door de onzekerheid i.v.m. de coronacrisis, voor de tweede keer werd uitgesteld.

 Van maandag 21 tot vrijdag 25 juni 2021 (5 dagen / 4 overnachtingen).
 12 deelnemers: Bauwens Mike, Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Ryck Theo, Janssens Eric, Jeanmart Olivier, Scheerlinck Ignace, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Der Biest Staf, Van Impe Norbert, Van Isterdael Walter.
We logeerden in Hotel zum Buchenberg - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt.
 In totaal waren er 5 fietsdagen en werden er 455 km afgelegd (ongeveer 6900 hm).
 Onze ritten werden zo goed als volledig uitgetekend in eigen land. Enkel in rit 2 fietsten we ongeveer 7 km in het Groothertogdom-Luxemburg en in rit 5 ongeveer 4,5 km in Duitsland.

 Ons programma dag per dag :
 Maandag 21 juni: verplaatsing naar Rodt + rit 1!
Rit 1 - 101 km (1470 hm)
Beknopte wegwijzer: Rodt, Neundorf, Sankt-Vith, Wallerode, Medell, Meyerode, Schönberg, Herresbach, Andlermühle, Eimerscheid, Medendorf, Holzheim, Manderfeld, Weckerath, Krewinkel, Berterath, Lanzerath, Buchholz, Honsfeld, Hünningen, Mürringen, Büllingen, Wirzfeld, Butgenbach, Schoppen, Mederscheid, Amel, Deidenberg, Hochkreuz, Born, Emmelser Mühle, Nieder-Emmels, Ober-Emmels, Rodt.
Eerste pauze aan de kerk van Schönberg (km 24).
Middagpauze op parking 'Dorfgemeinschaft Concordia' in Hünningen (km 58).
Terrasje einde rit: café Heindrichs in Born (km 94).
Om 9u15 bij de start zwaarbewolkt maar nog droog. Kort daarna eerst wat lichte motregen, daarna een periode met échte regen. Vanaf de pauze in Schönberg (km 24) droog en ook voor de rest van de rit geen regen meer. Tijdens de laatste 10 km kregen we zelfs de zon te zien. Matige noordenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°.
 Dinsdag 22 juni: rit 2-
Rit 2 - 99 km (1325 hm)
Beknopte wegwijzer: Rodt, Poteau, Petit-Thier, Ville-du-Bois, Vielsalm, Rencheux, Goronne, Grand-Sart, Petit-Sart, Joubiéval, Ottré, Bihain, Fraiture, Baraque de Fraiture, Chabrehez, Wibrin, Wilogne, Fontenaille, Brisy, Rettigny, Gouvy, Hautbellain (L), Ourthe, Beho, Commanster, Weisten, Hinderhausen, Rodt.
In deze rit fietsten we 7 km in het Groothertogdom-Luxemburg.
Eerste pauze op de Baraque de Fraiture (km 34).
Middagpauze in een hangar nabij het kerkje van Brisy (km 60,5).

