Een overzicht van onze fietsreizen

1998 - PROVENCE - ALPEN - VENTOUX
"LES FOUS DU VENTOUX"

  Van donderdag 21 mei tot maandag 1 juni 1998 = 12 dagen.
PS: de dag van vertrek donderdag 21/5 was Hemelvaartsdag en dag van terugkeer was Pinkstermaandag 1/6. Twee dagen met weinig verkeer dus.

  15 deelnemers (12 fietsers + 3 begeleiders in twee volgwagens).
De 12 fietsers: Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Ryck Theo, De Saedeleer Dirk, Temmerman Herman, Thuysbaert Gust, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Der Biest Staf, Van Impe Norbert, Van Holen Hugo, Van Petegem Paul.
De 3 begeleiders in twee auto's: Roland Van Impe (broer van Norbert) in de camionette en de dames Greet en Erica in een personenwagen.

  Deze reis was voor ons uitgestippeld en verkend door Staf Van Der Biest en René Van De Maele.

  We reden 1000 km per auto naar St-Pierre-la-Vernède (Aramon) nabij Avignon en maakten van daar een rondrit van 8 dagen door de Alpen en de Provence. Na nog twee rustdagen ter plaatse keerden we op maandag per auto terug naar huis.
  Er waren in totaal 11 overnachtingen op 8 verschillende plaatsen.
  We fietsten in de departementen Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Isère en Drôme.
  Tot en met de 5de rit hadden we prachtig weer, tijdens ritten 6 en 7  véél regen en de laatste rit was het opnieuw droog.

  Dit schreef organisator Staf in de documentatie die we vóór de start ontvingen:
Grosso modo fietsten we de eerste 2 en een halve dag door de Provence, waarbij we de wondermooie 'Gorges du Verdon' volledig rondrijden (met cols tot 1400 meter). Dan gaat het de Alpen in met een flinke portie klimwerk. De écht hoge passen staan niet op ons programma, daar deze pas half juni open gaan. Toch blijft er nog voldoende sportiefs over en namen zoals de Col du Lautaret en de Alpe d'Huez zijn jullie zeker niet onbekend. Tijdens de verkenning bleek trouwens dat veel van de onbekende cols steviger kuitenbijters zijn dan andere met grote faam.
Na 3 dagen Alpen gaan we weer zuidwaarts, via het pittoreske laaggebergte van de Vercors met heel wat op en af. De laatse anderhalve rit brengen brengen ons weer door de Provence, met in de laatste rit de beklimming van de Mont Ventoux langs de kant van Bédoin. 
Zoals je ziet een vrij zwaar parcours, maar toch allemaal haalbaar voor mensen van ons kaliber met een beetje training in de benen.

  Overzicht dag per dag:

- Donderdag 21/5 (Hemelvaart) - Per auto naar St-Pierre-la-Vernède / 1000 km
Verblijfplaats: Mas Bellevue - Route de la Vernède - St-Pierre-la-Vernède (Aramon).
Aramon is een gemeente in het departement Gard en telt ongeveer 4250 inwoners.
De 'Mas Bellevue' bevindt zich in het gehucht
St-Pierre-la-Vernède, ongeveer 5 km van het centrum van hoofdgemeente Aramon (richting Avignon). 


- Vrijdag 22/5 - Rit 1: St-Pierre-la-Vernède (Aramon) - Barjols / 176 km
Ons hotel: Hotel le Pont d'Or
- Route St-Maximin - Barjols (16 kamers).
Barjols
is een stadje in het departement Var en telt ongeveer 3000 inwoners. Opmerkelijk: het kleine stadje telt zo maar liefst 38 fonteinen en 'lavoirs'.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Aramon - Barjols
Aantal hoogtemeters: 2240 (laagste punt: 13 m - hoogste punt: 631 m).
Voornaamste hindernis: Col des Portes (631 m).

