Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 1998

 

In onze beginjaren werd er enkel in clubverband gefietst op zondagen van begin maart tot en met het eerste weekend van oktober. Eventuele andere ritten werden beschouwd als oefenritten en telden niet mee voor ons regelmatigheidsklassement.
Gezien het hier gaat om de periode van vóór onze website, kon ook niet alles meer worden teruggevonden en ontbreken er hier mogelijk een aantal ritten.

Vanaf het seizoen 1998 was er geen echt 'regelmatigheidscriterium' meer*. Geen klassementspunten meer dus, geen kampioenen of laureaten meer... Voortaan was het enkel nog fietsen voor het sportieve plezier en de ambiance en geen strijd meer voor het behalen van een of andere trofee.
De deelname werd wél nog bijgehouden, maar dan enkel om er rekening mee te kunnen houden bij bijvoorbeeld de aankoop van onze volgende clubuitrustig.

Er was ook geen mis + fietsenwijding meer om ons wielerseizoen mee te beginnen.

Vanaf de winter '97-'98 was er iedere zondag- en ook bijna elke zaterdagvoormiddag een oefenrit van ongeveer 50 tot 60 km met start om 9 uur.
Buiten één zondagvoormiddag toen het om 8u50 begon te plenzen en de 9 opgekomen deelnemers naar huis terugkeerden, kon er elke week worden gefietst.
Het grootste aantal deelnemers was er op de mooie zondag 11 januari toen er niet minder dan 21 clubleden present waren!
Zo goed als elke zondag was er ook een volgwagen, met meestal Dolf Beeckman achter het stuur.

Zondag 01/02/1998:
Denderleeuw, Liedekerke, Pamel, OLV-Lombeek, St-Kwintens-Lennik, Elingen, Pepingen, Bellingen, Bogaarden, Heikruis, Kester, Gooik, Pamel, Okegem - 57 km - 17 deelnemers.
Zéér koud (min 6 graden) maar droog, zonnig en weinig wind. Prachtige vergezichten.
Heel mooi stukje Pajottenland met af en toe een klimmetjes. Rustige, kronkelende baantjes langs pittoreske hoekjes.

Zondag 08/02/1998:
Aalst, Herdersem, Wieze, Denderbelle, St-Gillis, Lutterzele, Vlassenbroek, Baasrode, Lebbeke, Moorsel, Erembodegem - 53 km - 18 deeln.
Koud, droog, helder tot licht bewolkt, lichte wind.
Bij de start waren er op verschillende plaatsen nog gladde plekken van aangevroren rijm.
Lekke band voor Eric Janssens.

Zondag 15/02/1998: Denderhoutem, Ninove, Pollare, Nieuwenhove, Galmaarden, Viane, Bever, St-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Oetingen, Denderwindeke, Ninove, Okegem, Iddergem - 54 km - 28 deeln.
Droog en uitzonderlijk zacht weer voor de tijd van het jaar.
Boven de lage en vochtige weiden hing er op sommige plaatsen nog nevel. In Viane zaten we zelfs een 200-tal meters in de erwtensoep, die daar wel een combinatie was van mist en de rook van een afvalstoker...
Lekke band voor Renaat De Seadeleer.

Zondag 22/02/1998: Teralfene, Essene, Asse, Mollem, Brussegem, Meise, Wemmel, Zellik, Bekkerzeel Ternat, St-Katharina-Lombeek, Teralfene, Dendreleeuw - 55 km - 20 deeln.
Bij de start lagen de straten nog nat van de nachtelijke regen en viel er reeds een verdwaald regndruppeltje. Na een half uur fietsen kwamen er steeds meer druppels en zo bleef het de rest van de voormiddag regenachtig.
Tal van beslijkte landelijke baantjes en dus veel kuiswerk aan de fiets.
Deze rit werd gekruid met een paar stroken kasseien en een veelheid aan elkaar soms snel opvolgende klimmetjes.
Ondanks het slechte weer geen pech te vermelden vandaag.

Zaterdagnamiddag 28/02/1998: oefenrit met enkele doortochten van de Omloop Het Volk in de streek tussen Geraardsbergen, Brakel en Zottegem - 85 km.
Start van deze rit aan Botjeshof om 12 uur.
Zondag 01/03/1998: Terjoden, Nieuwerkerken, Erpe, Erondegem, Vlekkem, Oordegem, Westrem, Massemen, Gijzenzele, Oosterzele, Bavegem, Vlierzele, Zonnegem, Bambrugge, Mere, Ede, Terjoden - 60 km - 22 deeln.
Van de regen, hagel en sneeuwbuien waar de weerman ons voor gewaarschuwd had was er niets te zien. We bleven de ganse rit droog en kregen af en toe zelfs de zon te zien. Wel was er een strakke wind die niet enkel speelde met de wolkenluchten maar ook het fietsen wat moeilijker maakte, vooral tijdens de heenweg.
Lekke achterband voor Renaat De Saedeleer.

Zondag 08/03/1998:
Teralfene, Liedekerke, Borchtlombeek, Wambeek, Schepdaal, Vlezenbeek, St-Laureins-Berchem, Gaasbeek, St-Kwintens-Lennik, OLV-Lombeek, Pamel, Liedekerke - 58 km - 13 deeln.
Bij de start was het lichtjes aan het regenen. Het eerste derde van de rit bleef dit regenweer ons vergezellen, zij het niet continu. Daarna bleef het droog. Tamelijk fris maar op de klimmetjes konden we ons toch voldoende verwarmen.
Pech: lekke achterband (Staf Van Der Biest) / voorwiel vervangen wegens gebroken spaak (Frans Teck) / achterwiel vervangen wegens onvoldoende gelijmde tube (Hugo Verlé).