Zwaarbewolkt met lichte regen bij de start. Vanaf km 15 véél regen voor zo goed als de rest van de rit. Matige wind uit NNO. Temperatuur: gedurende de ganse rit amper 11 à 12°.
 Woensdag 23 juni: rit 3-
Rit 3 - 99 km (1540 hm)
Beknopte wegwijzer: Rodt, Ober-Emmels, Hunningen, Nieder-Emmels, Born, Deidenberg, Iveldingen, Eibertingen, Schoppen, Butgenbach, Nidrum, Berg (aan stuwdam meer van Butgenbach), Giesberg, Elsenborn, opnieuw Nidrum, Grünen Berg, Weywertz, Champagne, Robertville, Ovifat, Longfaye, Xhoffraix, Mont, Bévercé, Malmédy, Chôdes, G'Doumont, Boussire, Libomont, Weismes (Waimes), Thirimont, Ondenval, Ligneuville, Pont, Recht, Rodt.
Eerste pauze in Berg aan stuwdam van het meer van Butgenbach (km 29,5).
Middagpauze op de 'Spielplatz' in Xhoffraix (km 57).
Einde rit:
terras Skihütte (biermuseum) op de Tomberg in Rodt (km 97,5).
Droog en bewolkt. Af en toe ook een zonnige periode. Goed voelbare noordenwind. Temperatuur: van 13 tot 16°.
 Donderdag 24 juni: rit 4-
Rit 4 - 99 km (1600 hm)
Beknopte wegwijzer: Rodt, Hinderhausen, Commanster, Neuville, Vielsalm, Rencheux, Goronnne, Arbrefontaine, Odrimont, Haute-Bodeux, Brume, Trois-Ponts, 'Côte d'Aisomont', Aisomont, Wanne, Wanneranval, Stavelot, Lodomez, Beaumont, Planche, Lasnenville, 'Carrière Dethier', Pont, 'Thier de la Principauté', Reculémont, Bellevaux, 'Côte de Ronxhi', Ronxhi, Hédomont, Lamonriville, Lignueville, Monteneau, Born, Nieder-Emmels, Ober-Emmels, Rodt.
Eerste pauze aan de kerk van Arbrefontaine (km 25).
Middagpauze aan de kerk van Wanne (km 50).
Einde rit:
terras Skihütte (biermuseum) op de Tomberg in Rodt (km 97,5).
Grijs en bewolkt maar droog. Vrij strakke wind uit noordwest. Temperatuur: van 14 tot 18°.
 Vrijdag 25 juni: rit 5 + terugkeer naar huis-
Rit 5 - 56,5 km (945 hm)
Beknopte wegwijzer: Rodt, Hinderhausen, Weisten, Maldingen, Aldringen, Espeler, Oudler, Lascheid, Burg-Reuland, Weweler, Stoubach, Welchenhausen (D), Auf dem Halvent (D), Diepert, opnieuw Weweler, 'Thommerberg', Bracht, Maspelt, Grüfflingen, Thommen, Braunlauf, Crombach, Rodt.
In deze rit fietsten we
4,5 km in Duitsland.
Pauze aan 'Kapelle St-Cornelius und Lucia' in Welchenhausen (D) - (km 30).
Middagpauze na de rit in de tuin van ons hotel in Rodt.
Droog en zonnig met prachtige wolkenvelden aan een blauwe hemel. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 16 tot 21°. De beste dag van onze reis, en ook de enige dag met heldere vergezichten...
Varia...
 Het weer was niet zo goed als vorig jaar, maar al bij al viel het nog mee. Enkel de dinsdag was een echte regendag. Door het mindere weer konden we jammer genoeg enkel tijdens onze laatste rit tenvolle genieten van prachtige vergezichten.
Niet zo'n zomers weer dus, maar gedurende de 3 terrasjes die we meepikten (op het einde van ritten 1, 3 en 4) was het wonderwel telkens droog én bovendien ook zonnig!
Ons verblijf in
Hotel zum Buchenberg in Rodt was ook dit jaar zonder meer prima op alle gebied. Helemaal niets op aan te merken. We voelen ons hier meer en meer thuis...
's Morgens was er een vrij uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds een lekker driegangenmenu, met de hoofdschotel telkens à volonté.
Zowel in de eetzaal als in het café werden de geldende coronamaatregelen door iedereen goed nageleefd, d.w.z. maximaal 4 personen per tafel én mondmasker bij verplaatsingen van en naar de tafel of naar het toilet.
Op de eerste dag
van ons verblijf konden we na ons avondmaal de EK match Finland-België bekijken in het café van ons hotel. Buiten in de tuin waren er ook een 80-tal vooral jongere mensen uit de streek de match aan het bekijken op groot scherm.
Om pintjes te drinken op het terras van ons hotel was het dit jaar te fris. Alles moest dus binnen gebeuren, maar dat was heus geen straf...
Ignace maakte de verplaatsing met zijn eigen mobilhome en was al van zondagavond in Rodt.
Chauffeur van onze volgwagen (de camionette van Valckenier) was gedurende de ganse reis Herald, vergezeld van bijzitter Marc VA (op krukken als gevolg van zijn bekkenfractuur).
's Middags was er een gesmaakt lunchpakket van het hotel met telkens per deelnemer drie pistolets met verschillend beleg.
Ook dit jaar reden we stuk voor stuk mooie en zeer afwisselende ritten, zowel richting Ardennen als richting Oostkantons en Hoge Venen. Zo goed als overal zéér rustige wegen en ook een parcours dat niet van de poes was.
We ontdekten enkele ons nog onbekende zéér straffe hellingen, zoals in rit 4 de 'Thier de la Principauté' en de 'Côte de Ronxhi' (beide in de buurt van Bellevaux) en in rit 5 de 'Thommerberg' (in de buurt van Burg-Reuland).
We konden opnieuw vaststellen dat het wegdek in de Oostkantons zo goed als overal uitstekend was. In de Ardennen daarentegen troffen we op verschillende plaatsen wegen aan in erbarmelijke toestand. Werk aan de winkel daar!
Net als vorig jaar slaagde Staf er in om met zijn e-Giant alle ritten uit te rijden.
René reed het volledige parcours met zijn 'gewone' fiets. Een zeer moedige keuze én een mooie prestatie, gezien hij de laatste maanden toch wel aan e-ondersteuning gewend was geraakt.
Er werd door iedereen zeer rustig en veilig gefietst, en overal werd er netjes gewacht op de laatste(n). Wielertoerisme zoals het hoort, en daarom ook een dikke proficiat aan ALLE FIETSERS voor deze mooie prestatie. Niet meer zo evident gezien liefst 10 van de 12 deelnemers reeds tot de club der gepensioneerden behoorden...

Er was dit jaar ook tamelijk wat werk voor onze mechanicien Norbert. Even opsommen:
- In rit 1 was er twee keer een lekke achterband voor Mike (eerst na 4 km en daarna op 400 m van het einde). Bovendien stond dezelfde band ook nog eens plat bij de start van rit 2.
- In de tweede rit reed Eric liefst drie keer lek achteraan en moest daardoor de laatste 20 km in de camionette plaatsnemen. Zijn wiel werd 's avonds hersteld bij een fietsenmaker in Sankt Vith.
- In het begin van rit 5 was er twee keer een kleine ingreep nodig aan het zadel van Walter.
Na onze laatste rit op vrijdagmiddag waren er in het hotel 2 kamers vrijgehouden voor ons, zodat iedereen die dit wenste nog kon douchen.
Tijdens de terugkeer naar huis op vrijdagnamiddag, kwamen 4 van onze 5 auto's vast te zitten in een enorme file als gevolg van een brandende camion aan afrit Ternat. We liepen daardoor een vertraging op van ruim twee uur. Een einde in mineur dus...
 Eindconclusie: ondanks het minder goede weer dit jaar, waren alle deelnemers het er over eens dat dit toch een prachtige reis was!
 

Voor de foto's van deze reis: klik hier!
Deze foto's zijn ook terug te vinden in onze FOTOALBUMS.