Varia...
- Een rit met een heel verhaal... Toen de fietsers om 9 uur vertrokken bleven René en Roland met de camionette in Aramon om het daar nog wat op te kuisen. Zij zouden ons vóór de middag wel inhalen, want in de camionette zat ook ons middageten. Rond 11 uur echter nog niets te zien. Erger nog, ondertussen waren we ook onze tweede volgwagen (met Greet en Erica) kwijtgespeeld. Terwijl wij op ons gemakje verder fietsten met de gedachte dat de auto's ons elk moment wel zou inhalen, was Paul Van Petegem vóór de groep uit gaan fietsen, en hij reed toch wel verkeerd zeker. In de waan dan de Polle vóór ons reed zetten wij dan maar onze weg verder. Ondertussen was het al rond 13 uur, en nog steeds géén volgwagens en géén eten. In Aix-en-Provence konden we gelukkig nog iets kopen bij een 'boulanger' die net ging sluiten. Na dit povere middagmaal zat er niets anders op dan verder te fietsen. En toen, rond 15 uur, kwamen eindelijk de auto's eraan, met niet alleen ons eten, maar ook de Polle aan boord. Die had alle geluk van de wereld gehad dat onze volgwagens hem waren tegengekomen, want zélf wist hij niet welke kant hij op moest, laat staan waar we 's avonds zouden logeren. Zo zie je maar dat alles op het einde toch steeds weer in orde komt...
- Op ongeveer 20 km van het einde was er pech aan de fiets van Dirk. Gust zag het op dat moment niet goed meer zitten en stapte in de volgwagen, zodat Dirk met zijn fiets kon verder rijden. Maar die was wel een maatje of twee te groot. Na een beetje passen reed Dirk dan uiteindelijk verder op de fiets van Marc die op zijn beurt verder reed op de 'Somec' van Gust. Volgt u nog? 's Avond kon Norbert gelukkig de fiets van Dirk weer rijklaar maken voor de volgende ritten.
- Toen we na ons avondeten in Barjols nog een wandeling hadden gemaakt, merkten we dat Theo verdwenen was. Disparu! Na een hele tijd zoeken vonden we hem uiteindelijk terug, in slaap gevallen op een zitbank aan een van de 38 fonteinen van het stadje...

- Zaterdag 23/5 - Rit 2: Barjols - Aiguines / 136 km
Ons hotel: Hotel Altitude 823 - Aiguines
(13 kamers).
Aiguines
is een gemeente in het departement Var en telt ongeveer 250 inwoners. Het ligt aan de zuidelijke 'Route de la Corniche Sublime' van de Gorges du Verdon. Van in het hooggelegen dorp heb je ook een prachtig uitzicht op het Lac de Sainte-Croix.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Barjols - Aiguines
Aantal hoogtemeters: 2805 (laagste punt: 130 m - hoogste punt: 1203 m).
Voornaamste hindernissen: Col du Bel Homme (917 m), Col d'Illoire (967 m).

Varia...
- Op het einde van de rit zagen we aan de zuidelijk kant van de Gorges du Verdon enkele 'bungejumpers' van een hoge brug de dieperik induiken. Brrr... geef ons dan toch maar de fiets.
- Van in Aiguines hadden we een prachtig zicht op het bijna 300 m lager gelegen Lac de St-Croix.


- Zondag 24/5 - Rit 3: Aiguines - Digne-les-Bains / 140 km
Ons hotel: Hotel de Bourgogne
- Avenue de Verdun - Digne-les-Bains (11 kamers)Digne-les-Bains is een vrij groot stadje in de vallei van de Bléone (departement Alpes-de-Haute-Provence) en telt ongeveer 16800 inwonders. In de loop der jaren is Digne 13 keer etappeplaats geweest in de Ronde van Frankrijk.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Aiguines - Digne-les-Bains
Aantal hoogtemeters: 3460 (laagste punt: 494 m - hoogste punt: 1325 m).
Voornaamste hindernissen: de 'Route des Crêtes' van de Gorges du Verdon (tot 1100 m) en Col du Corobin (1211 m).

Varia...
- Het eerste gedeelte van deze rit langs de noordkant van de Gorges du Verdon was onvergetelijk mooi maar tegelijkertijd ook zéér lastig.
- Vrij ouderwets hotel in Digne, echt op zijn Frans.


- Maandag 25/5 - Rit 4: Digne - Guillestre / 125 km
Ons hotel: Hotel Le Cantal Fleuri - Guillestre
(30 kamers).
Guillestre
is een gemeente in het departement Hautes-Alpes met ongeveer 2300 inwoners en is gelegen tussen de bergpassen van de gekende Tourcols Vars en Izoard.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Digne-les-Bains - Guillestre
Aantal hoogtemeters: 2570 (laagste punt: 608 m - hoogste punt: 1346 m).
Voornaamste hindernissen: Col de Maure (1356 m) en een col 'sans nom' (1300 m).

Varia...
- De zeer steile Col de Pontis (1301 m - 5,3 km lang aan gemiddeld 9,6% met stukken tot 15%)
was facultatief en werd slechts beklommen door 3 deelnemers (Dirk, Marc en Norbert). De andere fietsers volgden de hoofdweg (D954) langs het prachtige Lac de Serre-Ponçon en de 'Demoiselles Coiffées'.
'Ride with GPS' mét de 'Col de Pontis': Digne-les-Bains - Col de Pontis - Guillestre.
- We namen onze middagpauze rond km 85 aan de oever van het Lac de Serre-Ponçon, op een verlaten gemeentelijke camping waar de toiletten echter wél nog bruikbaar waren.