Zondag 15/03/1998: Denderhoutem, Nederhasselt, Outer, Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Deftinge, Parike, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt, Aspelare, 'Lebeke', Denderhoutem - 62 km - 29 deeln.
Zwwarbewolkt maar droog.
Volger van dienst Dolf Beeckman had vandaag een co-piloot. Niemand minder dan Maurice Elskens, de chauffeur die zoveel jaren aan het stuur van de volgwagen zat, was vauit zijn woonplaats Geraardsbergen afgezakt om nog eens een rit mee te volgen.

Zondag 22/03/1998: Iddergem, Liedekerke, Borchtlombeek, OLV-Lombeek, Oetingen, Herne, Tollembeek, Vollezele, Nieuwenhove, Pollare, Ninove, Okegem, Liedekerke, Denderleeuw - 63 km - 34 deeln.
Zwaarbewolkte dreigende lucht. Net toen we dachten dat we zonder regen thuis zouden geraken kregen we toch wat lichte motregen in de afdaling van de Congoberg.
Voor de leden die vandaag pas hun eerste kilometers van het seizoen fietsten waren de opeenvolgende golvingen een goed middel om de spieren wakker te schudden.

Vrijdagavond 27/03/1998: dia-avond in ons lokaal over onze fietsreis naar de Vogezen van vorig jaar. Tevens werd er kledij gepast en werden de maten genoteerd voor onze nieuwe clubkledij waarvan de levering voorzien is voor begin mei.

Zaterdag 28/03/1998: deelname aan de rally 'Dwars door het Pajottenland' van KWC Terjoden met start en aankomst aan basisschool 'De Zilverberk' in de Ninovestraat in Terjoden.
Er was keuze uit twee omlopen: 70 km of 105 km.
Vertrek per fiets aan Botjeshof om 7 uur.
Zondag 29/03/1998: Teralfene, Essene, Asbeek, 'Putberg', Asse, Mollem, Merchtem, Malderen, Buggenhout, Opstal, Opwijk, Mazenzele, Baardegem, Meldert, Hekelgem, Teralfene - 58 km 33 deeln.
Heel goed fietsweer, zachte temperatuur maar het schuchtere zonnetje kwam toch maar een paar minuutjes van achter de wolken piepen.

Zondag 05/04/1998: rit over het finaleparcours van de Ronde van Vlaanderen langs o.a? Denderhoutem, Ninove, Pollare, Zandberghen, Waarbeke, Galmaarden, Moerbeke, Geraardsbergen (Muur), Atembeke, 'Bosberg', Waarbeke, Nieuwenhove, Denderwindeke, Ninove, Meerbeke, 'Nellekensberg', Pamel, Liedekerke, Denderleeuw - 67 km - 19 deeln.
Droog, dit in tegenstelling tot de voorspellingen. Normale temperatuur maar een strakke zuidwestenwind. Steeds wisselende lucht met mooie wolkenformaties en heldere vergezichten.
Dit jaar reeds de Ronde van Vlaanderen vor het eerst naar de Muur via de Markt en de Vesten.
Boven op de Muur stond voormalig clubchauffeur Maurice Elskens ons op te wachten met zijn nieuwe Renault én met bevoorrading. Het waren wel geen mattetaarten (hij was niet op tijd bij de bakker geraakt), maar flesjes met vloeibare koolhydraten.
Na de passage aan de aankomst in Meerbeke wachtte ons dit jaar als toemaatje ook nog de 'Nellelekensberg'...
Lekke achterband voor Dirk de Saedeleer.

Zondag 12/04/1998 (Pasen): Teralfene, St-Katharina-Lombeek, Ternat, Wambeek, Schepdaal, St-Martens-Lennik, Gaasbeek, St-Laureins-Berchem, Oudenaken, 'Mechelsgat', Halle (kerkhof), opnieuw 'Mechelsgat' en opnieuw Oudenaken, St-Kwintens-Lennik, OLV-Lombeek, Roosdaal, Strijtem, Kattem, Liedekerke, Dednerleeuw - 65 km - 19 deeln.
Voor onze 'kasseirit' (wegens in de namiddag Parijs-Roubaix) hadden we dit keer enkele stroken uitgekozen in de straak van Halle. De 4 km lange kasseistrook van aan 'Herberg De Blauw' in Oudenaken via het 'Mechelsgat' naar het kerkhof van Halle werd in beide richtingen afgelegd...
Droog, bewolkt maar gelukkig bleef de voorspelde regen uit. Lichte wind.
In Botjefshof had Herald na de rit voor alle deelnemers een chocolade paaskip meegebracht.
Lekke achterband voor René Van De Maele.
Maandag 13/04/1998 (Paasmaandag): Denderhoutem, 'Lebeke', Aspelare, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Brakel ('Valkenberg'), Elst, Michelbeke, St-Maria-Oudenhove, Wijnhuize, St-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Aaigem, Haaltert, Denderhoutem - 75 km - 15 deeln.
Bij de start was het koud (vriespunt) met een stralend blauwe lucht. Halfweg de voormiddag werd het zwaarbewolkt en kregen we hele lichte motregen.
In 'Holderbeke' (St-Martens-Lierde) was de weg opgebroken en moesten we een heel eind cyclocrossen.
Derde lekke achterband voor René Van De Maele in twee dagen. Ook gisteren en vóór de start van deze rit reeds was hij reeds lek gereden...

Zondag 19/04/1998: Haaltert, Mere, Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Bavegem, Gijzenzele, Gontrode, Melle, Ledeberg, Gentbrugge, Heusden, Wetteren, Serskamp, Wanzele, Lede, Erpe, Nieuwerkerken - 74 km - 31 deeln.
Droog en licht bewolkt.
Voor deze rit hadden we een volger per moto, namelijk Leo Van Den Cruyce, die zijn niet gemotoriseerde ex-collega-fietsers nog eens kwam opzoeken.
Pech: 1 lekke achterband, 1 gebroken spaak, 1 vastgelopen ketting.

Zaterdag 25/04/1998: deelname aan de rally 'De Parel' van WTC Trekvogels Haaltert met start en aankomst aan school 'De Berwinne' aan de Middelkouter in Haaltert.
Er waren 13 deelnemers van onze club en iedereen fietste de grootste omloop van 180 km.
Vertrek per fiets aan Botjeshof om 6u30.
Bij de start was het al aan het regenen en de ganse dag zijn er een reeks buien, motregen en dergelijke geweest. Vrij zachte temperatuur maar wel veel wind.
Reeds na km 9 had Gust Thuysbaert brute pech met een afgebroken zadel. De Parel was voor hem dus al vlug gedaan...
Slipper en valpartij van Renaat aan de 'Roze Hoeve' in Braine-le-Château, gelukkig zonder gevolgen.
Door de vele regen en de extra vuile wegen was het ook voor ons materiaal een echte slijtageslag. Jankende kettingen en remblokjes die wegsleten als sneeuw voor de zon.
Pech: gebroken zadel, 3 lekke achterbanden, 2 lekke voorbanden, vele afgesleten remblokjes (o.a. bij Luc De Bolle die onderweg nieuwe kocht).
Tenslotte nog een leuke anekdote: bij de tweede controlepost kreeg Renaat De Saedeleer van onze nieuwe volgwagenchauffeur Roland Van Impe (die de namen van de fietsers nog niet kende) de boterhamen van Hugo Van Holen i.p.v. deze van Gust. Hugo wenste de naast hem gezeten Renaat nog een smakelijk eten met de opmerking dat hij ook eitjes mee had tussen zijn boterhammen. Groot was echter de consternatie toen hij op de volgende controlepost vaststelde dat zijn boterhammen opgegeten waren!!! 

Zondag 26/04/1998: Aalst, Hofstade, Schoonaarde, Oudegem, Appels, Dendermonde, Vlassenbroek, Baasrode, Lebbeke, Opstal, Opwijk, Moorsel, Erembodegem - 73 km - 21 deeln.
Tijdens deze vlakke rit fietsten we o.a. 15 km op de Scheldedijk.
Droog, zwaarbewolkt, weinig wind.
Op de terugweg raakte Georges Van Den Berghe het het achterwiel van zijn voorganger en dook de graskant in. Gelukkig net naast een strook grove grind, maar wel midden in een mesthoop. Dit brak zijn val, maar het was geen gezicht toen de onfortuinlijke rechtkrabbelde. De schade bleef beperkt tot een gescheurde broek en een geschaafde knie.
Pech: 1 gescheurde velg met lekke achterband (Renaat De Saedeleer).

Vrijdag 01/05/1998: deelname aan de rally 'Drongen-Valenciennes-Drongen' van 'Gentse Velosport' met start en aankomst aan het chalet van de Gentse Roei- en Sportvereniging aan de watersportbaan (Blaarmeersen) in Gent.
De 11 deelnemers van onze club fietsten allen de grootste omloop van 207 km.
Vertrek per auto aan Botjeshof om 6 uur voor een verplaatsing van ongeveer 45 km.
Droog, zwaarbewolkt, tamelijke noordenwind.
Tijdens de heenrit was er de beklimming van de 'Col de la Croix Jubaru' (99 m).
Het verste punt was St-Amand-les-Eaux in Frankrijk, waar het net marktdag en dus tamelijk druk was.
Tijdens de terugweg was er nog een lastige strook van 35 km met daarin o.a. de 'Varent' en de kasseien van de 'Kergate" in Mater.
Pech: enkel een lekke achterband voor Gust Thuysbaert.

Zondag 03/05/1998: Iddergem, Okegem, Roosdaal, Oetingen, Herfelingen, Heikruis, Bierghes, Rebecq, Hennuyères, Hellend Vlak van Ronquières, Henripont, Braine-le-Comte, Steenkerque, Petit-Enghien, Herne, Vollezele, Denderwindeke, Ninove, Denderhoutem - 105 km - 20 deeln.
Droog, zwaarbewolkt, matige noordenwind.
Reeds na 500 meter moest er gestopt worden om het schoenplaatje van Michel De Cock vast te zetten. Daarna was er ook nog een lekke voorband voor Rudi Claes.
 

Zondag 10/05/1998: Denderhoutem, Aspelare, Voorde, Smeerebbe-Vloerzegem, Deftinge, Goeferdinge, Zarlardinge, Everbeek-Boven en Everbeek-Beneden, Flobecq, Brakel, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt, St-antelinks, Aspelare, Nederhasselt, Denderhoutem - 81 km - 25 deeln.

Prachtig weer met een stralende zon en weinig wind.
Dit was de eerste rit in onze nieuwe clubuitrusting! Tevens ook de eerste rit waarbij er vanaf de start met korte broek en korte mouwen kon worden gereden.
Grondige verkenning van het gebied tussen Everbeek-Beneden en het Bovenkwartier. Maar liefst vier verschillende verbindingswegen tussen deze twee delen van Everbeek werden opgezocht.
Lichte valpartij van Renaat De Saedeleer over een steen in St-Antelinks, toen die met één hand aan de volgwagen hing. Gelukkig bleef het bij wat schaafwonden aan de knie.
Pech: 1 lekke voorband voor Rudi Claes net bij aankomst van de rit (dit nadat hij 's morgens thuis ook reeds zijn reservewiel had moeten nemen wegens platte band)...