- Dinsdag 26/5 - Rit 5: Guillestre - Bourg d'Oisans / 138 km
Ons hotel: Hotel Le Florentin
- Rue Thiers - Bourg d'Oisans (18 kamers).
Bourg d'Oisans
is een
 dorp in het departement Isère en telt ongeveer 3200 inwoners. Het is bij ons vooral bekend omdat het aan de voet ligt van l'Alpe d'Huez, een befaamde aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS': Guillestre - Bourg d'Oisans
Aantal hoogtemeters: 3300 (laagste punt: 720 m - hoogste punt: 2058 m).
Voornaamste hindernissen: Col du Lautaret (2058 m) en l'Alpe d'Huez (1780 m).

Van op de Col du Lautaret was de klim van 9 km naar de Col du Galibier (2642 m) facultatief. Enkel Marc en Norbert reden er op.
Voor hen werd de ritafstand 156 km en waren er 3875 hoogtemeters (lees ook hieronder bij 'Varia').
'Ride with GPS' mét de Galibier: Guillestre - Col du Galibier - Bourg d'Oisans.


Varia...
- Om de grote steenweg N94 naar Briançon te vermijden namen we in het begin van de rit een kleine parallelweg. Deze D138a was echter verduiveld lastig en we zagen regelmatig
de N94 in de vallei van de Durance een paar honderd meter onder ons liggen.
- Op deze D138a reed René in een steile afdaling (ongeveer op km 18) een schaapsherder omver. De man kreeg de eerste zorgen toegediend door onze paramedici en toen ze zagen dat hij het wel zou overleven, lieten ze hem met een fles water uit onze volgwagen verder aan zijn lot over.
- Toen we in Briançon de weg naar de Col du Lautaret opdraaiden zagen we een bord 'Col du Galibier fermé', zoals we verwacht hadden. Boven op de Lautaret (2058 m) was de slagboom naar de Galibier echter tóch open. Marc reed zonder aarzelen door en Norbert die dit gezien had, volgde enkele minuten later. Tussen muren van sneeuw bereikten beiden 9 km verder de 2642 m hoge top. Toen ze daar in het winkeltje iets wilden kopen was er helemaal nog niets... de bevoorrading zou pas enkele dagen later gebeuren vertelde de uitbater. Van hem vernamen ze ook dat zij daar de allereerste fietsers waren van het jaar 1998, want het was hij zelf die een uurtje eerder op de Lautaret de slagboom omhoog had gezet!
- Terwijl Marc en Norbert nog van op de Galibier aan het afdalen waren, waren de andere fietsers, na hun uitgebreide pauze op de Lautaret, al aan de ruim 30 km lange afdaling naar Bourg d'Oisans begonnen. In die afdaling hielp Norbert nog een nieuwe tube steken bij René om daarna met vele minuten achterstand aan de klim naar l'Alpe d'Huez te beginnen. Toch slaagde hij er nog in om (zo goed als) iedereen daar in te halen...
- Voor de Polle eindigde de klim naar l'Alpe d'Huez reeds in de eerste bocht. Wegens véél te steil voor hem, reed hij van daar rechtstreeks naar het hotel een paar kilometer verder...
- Bijna boven op l'Alpe d'Huez namen Gust en Hugo een verkeerde afslag, dit terwijl de juiste weg overduidelijk te volgen was door de talrijke wegschilderingen van diverse Tourritten...
- In de afdaling van l'Alpe d'Huez naar Bourg d'Oisans vielen de eerste regendruppels. De komende dagen zouden er nog véél volgen...

- 's Avonds in ons hotel in het centrum van Bourg d'Oisans kregen we bezoek van vier Denderleeuwenaren (onder wie een gebuur van Marc)
die daar ook waren voor enkele fietsritten en die boven op l'Alpe d'Huez logeerden.

- Woensdag 27/5 - Rit 6: Le Bourg d'Oisans - St-Agnan-en-Vercors / 143 km
Ons hotel: Hotel Miraillonne - St-Agnan-en-Vercors
(7 kamers + bijgebouw)
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Bourg d'Oisans - St-Agnan-en-Vercors
St-Agnan-en-Vercors is een dorp in het departement Drôme en telt ongeveer 400 inwoners. Het ligt op een hoogte van 800 m in het prechtige 'Parc Naturel Régional du Vercors'.
Aantal hoogtemeters:
3145
(laagste punt: 230 m - hoogste punt: 1371 m).
Voornaamste hindernissen: Col d'Ornon (1371 m) en de klim naar St-Nizier-du-Moucherotte (1180 m).