Zaterdag 16/05/1998: deelname aan de rally 'De Oostvlaamse Bergen' van WTC Rap & Glad (Oudenaarde) met start en aankomst in Ename.
Vertrek per fiets aan Botjeshof om 6u30.
De 15 deelnemers van onze club fietsten 145 km (verplaatsing heen en terug per fiets van Welle naar Ename + in Ename omloop van 65 km).
Prachtig warm en zonnig weer.

Na een ochtendlijke rit langs Zottegem werd er in Ename gestart voor de 65 km lange rally 'De Oostvlaamse Bergen'. Zonder de gekende namen op te zoeken bracht deze rit ons over vele hellingen in de Vlaamse Ardennen, tussen Oudenaarde en Ronse, met ook een mooie doortocht van het Muziekbos.
Zondag 17/05/1998: Teralfene, Hekelgem, Meldert, Baardegem, Opwijk, Peizegem, Steenhuffel, Malderen, Londerzeel, Wolvertem, Brussegem, Mollem, Asse, Essene, Denderleeuw, Denderhoutem, Kerksken, Haaltert, Welle - 82 km - 26 deeln.
Droog, prachtig weer, lichte wind uit noordoost.
Bij de voorziene rit kwam er op het einde nog een extra lus langs een paar sponsors.
In Haaltert waren we te gast bij Meubelen Lucas, waar na het nemen van de foto's het vochtverlies kon gecompenseerd worden in het mooie café van de meubelzaak. Daarna, in Welle, werden we ook nog ontvangen aan het Ippa-kantoor Hilde Jacob-De Kezel. Ook deze sponsor had voor iedereen drank à volonté voorzien.

Donderdag 21/05 tot maandag 01/07/1998: fietsreis Provence - Alpen - Ventoux. Deze reis werd ook wel 'Les Fous du Ventoux' genoemd.
15 deelnemers (12 fietsers + 3 begeleiders in twee volgwagens).
Voor een overzicht van deze fietsreis: klik hier!

Zondag 24/05/1998: rit langs o.a. Anderlecht, St-Gillis, Vorst ('Dudenpark', 'Vorst-Nationaal'), Ukkel ('Altitude 100'), Ruisbroek, Drogenbos - 73 km - 9 deeln.
Weinig deelnemers in Welle, want 15 leden waren op fietsreis naar de 'Ventoux' (zie hierboven).
Natte wegen bij de start, onderweg eerst zwaarbewolkt en droog, maar nadien miezerige regen. Frisse temperatuur. Wind uit noordwest.

Zondag 31/05/1998: rit in de streek van Zele en Berlare (langs o.a. het Donkmeer) - 73 km - 13 deeln.
Niet al te veel deelnemers in Welle, want 15 leden waren op fietsreis naar de 'Ventoux' (zie hierboven).
Droog en zonnig bij het vertrek, later licht bewolkt tot betrokken.
Lekke achterband voor Hugo Verlé.

Zondag 07/06/1998: wegens het slechte weer 's morgens vroeg werd de geplande rit naar St-Marcoult vervangen door een rit in de streek van Herzele en St-Lievens-Houtem - 70 km - 7 deeln.
Tot net voor de start was het zeer guur regenweer. Toch is er een kleine groep vertrokken en ondanks de constante regendreiging en de lichte motregen zijn we nog tamelijk droog gebleven.

Zondag 14/06/1998: Bambrugge, Burst, Vlierzele, Balegem, Scheldewindeke, ..., Deurle, St-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Landskouter, Bavegem, Erondegem - 105 km - 19 deeln.
Met droog weer vertrokken maar vanaf halfweg verschillende buien zodat we in totaal vier keer nat geregend zijn in deze rit.

Zaterdag 20/06/1998: rit op verplaatsing met start en aankomst in Gravelines (Frankrijk) - 120 km - 10 deelnemers* (foto)
Vertrek per auto in Welle om 6 uur voor een verre verplaatsing van 180 km.
Omloop langs o.a. Gravelines, Calais, Cap Blanc Nez, Wissant, Cap Gris Nez, Marquise, St-Omer, Gravelines.
Bij de aankomst met onze auto's in Gravelines werden we opgewacht door de sterreporter 'Modest' (alias François Thoen - zie foto) die de nietsvermoedende fietsers onmiddellijk voor een interview strikte.
Droog, zonnig, prachtig weer. Bij deze rit langs de zeer heuvelachtige Côte Opale hadden we dus, in tegenstelling tot 2 jaar geleden, uitgelezen fietsweer. Het was dan ook volop genieten van deze prachtige rit.
Na het gedeelte langs de kust, met daarin de twee 'Cap's' ging het verder met een wijde boog door het verrassend mooie achterland, terug naar het versterkte stadje Gravelines waar vertrek en aankomst lag.
Lekke voorband voor Eric Janssens.
*: deze rit was aanvankelijk gepland op zaterdag 27/06 maar werd één week vooruitgeschoven. Achteraf bleek dat niet alle leden op de hoogte waren van deze wijziging, vandaar de lage deelname.
Zondag 21/06/1998: Aspelare, Ophasselt, Steenhuize, Erwetegem, St-Goriks-Oudenhove, Michelbeke, Elst, Schorisse, Mater, St-Kornelis-Horebeke, Elst, Rozebeke, Roborst, Strijpen, Zottegem, Herzele, Aaigem, Heldergem - 75 km - 21 deeln.
Droog en mooi fietsweer.
Golvend en afwisselend parcours in de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek.
Pech: lekke achterband (Renaat De Saedeleer) en gebroken ketting (Paul Van Petegem).

Zondag 28/06/1998: Iddergem, Okegem, Roosdaal, OLV-Lombeek, St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, Oudenaken, St-Pieters-Leeuw, Beersel, Drogenbos, Linkebeek, Beersel, St-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, St-Anna-Pede, Wambeek, Borchtlombeek, Kattem, Liedekerke - 80 km - 19 deeln.
Bewolkt met nu en dan opklaringen.
Ondanks het droog wegdek toch een ganse reeks lekke banden (2 lekke achterbanden, een leeglopende achterband die een paar keer werd bijgepompt en 2 lekke voorbanden).

Zondag 05/07/1998:
deelname aan rally van WTC De Vliegende Spaak met start en aankomst aan café Maxens in Baardegem.
Er waren 16 deeln. van onze club waarvan er 9 de lastige omloop van 200 km fietsten over alle hellingen en kasseistroken van de Ronde van Vlaanderen en 7 de omloop van 100 km.
In de omloop van 200 km zaten 14 hellingen en 14 km kasseien. De hellingen: Molenberg, Kattenberg, Kluisberg, Côte de Trieu, Oude Kwaremont, Watermolenberg (?), Paterberg, Kortekeer, Taaienberg, Stene, Molenberg, Berendries, Muur van Geraardsbergen, Bosberg, Nellekensberg... en dan vergeten we de Schettenberg nog.
Mooi fietsweer, droog met een lichte bewolking, zachte temperatuur, wel een strakke wind uit WZW.
Pech: 1 doorgesleten achtervelg, 1 lekke achterband en 1 lekke voorband.

Zondag 12/07/1998: de geplande rit naar de Gentse haven en de kanaalzone Gent-Terneuzen werd wegens het slechte weer vervangen door een rit langs o.a. Teralfene, Hekelgem, 'Blakmeers', Essene, Bekkerzeel, St-Ulriks-Kapelle, St-Martens-Bodegem, Schepdaal, Wambeek, Strijtem, Borchtlombeek, St-Katharina-Lombeek, Essene, Asse, Hekelgem, Teralfene - 74 km - 5 deeln.
Gans de vroege morgen was het guur regenweer dat tegen de start van de rit overgegaan was in lichte motregen. Veel wind en een frisse temperatuur.
Ondanks het barslechte weer waren er toch nog 5 onverschrokken fietsers opgedaagd.
Gelukkig viel er tijdens de rit zelf niet veel regen meer en bleef het beperkt tot wat lichte motregen. Gezien het weer op het einde toch niet slechter werd, werd er nog een extra lusje bijgenomen zodat we toch aan 74 km kwamen.

Zaterdag 18/07/1998: rit op verplaatsing met start en aankomst aan Brouwerij Quintine in Ellezelles - 116 km - 12 deeln.
Vertrek per auto in Welle om 8 uur.
Beknopte wegwijzer: Ellezelles, Flobecq, Wodecq, Lahamaide, Oeudeghien, Mainvault, Ligne, Moulbaix, Blicquy, Chapelle-à-Oie, Aubechies, Elignies, Wadelincourt, Basècles, Blaton, Bernissart, Lorette (F), Folquin (F), Wiers (F), Brasmenil, Braffe, Willaupuis, Pipaix, Gallaix, Thieulain, Grandmetz, Haccquegnies, Moustier, Frasnes, Bois de Leuze, Ellezelles.
Na het heuvelachtige Pays des Collines kwamen we door een vlakkere streek tot in het grensdorp Bernissart waar we Frankrijk binnenreden langs een verdoken sluipweg. Onze weg liep dan een 10-tal km op Franse bodem, waarna we met de wind in de rug de terugweg aanvatten.
Goed fietsweer, niet te warm, licht bewolkt, tamelijke wind, bui tijdens onze middagstop.
Tijdens de middagpauze in een café in Pipaix (het dorp waar de brouwerij van 'Bush Beer' staat) viel er zowaar een plaatselijke bui. Op de terugweg hebben we zelf geen regen gehad, maar kwamen we wel nog langs verschillende straten die nog nat lagen van een buitje.
Aangezien de nieuwe autostrade A8 op onze landkaarten nog niet terug te vinden was, moesten we een paar keer rechtsomkeer maken, tot grote ergernis van wegkapitein Marc VA.
Op het einde van de rit was er in Ellezelles nog een zeer pittige plaatselijke lus.
De rit werd afgerond met een door Herald georganiseerd bezoek aan de 'Brasserie Ellezelloise' en het degusteren van een paar lekkere Quintine's ('La bière des Collines').
Pech: 2 lekke achterbanden (René VDM en Marc VA).
Zondag 19/07/1998: Teralfene, St-Ulriks-Kapelle, Bekkerzeel, Zellik, Relegem, Wemmel, 'Romeinse Steenweg' (achter de Heizelpaleizen), Strombeek-Bever, Grimbergen, Vilvoorde (VTM) Peutie (Militair Hospitaal), Neder-over-Heembeek, Strombeek-Bever, Meise (Koninklijke Plantentuin), Brussegem, Kobbegem, Asse, Essene, Hekelgem - 79 km - 21 deeln.
Rit met een paar verrassende en pittige stroken, zowel door de kasseien als een paar hellingen, meestal van het type 'autostradebrug'.
Goed weer, droog, zonnig met wat lichte bewolking.
Pech: 2 lekke achterbanden (Gunther VDE en Marc VA).