Varia...
- Kort na de start beklommen we in de gietende regen de Col d'Ornon (1371 m). Na een verschrikkelijke afdaling doken we een café binnen waar we ons konden omkleden en verwarmen. Het café geleek meer op een zwembad dan op een café...
- Deze rit zou e
igenlijk 161 km lang geweest zijn (met ook 500 extra hoogtemeters), maar werd wegens de hevige regen op het einde een stuk ingekort. Dit was het oorspronkelijk geplande parcours: Bourg d'Oisans - St-Agnan-en-Vercors (161 km / 3675 hm).
- In ons klein hotelletje vlak in het dorpscentrum van St-Agnan-en-Vercors werden we goed ontvangen en het eten was er lekker en overvloedig. Enkele deelnemers moesten in een gebouw aan de overkant van de straat gaan slapen. Terwijl het buiten maar bleef gieten, werd het daar een zeer plezante avond...

- Donderdag 28/5 - Rit 7: St-Agnan-en-Vercors - Aurel / 146 km
Ons hotel: Hotel Le Relais du Mont Ventoux - Aurel
(13 kamers)
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
St-Agnan-en-Vercors - Aurel
Aurel is een klein dorpje in het departement Vaucluse en telt ongeveer 180 inwoners.
Het ligt op 800 m hoogte op het 'Plateau d’Albion' en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in de omgeving van de Mont Ventoux.
Aantal hoogtemeters: 2525 (laagste punt: 415 m - hoogste punt: 1254 m).
Voornaamste hindernissen: Col de Rousset (1254 m) en nog 4 andere cols van om en bij de 900 m.

Varia...
- In St-Agnan-en-Vercors vertrok Staf vroeger dan de rest en hij wist die voorsprong nipt te behouden tot op de top van de
Col de Rousset, 14 km verder. Deze col zal voor eeuwig 'de col van Staf' blijven...
- Wegens zéér slecht weer schakelden we na een 60 kilometer over naar 'plan B'. 8 van de 12 fietsers werden (in twee beurten) met de volgauto's naar ons hotel in Aural gebracht, een hele onderneming was dat! Slechts 4 fietsers (Dirk, Herman, Marc en Norbert) legden het ganse traject verder per fiets af, dit in soms apocalyptische omstandigheden (overstroomde wegen en afgebrokkelde rotsblokken). Ze fietsten in totaal ruim 100 km in de gietende regen (foto).
- Paul had ervoor gezorgd dat alle hotelkamers
in Aurel (bij madame Colette) goed verwarmd waren bij onze aankomst. Enkel op de kamer van Herald en Marc bleef het koud wegens een kapotte radiator...
- Ondanks de miserie gedurende de rit werd het toch een hele plezante avond. We volgden er o.a. via telefoon de titelmatch FC Denderleeuw - KV Kortrijk waarin Kortrijk zich naar eerste klasse voetbalde.
- Van aan ons hotel zagen we de top van de Ventoux liggen...

- Vrijdag 29/5 - Rit 8: Aurel - St-Pierre-la-Vernède (Aramon) / 151 km
Verblijfplaats: Mas Bellevue - Route de la Vernède - St-Pierre-la-Vernède (Aramon).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS': Aurel - Aramon
Aantal hoogtemeters: 2375 (laagste punt: 13 m - hoogste punt: 1909 m).
Voornaamste hindernis: de Mont Ventoux (1909 m).

Varia...
-
Op weg naar de Mont Ventoux reden we door de Gorges de la Nesque. Zeer prachtig, maar ook zeer frisjes...
- Gezien hij toch niets droogs meer had in de volgwagen (als gevolg van de regen daags voordien en geen verwarming op zijn kamer) reed Marc van op de top van de Ventoux zonder wachten door naar beneden. Hij moest enkele keren stoppen om zijn handen te warmen en moest ook een tube vervangen, maar kwam toch nog ruim een kwartier vóór de volgende fietser beneden in het gelukkig veel warmere Maulaucène waar we uiteraard een terrasstop namen.
- Later volgde er ook nog een stop in Beaumes-de-Venise en reden we ook door het gekende wijndorp Châteauneuf-du-Pape. Een mooi einde van deze reis...


- Zaterdag 30 en Pinksterzondag 31/5 - Twee vrije dagen in St-Pierre-la-Vernède
Verblijfplaats: Mas Bellevue - Route de la Vernède - St-Pierre-la-Vernède (Aramon).
Op onze eerste vrije dag brachten de meeste deelnemers een bezoekje aan Avignon. 's Avonds was er een barbecue rond het zwembad van de Mas Bellevue.


- Pinkstermaandag 1/6 - Terugrit per auto naar huis / 1000 km  Ter informatie: de deelnameprijs voor deze reis bedroeg 24.000 BEF (595 euro) alles inbegrepen, behalve de dranken 's avonds.

  Voor de foto's van deze reis: klik hier!
De foto's zijn ook terug te vinden in onze
FOTOALBUMS.