Dinsdag 21/07/1998 (Nationale Feestdag): Haaltert, Mere, Erpe, Erondegem, Impe, Wanzele, Bruinbeke, Uitbergen, 'Nieuwdonk', Overmere, Heikant, Lokeren (Molsbroek), Waasmunster, Zele, Berlare, Schoonaarde, Hofstade, Aalst, Erembodegem - 82 km - 8 deeln.
Pas 15 minuten voor de start hield het op met regenen, maar het bleef de rest van de voormiddag droog. Wel dreigende wolken en een strakke wind.
Wellicht waren de meesten afgeschrikt door het kille regenweer dat ze bij het ontwaken op deze nationale feestdag voorgeschoteld kregen. Gelukkig hield het een kwartier voor de start op, zodat we zonder regen (maar wel op natte wegen) konden vertrekken.
Waar de wind tijdens het eerste deel onze bondgenoot was, moest er op de terugweg flink tegenin gegaan worden.
De aangekondigde regen bleef gelukkig uit, zodat het goed fietsen was. De afwezigen hadden ongelijk...
Valpartij Van François Thoen op de gladde witte wegmarkering aan de Oudenaardsesteenweg in Erpe. Hij kwam er met een paar blauwe plekken vanaf.
Eén lekke achterband (Frans Teck).

Zondag 26/07/1998: ééndagsrit met start en aankomst aan ons lokaal naar 'Le Centre', de streek tussen La Louvière en Mons - 162 km - 19 deeln.
Beknopte wegwijzer: Iddergem, Okegem, Pamel, Gooik, Oetingen, Herfelingen, Herne, Petit-Enghien, Stoquois, Steenkerque, Petit-Roeulx, Scaubecq, Soignies, Naast (bron van de Zenne), Mignault, Houdenge, Strépy-Bracquegnies (scheepslift), Thieu, Havré, St-Symphorien, Obourg, St-Denis, Casteau-Cambron (SHAPE), Bruyère, Erbisoeul, Herchies, Bois de Lens, Bailles, Chièvres (vliegbasis), Arbre, Mévergnies (kasteel), Ghislenghien, Hellebecq, Bassilly, Bois-de-Lessines, Bois d'Acren, Viane, Galmaarden, Waarbeke, Nieuwenhove, Neuringen, Pollare, Ninove, Denderhoutem.
Droog, zonnig en windstil. Prachtig weer!
Na een 40-tal km keerden een paar deelnemers terug omdat ze 's middags thuis moesten zijn.
Eerste stop aan de oude scheepsliften op het Canal du Centre in Strépy waar iedereen een blik rijstpap kreeg (overschot van onze fietsreis).
Toen we tijdens onze middagstop (waar dat precies was weet ik niet meer) rustig zaten te eten werden we plots opgeschrikt door een luide knal. Van het reservewiel van de club waar Frans Teck toen mee reed was de band ontploft.
In Waarbeke wachtte ons nog een verrassing want we lastten een drinkstop in aan het kleine brouwerijtje van 'Meestersbier'. De korte rondleiding was interessant en het koele bier viel zeer goed in de smaak.
Pech: 4 lekke achterbanden (René VDM en 3 maal Frans Teck!).

Zondag 02/08/1998: Denderhoutem, Ninove, Pollare, Nieuwenhove, Waarbeke, Galmaarden, Tollembeek, Bever, Bois-de-Lessines, Bassilly, Silly, Graty, St-Marcoult, Labliau, Marcq, St-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Vollezele, Nieuwenhove, Denderwindeke, Ninove, Denderhoutem - 80 km - 8 deeln.
's Morgens viel de slechteweerlijn net ten zuidwesten van Welle. Wie van daar moest komen (Terjoden, Denderhoutem, Nieuwerkerken, Mere...) zag het nie tzitten of moest een echte plensbui trotseren.
Aan ons lokaal in Welle zelf was het bij de start wel wat aan het motregenen, maar de fietsers die toch vertrokken werden beloond. Reeds na een paar km hield de motregen op en bleef het voor de rest van de voormiddag droog. Wel kwamen ze op meerdere plaatsen nog langs grote plassen en rond Galmaarden en Nieuwenhove was er ook heel wat modder van de velden gespoeld door de buien...

 

Zaterdag 08/08/1998: rit op verplaatsing met start en aankomst aan het ons ondertussen welbekende café De Trapkens (bij Jacqueline) in Terlanen (Overijse) - 104 km - 12 deeln.
Vertrek per auto in Welle om 7 uur.
Beknopte wegwijzer: Terlanen, Tombeek, Rossières, Rixensart, Rofessart, Ottignies, Céroux-Mousty, Court-St-Etienne, Villers-la-Ville, Baisy-Thy, Sart-Dames-Avelines, Villers-Perwin, Marbais, Abdijruïnes van Villers-la-Ville, Mellery, Gentinnes, St-Géry, Chastre, Hévillers, Mont-St-Guibert, Corbais, Wavre, Stadt, Ottenburg, Terlanen.
Goed weer.
In het 'Roman Païs' (Waals-Brabant) troffen we nog verschillende slechte kasseistroken, sommige zelfs van een paar km lang. Eén ervan was door landbouwvoertuigen zo erg stukgereden dat het een ware Parijs-Roubaix-strook was. Tot overmaat lag er daar op een dieper gelegen deel een dikke laag mulle klei. Hierin maakte Freddy Van Asbroeck een schuiver en dook zo het stofbad in... gelukkig zonder erg.
We kregen ook af te rekenen met een flink uit de kluiten gewassen bijtgrage zwarte waakhond die het niet echt op wielertoeristen begrepen had en moeilijk af te schudden was. Gelukkig kon Hugo Verlé hem na een tijdje de pas afsnijden met onze volgwagen...
Bij het wegrijden na de middagpauze aan de abdijruïnes in Villers-la-Ville waren vier van onze fietsers zo onder de indruk van de grootsheid van dit middeleeuwse bouwwerk dat ze de verkeerde weg namen, terwijl de andere deelnemers dachten dat ze reeds voorop waren op de goede weg.
Op de laatste helling van de dag, in Stadt (iets voorbij Wavre), waren twee deelnemers zo gefixeerd op de top dat ze de afslag naar Ottenburg voorbij reden en na een tijdje moesten terugkeren op hun stappen.
Na aankomst in Terlanen konden we in 'De Trapkens' onze dorst lessen en desgewenst genieten van de huisspecialiteit, een 'Royale'...
Pech: lekke achterband voor René VDM en Gunther VDE.
Zondag 09/08/1998: Iddergem, Okegem, Pamel, 'Woestijn', Oetingen, Herfelingen, Petit-Enghien, Bierghes, Saintes, Quenast, Etang de Coeurcq, Tubize, Hondzocht, Bogaarden Bellingen, Pepingen, Elingen, St-Kwintens-Lennik, OLV-Lombeek, Roosdaal, Liedekerke - 80 km - 19 deeln.
Zonnige rit.
In de buurt van Quenast en Tubize zaten er een paar korte klimmetjes in het parcours. Van op een van deze bulten kregen we een mooi zicht op de grauwe gebouwen van de vroegere 'Forges de Clabecq'.

Zondag 16/08/1998: Haaltert, Mere, Bambrugge, Vlekkem; Impe, Serskamp, Bruinbeke, Wetteren, Laarne, 'Damvallei', Destelbergen, St-Amandsberg, Langerbrugge, Doornzele, Kerkbrugge, Langerbrugge > veerpont over kanaal > Oostakker, Hyfte, Lochristi, Beervelde, Kalken, Uitbergen, Wichelen, Lede, Aalst, Erembodegem - 104 km - 15 deeln.
Rit in de streek ten noorden van Gent (havengebied + kanaalzone Gent-Terneuzen).

Droog, licht bewolkt met zonnige perioden.
In de mooie omgeving rond het Damslootmeer was er even oponthoud wegens een steigerend paard dat in onze groep terecht kwam.
In St-Amandsberg was het opletten voor de talrijke trein- en tramsporen aan de dokken van de Gentse zeehaven.
Langs het groene dorpscentrum van Doornzele om kwamen we een tweede maal in Langerbrugge waar nu het veer over het kanaal Gent-Terneuzen genomen werd. Zo hadden we in deze rit ook een (korte) boottocht op kosten van het Vlaams Gewest.
Op het einde van de rit maakten we in Aalst nog een omwegje over een gedeelte van het parcours van het natourcriterium (Grote Markt, Keizersplein, Zonnestraat, Houtmarkt).


Zondag 23/08/1998: Liedekerke, Roosdaal, OLV-Lombeek, Gooik, Oetingen, Kester, Bogaarden, Bert, Hale, Breedhout, St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Vlezenbeek, Itterbeek, Dilbeek, Wambeek, Ternat, St-Katharina-Lombeek, Liedekerke, Denderleeuw - 80 km - 21 deeln.
Bewolkt, droog, matige wind.
Typische Pajottenlandrit zoals we die graag rijden, met vele kleine kronkelbaantjes, helling op en helling af en veel natuurschoon. De rit van vandaag werd uitgetekend en in goede banen geleid door Pajottenlandkenner Rudi Claes, dit uit voorzorg omdat wegkapitein Marc VA de avond voordien naar het trouwfeest moest van clublid Bart De Pauw (zoon van Eddy) en niet zeker was van zijn deelname.
PS: ondanks zijn zeer late thuiskomst van het trouwfeest was Marc VA er toch bij, maar het kopwerk liet hij aan anderen over...

Zaterdag 29/08/1998: rit op verplaatsing met start en aankomst in het centrum van het stadje Heist-op-den-Berg - 133 km - 15 deeln.
Vertrek per auto in Welle om 7 uur.
Omloop 'Dwars door de Kempen' langs o.a. Heist-op-den-Berg, Itegem, Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar, Poederlee, Tielen, Oud-Turnhout, Arendonk, Reusel (NL), Abdij van Postel, Witgoor, Dessel, Retie, Kasterlee, Lichtaart (Bobejaanland), St-Jozef-Olen, Oevel, Abdij van Tongerlo, Westerlo, Zoerle-Parwijs, Heultje, Hulshout, Heist-op-den-Berg.
Droog, licht bewolkt met zonnige peroden, praktisch windstil.
Gedurende deze rit kwamen er bij de meeste deelnemers heel wat jeugdherinneringen boven. Voor de ene was het een schoolreis, voor de andere een jeugdkamp of de legertijd...
Half voormiddag hielden we een 'rijstpapstop' aan de Abdij van Postel.
Oze middagpauze werd genomen in café Mastentop in het mooie in Kasterlee waar de bediening prima was (kaasjes bij het bier), maar de wespen wat te opdringerig.
Op de terugwaeg maakten we nog een rondje op de prachtige binnenkoer van de indrukwekeknde Abdij van Tongerlo.
Na aankomst gingen we op het dorpsplein van Heist-op-den-Berg nog iets drinken in café, annex museum 'De Swaenekelder'. De klantvriendelijkheid van de uitbaters mag hier ook wel eens vernoemd worden. Naast een vriendelijke en vlotte bediening (met bordjes kaas), werden we er ook nog vergast op een stuk lekkere zelfgemaakte appeltaart! Pech: op een verplicht te nemen Nederlands fietspad (andere wetgeving dan bij ons) reed Staf VDB lek op een te laat opgemerkte steen. Bij het aanspannen van het reservewiel van de club brak de opsluitmoer in twee stukken en moest er een tweede wiel worden genomen.
Zondag 30/08/1998: Denderhoutem, Aspelare, St-Antelinks, St-Lievens-Esse, Grotenberge, Zottegem,Elene, Dikkele, Beerlegem, Meilegem, Dikkelvenne, Baaigem, Scheldewindeke, Balegem, St-Lievens-Houtem, Herzele, Borsbeke (Terhagen), Ressegem, Aaigem, Heldergem, Denderhoutem - 79 km - 13 deeln.
Van bij de start miezerige regen, daarna soms een droog stukje straat, maar dan opnieuw motregen. Van vergezichten in de mooie Zwalmstreek was er geen sprake...
Reeds van in Denderhoutem was er een probleem met een de trapas van Rudi Claes die steeds los kwam. Deze werd onderweg meermaals zo goed en zo kwaad als het kon aangedraaid, maar gezien we de juiste sleutel niet hadden kwam die telkens opnieuw los. In Balegem zag hij het niet meer zitten en stapte in de volgwagen.

Zondag 06/09/1998: Denderhoutem, Ninove, Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Deftinge, Parike, Everbeek-Boven, Flobecq ('Planchettes'), Everbeek-Beneden, Zarlardinge, Goeferdinge, Geraardsbergen, Onkerzele, Grimminge, Zandbergen, Pollare, Ninove, Denderhoutem - 71 km - 13 deeln.

Bij de start nog eventjes lichtjes natte wegen door een klein buitje een uur eerder. Gedurende de rit droog en meestal bewolkt met slechts sporadisch wat zon. Na aankomst toch zonnig genoeg om op het terras op de koer van Botjeshof te zitten.

Zondag 13/09/1998: heel slecht weer en de geplande rit (naar Lippelo, Oppuurs, St-Amands) afgelast wegen de regen!

Zondag 20/09/1998: Denderleeuw, Okegem, Pamel, Meerbeke, Pollare, Vollezele, Tollembeek, St-Pieters-Kapelle, Bois d'Acren, Bever, Viane, Galmaarden, Waarbeke, Nieuwenhove, Pollare, Ninove, Denderhoutem - 80 km - 22 deeln.
Nevelig en fris.
De halvelings voorziene stop bij 'Meesterbier' in Waarbeke ging niet door wegens 'gesloten'. Jammer voor de leden die deze mini-brouwerij nog niet eerder bezocht hadden, maar eigenlijk was het ook wel te koud om te stoppen...

Zaterdag 26/09/1998: rit op verplaatsing met start en aankomst op de VUB-Campus in Etterbeek - 50 km - 17 deeln.
Vertrek per auto in Welle om 7u30.
Beknopte wegwijzer: Oudergem, 'Rode Klooster', Tervuren (park Afrikamuseum), Tervuren, Vossem, Duisburg, 'Kapucijnenbos' (Tervuren), Jezus-Eik, Hoeilaart, Groenendaal, Zoniënwoud ('Tumulidreef'), 'Terkamerenbos', Elsene.
Dit was ongeveer dezelfde omloop als die van vorig jaar maar dan wat korter en ook minder lastig.
Droog, wat zon en weinig wind. Nevelslierten in het begin van de rit.
Mooie rit langs veel groen van parken en bossen. In Hoeilaart was er een steile kasseiklim, maar gelukkig lag er ook aan weerszijden een tegel...
Op de VUB mochten we opnieuw genieten van een uitgebreide maaltijd met aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dit alles met een lekkere wijn erbij. Er is daar zoveel gegeten dat sommigen bij het verlaten van de refter 2 kg zwaarder waren dan bij het binnenkomen! Officieel gemeten op de grote bascule die daar stond....
Zondag 27/09/1998: Haaltert, Mere, Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Letterhoutem, Bavegem, Oosterzele, Gijzenzele, Gontrode, Melle, Kwatrecht, Wetteren, Massemen, Smetlede, Impe, Lede, Nieuwerkerken, Haaltert - 60 km - 16 deeln.
Goed weer. Zonnig met een lichte zuidoostenwind.
Eindelijk nog eens mooi weer in deze meestal sombere nazomer. Het was  dan ook dubbel genieten van de laatste rozen en andere bloemen die de velden in dit vlakke gebied nog kleurden.


Vanaf zondag 4 oktober 1998 tot einde maart 1999 was er iedere zondagvoormiddag (en meestal ook op zaterdag) een oefenrit met start aan Botjeshof om 9 uur. Afstand ongeveer 60 km.
Van deze herfst- en winterritten werden er geen overzichten bijgehouden...


Een anekdote uit de winter 1998 (verschenen in ons clubblad 'Februari 1999)...
Kerstrit op zondag 25/12/1998: dat het niet evident is om zonder wegkapitein een mooie rit te maken en goed thuis te komen mochten Freddy Van Asbroeck, René Van De Maele en Willy De Leeuw ondervinden. Op Kerstmis waren zij de enigen die het natte weer trotseerden en vertrokken voor een kort ritje. Hoe meer ze de rit wilden inkorten en de gemakkelijkste weg naar huis nemen, hoe verder ze afdwwalden. Gevolg, de ganse streek tussen Brakel en Zottegem in alle richtingen doorkruist en een rit van bijna 90 km als 'kort ritje'...
Daags nadien, op tweede kerstdag maandag 26/12/1998, was het droog en fietsen we onze traditionele rit naar de Grote Markt van Brussel. Zonder problemen en zonder afdwalingen. Aantal deelnemers niet meer gekend.

 

 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF