Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2023

  Ter informatie: december was een zachte, regenachtige en vooral zeer sombere maand.
Wat betreft gemiddelde temperatuur, windsnelheid en zonneschijnduur zit december 2023 bij de 3 hoogste/laagste waarden sinds 1991.
De gemiddelde temperatuur bedroeg 7° (terwijl 4,3° normaal is). De zon scheen amper 19u59' (normaal is 48u35'). De gemiddelde windsnelheid was 4,9 m/s (terwijl 4 normaal is). Er waren 23 neerslagdagen met in totaal 102,2 liter regen (normaal is 19 dagen en 87,4 liter).
Klimatologisch overzicht: december 2023 / het volledige jaar 2023
  Weekend van zaterdag 30 en zondag 31 december 2023
- Zaterdag 30 december: Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Deftinge - 56 km
Aantal fietsers: 11.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2
x eigen rit + 2 x apéro sympathisant.
Droog met wolkenvelden en mooie opklaringen. Goed voelbare wind uit ZZW. Temperatuur: van 8 tot 10°. Prima fietsweer voor de voorlaatste dag van het jaar.
Luc VDS fietste vandaag voor het eerst met zijn splinternieuwe Olmo E-MTB, dit samen met zijn vroegere clubmakkers. Na aankomst konden we vaststellen dat de test héél goed verlopen was.
- Zondag 31 december: 
niemand aan de start om 9u30 maar 's middags wél 8 leden op post voor de laatste apéro van 2023.
's Morgens vroeg regen en daardoor kletsnatte wegen op het startuur. Daarna een drogere periode maar regelmatig toch ook nog wat korte vlaagjes. Gans de voormiddag een strakke zuidwestenwind (5 à 6 Bft) en een vrij zachte temperatuur van 9° C.
Reporter Marc VA, hierboven bij de 'aperitievers' geteld, fietste op zijn eentje van 11 u tot 11u30 een kort (én droog) ritje vooraleer zich naar de apéro te begeven.
  Kerstweekend van zaterdag 23 tot maandag 25 december 2023
- Zaterdag 23 december: Oordegem, Massemen, Serskamp, Schellebelle - 57 km
Aantal fietsers: 15.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2
x apéro sympathisant.
Droog en zwaarbewolkt met enkel helemaal op het einde van de rit wat blauw tussen de wolken.
Op één kleine plas na, overal droge en propere wegen. Strakke westenwind. Temperatuur: van 9 tot 10°. Weliswaar vrij winderig, maar voor de rest prima fietsweer voor de tijd van het jaar.
Naast onze groep waren er ook nog opvallend veel andere fietsers aanwezig 's middags in De Vrede.
Na aankomst werden we door Herald getrakteerd op enkele drankjes en belegde sandwiches ter gelegenheid van zijn verjaardag. Vandaag was zijn laatste dag als zestiger, morgen stapt hij op tram 7 - Foto's: 1 / 2 / 3.
- Zondag 24 december: wegens het ongunstige weersvooruitzicht werd de geplande rit reeds op vrijdagmiddag afgelast.
's Middags 2 leden aanwezig in ons lokaal voor een babbel en het ontdekken én proeven van een nieuw biertje (foto's: 1 / 2) en tóch ook een 10-tal fietsers, individueel of van andere clubs, een paar onder hen zelfs in korte broek!
Zwaarbewolkt met regen van in de nacht tot rond 8 u 's morgens, daarna even een drogere periode maar vanaf 9u45 opnieuw verschillende perioden met regen. Strakke zuidwestenwind (5 Bft met rukwinden tot 60 km/u). Temperatuur: een voor de kerstperiode bovengemiddeld zachte 10 tot 12°.
- Maandag 25 december (Kerstdag): wegens het ongunstige weersvooruitzicht werd de geplande rit reeds op vrijdagmiddag afgelast.
's Middags in ons lokaal enkel uw reporter aanwezig.
Een zwaarbewolkte kerstdag met in de vroege ochtend een paar uur gezapige regen. Vanaf 9 u droger maar toch ook nog enkele perioden met gemiezer en lichte regen. Vrij strakke zuidwestenwind. Temperatuur: een zeer zachte 11 tot 12°.
  Woensdag 20 december: St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Zottegem, St-Lievens-Esse - 64 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend
aanwezig na aankomst: 1 x apèro sympathisant per fiets van uit Geraardsbergen.
Droog en bij de start om 10 u een wolkenloze blauwe lucht. Na een half uurtje eerst wat wolkenvelden en in het tweede deel van de rit een volledig gesloten wolkendek. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 5 tot 8°.
In deze rit namen we twee paden van het fietsnetwerk Zottegem waar we nog niet eerder over gefiets hadden: eerst (km 31,8) de verbinding tussen St-Goriks-Oudenhove en Zottegem in de Wurmendries en daarna (km 36,3) het fietspad in de
Doolstraat dat Grotenberge verbindt met Godveerdegem.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december 2023
- Zaterdag 16 december: Tollembeek, St-Pieters-Kapelle, Galmaarden - 56 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2
x eigen rit + 1 x wandelaar sympathisant.
Droog met vooral veel lage wolken maar af en toe toch ook een miniem streepje blauw. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 7 tot 9°. Eindelijk nog eens een zaterdag zonder regen of vorst!
Donderdagavond werd 'Pajottegem' gekozen als naam voor de komende fusie tussen de huidige gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne waar we vandaag door fietsten. Deze fusie zal echter pas op 1 januari 2025 een feit zijn.
Pech voor Herald die reeds in Denderwindeke (km 16,2) naar huis moest terugkeren wegens een losgekomen bracket.
- Zondag 17 december: 
OLV-Lombeek, Eizeringen, Gooik, Lieferinge, Denderwindeke - 54 km
Aantal fietsers: 14.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2
x apéro sympathisant.
Droog met in het eerste half uur nog enkele wolkenvelden maar daarna voor de rest van de rit volop zon met een mooie blauwe wolkenloze hemel en prachtige vergezichten. Goed voelbare frisse wind uit ZZW. Temperatuur: van 6 tot 8°. Echt wel schitterend fietsweer voor de tijd van het jaar!
Mooi, afwisselend en in het eerste deel ook vrij pittig ritje (met al lastigste helling de Hunsel in OLV-Lombeek). Voor Inge was dat blijkbaar nog niet genoeg want zij ging na aankomst meteen ook nog eens 5 km lopen.
Na gisteren twee gemeenten van het toekomstige 'Pajottegem' te hebben doorkruist, deden we vandaag ook de derde gemeente aan, namelijk het mooie Gooik.
Na aankomst kregen we een bezoekje van Eric, momenteel revaliderend van een buikoperatie.
  Donderdag 14 december: Bavegem, Gijzenzele, Gontrode, Melle, Massemen - 65 km
Aantal fietsers: 7.
Bij de start om 10 u bewolkt en droog. Vanaf 11u15 kregen we gedurende een uur lichte en kille regen en werden de wegen overal nat. Het einde van de rit verliep gelukkig opnieuw droog. Matige wind uit het noordwesten. Temperatuur: van 5 tot 7°. Niet echt aangenaam fietsweer en tamelijk wat kuiswerk aan de fiets...
Aan het sport- en recreatiepark Kouterslag in Melle (km 31,4) waren er wegenwerken en moesten we ons parcours wat aanpassen.
  Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 december 2023
- Zaterdag 9 december: niemand op de fiets vandaag. 's Middags in ons lokaal slechts 2 leden aanwezig, maar dan wel een duo met samen 86 jaar clubervaring!
Eerst nog zwaarbewolkt en droog maar vanaf 9u30 aanhoudend gezapige tot vrij intense regen en dit tot een stuk in de namiddag. Vrij strakke zuidenwind. Temperatuur gans de voormiddag rond de 7°C.
- Zondag 10 december: 
Zandbergen, Nieuwenhove, Waarbeke, Galmaarden - 54 km
Aantal fietsers: 10*.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3
x apéro sympathisant.
Droog met mooie opklaringen. Op het einde van de rit toch wat toenemende bewolking. Zo goed als overal droge en propere wegen. Vrij strakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 7 tot 10°. Prima fietsweer voor de tijd van het jaar.
Om niet te vroeg in ons lokaal te arriveren en mede door het goede fietsweer, maakten we op het einde van onze rit nog een extra lus van een 4-tal km in Liedekerke.
Na het natte weer van de voorbije dagen waren er opvallend veel fietsers op de baan vandaag.
*: Steven DB keerde kort na de start terug naar huis wegens een probleem met zijn... drinkbus.
  Woensdag 6 december: St-Maria-Lierde, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem - 60 km (start om 10 u)
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Droog met bewolking en ook enkele perioden met opklaringen. Wegdek op de meeste plaatsen lichtjes nat maar nergens echt vuil. Zwakke westenwind. Temperatuur: van 4 tot 6°.
Tussen Hemelveerdegem en Aspelare konden we tot 4 keer toe genieten van een sierlijke oefenvlucht op lage hoogte van de A400M, het nieuwste transportvliegtuig van het Belgische leger. Mooi om te zien...
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita). Op het einde van de apéro was er nog een traktatie van Sabrina en Johan van café Standaard.
  Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 december 2023
- Zaterdag 2 december: enkel Walter aan de start om 9u30. Hij fietste een eigen rit van 52 km naar de streek van Dendermonde. Er was waarschuwingscode geel voor 'gladheid' maar daar was op zijn parcours niets van te merken.
's Middags waren er ook nog 5 leden present in ons warme lokaal voor een babbel en een drankje.

Droog en zonnig met een mooie blauwe hemel en amper een paar kleine wolkjes. Zwakke wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van -4° bij de start om 9u30 tot 0° om 11u45. Prachtig weer om goed ingeduffeld te gaan wandelen maar om te fietsen toch net iets te koud...
- Zondag 3 december: na samenspraak daags voordien werd onze fietsrit afgelast en in plaats daarvan maakten we een wandeling van 7,9 km in Denderleeuw met start en aankomst aan ons lokaal. Er waren 10 deelnemers (onder wie 1 gaststapster + 1 viervoeter) - Foto.
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: 1 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.

Droog en meestal bewolkt met op momenten een goed voelbare kille zuidenwind. Temperatuur: de ganse voormiddag rond het vriespunt. Al bij al toch prima wandelweer en alle deelnemers tevreden.
PS: ongeveer een uurtje na onze aankomst viel er een eerste onbeduidend sneeuwbuitje; later in de namiddag (vanaf 16u30) werd het serieuzer en viel er een dun laagje van ongeveer 2 cm.
Na aankomst konden we in ons lokaal smullen van chocolade van Sinterklaas die rond 14 u in de namiddag feestelijk zou worden onthaald op het dorpsplein.
Onder de wandelaars: Hilde en Mila, respectievelijk echtgenote en hond van Chris M. en ook Rudi Claes, sinds zijn val in februari 2022 niet meer met ons meegefietst maar nu wél van de partij als wandelaar.
  Ter informatie: de voorbije maand november was zeer nat en somber. We kregen 26 neerslagdagen met in totaal 132,2 liter regen (normaal is 18 dagen en 76,2 liter). De zon scheen 37u15' terwijl 65u46' normaal is.
De voorbije herfst was de op één na warmste sinds het begin van de metingen. De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,4°C (normaal is 11,2°). Enkel de herfst 2006 was met 13,9° nog iets warmer.
Klimatologisch overzicht: november 2023 / herfst 2023.
  Dinsdag 28 november: Elene, Balegem, Oombergen - 65 km (start om 10 u)
Aantal fietsers: 6.
Droog en zonnig met een mooie wolkenloze blauwe hemel. Zwakke noordenwind. Temperatuur: een frisse 1 tot 4°. Wegdek zo goed als overal droog maar hier en daar toch nog een plas of wat afgespoelde modder door de regen van de vorige dagen.
Einde rit: café Standaard (bij Sabrina).
  Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 november 2023
- Zaterdag 25 november: niemand op de fiets vandaag. 's Middags zakten 3 leden af naar ons lokaal voor een babbel en een drankje.
Onder de aperitievers mochten we ook Patrick De Cooman begroeten, met Fabienne rechtstreeks afgezakt van uit het verre Geraardsbergen. Patrick regelde meteen ook als allereerste zijn inschrijving voor het jaar 2024!
Een zeer wisselvallige dag met van in de vroege ochtend tot een stuk in de namiddag een opeenvolging van (intense) buien en tussendoor ook een paar opklaringen. Goed voelbare wind uit het noordwesten.
Temperatuur: van 4 tot 6°. De zoveelste regendag in deze kletsnatte novembermaand...
- Zondag 26 november: 
St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Gontrode, Gijzenzele - 64 km
Aantal fietsers: 4.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 5
x apéro sympathisant.
Droog en bewolkt gedurende de ganse voormiddag. Tijdens het eerste deel van de rit nog overal natte wegen door een onverwachte regenbui in de vroege ochtend. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 5 tot 7°.
Na de rit was er een dubbele trakatie + versnaperingen van Edy C ter gelegenheid van zijn verjaardag (67 geworden op 12 oktober) - Foto
  Donderdag 23 november: Oudenaken, Breedhout, Bellingen, Bogaarden, Kester - 65 km
Aantal fietsers: 3 (Marc VA, René en Walter, een trio dat er gisteren ook reeds bij was).
Droog en bewolkt. Pas na halfweg verscheen er wat blauw in de lucht maar de zon kregen we niet te zien. Matige tot goed voelbare westenwind. Temperatuur: een vrij zachte 8 tot 12°.
  Woensdag 22 november: Vlezenbeek, Huizingen, Buizingen, Halle - 66 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en bewolkt in het eerste deel van de rit. Vanaf halfweg wat opklaringen met een waterzonnetje. Wegdek meestal droog maar hier en daar toch een natte plek, vooral door afgevallen bladeren. Zwakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 3 tot 6°.
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar we een leuke apéro hadden met op het einde nog een verrassende Witkap-traktatie van Johan van café Standaard t.g.v. de verjaardag van zijn echtgenote Sabrina (53 vandaag).
  Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 november 2023
- Zaterdag 18 november: regen en niemand op de fiets vandaag. 's Middags 4 leden aanwezig in ons lokaal voor een babbel en een drankje.
Onder de aperitievers mochten we vandaag voor het eerst sinds lange tijd ook Rudi Claes verwelkomen.
Een regenzone die van west naar oost over Vlaanderen trok zorgde voor een voormiddag met aanhoudende regen, soms licht, soms vrij intens. De aanvankelijk matige zuidenwind wakkerde tegen de middag aan tot vrij krachtig. Temperatuur: van 7 tot 8°. Absoluut géén weer om in te gaan fietsen...
- Zondag 19 november: Roborst, Munkzwalm, Knutsegem, Velzeke - 65 km
Aantal fietsers: 11.
Nog droog bij de start maar reeds van in Denderhoutem een goed kwartier gezapige regen. Daarna opnieuw droog met afwisselend mooie opklaringen en wolkenvelden. Helemaal op het einde nog 5 minuutjes met wat verwaasloosbaar gemiezer. De wegen lagen er zo goed als overal nat en plaatselijk ook vrij vuil bij zodat er dus tamelijk wat kuiswerk was aan onze fietsen...
Voor de volledigheid: vrij strakke wind uit het zuidwesten en dus rugwind gedurende de terugkeer / temperatuur: van 11 tot 13°.
Pech onderweg: lekke voorband voor Jochen in Grotenberge (km 43,7).
Na de rit was er een verjaardagstraktatie van Inge (41 geworden op 4 november).
  Woensdag 15 november: Schellebelle, Wichelen, Schoonaarde, Oudegem, Mespelare - 71 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder die slechts gedeeltelijk meefietste).
Droog en meestal zonnig met prachtige wolkenvelden. Een paar keer ook een korte periode met wat meer dreigende wolken. Op tal van plaatsen nog wateroverlast als gevolg van de overvloedige regen van de voorgaande dagen (zie ook hieronder). Matige wind uit het zuidwesten, na de middag aanwakkerend tot 'goed voelbaar'. Temperatuur: van 9 tot 13°. Prima fietsweer voor half november.
Korte stop aan Sportpark De Cirkel (km 18,7) in Schellebelle, de mooie accommodatie met kunstgras-voetbalterrein van KVV Schelde Serskamp-Schellebelle (2e provinciale), waar de zoon van Luc VDS momenteel speelt.
Ons parcours lag er op de meeste plaatsen goed en vrij droog bij, maar twee keer waren we toch genoodzaakt rechtsomkeer te maken wegens overstroomde wegen, eerst aan de Watermolenstraat in Bruinbeke (km 27,4) en iets verder ook in de Brugstraat in Wichelen (km 32,9 - foto).
Primeur in deze rit: in Wichelen (tussen km 34 en 36) fietsten we over het 2 km lange, pas vorige maand geopende, nieuw jaagpad op de Scheldeoever, een onderdeel van het Sigmaplan.
Iets voorbij Wichelen konden we genieten van een prachtig uitzicht op het ondergelopen gecontroleerd overstromingsgebied van de Paardeweide-West in de Heidemeersen aan de overkant van de Schelde.
Pech onderweg: lekke voorband (stukje glas) voor Eric in de Tweebokstraat in Schoonaarde (km 40,5).
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 november 2023
- Zaterdag 11 november: Denderbelle, Boonwijk (Dendermonde), Oudegem, Schoonaarde - 56 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x eigen rit.
In tegenstelling tot wat het KMI had voorspeld (droog tot na de middag) kregen we een zéér wisselvallige voormiddag met een mengelmoes van intense buien, dreigende wolkenvelden en een paar korte opklaringen. De eerste bui viel reeds na een half uur fietsen en ook daarna kregen we er nog een paar over ons heen. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: een vrij frisse 5 tot 7°. Geen plezant fietsweer dus.
PS: vanaf 13u30 vielen er kort na mekaar ook nog enkele fikse hagelbuien (foto), zodat zij die op dat moment nog in ons lokaal zaten niet anders konden dan daar nog wat te blijven schuilen.
Gezien de Korte Breestraat in Lebbeke (km 16,4)
was afgesloten wegens de aanleg van de aardgas- en waterstofleiding Zeebrugge-Brussel, én het bovendien op dat moment ook goed regende, werd de voorziene rit (zie vorige zaterdag 4/11) gewijzigd richting westen waar de opklaringen zaten, maar jammer genoeg kregen we óók op ons nieuw parcours nog een paar vrij intense buien over ons heen...
Hoge waterstand en sterke stroming op de Dender en de Schelde en op tal van plaatsen gedeeltelijk ondergelopen weiden en akkers door de overvloedige regen van de voorbije dagen.
Pech onderweg: lekke band voor Luc VDS op de grens van Lebbeke en Baardegem (km 16,6), net op het einde van de eerste regenbui.
Na de rit was er o.a. een dubbele traktatie van Chris Meesens ter gelegenheid van zijn verjaardag (54 op 12 november - foto's: 1 / 2).
- Zondag 12 november: Deftinge, Everbeek, Parike, St-Martens-Lierde - 64 km
Aantal fietsers: 8 (waaronder slechts 2 die gisteren ook van de partij waren).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Van bij de start tot in Denderhoutem wat licht gemiezer. Daarna droog en bewolkt en gedurende het laatste uur mooie opklaringen. Zwakke wind uit ZZW. Temperatuur: van 5 tot 8°. Wegdek zo goed als overal droog en weinig of geen kuiswerk aan de fiets.
In de Borrekent in Denderhoutem (km 6) passeerden we aan de door de politie verzegelde villa waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een dubbele moord was gepleegd.
Voornaamste helling in deze rit was de Plankkouter in Everbeek (km 29,8 tot 31,7).
  Dinsdag 7 november: Geraardsbergen, Deux-Acren, Bois-de-Lessines, Bois d'Acren - 70 km
Aantal fietsers: 6 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog en wisselend bewolkt met gedurende het grootste deel van de rit mooie zonnige periodes en prachtige en zeer scherpe vergezichten. Matige zuidwestenwind die tegen de middag aanwakkerende tot 'goed voelbaar'. Temperatuur: van 8 tot 12°. Uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.
Pech onderweg: lekke achterband (stukje glas erin) voor gastrijder Eddy VDV op de Denderbrug in Okegem.
Einde rit in café Standaard (bij Sabrina) waar er eerst een traktatie was van Eddy als dank voor de hulp bij zijn lekke band en daarna ook nog een natraktatie van René op zijn 71e verjaardag.
  Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 november 2023
Ter info: we kregen dit weekend af te rekenen met de restanten van storm Domingos, de (gelukkig voor ons) niet zo krachtige opvolger van Ciarán die op donderdag 2/11 voor heel wat materiële schade zorgde en in Gent ook twee dodelijke slachtoffers eiste.
- Zaterdag 4 november: Buggenhout, Opdorp, Malderen, Steenhuffel, Merchtem - 63 km
Enkel Luc DB aan de start vandaag. In zijn eentje fietste hij de geplande rit (zie hierboven) aan een bovenclubs gemiddelde van 26,5 m/u.
's Middags ook nog 3 leden present in ons lokaal voor een babbel en een drankje.
De vroege ochtend verliep nog droog en zelfs vrij zonnig maar vanaf 9u40 kregen we de voorspelde regen die aanhield tot na de middag. Goed voelbare zuidenwind. Temperatuur: van 8 tot 9°.
- Zondag 5 november: 
St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Gontrode, Gijzenzele - 64 km
Enkel Mike op de fiets vandaag. Hij reed de geplande rit (zie hierboven) en kreeg naar eigen zeggen slechts gedurende drie kwartier regen zodat hij zo goed als droog in ons lokaal arriveerde.
Na de apéro echter moest hij jammer genoeg toch nog in de regen naar huis...
Bijkomend aanwezig 's middags in ons lokaal: 5
apéro sympathisanten.
Een zéér wisselvallige voormiddag met veel bewolking en regelmatig een periode met regen. Overal natte wegen. Strakke zuidwestenwind. Temperatuur: gans de voormiddag rond de 10°C.
  Woensdag 1 november (Allerheiligen): VDM Halloween Classic in het Pajottenland - 69 km.
Aantal fietsers: 14.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x apéro sympathisant.
Droog en gedurende zo goed als gans de voormiddag zonnig met wat wolkenvelden. Pas na aankomst nam de bewolking toe. In het begin van de rit op tal van plaatsen nog een lichtjes nat (en vuil) wegdek, daarna overal droog. Krachtige zuidenwind. Temperatuur: van 12 tot 15°. Middenin een zeer wisselvallige week met regen en wind was dit wel onverwacht goed fietsweer...
Pittige rit uitgetekend door René, eerst richting Asse en van daar zuidwaarts door het Pajottenland langs o.a. Schepdaal, St-Martens-Lennik, Gaasbeek, Elingen, Pepingen, Bogaarden, Heikruis, Herfelingen, Oetingen, Strijland...
Na aankomst in ons lokaal werd de verjaardag van René (71 vandaag) uitbundig gevierd met de traditionele Quintine-traktaties en bijbehorende hapjes én gebakjes - Foto's: 1 / 2 / 3 / 4.
  Ter informatie: de voorbije maand oktober was een warme en natte maand. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 17,3° (normaal is 14,9°) en het was wereldwijd de warmste oktobermaand ooit gemeten. We kregen 18 neerslagdagen met in totaal 87,2 liter regen (normaal is 16 dagen en 67,8 liter).
Klimatologisch overzicht.
  Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023
- Zaterdag 28 oktober: Gooik, Kokejane, Edingen, Herne, Tollembeek - 63 km
Aantal fietsers: 14 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Gedurende het eerste uur van de rit bewolkt met twee keer enkele verwaarloosbare druppeltjes. Daarna wisselend bewolkt met mooie opklaringen.
Overal droge en propere wegen. Strakke zuidenwind en dus rugwind in de terugkeer. Temperatuur: van 11 tot 13°.
Na de rit was er in ons lokaal nog een leuke en vrij uitgebreide aprés met o.a. enkele traktaties en ook kaas- en salamihapjes van Luc VDS ter gelegenheid van zijn verjaardag (67 geworden vandaag).
- Zondag 29 oktober:
 
Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Parike, Deftinge - 64 km
Aantal fietsers: 4.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3
x apéro sympathisant.
Eerste dag van de wintertijd. Droog met afwisselend opklaringen en bewolkte perioden. Net als gisteren een strakke zuidenwind en rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 11 tot 13°. Ook vandaag overal droge en propere wegen.
PS: wie na aankomst een beetje te lang was blijven napraten in ons lokaal werd toch nog getrakteerd op een nat pak want vanaf 13 u kregen we een uurtje met vrij intense regen.
In St-Martens-Lierde konden we vaststellen dat de werken aan de Tempel en de Stratendries (km 29,2 tot 31,2) goed gevorderd zijn en dat beide straten weer bruikbaar zijn voor fietsers.
In Appelterre (km 50,6) gingen we een kijkje nemen op het voetbalterrein van KFC Voorde-Appelterre waar er reeds heel wat drukte heerste voor de topper uit Tweede Amateur Divisie Groep VFV A die daar om 14u30 werd gespeeld tegen het (ooit) grote Eendracht Aalst.
  Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2023
- Zaterdag 21 oktober: Halle (fietssnelweg F20), Lot, Ruisbroek, Negenmanneke - 64 km
Aantal fietsers: 4 (waarvan 3 mét en 1 zonder e-ondersteuning).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
3 x apéro sympathisant (onder wie Norbert en René die in Mechelen naar de begrafenis van de broer van Theo geweest waren).
Zeer onbetrouwbaar weer met dreigende wolken bij de start om 9 u en ook nog lichtjes natte wegen. De weergoden waren echter aan onze kant, want tijdens de rit zelf kregen we geen druppel regen meer, lagen de wegen er grotendeels droog bij en kregen we lange perioden met mooie opklaringen. Strakke zuidenwind (5 Bft). Temperatuur: van 12 tot 15°. Al bij al prima fietsweer!
Vandaag opgemerkt onderweg:
- Het asfalt in de Cathemlindeweg en de Monniksbosstraat van in Liedekerke naar Kattem (km 6,1 tot 7,4) was afgeschraapt. Er komt daar dus binnenkort een nieuwe asfaltlaag.
- Naast het gekende cafeetje "In de oude smis van Mekingen" (St-Pieters-Leeuw) is een nieuw café geopend, namelijk 'Fiets- en wandelcafé - Den trap in de boter'. Jammer genoeg enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag, maar we zullen er bij gelegenheid zeker wel eens stoppen ;-)
- In het centrum van Ternat moesten we ons parcours wat aanpassen gezien het daar jaarmarkt was.
- De werken aan de Muilemstraat van St-Katharina-Lombeek naar Liedekerke (km 60,7 tot 61,7) zijn beëindigd en er ligt daar nu ook een mooi nieuw fietspad.
- Zondag 22 oktober: Groot-Bijgaarden, Dilbeek, Itterbeek, St-Anna-Pede, Schepdaal - 59 km
Aantal fietsers: 6.
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x apéro sympathisant.
Gedurende de eerste twee uren afwisselend wolken en zon. Om 11 u een tiental minuutjes licht gemiezer en daarna weer droog met opklaringen... tot het in de laatste 5 minuten toch onverwachts begon te regenen en we maar net op tijd binnen waren om niet écht nat te worden. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 12 tot 13°. Veel afgewaaide bladeren en takken op de weg vandaag. De herfst heeft nu wel duidelijk zijn intrede gedaan...
Vrij pittig ritje kriskras door de Brusselse westrand.
In het begin van de afdaling van de Eksterstraat in Schepdaal (km 41,1) verwittigde een jogger ons dat de weg beneden volledig was afgesloten. We pasten ons parcours dan maar aan, waardoor de helling van de Heiligekruiswegstraat wegviel en de ritafstand 4 km korter werd.
  Donderdag 19 oktober: Zarlardinge, Ghoy, Deux-Acren, Moerbeke, Galmaarden - 71 km
Aantal fietsers: 5.
Droog en wisselend bewolkt met wel regelmatig blauwe plekken tussen de wolken maar zo goed als géén zon. Matige zuidenwind. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar zachte 15 tot 18°.
Chris M. was vandaag de enige deelnemer zonder e-ondersteuning.
  Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2023
- Zaterdag 14 oktober: Galmaarden, Viane, Bois d'Acren, Bever, Tollembeek, Vollezele - 67 km
Aantal fietsers: 11.
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog en gedurende de ganse rit overwegend zonnig. Pas na aankomst toenemende bewolking en rond 12u30 een korte regenbui. Goed voelbare westenwind. Op tal van plaatsen waren er afgewaaide bladeren en takken als gevolg van enkele nachtelijke onweersbuien. Temperatuur: van 10 tot 13°. Gevoelig frisser dan de voorbije weken maar mits de juiste kledij toch prima fietsweer!
Wegens wegenwerken op de flanken van de Congoberg in Vollezele (aan St-Leonardus), moesten we een omleiding maken zodat onze rit 3 km langer werd dan gepland. Geen probleem met dit mooie herfstweer.
Na de rit was er een traktatie van Geert Sonck op zijn pasgeboren kleinzoon Ernest.
- Zondag 15 oktober: Schoonaarde, Zele, Grembergen, Dendermonde, Wieze, Aalst - 63 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder)
.
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x apéro sympathisant.
Droog en grotendeels zonnig met ook enkele zichtbare wolkenvelden in het noorden. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 7 tot 12°. Ook vandaag prima fietsweer en nog tamelijk wat volk op het terras van ons lokaal!
Rit in het teken van 'Goodbye Greg', het afscheidsfeest van Greg Van Avermaet dat vandaag plaatsvond in Dendermonde. We passeerden eerst aan zijn woning aan de Groeneweg 33 in Grembergen (km 31,3) en reden daarna door de feestzone aan de Groene Dender in Dendermonde (km 35,2) waar het op dat moment nog vrij rustig was.
Pech onderweg: lekke achterband (stukje glas erin) voor Luc DB op de Scheldedijk in Berlare (km 21,4).
  Woensdag 11 oktober: Gaasbeek, Oudenaken, Halle, Lembeek, Saintes, Bierghes, Kester - 73 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog met in het eerste uur tamelijk wat bewolking maar daarna zonnig met hoge en middelhoge wolkensluiers. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 15 tot 22°. Schitterend fietsweer voor de tijd van het jaar!
Door het nemen van twee stukjes steenweg (beiden met afgescheiden fietspad), eerst 1,3 km tussen Halle en Lembeek en daarna 800 m tussen Hondzocht en Saintes, konden we ook vandaag nog wat nieuwe wegjes inlassen.
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar er een traktatie was van Ignace op zijn verjaardag (69 geworden op 29/9) en van apéro sympathisant Theo op zijn nieuwe keuken.
  Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023
- Zaterdag 7 oktober: Wetteren, Ten Ede, Laarne (Prullenbos), Schellebelle-Aard, Uitbergen - 67 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
3 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog met in het eerste half uur nog wat wolken maar daarna volop zon. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 14 tot 20° (en in de namiddag tot 23°). Schitterend fietsweer voor oktober!
In Laarne hielden we een korte stop op het recreatiedomein Prullenbos
(km 32,4). De herberg aldaar, met mooi terras aan de waterkant, is jammer genoeg enkel open op zondagen van 9 tot 18 u - Foto's: 1 / 2.
Op het einde van de rit maakten we een ommetje langs de vernieuwde en pas deze week heropende Leo De Bethunelaan in Aalst.
- Zondag 8 oktober: Zottegem, St-Goriks-Oudenhove, St-Maria-Oudenhove - 64 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
4 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met hoge wolkensluiers. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 12° bij de start om 9 u tot 18° bij aankomst om 11u40. Later in de namiddag opnieuw een zomerse 23°. Ook vandaag dus prima fietsweer!
Voornaamste hellingen in deze rit waren de laatste anderhalve kilometer van de Wolvenhoek-Kortendries in St-Goriks-Oudenhove (km 31,4) en de Stuivenberg-Waesberg in St-Maria-Lierde (km 38,2).
  Donderdag 5 oktober: Velzeke, Beerlegem, Meilegem, Dikkelvenne - 74 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 2 gastrijders).
Droog maar gedurende de ganse rit bewolkt. Pas bij aankomst in ons lokaal kwam de zon tevoorschijn. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 12 tot 17°.
Na aankomst werden we door lokaalhoudster Anne getrakteerd op sandwiches met hesp en kaas.
  Ter informatie: de voorbije maand september was de warmste september sinds het begin van de metingen. Van 2 tot 11/9 kregen we zelfs de allereerste officiële hittegolf ooit in september.
Klimatologisch overzicht.
  Weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2023
- Zaterdag 30 september: Buggenhout, St-Amands, Oppuurs, Lippelo, Peizegem - 67 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x apéro sympathisant.
Droog en meestal zonnig met hoge wolkenvelden en stapelwolken. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 12 tot 17°.
In het begin van de rit was er twee keer een kleine omleiding wegens wegenwerken, namelijk na 4 km op de Schietbaan in Aalst en na 9,2 km op de Rijgerstraat in Moorsel.
Te midden van de groentenvelden in de Kuitegemstraat in St-Amands (km 28) werd Marc DW net onder zijn linkeroog gestoken door een wesp die onder zijn bril was terechtgekomen. Met een fel gezwollen bovenkaak kon hij gelukkig toch verder fietsen tot aan de apotheek aan het Leireken in Peizegem (km 44) waar hij de nodige zorgen (zalf en pilletjes) kreeg toegediend, zodat hij de rit op eigen tempo toch nog kon uitrijden.
- Zondag 1 oktober: Mere, Borsbeke, St-Lievens-Houtem, Oombergen, Herzele St-Antelinks - 65 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit
.
Zeer zonnig met hooguit wat sluierbewolking. Matige wind uit ZZW. Temperatuur: van 13 tot 20° (en later in de namiddag zelfs tot 25°). Een zeer zomerse herfstdag dus!
Vorige week nog verkend (zie zondag 24/9) en vandaag reeds opgenomen in onze rit: de
nieuw aangelegde Grote Zadelweg tussen Nieuwerkerken en Erpe, een gedeelte van de fietssnelweg F414 van Aalst via Burst naar Zottegem (km 7,3 tot 9).
In Woubrechtegem was de Molenstraat opgebroken en moesten we ongeveer 800 meter cyclocrossen, hetgeen met dit droge weer geen probleem was.
  Woensdag 27 september: Wambeek, Gaasbeek, St-Anna-Pede, Dilbeek, Asse - 65 km (tot Teralfene).
Aantal fietsers: 12 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig met hoge sluierbewolking. Zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 15 tot 23°. Een prachtige nazomerdag.
Omdat dit waarschijnlijk onze laatste rit met tussenstop was dit jaar, kozen we voor een klassevolle afsluiter op het gezellige terras van Brasserie De Koekoek aan de Edingsesteenweg in Asse (km 58) - Foto's: 1 / 2.
Twee deelnemers lieten deze stop aan zich voorbijgaan en fietsten direct naar huis.

Einde rit op het terras van
café Natekes in Teralfene, amper 7 km na onze tussenstop ;-)
  Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 september 2023
- Zaterdag 23 september: Geraardsbergen, Overboelare, Buizemont, Atembeke, Waarbeke - 69 km
Aantal fietsers: 10 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met een blauwe hemel en mooie wolkenvelden. Zeer scherpe vergezichten. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: van 11 tot 16°. Vrij frisjes dus en bijgevolg vandaag reeds een paar deelnemers met lange broek.
Lastigste hindernissen in deze rit waren de steile Voskensstraat (ook wel 'Overberg' genoemd) en de Schillebeekstraat, beiden aan de zuidrand van Geraardsbergen.
Norbert, die nog last had van een rughernia, fietste mee tot net voorbij Overboelare (km 33) en keerde van daar solo terug naar huis.
In Meerbeke stelde Serge vast dat zijn achterband langzaam aan het leeglopen was, waardoor hij direct naar huis reed en de après aan zich moest laten voorbijgaan.

Chris Meesens reed vandaag voor het eerst mee op zijn nieuwe fiets (van het merk Scott) en daar mochten we na aankomst dan ook iets op drinken (foto).
- Zondag 24 september: Kwatrecht, Massemen, Smetlede, Papegem - 64 km
Aantal fietsers: 7.
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x eigen rit.
Zonnig met een enkel wat hoge sluierwolken. Goed voelbare wind uit het zuiden. Temperatuur: van een frisse 10° bij de start tot een vrij aangename 18° bij aankomst.
Onder de deelnemers: Marc De Winter die vandaag, na enkele maanden inactiviteit wegens problemen aan de knie, voor het eerst terug met ons meefietste.
Van aan de kerk van Erpe tot in Achtermaal (km 51,9 tot 54,3) verliet wegkapitein Marc VA even de groep om de speciaal voor fietsers nieuw aangelegde Grote Zadelweg te verkennen, een provisoir gedeelte van de fietssnelweg F414 van Zottegem via Burst naar Aalst. Hij zag dat het daar in orde was en dus mogen we deze weg binnenkort in een rit verwachten.
Na de rit was er een dubbele traktatie van Mike op zijn verjaardag (58 geworden op 15/9).
  Woensdag 20 september 2023: Marcq, Labliau, Manhove, Winterkeer, Galmaarden - 74 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 2 gastrijders).
Droog maar gedurende gans de rit bewolkt. Temperatuur: van 17 tot 21°. Stevige wind uit zuidzuidwest en dus rugwind tijdens de terugkeer.

Einde rit in café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 september 2023
- Zaterdag 16 september: Rovorst, Opbrakel, Brakel, St-Martens-Lierde - 73 km
Aantal fietsers: 14 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig. Mooie blauwe hemel met hoge wolkenvelden. Zwakke wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 14 tot 23°. Prima nazomerweer!
Iets voor 10u30 passeerden we in het centrum van Brakel (km 41,3) aan dstartzone van de Super 8 Classic maar gezien de koers (UCI ProSeries) pas om 13u15 op gang werd geschoten, was er daar nog niet al te veel te zien...
Na de rit was er nog een traktatie van Eric en Marc VA op hun verjaardag van twee weken geleden.
- Zondag 17 september: rit naar de autoloze zondag in het Brussels Gewest - 69 km
Aantal fietsers: 10 (onder wie 1 gastrijder).
Droog maar gedurende de ganse voormiddag bewolkt. In het begin van de rit hier en daar nog lichtjes nat wegdek vanwege een paar nachtelijke buien. Matige zuidenwind. Temperatuur: een aangename 17 tot 20°.
Tussen km 18,5 en km 51 fietsten we gedurende 32,5 km in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat van 9u30 tot 19 u was afgesloten voor motorvoertuigen. We kwamen tijdens onze lus in 11 van de 19 Brusselse gemeenten, nml. St-Agatha-Berchem, St-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Schaarbeek, Evere, St-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek, Brussel, Sint-Gillis en Anderlecht.
Zoals gewoonlijk waren er op deze autoloze zondag in de grootste autovrije zone van Europa (162 km2) zeer véél fietsers op de baan en ontdekten we ook weer een aantal nieuwe plekjes in en rond onze hoofdstad.
Bij het binnenrijden van Evere werden we met een vriendelijke "Welkom in Evere" begroet door voormalig minister Guy Vanhengel, tegenwoordig
eerste ondervoorzitter van het Brussels parlement.
Na de rit was er o.a. een dubbele traktatie van gastrijder ex-clublid
(met e-bike) Antony Dauwe, de Heldergemse buurman van Edy C.
Enkele foto's: 1 / 2 / 3
  Donderdag 14 september 2023: Heikruis, Saintes, Rebecq, Petit-Enghien, Kokejane - 78 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en zonnig met een mooie blauwe hemel met eerst wat hoge wolkensluiers en daarna prachtige wolkenvelden. Zwakke oostenwind. Temperatuur: 13 tot 22°. Zeer scherpe en heldere vergezichten. Schitterend fietsweer!
Mooi parcours met als enig minpuntje 500 meter vrij grove gravel aan wegenwerken in de Pollepelbronstraat in Lettelingen (Petit-Enghien). Meteen een goede test voor de nieuwe fiets van Pascal (zie hieronder).
Middagstop op het terras van café Pallieterken aan de kerk van Tollembeek (km 57).
Na aankomst was er een leuke apéro in ons lokaal met traktaties van o.a. Pascal VDM op zijn splinternieuwe Francesco-gravelbike (foto) en van de speciaal voor deze rit van uit Geraardsbergen afgekomen Patrick DC (foto).
  Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2023
- Zaterdag 9 september: Scheldewindeke, Munte, Bottelare, Moortsele, Oosterzele - 73 km
Aantal fietsers: 9* (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Zeer zonnig en geen wolkje te bespeuren. Zwakke wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van 21 tot 31° en daarmee de warmste 9 september ooit!
Op de nochtans vrij rechte fietssnelweg F417 in Moortsele (km 41,3) was er een vrij bizar accidentje toen één der deelnemers daar pardoes de gracht in reed... Gelukkig zonder veel erg - foto.
De Vrede was gesloten wegens vakantie van onze lokaalhouders en zo eindigde onze rit aan Visvijvers Manchet (Scherpstraat - Denderleeuw), waar het onder de grote parasols op het terras aan de rand van het water zalig aperitieven was - foto.
*: twee deelnemers (
Edy C en Raf) fietsten slechts mee van in Mere (km 12) tot in Bambrugge (km 59).
- Zondag 10 september: Opwijk, Peizegem, Liezele, Lippelo, Malderen, Buggenhout - 71 km
Aantal fietsers: 8.
Zeer zonnig met enkel wat hoge sluierwolken. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 22 tot 32°. De 6e dag op rij met meer dan 30°C en niet alleen de warmste 10 september ooit, maar meteen ook de warmste dag van dit jaar!
Drie provinciënrit (Oost-Vlaanderen / Vlaams-Brabant / Antwerpen) met tal van mooie vlakke wegjes. Opmerkelijk veel fietsers op de baan vandaag.
In Buggenhout (km 47,4) besloten we, door een ingeving van het moment, dwars door het Buggenhoutbos te rijden. Een zéér goede keuze bleek achteraf, want het was er niet alleen prachtig, maar het was er ook zalig fris.
De Vrede was gesloten wegens vakantie van onze lokaalhouders en zo eindigde onze rit op het terras van Taverne Schettenberg (bij Nelly) in Teralfene waar we ook reeds mochten proosten op de nakende verjaardag van Mike (58 op 15/9) - foto.
  Donderdag 7 september: Zeveneken, Doorslaar, Daknam, Lokeren, Donkmeer - 86 km (tot in Teralfene).
Aantal fietsers: 5 (onder wie 1 gastrijder).
Net als gisteren zeer warm en zeer zonnig. Zwakke oostenwind. Temperatuur: van 22 tot 30°.
Rit naar een streek waar we niet zo dikwijls komen. Mooiste delen waren de passage langs de Kalkense Vaart (km 22,5 tot 25) en de Reepstraat langs de Zuidlede tussen Eksaarde en Daknam (km 42 tot 44).
Door de aanleg van de
aardgas- en waterstofleiding tussen de haven van Zeebrugge en Brussel moesten we aan windpark BredeKop in Zele (km 53,7) ons geplande parcours verlaten en via Heikant en daarna ruim 2,5 km N445 naar het Donkmeer fietsen. Ook later in Berlare was er nog een kleine parcoursaanpassing nodig wegens wegenwerken in de Donklaan aldaar.
Middagpauze op het terras van restaurant Elvira in Berlare, weliswaar met zicht op het Donkmeer, maar toch niet echt voor herhaling vatbaar (km 59,8 - foto).
Einde rit op het schaduwrijke terras van café Natekes in Teralfene waar het zalig toeven was (foto).
  Woensdag 6 september 2023: Kerkem, Schorisse, Zegelsem - 76 km (tot in Denderhoutem)
Aantal fietsers: 8.
Een schitterende en zeer warme zomerdag met volop zon en een blauwe wolkenloze hemel van start tot aankomst. Zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 22 tot 30°.
Wegens de aangekondigde hitte werd deze rit met 10 km ingekort, maar de resterende 76 km waren zeker nog meer dan lastig genoeg met o.a. Valkenstraat, Steenberg, Leberg, Elverenberg, Potaardestraat en Ransbeekstraat...
Op ons verste punt, in het landelijke Kerkem (km 40), hielden we een korte stop aan de romaanse St-Pieterskerk en het aanpalende voormalige klooster dat enkele jaren geleden werd opgekocht door een bekend iemand die het liet ombouwen tot een ruime woning. Jammer genoeg voor ons was het gebouw van op de straat amper te zien (foto).
Einde rit op het terras van café Torenhof aan de kerk van Denderhoutem (foto) met verjaardagstraktaties van de Eric (71 op 3/9) en Marc VA (68 op 1/9). Voor 4 van de 8 deelnemers kwam er daarna ook nog een verlenging op het terras van de Snooker Time in Welle (foto).
  Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september 2023
Vanaf zaterdag 2 september werd het uitleggeld voor clubleden afgeschaft.
- Zaterdag 2 september: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Dendermonde, Temse, Kruibeke (jaagpaden Dender en Schelde) -
133 km - Rit van Olivier*.
B/ Gaasbeek, Elingen, Bogaarden, Bois de Strihoux, Kokejane - 74 km
Aantal fietsers: 10 (2 x rit A  / 8 x rit B onder wie 2 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
5 leden lieten de fiets op stal en waren aanwezig op de uitvaartplechtigheid van de moeder van Wim Muylaert in de kerk van Haaltert.
Droog met een bewolkte start. Vanaf 10 u afwisselend zon en wolken. Zwakke wind uit het noorden. Temperatuur: van 15 tot 23°.

*: Olivier stuurde zijn rit pas vrijdagnamiddag door. Wegens wegenwerken werden de geplande 133 km ingekort tot een goeie 100, zodat de 2 deelnemers reeds op de foto staan die om 12u10 werd genomen in ons lokaal.
- Zondag 3 september: Halle, Dworp, St-Genesius-Rode, Alsemberg, Beersel, Lot - 72 km
Aantal fietsers: 6
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Gedurende het eerste uur nog wat ochtendnevel maar daarna zonnig met hoge wolkensluiers. Zwakke noordoostenwind. Temperatuur: van 17 tot 25°. Uitstekend fietsweer!
In de mooie streek van Dworp, Braine l'Alleud, St-Genesius-Rode, Alsemberg en Beersel (tussen km 30 en 45) was er tamelijk wat klimwerk.
In de Brusselse zuidrand kruisten we heel wat fietsers die deelnamen aan De Gordel (dit jaar met 26.000 deelnemers en startplaatsen in Huizingen en in Overijse).
Na de rit waren er traktaties van de jarigen Marc VA (68 op 1/9) en
Staf (69 op 3/9) en was er ook lekker carré-confituur gebak van onze lokaalhouders.
  Ter informatie: de voorbije maand augustus was een doorsnee zomermaand, maar toch iets natter, kouder en somberder dan normaal. Klimatologisch overzicht.
  Donderdag 31 augustus 2023: St-Maria-Horebeke, Mater, Oudenaarde, Ename, Roborst - 90 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: René die dezelfde rit had gereden maar wat vroeger was vertrokken.
Droog en gedurende driekwart van de rit zonnig met wat hoge wolkenvelden maar ook, vooral op het einde, wat meer bewolkte periodes. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: een niet al te warme 15 tot 18°.
Zonder hellingen op te zoeken, toch wel een vrij pittige rit.
In Oudenaarde, ons verste punt vandaag, fietsten we vooral naast de Schelde, maar er was ook een kort ommetje over de prachtige Markt met de (jammer genoeg ingepakte) Sint-Walburgakerk en het historische stadhuis. We waren daar bovendien ook getuige van het begin van de
diploma-uitreiking van de Koninklijke Militaire School die voor het eerst buiten Brussel plaatsvond - Foto.
Ook vandaag kwamen we op onze route tal van wegenwerken tegen. Meestal konden we er door, maar twee keer moesten we toch een omweg make
n.
Mddagpauze in café 't Kelderken rechtover de kerk van Erwetegem (km 64,9) - Foto.
Na de rit trakteerde Marc VA op zijn toekomstige verjaardag (68 op 1/9) met een paar drankjes en een lekker gebakje van bij de bakker rechtover ons lokaal...
  Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023
- Zaterdag 26 augustus: rit op verplaatsing met start en aankomst in Hoves (deelgemeente van Silly). Gezien er rommelmarkt was op het dorpsplein, waar de start voorzien was, parkeerden we onze auto's 200 meter verder in La Clergerie (foto).
Ter info: de afstand Denderleeuw - Hoves bedraagt 27 km.

Rit van 90 km
- Hoves, Ecaussinnes, Feluy, Seneffe, Canal du Centre, Strépy, Le Roeulx, Horrues.
Aantal deelnemers: 8 (onder wie 1 gastrijder, per fiets naar Hoves gekomen).
Droog en meestal zonnig maar toch ook enkele bewolkte periodes. Vrij krachtige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 15 tot 21°. Prima fietsweer en prachtige vergezichten!
Zoals tegenwoordig in elke rit het geval is, waren er ook vandaag een paar omleidingen, namelijk in Seneffe en in Thieu. Gelukkig vormde dit geen groot probleem en konden we mits wat omrijden alles goed oplossen.
We fietsten
ruim 20 km naast het Canal du Centre, o.a. langs de vier oude 'ascenceurs' op het oude kanaal (foto's: 1 / 2 / 3 / 4) in de buurt van La Louvière en langs de indrukwekkende moderne scheepslift van Strépy-Thieu op het nieuwe kanaal (foto).
Buiten de kanaalzone passeerden we ook langs enkele mooie kastelen in o.a. Ecaussinnes, Feluy, Seneffe en Thieusies.
In totaal waren we voor onze fietsrit 4 en een half uur onderweg, waarvan 4 uur effectief op de fiets (22,4 km/u gemiddeld) en een half uur stilstand op 10 verschillende plaatsen om onze ogen de kost te geven en foto's te nemen...
Chronologisch verloop: start per auto in Denderleeuw om 8 u / start per fiets in Hoves om 8u45 / aankomst fietsrit in Hoves om 13u15 / terug in Denderleeuw per auto om 14 u.
Wegens de kermis-braderie in het centrum, gingen we na onze aankomst iets drinken op het terras van visvijvers Manchet (foto).
De foto's van deze rit vind je in het album  Hoves - Scheepsliften Canal du Centre
- Zondag 27 augustus: Kobbegem, Meuzegem, Imde, Westrode, Londerzeel, Merchtem - 71 km
Aantal fietsers: 8
Bijkomend aanwezig na aankomst:
2 x apéro sympathisant.
Droog en wisselend bewolkt met in het begin van de rit hier en daar nog een lichtjes nat wegdek maar daarna overal droog en proper... behalve in Meuzegem (zie hieronder). Stevige westenwind en dus tegenwind bij het terugkeren. Temperatuur: 14 tot 19°.
In Meuzegem reden we langs de indrukwekkende pop-up infrastructuur (waar het ook reeds behoorlijk druk was) van de Brussels Stephex Masters, het prestigieuze internationale jumpingtornooi met de beste ruiters en springpaarden ter wereld. Onze passage daar (km 26 tot 27) was meteen ook de vuilste kilometer van onze rit, dit door de modder die de auto's van op de parkings overbrachten op de straat.
In Imde (km 30) hadden we een kort maar plezant oponthoud wegens de herdenkingsplechtigheid van de slag van Imde. We maakten er ook een ommetje langs het kasteel van Imde (km 31), enkel bereikbaar mits 600 meter gravel.
A
an de Londerzeelsesteenweg in Westrode
(km 39) zagen we de kerktoren van Jef.
Na aankomst mochten we iets drinken op de verjaardag van Steven VDE (50 geworden op 16 augustus) en was er ook een zeer interessante 'vraag en antwoord' met Gert DC over zijn recente vakantie bij zijn schoonfamilie in Rusland (nabij de stad Kazan, ruim 800 km ten oosten van Moskou).
  Woensdag 23 augustus 2023: One Day City Trip Mechelen - 96 km (tot in Teralfene)
Aantal fietsers: 17 (onder wie 5 gastrijders).
Droog en zonnig met een prachtige wolkenloze blauwe hemel. Zwakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 18 tot 28°. Fantastisch zomerweer!
Van in Eppegem (Zemst) volgden we de prachtige fietssnelweg F1 tot aan het binnenrijden van Mechelen (foto's : 1 / 2). Daar was jammer genoeg de Colomabrug over het Kanaal Leuven-Dijle tijdelijk afgesloten, zodat we verplicht waren een omweg te maken langs de Brusselpoort om daarna aan de kruising van de Tangent en de Leuvensesteenweg opnieuw op de fietssnelweg terecht te komen.
Na een korte kijkstop in het
AFAS Stadion Achter de Kazerne (foto) maakten we een toeristische lus kriskras door Mechelen-Centrum langs zowat alle bezienswaardigheden die deze mooie stad te bieden heeft - Foto's : 1 / 2
Op en rond de
Grote Markt en het aanpalende IJzerenleen was er wat hinder wegens de opbouw van het stadsfestival Maanrock dat daar vanaf overmorgen vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus plaatsvindt.
Op de terugweg was in
Kapelle-op-den-Bos (km 67,6) de fietssnelweg F44 afgesloten wegens werken, zodat we daar een paar kilometer méér hoofdweg moesten nemen dan gepland.
Chris Meesens fietste met ons mee tot in Mechelen en reed van daar alleen verder naar het ongeveer 20 km verder gelegen Heist-op-den-Berg waar hij een zakelijke afspraak had.
Pech onderweg: lekke band voor Luc VDS na amper 50 m fietsen.

Middagpauze in café Den Biechtstoel in Battel (km 58,5).
Einde rit:
café Natekes (een primeur!) - Daalstraat - Teralfene (foto).
  Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2023
- Zaterdag 19 augustus: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Hundelgem, Munkzwalm, St-Denijs-Boekel, St-Maria-Latem, Paulatem, Dikkele - 90 km
B/ Leeuwergem, Dikkele, Balegem - 73 km

Aantal fietsers: 13 (7 x rit A  / 6 x rit B onder wie 1 gastrijder)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Af
wisselend bewolkte en vrij zonnige periodes met prachtige wolkenformaties. Twee keer voelden we een paar verwaarloosbare druppels maar regen kregen we niet. Goed voelbare wind uit zuidwest en dus meestel rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: een 'plakkerig' warme 23 tot 25°. Prima fietsweer!
Wegens de eerder in de week voorspelde kans op onweersbuien (die er dus uiteindelijk niet kwamen) werd de aanvankelijk geplande rit op verplaatsing met start en aankomst in Hoves (Silly) voor de tweede week op rij met een week uitgesteld.
- Zondag 20 augustus: Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht, Brussel (Zuidfoor), Molenbeek - 72 km
Aantal fietsers: 6
Bijkomend aanwezig na aankomst:
1 x eigen rit (Jo fietste de midweekrit van vorige donderdag richting Zevergem - zie hieronder) + 1 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met een azuurblauwe hemel en amper wat kleine wolkjes. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 19 tot 26°. Fantastisch fietsweer!
Via een prachtige lus van ruim 40 km, voornamelijk door Groot-Dilbeek, de uiterste zuidrand van Anderlecht (natuurgebied Vogelzang) en St-Pieters-Leeuw (o.a. Priorij van Klein-Bijgaarden en Drie Fonteinenbrug) reden we naar het op zondagen steeds rustige Brussel om er een kijkje te nemen op de Zuidfoor / Foire du Midi, de grootste kermis van ons land.
Op de terugweg was er een omleiding wegens wegenwerken in de Wolsemstraat in Dilbeek.
Dit betekende 1,5 km extra + een extra helling.
  Donderdag 17 augustus 2023: Merelbeke, Zwijnaarde, Zevergem, Eke, Semmerzake - 89 km
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en bewolkt bij de start om 9u30. Hoe meer we naar het westen reden, hoe meer zon, maar toen we oostwaarts terugkeerden opnieuw bewolkt. Matige noordoostenwind. Temperatuur: van 18 tot 22°.
We reden vandaag o.a. ook door Zevergem
(deelgemeente van De Pinte), een mooi dorpje, waar we ondanks 43 jaar fietsen met de club, nog nooit eerder gepasseerd waren.
We fietsten ook 5 km op de Scheldedijk op het parcours van Het Scheldepeloton.
Café Den Toren in Semmerzake (km 48,6), waar we normaal gezien zouden gestopt zijn, was (zo te zien definitief) gesloten zodat we dan maar verder reden en onze middagpauze hielden op het terras van café De Steenput in Balegem (km 62,7) - (foto).
  Dinsdag 15 aug. (OLV-Hemelvaart): Waasmunster, Heimolen, Elversele, Hamme, Moerzeke - 75 km
Aantal fietsers: 16 (onder wie 2 gastrijders)
Bijkomend aanwezig na aankomst: Chris M. die een paar minuten te laat aan de start verscheen en dan maar in z'n eentje richting Waasland fietste.
Droog en bij de start om 8u30 eerst nog wat bewolking maar vanaf 9 u volop zon met een mooie blauwe hemel tot het einde van de rit. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: een aangename 18 tot 25°.
Grotendeels vlakke rit met op ons meest noordelijke punt een passage langs de talrijke villa's op de Waasmunsterse Heide en het gehucht Heimolen (grondgebied St-Niklaas), beide gelegen op de Cuesta van het Waasland.
In Moerzeke kwamen we in een processie t.g.v. Maria-Tenhemelopneming terecht en tegelijkertijd moesten we daar ook ons voorziene parcours wijzigen omdat het jaagpad op de Scheldedijk was afgesloten wegens de bergingswerken van een daar vorige week gezonken binnenvaartschip.
  Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2023
- Zaterdag 12 augustus: enkel Eric aan de start vandaag. Hij vertrok om 8u30 en kreeg in Ninove een fikse bui over zich heen waarna hij nog even verder reed maar dan iets verder toch maar besloot om naar huis terug te keren.
's Middags 3 leden aanwezig in ons lokaal voor een babbel en een drankje.
Van in de vroege ochtend tot ongeveer 10 u zwaarbewolkt met regelmatig een regenbui. Daarna bleef het droog en vanaf het middaguur kregen we zon met mooie hoge wolkenvelden. Goed voelbare wind uit ZZW. Temperatuur: van 19° om 8u30 tot 24° in de vroege namiddag.
Vandaag zouden we normaal gezien een rit op verplaatsing fietsen met start en aankomst in Hoves (Silly) maar die werd, wegens het natte weersvooruitzicht, uitgesteld tot volgende zaterdag 19/8.
- Zondag 13 augustus: St-Martens-Lierde, Zarlardinge, Geraardsbergen, Atembeke - 66 km
Aantal fietsers: 8
Tijdens onze stop in Geraardsbergen nog 2 bijkomende leden aanwezig, namelijk gastheer Patrick DC (uiteraard) en ook Theo die, samen met zijn Isabelle, tot daar was gefietst met hun gezins-e-bikes.
Droog en in de eerste helft van de rit nog bewolkt. Van in Geraardsbergen zonnig met mooie hoge wolkenvelden. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prima fietsweer!
Na 42,2 km (van 10u20 tot 11u15) hielden we een een drinkpauze op het mooie en gezellige terras aan de nieuwe woning van Patrick DC en Fabienne in Geraardsbergen en werden er rijkelijk getrakteerd op plaatselijke specialiteiten - Foto's: 1 / 2 / 3.
Om 12u10 arriveerden we aan ons lokaal waar we nog een stukje van het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor Meisjes en Jongens U15 konden meepikken.
  Donderdag 10 augustus 2023: Halle, Clabecq, Oisquerq, Tubize, Bellingen - 85 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 apéro sympathisant per fiets vanuit Geraardsbergen.
Van start tot aankomst zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 17 tot 24°. Eindelijk nog eens een échte zomerdag!
Een rit met enkele pittige hellingen zoals o.a. de Trompstraat in Lembeek en de Rue d'Ittre in Oisquerq.

Wegens werken op het jaagpad naast het kanaal in Clabecq (het vernieuwen van stukken wegdek tussen km 42,8 en 43,5) waren we genoodzaakt om ongeveer 10 keer ván en terug óp de fiets te stappen - (foto)
Gezien het in
Tubize (km 53,6) marktdag was en de terrassen daar volzet waren, reden we verder en hielden onze middagpauze op het terras van café De Bascule aan de treinhalte van Beert-Bellingen (km 60,3) waar het zalig toeven was - Foto's: 1 / 2
  Woensdag 9 augustus 2023: Gent-Centrum - 78 km (tot in Haaltert)
Aantal fietsers: 11 (onder wie 3 gastrijders).
In de vroege ochtend viel er nog een regenbui en daarna kregen we tussen 7 en 9 u vrij dichte ochtendnevel. Bij de start om 9u30 was de mist gelukkig opgelost en lagen de wegen er alweer zo goed als droog bij. Tijdens onze rit genoten we van steeds breder wordende opklaringen en vanaf 12 u was er volop zon. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 17 tot 22°. Prima fietsweer.
We maakten een lus door het prachtige Historisch centrum van Gent en fietsten langs de bijzonderste bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft (foto). Tramsporen konden we vermijden, maar aan een paar kilometer er soms slecht bijliggende middeleeuwse stadskasseien viel jammer genoeg niet te ontsnappen. We stelden ook vast dat er zeer veel (vooral buitenlandse) toeristen op pad waren in Gent.
Gezien het café in Massemen, waar we normaal gezien zouden gestopt ziin, gesloten was, fietsten we direct verder tot op het terras van café Ter Groene Poorte aan de kerk van Haaltert waar onze rit dan ook meteen eindigde. We beleefden er een leuke 'après' met op het einde nog een interessante babbel met een sympathiek Canadees koppel (uit Ontario) op reis in ons land (foto).
Pech onderweg: gastrijder Eddy VDV kreeg reeds in Haaltert (km 4) een lekke tubeless achterband die door de 'sealant' zichzelf repareerde. Daarna reed hij op het St-Pietersplein in Gent (km 37) ook vooraan lek en dit keer was het gaatje iets te groot om zichzelf te dichten. Gelukkig kon hij beroep doen op zijn Move On verzekering zodat hij daar werd opgehaald door een wegenwachter.
Bij het kruisen van een vuilniswagen in de smalle Hofmeers in Massemen (km 61,2) kwam Ignace, bijna vanuit stilstand, ten val maar kon met een beetje pijn aan de schouder probleemloos verder rijden.
  Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2023
- Zaterdag 5 augustus: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Ollignies, Meslin-l'Evêque, Issières, Papignies, Lessines, Deux-Acren - 92 km
B/ Bois-de-Lessines, Ollignies, Papignies, Lessines, Deux-Acren - 77 km
Aantal fietsers: 13 (10 x rit A  / 3 x rit B
)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Droog en meestal bewolkt met slechts een paar zuinige zonnige momenten. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar frisse 14 tot 17°. Zoals het was voorspeld, viel de eerste regen pas vanaf 13 u.
In beide ritten moest het parcours in het centrum van Lessines wat worden aangepast wegens de markt aldaar.
Zéér opmerkelijk: Theo was vandaag als allereerste aan de start in Welle. Iets wat nog nooit eerder was gebeurd... tenminste als we die ene keer door de vingers zien, toen hij zijn horloge vergeten verzetten was van zomer- naar winteruur.
Vandaag was ons lokaal gesloten en vond de aprés plaats in café Standaard waar we de laatste 40 km van het WK wielrennen junioren vrouwen konden volgen op tv.
- Zondag 6 augustus: regen en wind en niemand op de fiets vandaag. 's Middags zakten er ook slechts 2 leden af naar café Standaard, de ene van 11u tot 12u20 en de andere van 12u30 tot 14u zodat het dus voor beiden bleef bij een drankje zonder babbel...
Stormdepressie Antoni bezorgde ons een voormiddag met veel regen en wind (5 Bft uit NW). Middagtemperatuur amper 14°.
Geen weer om in te fietsen dus.
Trieste vaststelling: na 21 regendagen in juli (zie maandoverzicht hieronder) zitten we na de eerste 6 dagen van augustus al aan 6 regendagen op 6. Herfst in de zomer!
  Ter informatie: hoewel zéér veelbelovend begonnen in juni, kreeg onze zomer 2023 een ferme terugval met een zeer wisselvallige maand juli. Wereldwijd was het dan wel de warmste juli ooit gemeten maar in ons land was daar weinig of niets van te merken.
Ziehier enkele cijfers van het KMI:
- Er waren liefst 21 neerslagdagen waarop 131,1 mm regen viel (in plaats van normaal 14 dagen en 76,9 mm regen). Geen record, maar wél het hoogste aantal regendagen in de laatste 35 jaar.
- De gemiddelde temperatuur was 18,4°C, wat ongeveer normaal is voor juli (18,7°C).
- We kregen 185 uren en 26 minuten zonneschijn, dat is 18 uren minder dan normaal (203,14).
- De wind kwam hoofdzakelijk uit ZW en was met 3,4 m/s bovengemiddeld, wat zorgde voor een record aan windenergie opgewekt tijdens een zomermaand!
  Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023
- Zaterdag 29 juli: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Halle, Clabecq, Ittre, Virginal, Hennuyères, Rebecq, Herfelingen - 93 km
B/ Halle, Clabecq, Tubize, Quenast, Bierghes, Herfelingen - 75 km

Aantal fietsers: 6 (2 x rit A  / 4 x rit B onder wie 1 gastrijder)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog met afwisselend bewolkte en zonnige periodes (laat ons zeggen 2/3 bewolkt en 1/3 zon). Helemaal op het einde van de rit, rond 11u45 in Liedekerke, begon het te druppelen maar we arriveerden droog in ons lokaal. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Prima temperatuur om in te fietsen: van 17 tot 22°. Scherpe vergezichten en ook een uitzonderlijk goede luchtkwaliteit!
PS: vanaf 13u15 vielen er enkele vrij intense buien waardoor een paar deelnemers na de apéro tóch nog een korte douche kregen op weg naar huis...
Aan het kanaal in Clabecq stelden we vast dat de gebouwen en andere installaties van het voormalige hoogoven- en staalbedrijf Forges de Clabecq nu volledig zijn afgebroken en dat er daar een grote woonsite in opbouw is (cfr. met wat er gebeurd is met de Boelwerf in Temse).
In de A-rit was er een lekke band voor Luc DB (klein scherp steentje erin).
In de B-rit haakten Eric en gastrijder Eddy VDV in Tubize (km 37,8) in mekaar en maakten kennis met het Waalse asfalt. Gelukkig konden beiden na een paar minuutjes rust hun rit verder zetten zonder lichamelijke of materiële schade.
- Zondag 30 juli: Rozebeke, St-Blasius-Boekel, Korsele, St-Maria-Horebeke, Elst - 72 km
Aantal fietsers: 11
Droog en bewolkt bij de start om 8u30 en tijdens het eerste deel van de rit. Rond 10 u (tussen Korsele en St-Maria-Horebeke) gedurende een korte periode wat licht gedruppel maar daarna opnieuw droog. Vanaf 11 u (aan de antenne in Erwetegem) eerst lichte, daarna gezapige en tenslotte (tussen Aspelare en Ninove) zelfs gietende regen. Van in Okegem hield het op en kregen we gedurende onze laatste kilometers zelfs nog de zon te zien. Gedurende de ganse voormiddag een vrij krachtige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 18* maar tijdens de regen nog amper 15° en dus erg fris voor de tijd van het jaar.
Van in Steenhuize werd de rit, voor zover dat nog mogelijk was, aangepast en kozen we de kortste weg terug naar ons lokaal waar we arriveerden met slechts 4 van de 11 deelnemers. Nog 2 anderen gingen eerst thuis douchen en kwamen ons daarna vervoegen voor een babbel en een drankje.
  Woensdag 26 juli 2023: Boom (De Schorre / Tomorrowland) - 84 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 2 gastrijders).
Droog met dikwijls mooie opklaringen maar ook een paar (soms dreigende) bewolkte periodes. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°. Prima fietsweer.
Wegens de wekelijkse mark in het centrum van Willebroek en wegenwerken in de St-Jozefstraat in Breendonk dienden we ons parcours lichtjes aan te passen.
Bij het oversteken van de A12 in Breendonk, zowel op de heen- als op de terugweg, moesten we even stil zijn, want "Ssst... hier rijpt den Duvel" (foto).
In Boom was het provinciaal recreatiedomein De Schorre, waar we gedeeltelijk door zouden rijden, volledig afgesloten en kregen we zo goed als niets te zien van al hetgeen er daar was opgebouwd voor Tomorrowland. Desondanks was het toch meer dan de moeite waard om daar eens rond te fietsen en te aanschouwen wat voor een gigantisch evenement Tomorrowland toch wel is.
PS: kregen wij daar rond De Schorre weinig te zien, dan hadden zo'n 15.000 buurtbewoners in de namiddag meer geluk... zie dit korte filmpje.

Einde rit op het terras van taverne Schettenberg in Teralfene (foto)
  Verlengd weekend van vrijdag 21 tot zondag 23 juli 2023
- Vrijdag 21 juli (Nationale Feestdag): Brakel, Opbrakel, Everbeek - 76 km
Aantal fietsers: 13
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog en in het begin van de rit nog lichtjes nevelig. Vanaf Aspelare meestal zonnig en licht- tot halfbewolkt. Matige westenwind. Temperatuur: van 15 tot 22°.
Pech onderweg: opmerkelijke 'total loss' achterband (zowel binnen- als buitenband) voor Luc VDS op het einde van de Papenstichel in Appelterre (km 61,6) waar een vlijmscherp cutter-mesje zijn band zowat middendoor sneed (foto). Gelukkig had Norbert een buitenband bij in zijn rugzakje zodat we toch ter plaatse konden repareren.
- Zaterdag 22 juli: keuze uit twee tamelijk pittige ritten kriskras door het mooie Pajottenland, met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Vollezele, Bever, Herne, Pepingen, Vlezenbeek, Schepdaal - 90 km
B/ Vollezele, Herne, Pepingen, Vlezenbeek, Schepdaal
- 74 km

Aantal fietsers: 18 (11 x rit A  / 7 x rit B onder wie 2 gastrijders)
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog en wisselend bewolkt met toch meer zonnige dan bewolkte periodes. Strakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van een vrij fris aanvoelende 15° bij de start tot een aangename 21° bij aankomst.
- Zondag 23 juli: om 8u30 zwaarbewolkt met lichte regen en niemand aan de start.
's Middags in ons lokaal 3 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Zwaarbewolkt met lichte regen van 7u30 tot 9 u. Daarna zo goed als droog maar de zon kregen we op geen enkel moment te zien. Vrij stevige zuidwestenwind. Temperatuur: van 16 tot 20°.
PS: in de latere namiddag en ook nog 's avonds en 's nachts, vielen er een aantal zéér intense buien met 20 tot 35 liter (op plaatsen zelfs nog méér) regen per vierkante meter.
  Dinsdag 18 juli 2023: Burst, St-Lievens-Houtem, Balegem, Zottegem, St-Lievens-Esse - 65 km
Aantal fietsers: 6.
Zonnige start met enkel wat hoge bewolking, daarna een bewolkte periode maar tegen het einde van de rit opnieuw volop zon. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prima fietsweer.
Een mooie rit met verkenning van een paar recent afgewerkte wegenwerken en ook wat 'nieuwigheden'. Alles verliep prima, doch aan het (te) smalle baantje tussen Muylem en Nederhasselt (km 57,8 tot 58) was jammer genoeg nog steeds niets veranderd. Te vermijden dus!
Einde rit op het terras van café Rialto in Denderhoutem (foto).
  Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023
- Zaterdag 15 juli: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Vollezele, St-Pieters-Kapelle, Bever, Bassilly, Labliau, Hoves, Petit-Enghien, Herne - 91 km
B/ Vollezele, St-Pieters-Kapelle, Marcq, Labliau, Hoves, Petit-Enghien, Herne - 75 km

Aantal fietsers: 14 (9 x rit A  / 5 x rit B onder wie Francesco).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.
Droog met veel bewolking en ook mooie zonnige periodes. De bewolking was af en toe heel dreigend maar op een paar lichte spatjes na (in Roosdaal) bleef het droog. Goed voelbare wind uit ZZW. Temperatuur: een zeer aangename 21 tot 24°.
Het eerste rondje na aankomst was er eentje van lokaalhoudster Anne ter gelegenheid van haar verjaardag op 11 juli.
- Zondag 16 juli: Moortsele, Bottelare, SchelderodeMakkegem Bos, Munte, Balegem - 77 km
Aantal fietsers: 4.
Een mooie zonnige start maar later in de rit toenemende bewolking, op het einde zelfs dreigend maar gelukkig zonder neerslag. Zéér strakke zuidwestenwind (5 Bft) die gans de rit aanwezig was, zowel op kop als in de rug. Temperatuur: een aangename 17 tot 22°.
Ondanks er op dat moment tamelijk wat bewolking was, konden we van op steenweg aan de 'radar' in Kerksken zeer goed de skyline van Brussel zien.
  Woensdag 12 juli 2023: Ninove, Geraardsbergen, Lessines, Rebaix, Ath - 91 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 3 gastrijders).
Droog en meestal zonnig met prachtige wolkenvelden maar ook een paar korte zwaarbewolkte periodes. Vrij strakke zuidwestenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 18 tot 23°. Uitstekend fietsweer met prachtige vergezichten.
In Ath maakten we een toeristische lus door het historische centrum (foto).
Nieuwe Geraardsbergenaar Patrick DC pikte aan op de top van de 'Onkerzele' (km 23) en fietste van daar de rest van de rit met ons mee.
Onder de gastrijders mochten we ook Francesco, de Italiaanse schoonzoon van Eric, begroeten.
Middagpauze: café Le Tchop in Meslin-l'Evêque (km 53,9) - Foto's: 1 / 2
Einde rit:
terras van cafe Den Appel rechtover de kerk in Liedekerke.
  Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023
- Zaterdag 8 juli:
keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Ellezelles, Saint-Sauveur, Grandrieu (Frasnes), Grand Monchaut, Wodecq - 102 km
B/
Geraardsbergen, Flobecq (Esquenne), Everbeek, Parike - 73 km
Aantal fietsers: 13 (9 x rit A onder wie 1 gastrijder / 4 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Droog en gedurende gans de rit zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke maar zéér warm aanvoelende zuidenwind. Temperatuur: een zwoele 22 tot 32°C. KMI-waarschuwingscode 'geel' voor 'hitte' was van kracht.
Ritten A en B gingen wel dezelfde richting uit, maar beide parcours waren totaal verschillend.
In de A-rit (925 hm) was er heel wat klimwerk met als voornaamste hellingen de Koestraat in Parike, Le Crimont in Ellezelles, de Rue d'Arabie en Les Monts in St-Sauveur en de Bois d'Antoing van uit Grandrieu (gehucht van Frasnes-lez-Anvaing).
In de B-rit (510 hm) zaten slechts twee noemenswaardige hellingen, lastig genoeg met dit zwoele weer, namelijk de Esquenne in Flobecq en de Reepstraat in Everbeek.
Pech onderweg: in de A-rit liefst 3 lekke achterbanden (1 keer Inge en 2 keer Gert DC) en die zorgden voor een vertraging van ruim 40 minuten (aankomst pas om 12u50).
- Zondag 9 juli: Berlare, Zele, Hamme-Zogge, Grembergen, Lebbeke - 71 km
Aantal fietsers: 5 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro sympathisant.
Droog en eerst wat gesluierd maar daarna volle zon tot einde rit. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 22 tot 27°. Nog meer dan warm genoeg, maar al bij al gezond fietsweer na de hitte van gisteren.
Op km 27,4, aan de Avermaat in Zele,
was er, bij het schuin oprijden van een verhoogd fietspad, een serieuze schuiver van gastrijder JP Meesens waardoor ook Marcel ten val kwam. Beiden kwamen er gelukkig van af met een bebloede knie en elleboog, ter plaatse vakkundig verzorgd door Norbert, onze fietsende EHBO.
In Hamme-Zogge (km 37) gingen we een kijkje nemen op de site van het Fantasia Festival dat daar gisteren en eergisteren plaatsvond. Niet te geloven wat daar allemaal nog moest worden afgebroken...
(foto)
Na de rit mochten we ook kersvers Geraardsbergenaar Patrick DC (mét echtgenote) begroeten.
  Donderdag 6 juli 2023: Schorisse, Etikhove, Ladeuze, Volkegem - 85 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met eerst kleine wolkenvelden en tegen de middag toenemende bewolking met mooie stapelwolken. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 17 tot 23°. Prima fietsweer!
Vrij pittige rit met aan de rand van de Vlaamse Ardennen als lastigste klimwerk: de Lepelstraat (van Michelbeke naar Elst), de Ladeuze (van Etikhove naar Edelare), de Volkegemberg en de Konkelstraat (St-Denijs-Boekel).
Middagpauze op het terras van café Old Sotteghem op de Markt van Zottegem (km 62,8) waar de bierkeuze zeer beperkt was. Een tegenvaller dus...
- Foto's: 1 / 2.
  Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023
- Zaterdag 1 juli:
grijs en gans de voormiddag periodes met regen of motregen. Niemand aan de start vandaag. De geplande rit werd verplaatst naar een latere datum.
's Middags in ons lokaal 5 leden aanwezig voor een babbel en een drankje. Onder hen ook Theo die vanaf vandaag officieel met pensioen was!
Er was vandaag ook mogelijkheid om deel te nemen aan de R.EV Ride met start en aankomst in Schepdaal maar onder de 1700 deelnemers aldaar werden geen clubleden gesignaleerd.
- Zondag 2 juli: Beersel, Linkebeek, Holleken, St-Genesius-Rode, Alsemberg - 75 km
Aantal fietsers: 10
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 2 x apéro sympathisant.
Droog maar gedurende het grootste deel van de rit bewolkt. Enkel in het laatste uur kregen we mooie opklaringen. Stevige wind uit het westen. Temperatuur: van 17 tot 20°. Prima fietsweer.
In St-Laureins-Berchem (km 20) fietsten we dwars door de feesttent van 'Kermis onder de Lindeboom'.
Het lastigste gedeelte van deze rit lag in Beersel met de tot 16% steile kasseiklim Beukenlandschap en in Linkebeek met eerst de Stationstraat en direct daarna het pittige Holleken via de smalle wegjes van het Bloemhof en de Lange Haagstraat.
Na de rit waren er traktaties t.g.v. de verjaardag van Marc DW (74 geworden op 20 juni) en Joost VDB (49 geworden op 28 juni) en waren er ook lekkere boterhammetjes van onze lokaalhouders.
  Ter informatie: de voorbije maand juni 2023 was uitzonderlijk! Het was de warmste én zonnigste junimaand sinds het begin van de metingen in 1833.
Ziehier enkele cijfers:
- We kregen een hittegolf van 17 dagen waarvan 15 met een maximumtemperatuur van meer dan 30°C.
-
De gemiddelde temperatuur was liefst 20,3°C, een pak warmer dan wat normaal is voor juni (16,7°C) en ook een stevige stijging ten opzichte van het vorige record (19,3°C in 1976). Het was zelfs een stuk warmer dan wat normaal is voor juli, met 18,7°C normaal gezien de warmste maand van het jaar.
- We kregen 302 uren en 52 minuten zonneschijn, zo maar liefst 44 uren méér dan de zonnigste juni van de afgelopen 30 jaar (2010 - 258:37).
- Er waren
slechts 6 regendagen, in plaats van 14 normaal, waarop amper 36,7 mm regen viel. Geen record maar wel bijna de helft van wat je normaal in juni verwacht.
  Woensdag 28 juni 2023: Oudegem, Dendermonde, Grembergen, St-Anna, Zele, Berlare - 83 km
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Droog met afwisselend zonnige en bewolkte periodes. Matige westenwind. Temperatuur: van 17 tot 22°.
Een vlakkere rit als deze kan je moeilijk uitstippelen. Enige moeilijkheid was een paar honderd meter onvoorzien 'gravellen' in de opgebroken Veldekensstraat bij het buitenrijden van Zele.
Eerst in Oudegem (km 21,1) en daarna nog 3 keer aan de Quote in Berlare (tussen km 59,7 en km 60,7) moesten we liefst 4 keer de nieuwe aardgas- en waterstofleiding kruisen die momenteel wordt aangelegd tussen de haven van Zeebrugge en Brussel en van daar verder naar Duitsland.
Middagpauze
: terras van 't Kaffee op de Markt in Zele (km 52,8) - Foto's: 1 / 2.
Einde rit: terras van visvijver Mannekesput - Steenweg 102 - Welle.
  Weekend van zaterdag 24 en zondag 25 juni 2023
- Zaterdag 24 juni:
Deftinge, Zarlardinge, Ghoy, Deux-Acren, Moerbeke - 73 km
Aantal fietsers: 3
17
andere leden fietsten vandaag hun laatste rit in de Oostkantons (zie hieronder).
Droog en zonnig. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: van 18 tot 25°.
- Zondag 25 juni: Herzele, Steenhuize, St-Lievens-Esse - 61 km
Aantal fietsers: 6
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 3 x apéro sympathisant.
Een prachtige zonnige en zeer warme zomerdag met een zwak briesje uit het zuiden. Temperatuur: van 22 tot 29°.

Wegens de drukte op en rond de rommelmarkt in Welle vertrokken we vandaag uitzonderlijk om 9 u aan ons lokaal op het Dorp in Denderleeuw.
Van in Herzele fietsten we de omloop van het
BK Tijdrijden dat daar donderdag in natte omstandigheden werd betwist en hielden een korte stop op de plaats waar Remco Evenepoel ten val kwam: foto's: 1 / 2. Wij legden het parcours van 20 km één keer af terwijl de profs dit tijdens hun BK twee keer deden.
Na de rit werden we door Wim Muylaert getrakteerd op de geboorte van zijn kleindochter Linne.
  IVan dinsdag 20 tot zaterdag 24 juni 2023: fietsvakantie in de Oostkantonsl
Hotel "Zum Buchenberg" - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt (Sankt Vith).
Aantal deelnemers: 17.
Voor een kort verslagje + de foto's: klik hier!
  Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023
- Zaterdag 17 juni:
Uitbergen, Overmere, Beervelde, Laarne, Wetteren, Oordegem - 74 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 2 gastrijders en Staf pas in het laatste deel aanpikte).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x eigen rit + 2 x apéro sympathisant.
Jochen nam deel aan een offroad tweedaagse in de Hoge Venen en de Eifel.
Droog en grotendeels zonnig met tamelijk wat hoge bewolking en daardoor ook periodes met een gesluierde zon. Zwakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: een uitstekende 19 tot 26°.
Na de rit waren er verjaardagstraktaties van Theo (65 geworden 12 juni), Olivier (47 op 9 juni) en daarna ook nog van o.a. Eric (nieuwe Top E-Bike - foto), Patrick DC (verhuis deze week), Norbert, MVA en daarbij ook nog een lekker dessertje van onze lokaalhouders (foto)...
- Zondag 18 juni: Zellik, Brussel Heizel, Wemmel, Relegem, Asse - 58 km
Aantal fietsers: 4

Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
Gans de rit bewolkt en gedurende drie kwart van de tijd licht gemiezer tot motregen. Echt nat werden we er niet van maar de wegen werden er op sommige plaatsen glibberig door en... er was na lange tijd ook nog eens kuiswerk aan de fiets! Zwakke zuidoostenwind. Temperatuur: een vrij zacht aanvoelende 19 tot 21°.
In Ganshoren kwamen we (net vóór het nieuwe tunneltje onder de spoorweg naar het Laarbeekbos) in de startzone van een druk bijgewoonde loopwedstrijd terecht. Iets verder fietsten we door het Laarbeekbos (langs het Chalet van Laarbeek) en direct daarna ook dwars door de site van het UZ Jette. Mooie herinneringen voor Herald uit de tijd toen hij nog naar zijn werk fietste...
Aan de aankomstzone van de laatste rit van de Baloise Belgium Tour op de Heizel in Brussel was er heel wat spektakel door de aankomst van de duizenden deelnemers aan de BXL-Tour, een heuse koers van 40 km voor recreatieve fietsers, georganiseerd door de Stad Brussel - Foto's: 1 / 2 / 3
Wegens de regen en de natte wegen werd de rit van in Wemmel wat ingekort zodat de geplande 63 km er uiteindelijk 58 werden.
  Woensdag 14 juni 2023: Buizingen, Dworp, St-Genesius-Rode, Essenbeek, Lembeek - 84 km
Aantal fietsers: 8.
Droog en veel zon met hooguit wat onschuldige wolkjes. Eerst een matige en daarna goed voelbare wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 22 tot 28°. Schitterend fietsweer!
Mooie rit met een toch wel zéér pittig op-en-af gedeelte tussen Dworp, St-Genesius-Rode, Sept Fontaines (Braine l'Alleud) en het Hallerbos. Een goede laatste voorbereiding voor de 'Oostkantons'...
Middagpauze in café 't Oud Kasteel - Kasteelstraat - Essenbeek (km 49 - foto).

Einde rit op het terras van visvijvers Manchet - Scherpstraat - Denderleeuw (foto).
  Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juni 2023
- Zaterdag 10 juni: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Wodecq, Lahamaide, Ostiches, Ogy, Ghoy - 95 km
B/ Wodecq, Ogy, Ghoy - 78 km

Aantal fietsers: 17 (6 x rit A / 11 x rit B onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.
Aanhoudend zeer warm en zonnig met enkel wat stapelwolken tegen de middag. Eerst matige en tegen de middag goed voelbare oostenwind. Temperatuur: van 22 tot 30° en we mogen dus spreken van een tropische dag!
Marcel vertrok met de B-groep maar moest reeds na 3 km afhaken wegens plots opstekende darmkrampen.
Pech onderweg: in de B-rit lekke achterband (stukje glas erin) voor Edy C op het fietspad naast de spoorweg tussen Ninove en Okegem (km 72,5). Dit was nét op het moment dat het A-groepje kwam aansluiten, zodat Norbert onmiddellijk aan de slag kon...
Na de rit mochten we in ons lokaal nog iets drinken op de pensionering van gastrijder Jean-Pierre Meesens, de oudere broer van Chris en was er ook een onverwacht bezoekje van ex-clublid (fietser én chauffeur volgwagen) Dolf Beeckman (foto).
- Zondag 11 juni: Roborst, Munkzwalm, Hundelgem, Leeuwergem - 73 km
Aantal fietsers: 7.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x eigen rit (buiten competitie).
Droog, zonnig, wolkenloos en tropisch warm met een matige zuidoostenwind. Temperatiuur: van 23 tot 31°. De tweede tropische dag op rij, en er volgde er ook nog één op maandag, zodat dit dus de eerste officiële hittegolf van dit jaar was!
Nadat we op zondag 21 mei laatstleden (zie aldaar) in Munkzwalm het
Wijlegem wandel- en fietspad aan de zuidkant van de spoorweg ontdekten, namen we vandaag het fietspad aan de noodkant van de spoorlijn, van de Sportlaan naar de Decoenestraat, amper 300 m lang (van km 34,2 tot 34,5) maar desalniettemin opnieuw een 'primeur'.
Kleine deelname vandaag. Waarschijnlijk een combinatie van vaderdag en té warm om te fietsen...
  Donderdag 8 juni 2023: Munkzwalm, St-Maria-Latem, Zingem, Asper, Gavere, Munte - 86 km
Aantal fietsers: 7 (onder wie 2 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Een zonnige zomerdag met geen wolkje aan de hemel. Goed voelbare noordoostenwind. Temperatuur: van 17 tot 25°. Ideaal fietsweer!
Drinkstop op terras van café De Steenput - Berg 11 - Balegem (
km 60,2) - Foto's: 1 / 2.
Pech onderweg: lekke achterband voor Edy C. bij het buitenrijden van Asper (km 41,8).
Tijdens onze middagpauze hadden we een aangename babbel met Steenput-uitbater, ex-beroepsrenner Rudy Colman die net bezig was met het kleven van een tube op zijn Gios-Torino koersfiets waarmee hij in 1979 de Tour de France reed, en waar hij heden ten dage nog steeds mee rondrijdt (foto).
PS: dit was ongeveer dezelfde rit als die van gisteren woensdag maar dan in omgekeerde richting én met andere stopplaatsen (zie hieronder).
  Woensdag 7 juni 2023: Munte, Gavere, Asper, Zingem, St-Maria-Latem, Munkzwalm - 86 km
Aantal fietsers: 5.
Droog en zonnig met tamelijk wat hoge wolkenvelden. Matige wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 16 tot 24°.
Drinkstop: terras café De Stoasie aan station van
Munkzwalm (km 55,6) - Foto's: 1 / 2.
Einde rit op het terras van de Snooker Time in Welle.
PS: deze rit werd daags nadien nogmaals gereden, maar dan in omgekeerde richting én met andere stopplaatsen (zie hierboven).
  Weekend van zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023
- Zaterdag 3 juni: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Petit-Roeulx, Braine-le-Comte, Ronquières, Charly des Bois, Rebecq - 99 km
B/ Herne, Petit-Enghien, S
teenkerque, Rebecq, Bierghes, Heikruis - 76 km

Aantal fietsers: 19 (10 x rit A onder wie 1 gastrijder / 9 x rit B).
Droog en zonnig met een zo goed als wolkenloze blauwe hemel. Strakke wind uit noordoost en dus ook vandaag tegenwind gedurende het grootste deel van de terugkeer. Temperatuur: van 13 à 14 tot 21°. Uitstekend fietsweer!
Pech onderweg: in de A-rit lekke achterband voor Jo Veirman op km 39 (
op een scherpe steen gereden). Norbert kreeg ongeveer halfweg problemen met het elektonisch schakelen achteraan, maar was sterk genoeg om de rit op zijn kleinste tandwiel te vervolmaken...
Na de rit was er een traktatie van Walter t.g.v. zijn verjaardag (65 geworden op 19/5).
PS: 3 juni is sinds 2018 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale Wereldfietsdag!
- Zondag 4 juni: Wieze, Dendermonde, Hamme, Tielrode, Temse, Bornem, St-Amands - 75 km
Aantal fietsers: 12.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Zéér zonnig en geen wolkje aan de blauwe hemel. Vrij strakke wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 14 tot 22°. Ook vandaag prima fietsweer!
We stelden vast dat de verbinding tussen Wieze en Denderbelle (km 12,5 tot 14,5) volledig is afgewerkt en een prachtige weg is geworden met aan weerszijden een breed fietspad.
Aan de Mirabrug in Hamme was het jaagpad naar Temse afgesloten en moesten we via Elversele en Tielrode rijden. Na de middag ontdekte ik dat dit mooie jaagpad sinds 21 maart definitief is afgesloten - zie artikel uit Het Nieuwsblad.
In Temse reden
we langs 'De Zaat', de woonwijk met de hypermoderne woontorens op de terreinen van de vroegere Boelwerf, naar de Wilfordkaai en van daar over de 365 m lange Scheldebrug, de langste rivierbrug van België. Foto's: 1 / 2 / 3
  Donderdag 1 juni 2023: Marcq, Labliau, St-Marcoult, Bassilly, Bever - 85 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 1 gastrijder).
Deze eerste dag van de weerkundige zomer 2023 begon met een bewolkte start om 9u30 maar vanaf 10u15 kregen we volop zon voor de rest van de rit. Vrij strakke wind uit het noordoosten en dus tegenwind in het terugkeren. Temperatuur: van 14 tot 22°.
Door wegenwerken in de Statiestraat in Tollembeek (vanaf km 25,8) moesten we ons parcours aanpassen en een omweg maken langs Herhout. Op de terugweg compenseerden we deze omweg door de inkorting langs Stebbingen te nemen, een stukje gravelweg van 300 meter tussen Renstede en Neuringen (km 72,6 tot 72,9).
Drinkstop op het terras van café Felix op het Marktplein van Galmaarden (km 63,9 - foto).
  Ter informatie: de voorbije maand mei 2023 was iets droger (49 mm tegenover 60) en zonniger (231 u tegenover 198) dan gebruikelijk en de temperaturen waren 'normaal' (gemiddeld 14° tegenover 13,9). Opmerkelijk was dat we in de tweede helft van de maand constant noordoostenwind kregen.
  Pinksterweekend van zaterdag 27 tot maandag 29 mei 2023
- Zaterdag 27 mei: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Flobecq, Ellezelles, Muziekbos, Louise-Marie, Schorisse, Opbrakel - 96 km
B/ Zarlardinge, Flobecq (Panlève, Ste-Anne), Everbeek, Parike - 75 km
Aantal fietsers: 16 (9 x rit A / 7 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x eigen rit + 1 x apéro sympathisant.
Van start tot aankomst zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Goed voelbare noordoostenwind. Temperatuur: van 10 tot 19°. Mooie vergezichten onderweg!
Pech onderweg: in de A-rit lekke band op km 40,7 in de Boudenghien in Ellezelles voor eerst Jo Veirman en amper 30 m verder ook voor Renè.
Een kleine maar vrij onaangename anekdote hierbij: toen Norbert wou beginnen met het vervangen van de band vóór het huis met nr. 23
(foto) kwam daar een man naar buiten, uitgedost in een Lotto koersuitrusting. Wij dachten dat deze Vlaamssprekende 60 à 65-plusser ons een voetpomp kwam aanbieden om te gebruiken, maar niets was minder waar...  hij verjoeg ons op een hoogst onvriendelijke, zeg maar agressieve, manier met de woorden "als jullie hier niet direct weg zijn bel ik de politie". Om de vrede te bawaren zat er dus niets anders op dan enkele meters verder te gaan staan om verder te werken. Zelden of nooit meegemaakt tijdens onze vorige 42 fietsjaren, zo'n onbeschofte mafkees!
Na de rit was er nog een plezante en ouderwets lange après op het terras van ons lokaal met o.a. een paar traktaties van de jarige Pascal VDM (58 geworden op 24/5).
- Zondag 28 mei (Pinksteren): Lemberge, Merelbeke, Zwijnaarde, Gent, Gontrode - 77 km
Aantal fietsers: 8.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro sympathisant.
4 leden (zie foto) namen, samen met 1147 andere fietsers, deel aan de fietstocht Corsa Campagnolo 'Stad Berrevoesj' met start en aankomst in Roosdaal en fietsten er een omloop van 81 km naar de streek van Flobecq en Everbeek over tal van wegen die gisteren zaterdag ook in onze B-rit zaten.
Droog en zonnig met enkel wat hoge sluierwolkjes. Goed voelbare noordoostenwind. Temperatuur: van 15 tot 24°. Een schitterende Pinksterdag en voor het eerst dit jaar zo goed als iedereen in korte broek én korte mouwen!
Wegens een drukbevolkte rommelmarkt in het centrum van Oosterzele moest ons parcours daar wat worden aangepast en waren er twee extra kilometers (77 i.p.v. 75).
Aan de zuidrand van Gent fietsten we over de Parkbosbruggen, namelijk de Zoé Borluutbrug (met spiraalafdaling!) over de E40 en daarop aansluitend de André Denysbrug over de Ringvaart en de R4.
We mochten vandaag ook Marc De Winter begroeten die, als gevolg van problemen met de knie, voor het eerst sinds ruim twee maanden terug met ons meefietste.
- Pinkstermaandag 29 mei : St-Brixius-Rode, Humbeek, Verbrande Brug, Borcht, Meise - 78 km
Aantal fietsers: 12.
Droog en zonnig met een blauwe hemel en amper wat wolkjes. Strakke en frisse wind uit het noordoosten en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 12 tot 18°.
Vandaag hielden we onze plaspauze in de... 'Plasstraat' in St-Brixius-Rode (km 29), ongeveer 500 m vóór de woning van Eddy Merckx.
Langs het kanaal tussen Verbrande Brug en Vilvoorde (km 40,4) moesten we rechtsomkeer maken gezien de weg daar volledig was afgesloten. Dit betekende 2 km extra, maar met het zonnige weer was dit eerder een lust dan een last en bovendien ontdekten we op die manier ook nog dat de oude Humbeeksesteenweg in Borcht (km 43,1 tot km 44), een smalle weg die in onze beginjaren niet bruikbaar was, nu een mooie nieuwe fietsweg is geworden...
Afwisselende en vrij pittige rit met ook enkele, gelukkig niet al te lange, kasseistroken.
Nog een weetje: ik gebruik steeds de schrijfwijze 'Borcht' voor het Grimbergse gehucht op de grens met Vilvoorde (omdat het ter plaatse zo op de naamborden staat), maar dit wordt soms ook wel gespeld als 'Borgt' of 'Borght' - zie Wikipedia!
Bijkomende informatie: 5 leden scoorden dit weekend een driepunter, namelijk Eric, Jochen, Marc VA, Norbert en Serge. De afstand die ze daarbij aflegden varieerde van 230 tot 255 km.
  Woensdag 24 mei 2023: St-Amands, Bornem, Hingene, Eikevliet, Sauvegarde, Breendonk - 85 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en dikwijls zonnig maar ook enkele periodes met bewolking. Matige wind uit noordoost. Temperatuur: van 10 tot 16°.

We hielden korte pauzes aan het Fort van Bornem (foto), in het mooie park aan het Kasteel d'Ursel in Hingene (foto) en aan het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs (foto).
Jammer genoeg was wielercafé-tapasbar 'La Rueda' (km 48,9) in Puurs, gekend van een reportage in 'Vive le Vélo' van vorig jaar, sinds 31 maart definitief gesloten. Anders waren we daar zeker iets gaan drinken...
Einde rit op het terras van taverne Schettenberg (bij Nelly) in Teralfene.
  Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 mei 2023
- Zaterdag 20 mei: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Lombise, Cambron-St-Vincent, 'Pairi Daiza', Gages, Gibecq, Silly - 99 km
B/ Herne, St-Pieters-Kapelle, Bassilly, Bever, Galmaarden - 75 km

Aantal fietsers: 14 (5 x rit A / 9 x rit B).
Droog en zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Strakke noordoostenwind (4 Bft) en dus véél tegenwind op de terugweg. Temperatuur: van 11 à 12 tot 20°.
Rond Pairi Daiza
(foto) stonden de auto's met aankomende bezoekers kilometers lang aan te schuiven om op de parkings te geraken. Gelukkig was dit in tegengestelde richting van onze rit zodat we er niet al te veel last van hadden.
- Zondag 21 mei: Elst, Heuvelgem, St-Blasius-Boekel, Wijlegem, Munkzwalm - 75 km
Aantal fietsers: 12
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Droog en gedurende het grootste deel van de rit zonnig met hoge wolkensluiers. Naar het einde toe wat meer bewolking. Eerst een matige, later een goed voelbare wind uit noordoost. Temperatuur: van 12 tot 21°.
Hoewel het er reeds 6 jaar ligt, namen we vandaag in Munkzwalm (km 40,5 tot 41,3) pas voor het eerst het Wijlegem wandel- en fietspad, de verbinding tussen de Spoorweglaan en de Veldstraat en van daar verder tot de Zuidlaan. Een mooie ontdekking!
Pech onderweg: lekke voorband voor Geert Sonck in het begin van de rit op de Steenweg in Okegem
.
Schitterende vergezichten vandaag in streek tussen Zwalm en Vlaamse-Ardennen.
Foto's: 1 / 2 / 3.
  Donderdag 18 mei (OH-Hemelvaart): Alsemberg, Linkebeek, Beersel - 75 km
Aantal fietsers: 15
(onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 2
x apéro sympathisant.
Droog en zonnig met enkel wat hoge sluierbewolking. Matige wind uit het noordoosten. Temperatuur: van een frisse 6° bij de start tot 14° bij aankomst. Niet al te warm maar toch prima fietsweer!
In St-Pieters-Leeuw (km 50,7) staken we de Bergensesteenweg over op het pas op 12 mei heropende en totaal vernieuwde kruispunt met de Ruisbroeksesteenweg.
Pech onderweg: lekke band voor Steven VDE op het einde van de rit in Liedekerke.
Na de rit was er een traktatie van Sarah VDM op haar verjaardag (46 geworden gisteren 17/5).
  Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023
- Zaterdag 13 mei: rit op verplaatsing met start en aankomst
in Ellezelles op de parking van 'Au Chaudron des Légendes', bij de meesten nog steeds beter bekend als 'brouwerij Quintine'.
Omloop van 83 km
langs o.a. Ellezelles, Arbre-St-Pierre, Bois d'Hubermont, Grandrieu, Frasnes-lez-Anvaing, Moustier, Herquegies, Bois de Pétrieux, Grande-Masure, Gallaix, Froidmanteau, Maulde, Beclers, Thimougies, Quartes, Barberie, Montroeul-au-Bois, Trou Robin, Herquegies, Thieulain, Grandmetz, Chapelle-à-Wattines, Ligne, Houtaing, Hameau d'Olande, Bois d'Assoumont (Buissenal), Bousée, Bois Lefébvre, Grand-Monchau, Pierre, Côte du Paradis (Flobecq), Bruyère, Ellezelles.
Aantal deelnemers: 11
Droog en meestal zonnig met mooie wolkenvelden. Ondanks de vele regen van de voorbije dagen lagen de wegen er droog en proper bij. Matige tot goed voelbare wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 14 tot 21°. Uitstekend fietsweer en prachtige vergezichten. Beter konden we ons niet wensen!
Prachtig parcours
in het zuidelijk deel van het mooie Pays des Collines, met een heuvelachtig begin, gevolgd door een vrij lang stuk lichtgolvend en tenslotte een zeer pittige finale, en dit alles over zéér rustige wegen.
Op km 69,3 kwamen we in de Rue Beausoir in Frasnes-lez-Anvaing op een zeer glibberig en dus ook gevaarlijk stukje kassei-bergaf terecht. Gelukkig was dit slechts een goede 100 m lang. Zeker te vermijden bij een eventuele volgende rit aldaar!
Na onze rit was er op het gezellige terras van de brouwerijtaverne nog een dubbele Quintine-traktatie van 'de club'. Foto's: 1 / 2.
- Zondag 14 mei: Smetlede, Wetteren, Gentbrugge, Melle, Gontrode - 73 km
Aantal fietsers: 12 (onder wie 1 gastrijder)
Droog maar gedurende de ganse rit bewolkt. Pas in de laatste 5 minuten kregen we de zon te zien. Matige wind uit noordwest. Temperatuur: tijdens het fietsen een verrassend frisse 11 tot 14°.
PS: een uurtje na aankomst was de temperatuur reeds gestegen tot 19° en het bleef voor de rest van de namiddag ook zonnig...
Vanaf de fietsbrug in Wetteren (km 22,6) tot aan de brug van Heusden (km 32) volgden we 9,4 km lang het mooie en vrij brede jaagpad naast de Schelde.
Gastrijder vandaag was Jean-Pierre Meesens, de oudere broer van Chris.
  Weekend van zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023
- Zaterdag 6 mei: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Zegelsem, Schorisse, Kerkem, 'Bossenare', Maarke, St-Kornelis-Horebeke - 89 km
B/ Zegelsem, Schorisse, St-Kornelis-Horebeke, St-Goriks-Oudenhove - 75 km

Aantal fietsers: 15 (7 x rit A / 8 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x eigen rit + 1
x apéro sympathisant.
Droog en meestal zonnig maar ook enkele periodes met wat meer bewolking. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 11 à 12 tot 19°. Prima fietsweer en prachtige vergezichten in de Vlaamse Ardennen.
Na de rit was er een traktatie van Luc DB op zijn pasgeboren kleinzoon Dries.
- Zondag 7 mei: deelname aan de Valckenier Classic met start & aankomst aan garage Valckenier aan de Siesegemlaan in Aalst waar er keuze was uit drie goed uitgepijlde omlopen:
A/ Lede, Wieze, Berlare, Zele, Dendermonde, Opwijk, Asse, Essene, Hekelgem - 94 km
B/ Lede, Wieze, Lebbeke, Opwijk, Asse, Essene, Hekelgem - 62 km

C/ Familieritje langs o.a. Lede, Wieze, Erembodegem - 34 km
O
ndanks het natte weer waren er in totaal toch nog 550 fietsers voor de 3 omlopen.
Aantal fietsers van onze club: 4 (1 x omloop A / 2 x omloop B / 1 x omloop C).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Vanaf 8 uur lichte tot gezapige regen en dit voor de ganse voormiddag. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 14 tot 16°. Absoluut geen prettig fietsweer en dus zeer begrijpelijk dat er zo weinig clubleden opdaagden...
In omloop A waren er controleposten met ruime bevoorrading in de filialen van Valckenier in Lokeren en in Kobbegem. In omloop B was er enkel bevoorrading in Kobbegem.
Gert De Coster fietste als enig clublid de grote omloop van 94 km
(foto).
Na 3 jaar inactiviteit als gevolg van een aanhoudend schouderprobleem (+ een operatie), mochten we vandaag ook
Pierre Steppe opnieuw begroeten (foto). Hij fietste de omloop van 62 km.
Wim Muylaert fietste in zijn eentje het familieritje van 34 km.
Het drankje achteraf werd dit keer wegens de regen uiteraard binnen gedronken (foto).
Voor het fotoalbum van de
organisatie: klik hier!
  Donderdag 4 mei 2023: Kester, Beert, Tubize, Saintes, Herne - 83 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 2 gastrijders).
Droog en zonnig met enkel wat hoge sluierbewolking. Vrij krachtige zuidoostenwind. Temperatuur: van 12° bij de start tot 23° bij aankomst aan ons lokaal en dus eindelijk de eerste officiële lentedag van dit jaar!
PS: in Ukkel werd in de namiddag 25,3°C gemeten, waardoor deze eerste lentedag meteen ook de eerste zomerdag was...
In de Hoge Kouter in Beert (km 32,4) moesten we noodgedwongen rechtsomkeer maken gezien de spooroverweg daar definitief is afgesloten.
Aan de rand van Tubize (van km 37,3 tot 40,7) fietsten we over de mooie wegen en fietspaden in het 67 ha grote '
Parc d'activité économique' waar er opvallend weinig 'activiteit' te bespeuren was. Foto's: 1 / 2
Speciaal voor Herald maakten we in Saintes een kleine omweg langs de woning van zijn favoriete maar jammer genoeg reeds vier jaar geleden overleden zanger Paul Severs (Avenue du Mussain 10 / km 44,1).
Typisch op een zomerse dag als vandaag: op het Dender-jaagpad tussen Okegem en Denderleeuw kwamen we ruim 4 à 5 keer zoveel fietsers tegen als in de 80 km daarvoor...
  Ter informatie: de voorbije maand april was kouder, natter en somberder dan gemiddeld. Bovendien kregen we dit jaar nog steeds geen enkele lentedag (d.w.z. een dag met 20°C bij het KMI in Ukkel).
  Verlengd weekend van zaterdag 29 april tot maandag 1 mei 2023
- Zaterdag 29 april: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/
Dikkele, Paulatem, St-Denijs-Boekel, Nederzwalm, Meilegem, Dikkelvenne - 90 km
B/ Dikkele, Beerlegem, Dikkelvenne, Semmerzake, Baaigem - 73 km

Aantal fietsers: 16 (6 x rit A* / 10 x rit B**).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1
x apéro sympathisant.
Droog en bewolkt gedurende de ganse rit. Zwakke wind uit noordwest. Temperatuur: van 9 tot 12°.
Groepjes A en B kwamen samen op de 'berg' van Heldergem en reden van daar samen de rit uit.
*: onder de 6 deelnemers ook gastrijder Eddy VDV.
**: Edy C. (voor het eerst terug op de fiets sinds zijn 'fistel op de onderrug' operatie) en Raf (als eerste clublid in korte broek dit jaar) pikten in rit B pas aan iets voorbij Balegem (km 49,5).
- Zondag 30 april: Merchtem, Meise, Grimbergen, Koningslo, Brussel Heizel, Wemmel - 73 km
Aantal fietsers: 12*
Droog en zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Schitterende vergezichten onderweg.
Zwakke oostenwind. Temperatuur: van 10 tot 17°. Een rit met een écht lentegevoel!
De voorziene 'primeur' in deze rit op km 42,5, een gloednieuwe 'vliegende fietsbrug' aan het op- en afrittencomplex Vilvoorde-Konigslo (aan de Medialaan) viel wat tegen... Gezien de brug nog niet helemaal was afgewerkt, was daar enige behendigheid vereist om over de tijdelijke noodbruggen te slalommen...
Op de Heizel, waar 4 uur vóór de aftrap reeds heel wat supporters toestroomden, konden we (in het kamp van Mechelen) de sfeer opsnuiven van de finale van de 'Croky Cup'
RFC Antwerp - KV Mechelen
die daar 's namiddags werd gespeeld. Foto's: 1 / 2.
Helemaal op het einde van de rit gingen we kijken naar het nieuwe kunstwerk ter ere van de vroegere 'Schiptrekkers van Denderleeuw' op de rotonde aan de Thontlaan (foto).
Na de rit veel volk in De Vrede, zowel binnen als op het terras, vanwege de bloemenmarkt op het Dorp.
*: 12e man Herald pikte aan in Affligem en fietste slechts een beperkt gedeelte mee.
- Maandag 1 mei (Dag van de Arbeid): Deux-Acren, Lessines (steengroeven) - 74 km
Aantal fietsers: 16 (onder wie 1 jonge gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2
x eigen rit.
Bewolkt bij de start en in het eerste deel van de rit, daarna een uurtje met mooie opklaringen en op het einde opnieuw meer bewolking. Het bleef de ganse rit droog. Matige westenwind. Temperatuur: een aangename 11 tot 18° en reeds enkele deelnemers in korte broek.
Voor de deelnemers die daar nog niet eerder geweest waren (en dat waren er toch wel een aantal) hielden we een korte kijkstop aan het 'panorama' van de steengroeve van Lessines (km 39,9). Foto's: 1 / 2.
Veel pech voor Steven VDE vandaag: eerst een lekke voorband bij de start, daarna nogmaals vooraan lek op het einde van de rit in Liedekerke en tenslotte nog een derde platte band bij aankomst aan ons lokaal...
Bijkomende informatie: 6 leden scoorden dit weekend een driepunter. Luc VDS, Marc VA en Theo kwamen zo aan 220 km en Gert DC, Norbert en Serge aan 237.
  Woensdag 26 april 2023: Deux-Acren, Ogy, Flobecq (Aulnoit), Ghoy (Livarte) - 79 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en bij de start om 9u30 nog tamelijk wat bewolking. Vanaf 10u15 tot einde rit zonnig met een blauwe lucht en mooie wolkenvelden. Zwakke wind uit oostelijke richting. Temperatuur: van 5 tot 10°.

Op het fietspad RAVel L87 (km 36,3) hielden we een korte pauze aan het daar nog niet zo lang geleden opgetrokken monument 'Ceci est une porte' ter ere van de in Lessines geboren surrealistische kunstschilder René Magritte. Foto's: 1 / 2
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita)
  Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 april 2023
- Zaterdag 22 april: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Bois de Strihoux, Quenast, Etang de Coeurcq, Hennuyères, Virginal, Tubize - 89 km

B/ Quenast, Etang de Coeurcq, Stehoux (Tubize) - 73 km
Aantal fietsers: 9 (4 x rit A / 5 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x apéro sympathisant.

Bij de start en gedurende de eerste twee uren droog met wolkenvelden en opklaringen en dus prima fietsweer. Vanaf 10u45 echter toenemende bewolking met eerst nog wat verwaarloosbaar gemiezer maar vanaf 11u10 constant vrij intense regen en dus een kletsnat einde van de rit. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 6 à 7 tot 11°.
Het A-groepje was reeds binnen om 11u30 terwijl de B's pas arriveerden rond 11u50.
Eerste volledige rit met de club van Geert Sonck met zijn nieuwe heup.
- Zondag 23 april: Halle, 'Maasdal', Hallerbos, Dworp, Huizingen, St-Pieters-Leeuw - 71 km
Aantal fietsers: 7.

Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 2 x apéro-sympathisant.
Droog en vrij zonnig met wat kleine wolkensluiers. Enkel in het laatste half uur meer bewolking maar het bleef droog. Een half uurtje na aankomst viel er dan toch een korte intense regenbui. Goed voelbare zuidenwind. Temperatuur: van 9 tot 15°.
In het Hallerbos gingen we, samen met vele binnen- en buitenlandse wandelaars-toeristen, naar jaarlijkse gewoonte kijken naar de boshyacinten in bloei (foto).
In Dworp was er mogelijkheid om de Bruine Put te beklimmen maar niemand die dit deed...
Na de rit mochten we in ons lokaal Wim Muylaert begroeten die een eigen ritje had gereden.
  Donderdag 20 april 2023: Flobecq (Paillart, La Houppe) - 79 km
Enkel Walter aan de start. De voorspelde regen kwam er niet en hij kon de rit fietsen in droge omstandigheden.
  Woensdag 19 april 2023: Oudegem, Dendermonde, Mespelare, Wieze, Moorsel - 54 km
Aantal fietsers: 5.
Droog en zonnig met enkel wat middelhoge wolkenvelden. Goed voelbare noordoostenwind. Temperatuur: van 11 tot 15°. Prima fietsweer met eindelijk nog eens een lentegevoel.
Tussen Schoonaarde
en de nieuwe gevangenis van Dendermonde fietsten we over een vrij recent afgewerkt gedeelte van de fietssnelweg F44 (Gent-Mechelen), met in Oudegem een prachtige 360°-fietstunnel...
Net als vorige zondag brachten we in Dendermonde een bezoekje
aan het Sint-Alexiusbegijnhof, dit keer in het gezelschap van een gediplomeerde gids (foto).
Onder de deelnemers mochten we ook Luc DB begroeten, voor het eerst terug op de fiets na een maand inactiviteit.
Einde rit op het overdekte terras van taverne Schettenberg (bij Nelly) in Teralfene.
  Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 april 2023
- Zaterdag 15 april: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ St-Denijs-Boekel, Duisbeke, Ename, Volkegem, Mater, St-Blasius-Boekel - 89 km
B/ St-Denijs-Boekel, Duisbeke, Vrijsbeke, St-Blasius-Boekel - 76 km
Aantal fietsers: 10 (3 x rit A / 7 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 3 x apéro-sympathisant.
Regen in de vroege ochtend die pas stopte rond 7u30 en daardoor nog natte wegen in het eerste deel van de rit, vooral voor wie de A-rit reed. Gedurende het fietsen geen neerslag meer en steeds breder wordende opklaringen met in het laatste uur zelfs volop zon. Matige tot goed voelbare wind uit NNO. Temperatuur: van 8 tot 15°. Wel wat kuiswerk aan de fiets, maar al bij al prima fietsweer.
Wegens wegenwerken in Vrijsbeke (Horebeke) koos de B-rit een aangepast parcours terwijl de A-rijders de aangegeven route volgden en enkele honderden meters dienden te cyclo-crossen...
Vandaag konden we voor het eerst dit jaar aperitieven op het terras van ons lokaal en er was meteen ook een traktatie van de jarige Serge Ottoy (56 geworden vandaag).
Pech onderweg in de A-rit: lekke achterband voor Pascal VDM in Mater.
- Zondag 16 april: Berlare, Zele, St-Anna, Durmen, Huivelde, Dendermonde - 75 km
Aantal fietsers: 11.
Droog en zwaarbewolkt gedurende de ganse rit. Vrij stevige noordenwind en dus rugwind in de terugkeer. Temperatuur: een fris aanvoelende 7 tot 9°.
Op het meest noordelijke punt van onze rit, op grondgebied Waasmunster, fietsten we een aantal kilometers door potpolder IV van het Sigmaplan Durmevallei over mooie kleine wegjes die we nog nooit eerder gedaan hadden.
In Dendermonde (km 53,2) brachten we een kort toeristisch bezoekje aan het Sint-Alexiusbegijnhof dat samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO (foto).
Er waren blijkbaar heel wat 'familiale verplichtingen' vandaag want van onze 11 fietsers bleven er slechts 4 over voor de apéro in ons lokaal. Voor de rest was er daar wél veel drukte door de talrijk aanwezige wielertoeristen van diverse andere clubs...
  Paasweekend van zaterdag 8 tot maandag 10 april 2023
- Zaterdag 8 april: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 8 u en 8u30:
A/ Bois d'Acren, Hellebecq, Bassilly, 'Manhaag', 'Romont', Bever - 89 km
B/ Bois d'Acren, Hellebecq, Bassilly, Bever - 74 km
Aantal fietsers: 6 (2 x rit A / 4 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x apéro-sympathisant.
Droog en bewolkt gedurende het grootste deel van de rit. Pas vanaf 11 u af en toe wat gesluierde zon. Zwakke wind uit noordoost. Temperatuur: van 7 tot 11°.

Opvallend lage deelname op deze Paaszaterdag...
Norbert en Serge, de 2 leden die de A-rit fietsten, hielden een stevig tempo aan en arriveerden zelfs enkele minuten vóór de B-rijders.
Onder de deelnemers van rit B mochten we Marcel Wijnant begroeten. Dit was zijn eerste deelname sinds zijn operatie aan de nek van nu reeds ruim 5 maanden geleden.
- Zondag 9 april (Pasen): Wetteren, Laarne, Destelbergen, 'Damvallei' - 75 km
Aantal fietsers: 14.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit.
Droog en zonnig met enkel wat kleine sluierwolkjes. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 5 tot 13°. Prima fietsweer en voor het eerst dit jaar ook het terras van ons lokaal open!
Op km 36,7 hielden we een korte stop aan het monumentale gemeentehuis van Destelbergen
dat gevestigd is in het Kasteel Van Acker in het centrum van de gemeente, rechtover de kerk (foto).
Na de rit konden we smullen van de traditionele paaschocolade van onze lokaalhouders en was er ook een traktatie van Patrick DC ter gelegenheid van zijn 57e verjaardag.
- Paasmaandag 10 april: Drogenbos, Verrewinkel, Zoniënwoud, Terkamerenbos, Ukkel, Vorst - 72 km
Aantal fietsers: 12.

Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.
Droog en bewolkt. De zon zat wel klaar maar raakte er nooit echt door... Matige zuidenwind. Temperatuur: van 8 tot 13°.
Prachtige en ook autovrije passage door het Zoniënwoud (km 35 tot 39) waar we een korte stop hielden aan de archeologische site van de 'Tumuli van het Zoniënwoud' (km 37,8), twee historische grafheuvels en overblijfselen van een versterkt kamp uit het neolithicum (foto).
Hoogste punt van deze rit was 145 m (km 35,6 bij het binnenrijden van het Zoniënwoud).
Spijtige vaststelling was dat er op de prachtige Tumuliweg in het woud enkele snelheidsremmende barelen waren geplaatst, hetgeen het fietsplezier daar toch wel enigszins bedierf...
Vandaag fietste Sarah VDM voor het eerst terug een clubrit sinds haar operatie aan de voet van 17 januari.
Na de rit konden we in ons lokaal nogmaals smullen van de paaschocolade.
Pech voor Steven VDE die na de apéro zijn fiets aantrof met een lekke band...
Bijkomende informatie: 4 leden fietsten alle drie de ritten van het paasweekend. Eric en Marc VA kwamen zo aan 221 km en Norbert en Serge zelfs aan 236.
  Woensdag 5 april 2023: Londerzeel, Ramsdonk, Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode - 73 km
Aantal fietsers: 11 (onder wie 3 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.
Droog en zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Zwakke wind uit veranderlijke richtingen. Temperatuur:
van 4 tot 11°. Nog wat frisjes bij de start maar daarna prima fietsweer.
Pech onderweg: liefst 3 lekke banden in de eerste anderhalve kilometer en daardoor ongeveer een half uur oponthoud.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 april 2023
- Zaterdag 1 april: aanhoudende regen en
niemand die het in zijn hoofd haalde om te fietsen vandaag.
De geplande rit werd verplaatst naar een latere datum.
's Middags in ons lokaal 3 leden present voor een babbel en een drankje.

Een grijze dag met een opeenvolging van regenzones die zorgden voor continue regen, soms licht, dan weer gezapig, dan weer vrij intens. Bij het KMI was de ganse dag waarschuwingscode geel voor regen van kracht. Matige westenwind. Temperatuur: gans de dag rond 9°C.
- Zondag 2 april: Michelbeke (Berendries), Brakel (Valkenberg) - 73 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 3 x apéro-sympathisant.

Zwaarbewolkt maar droog. Wegdek wel hier en daar nog (lichtjes) nat door de overvloedige regen van de vorige dagen. Guur windje (3 Bft) uit het noordoosten.
Temperatuur: een frisse 5 tot 7°.

Van aan de voet van de Berendries in Michelbeke tot voorbij de top van de Valkenberg in Brakel fietsten we 8 km op het parcours van de Ronde van Vlaanderen die vandaag werd gereden.
Geert Sonck, voor het eerst aan de start sinds zijn heupoperatie van 7 weken geleden, ondervond nog te veel last zodat hij na 12 km besloot om alleen verder te fietsen. Hij legde 45 km af.
Na de rit waren er een paar traktaties van Jo Veirman ter gelegenheid van zijn verjaardag (59 geworden op 28 maart) en waren er ook lekkere boterhammetjes van onze lokaalhoudster Anne.

  Ter informatie: maart 2023 komt in de top 3 van somberste en natste maanden maart van de laatste 30 jaar. We telden 24 neerslagdagen met het dubbele van het normale neerslagtotaal en slechts 83 uur zonneschijn. Er was amper één dag met een heldere hemel. Klik hier!
  Dinsdag 28 maart 2023: Halle, 'Kroondal', Essenbeek, Lembeek, Beert - 70 km
Aantal fietsers: 9 (onder wie 4 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit.
Droog en meestal bewolkt maar toch ook enkele opklaringen, zij het met een gesluierde zon. Matige zuidenwind. T
emperatuur: van 3 tot 9°.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 maart 2023
- Zaterdag 25 maart: vandaag was er keuze uit een 'gewone clubrit' en deelname aan de '
Parel van het Pajottenland' in Liedekerke*.
2 leden (Ignace en Marc VA) verschenen om 9 u aan de start in Welle. De geplande rit werd geanulleerd. Ignace fietste tot in Geraardsbergen en MVA zocht het richting Abdij van Affligem. Beiden werden verrast door een paar intense buien met regen en stofhagel...
2 leden
(Serge gestart om 8 u en Eric gestart om 9 u) fietsten in Liedekerke* de omloop van
80 km en bleven tijdens hun rit als bij wonder gespaard van de buien. Jammer genoeg voor Eric werd hij tóch nog getrakteerd op een zeer intense bui tussen de sporthal van Liedekerke en De Vrede...
Bijkomend ook nog aanwezig 's middags in ons lokaal: 1 x eigen rit + 4 x apéro-sympathisant.

Een zéér wisselvallige dag met een onvoorspelbare mix van bewolkte periodes, opklaringen en intense lokale regenbuien. Krachtige zuidwestenwind (5 tot 6 Bft met rukwinden tot 80 km/u). Temperatuur: van 8 tot 11° maar de gevoelstemperatuur lag ruim 5° lager. Absoluut géén prettig fietsweer...
*:
in Liedekerke verschenen ondanks het slechte weer toch nog rond de 900 fietsers aan de start.
- Zondag 26 maart: op deze eerste dag van de zomertijd 2023 werd de rit afgelast wegens 101% regenverwachting. De beslissing hierover werd reeds zaterdagmiddag genomen in ons lokaal, in samenspraak met de aanwezige clubleden.
Géén rit dus, maar 's middags in ons lokaal toch 3 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Ter informatie: de ganse voormiddag betrokken met vrijwel continue lichte tot gezapige regen. Matige zuidoostenwind, tegen de middag ruimend naar noordwest. Temperatuur van 7 tot 8° (RealFeel 5°). NIET fietsen was vandaag duidelijk de juiste beslissing!
  Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 maart 2023
- Zaterdag 18 maart: Lebbeke, 'Eeksken', Peizegem, Londerzeel, Merchtem, Opwijk - 64 km*
Aantal fietsers: 12 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 4 x eigen rit x apéro-sympathisant.

Droog en wisselend bewolkt met vooral in het laatste kwart van de rit ook enkele mooie opklaringen. Matige wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van 9 tot 14°. Prima fietsweer met een lentegevoel.
Na aankomst in ons lokaal was er een traktatie van Pascal VDM op zijn kleindochter Cécile.
*: deze rit werd ook reeds gereden op de regenachtige zondag 5 maart, toen met slechts 2 deelnemers en met einde aan de Snooker Time in Welle. Vandaag was de finale wel enigszins anders, met een extra lus in de Hekelgemse Blakmeers, en eindigden we aan ons lokaal in Denderleeuw.
- Zondag 19 maart: Mespelare, Oudegem, Dendermonde, 'Klein Zand', Berlare, Lede - 64 km
Aantal fietsers: 7
.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit.

Bij de start om 9 u zonnig met slechts enkele wolkenvelden. Na een kwartier fietsen werd het bewolkt en zo bleef het ook gedurende de rest van de rit. Op het einde (in Lede) kregen we een 5-tal minuutjes lichte regen. Matige westenwind. Temperatuur: van 10 tot 12°.
In het begin van de rit fietsten we door enkele wijken van Aalst 'rechteroever' (MijlbeekArend) en over het afgescheiden fietspad op het viaduct van de Aalsterse ringweg van de Heilig Hartlaan naar de Boudewijnlaan.
Tussen Dendermonde en Schoonaarde fietsten we 10 km op de Scheldedijk.
Na de rit waren er, zoals we het de laatste tijd gewoon zijn op zondagen, véél fietsers in ons lokaal!
  Woensdag 15 maart 2023: Michelbeke, Elst, St-Maria-Oudenhove - 67 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 1 gastrijder).
Droog en gans de rit zonnig met een blauwe hemel en prachtige wolkenvelden van wit tot donkergrijs. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 5 tot 9°. Prima fietsweer met zéér scherpe vergezichten.
Pech onderweg: lekke band voor gastrijder Eddy VDV in St-Lievens-Esse.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar we de laatste 18 km van Nokere Koerse voor vrouwen nog konden volgen op tv.
  Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 maart 2023
- Zaterdag 11 maart:
Oosterzele, Gijzenzele, Westrem, Bavegem, Oordegem - 63 km
Aantal fietsers: 6.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro-sympathisant.

Droog en zonnig. In de loop van de rit wat wolkenvelden maar op het einde opnieuw volop zon. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 0 tot 7°.
Na een nacht met lichte vrieskou (tot -2°) gold tot 10 u code geel voor gladheid. In het eerste half uur was het dus nog opletten geblazen, maar gelukkig waren de wegen overal zo goed als droog en ondervonden we nergens gevaar.
In het centrum van Mere (km 51,3) volgden we de tijdelijke omleiding over het voetbalterrein van het voormalige FC Mere (foto).
- Zondag 12 maart: Tollembeek, Bever, Bois d'Acren, Viane, Galmaarden, Waarbeke - 64 km
Aantal fietsers: 5.
Door een regenbui 's morgens vroeg lagen de wegen er bij de start en ook gedurende zowat driekwart van de rit nat bij. Tijdens onze rit zelf viel er geen neerslag meer en kregen we wisselende bewolking met ook een aantal mooie opklaringen. Strakke wind uit zuidwest en dus rugwind op de terugweg. Temperatuur: van 7 tot 11°.
Op het einde van onze rit maakten we een extra lus door het centrum van Ninove, waar we een gedeelte van de honderden kevers en Volkswagenbusjes zagen van het 'Kevertreffen', een evenement dat (wegens corona) voor het eerst sinds 4 jaar opnieuw kon doorgaan. Foto's: 1 / 2 / 3.
  Op woensdag 8 maart zouden we een midweekrit fietsen naar de GP Oetingen voor Dames Elite maar zowel ónze rit als de échte koers in Oetingen werden afgelast wegens sneeuw!
's Morgens viel er ongeveer 5 cm sneeuw die op de grotere wegen tegen de middag alweer was gesmolten maar op kleinere wegjes voor hinder bleef zorgen. De beslissing om de GP Oetingen af te gelasten werd genomen rond 11 u. Na de middag viel er gedurende een vrij lange periode ook nog ijsregen en de temperatuur bleef de ganse dag tussen de 0 en maximaal 3°C.
PS: vorig jaar was het op de dag van de GP Oetingen (op woensdag 9 maart was dat toen) zonnig en 14° warm!
  Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 maart 2023
- Zaterdag 4 maart: keuze uit twee ritten met respectievelijk start om 9 u en 9u15:
A/ Pamel, Wambeek, Lennik, Gooik, Vollezele, Lieferinge, Neigem - 70 km
Rit van René.
B/
Pamel, Wambeek, Lennik, Gooik, Vollezele - 57 km
Het parcours van rit B was lichtelijk gebaseerd op dat van rit A maar dan met enkele inkortingen.
Aantal fietsers: 10 (7 x rit A / 3 x rit B).
Zwaarbewolkt en droog. Naar het einde toe wat meer kleur in de lucht en ook een korte periode met wat verwaarloosbare regenspatjes. Matige noordwestenwind. Temperatuur: van 6 tot 8°.
In de Paddenbroekstraat in Gooik, iets voorbij het gelijknamige  Plattelandscentrum, was er een korte ontmoeting van de groepjes A en B.
Einde rit: café Standaard (bij Sabrina) waar we de spannende finale van de Strade Bianche Donne konden volgen op tv.
- Zondag 5 maart: Lebbeke, 'Eeksken', Peizegem, Londerzeel, Merchtem, Opwijk - 64 km
Aantal fietsers: 2 (Jo en Mike).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro-sympathisant.
Bij de start om 9 u bewolkt maar droog. Wél nog lichtjes natte wegen. Gedurende de rit gedeeltelijk tot zwaar bewolkt met vanaf 10 u een paar korte regenbuien. Zwakke wind uit noorwestelijke richtingen. Temperatuur: gans de voormidag een frisse 4 tot 5°C.
Einde rit: Snooker Time in Welle (dit om carnaval-Denderleeuw te vermijden).
  Donderdag 2 maart: Tenberg (Asse), Neerzellik, Ganshoren, Zellik, Walfergem, Asse, Asbeek - 50 km
Aantal fietsers: 4... en allemaal met een e-bike!
Zéér zonnig en geen wolkje te bespeuren. Matige wind uit NO. Temperatuur: van 7° bij de start om 13u15 tot 10° bij aankomst.
Op de fietssnelweg F212 (km 25,5) verkenden we de kleurrijke
nieuwe fietstunnel onder de spoorlijn Dendermonde-Brussel die de verbinding maakt van Ganshoren langs het Laarbeekbos naar het UZ in Jette.
Foto's: 1 / 2.
Luc VDS fietste vandaag zijn eerste rit sinds zijn operatie een kleine twee maand geleden.
Einde rit: café Welkom - Lindestraat 15 - Denderleeuw.
  Woensdag 1 maart 2023: Lebbeke, Buggenhout, St-Amands, Liezele, Malderen, Peizegem - 78 km
Aantal fietsers: 8 (onder wie 3 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit* + 1 x apéro-sympathisant.
Droog en zeer zonnig met een blauwe wolkenloze hemel. Matige maar frisse noordoostenwind. Temperatuur: van 1,5° bij de start om 10 u tot 7° bij aankomst.
Primeur in deze rit: de pas op 17 december 2022 geopende mooie nieuwe fietstunnel onder de spoorlijn Dendermonde-Mechelen aan de Hooilaart in Buggenhout (km 27 - foto).
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
*: wegkapitein Marc VA, voor het eerst terug op de fiets sinds zijn nieuwe linkerheup (geplaatst op 3 februari), reed de deelnemers tegemoet tot op de Koereit in Krokegem en keerde van daar met hen terug.
  Ter informatie: de maand februari 2023 was de droogste februari in 37 jaar.
  Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023
- Zaterdag 25 februari:
f
inaleparcours Omloop Het Nieuwsblad met keuze uit twee ritten:
A
/ start om 10u15: rit mét doortocht van de renners - 73 km
B
/ start om 11 u: rit zonder doortocht van de renners - 67 km
Aantal fietsers: 9 (8 x rit A / 1 x rit B).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 3 x apéro / tv kijker.

Wisselvallig weer met zowel mooie brede opklaringen als periodes met (dreigende) bewolking. Op een korte stofhagelbui na (bij de doortocht van Deftinge) bleef het gelukkig droog. Vrij strakke noordenwind en dus tegenwind vanaf de voet van de Bosberg. Temperatuur: van 6 tot 7°.
In rit A hielden we in Oombergen (km 22,8) een kwartiertje pauze om daar de doortocht van de koers mee te maken.
Van in St-Maria-Oudenhove tot aan de nieuwe aankomstplaats op de Elisabethlaan in Ninove (zie foto) volgden we zowel in rit A als B de laatste 30 km van de Omloop. In Geraardsbergen lieten we de Muur links liggen en reden naar boven via de Guilleminlaan.
Na de rit volgden de meeste deelnemers traditiegetrouw in ons lokaal de volledige finale van de koers op tv.
Inge en Jochen namen vandaag deel aan de Kuurne-Brussel-Kuurne Cyclo, de toeristenversie van de gelijknamige semi-klassieker. Ze fietsten er de omloop van 105 km. In totaal verschenen er daar liefst 4500 wielertoeristen aan de start!
- Zondag 26 februari:
Gaasbeek, Huizingen, 'Kamerijkbos', Buizingen, Halle, Breedhout - 63 km
Aantal fietsers: 8.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro-sympathisant.
Droog en zeer zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Pas vanaf 11 u enkele kleine wolkenvelden. Stevige schrale wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 1 tot 5°.
Prachtige en zeer heldere vergezichten van op de flanken van het Kamerijkbos ten oosten van Halle.
Ook vandaag konden we na de rit koers kijken op tv, namelijk de laatste rit van de UAE-Tour.
  Dinsdag 21 februari 2023: Elene, Hundelgem, Munkzwalm, Roborst, St-Goriks-Oudenhove - 73 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 7 (onder wie 1 gastrijder).
Bij de start om 9u30 nog wat licht gemiezer. Daarna bleef het zwaarbewolkt maar droog. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 6 tot 8°.
Opmerkelijk: in de buurt van de Zwalm vlogen er reeds veel van die irritante kleine vliegjes die je eerder in de zomer zou verwachten...
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 februari 2023
- Zaterdag 18 februari:
Bellingen, Beert, Hondzocht, Halle (Alsput), Gaasbeek - 69 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 6.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 4 x apéro-sympathisant.

Gedurende de ganse rit zwaarbewolkt maar droog. Stevige westenwind (5 Bft met pieken tot 65 km/u). Temperatuur: een vrij zachte 10 tot 11°. Vanaf 13u45 kregen we periodes met lichte regen.
Na de rit mochten we klinken op de verjaardag van Jochen (41 geworden op 2 februari).
- Zondag 19 februari: Aalst, Lede, Smetlede, Schellebelle, Serskamp, Oordegem - 62 km
Aantal fietsers: 9.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 4 x apéro-sympathisant.
Droog en bewolkt met onderweg eventjes wat verwaarloosbaar gedruppel. Goed voelbare westenwind. Temperatuur: de ganse voormiddag rond 10°C.
Ter gelegenheid van carnaval maakten we in het begin van de rit een lus door Aalst, o.a. langs de winterfoor op de parking Keizershallen en over de Grote Markt (foto) waar we net op tijd waren om Prins Carnaval Yordi even in het echt te zien.
's Middags waren er opvallend veel fietsers in De Vrede.
  Woensdag 15 februari 2023: Lierde, Parike, Opbrakel, Nederbrakel, St-Maria-Oudenhove - 74 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 9.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro-sympathisant.
Droog met vrij veel zon en hoge sluierwolken. Matige wind uit ZZW. Temperatuur: van een frisse 2° om 10 u bij de start tot een aangename 11° bij aankomst. Prima fietsweer met een vleugje lentegevoel.
Op enkele plaatsen (o.a. in Zandbergen, Brakel en Denderhoutem) was er lichte hinder door (wegen)werken maar gelukkig konden we toch overal passeren.
E
inde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita) waar de nababbel iets langer duurde dan gewoonlijk...
  Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023
- Zaterdag 11 februari:
Herne, Kokejane, Bois de Strihoux, Herfelingen, Gooik - 69 km
Rit van René.

Aantal fietsers: 14 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 3 x apéro-sympathisant.
De ganse rit zwaarbewolkt en grijs maar droog. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 6 tot 8°.
Na de rit was er een dubbele traktatie van Luc DB op zijn 69 (sinds 2 februari) én tevens op zijn prachtige nieuwe Scott (zie foto).
- Zondag 12 februari: St-Maria-Oudenhove, St-Goriks-Oudenhove (Wolvenhoek), Strijpen - 63 km
Aantal fietsers: 6 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 1 x apéro-sympathisant.
Net als gisteren droog, bewolkt en grijs met een temperatuur van 6 tot 8°. Enkel de wind verschilde: vandaag zwakke zuidenwind.
Ter informatie: het was vandaag 12 februari dag op dag één jaar geleden dat Rudi Claes tijdens een zaterdagrit ten val kwam op het einde van de afdaling van de Pollareberg. Een zware buiteling waarvan hij momenteel nog steeds niet volledig is hersteld...
  Woensdag 8 februari 2023: Landskouter, Lemberge, Bottelare, Munte, Dikkele, Elene - 77 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 6.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro-sympathisant.
Na een echte vriesnacht (tot -5°) kregen we een zéér zonnige dag met een wolkenloze blauwe hemel en een zwakke zuidoostenwind. Temperatuur: van een frisse -1° bij de start om 10 u tot een zeer aangenaam aanvoelende +6° bij aankomst.
Luc DB vandaag voor het eerst met zijn nieuwe Scott
(zie foto).
E
inde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 februari 2023
- Zaterdag 4 februari:
Lierde, Deftinge, Geraardsbergen (Guilleminlaan), Atembeke - 68 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 5 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro-sympathisant.

Grijze en duilerige start maar in Haaltert reeds droog. Naarmate de rit vorderde kregen we een waterzonnetje en helemaal op het einde zelfs een volle zon. Zwakke wind uit het noordwesten. Temperatuur: van 7 tot 9°.
Pech onderweg: lekke voorband voor Gert DC.
Na de rit was er een traktatie van twee jarigen: Luc DB (69 geworden op 2 februari) en gastrijder Eddy VDV (leeftijd mij onbekend) - Zie foto.
- Zondag 5 februari: Peizegem, Malderen, Londerzeel, Steenhuffel, Merchtem - 64 km
Aantal fietsers: 7 (zie foto).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 2 x apéro-sympathisant.

Afwisselend wolken en opklaringen. Een korte regenbui rond Steenhuffel. Volop zon in de laatste 10 km. Strakke noordenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 5 tot 8°.
  Woensdag 1 februari 2023: Dilbeek, Anderlecht, Gaasbeek, Eizeringen - 61 km
Aantal fietsers: 10 (onder wie 3 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x apéro-sympathisant.
Droog met afwisselend mooie wolkenvelden en brede opklaringen. Temperatuur: van 5 tot 8°. De krachtige westenwind (5 Bft) zorgde er voor dat de gevoelstemperatuur bij tegenwind amper 2 graden was.
We hielden een korte kijkstop aan het gemeentehuis van Dilbeek en 5 km verder ook in het Lotto Park, het stadion van RSC Anderlecht, waar we ook dwars door het mooie Astridpark fietsten.
Foto's: 1 / 2.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw (bij Rita).
  Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023
- Zaterdag 28 januari:
Lierde, Brakel, 'Hoogbos', Everbeek-Boven, Parike, Deftinge - 65 km
Aantal fietsers: 10.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 4 x apéro-sympathisant.
Droog en gans de voormiddag bewolkt. Temperatuur: van 0 tot 2°. De schrale noordoostenwind zorgde voor een zeer koude gevoelstemperatuur tijdens de terugkeer.
Na de rit werden we door Patrick DC getrakteerd op zijn nieuwe toekomst in de schaduw van de Oudenberg in Geraardsbergen.
- Zondag 29 januari: Dendermonde, Grembergen, Hamme - 63 km
Aantal fietsers: 5.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 3 x apéro-sympathisant.
Droog en bewolkt. Matige wind uit zuidwest en dus ook vandaag een koude tegenwind in de terugkeer. Temperatuur: van 0 tot 2°.
Ondanks het koude weer waren er in de streek tussen Hamme en Dendermonde toch heel wat groepen fietsers op de baan.
In het Meulenbroekpark in Hamme (km 28,3 tot 29,2) waren de afbraakwerken op het parcours van de Flandriencross (die daar gisteren werd gereden met als winnaar Wout Van Aert) nog volop aan de gang. Foto's: 1 / 2.
Primeur in deze rit: een nieuw stuk afgescheiden fietspad naast de Rijksweg N41 St-Niklaas - Dendermonde in Hamme (van km 31,7 tot 33,6).
Op de vijvers in Grembergen Broek (km 36) stond een dun laagje ijs. Op de wegen was het overal droog en dus nergens gevaarlijk.
  Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023
- Zaterdag 21 januari:
niemand aan de start in Welle om 9u30 maar 's middags wél een mooie opkomst van 23 clubleden voor de nieuwjaarsdrink in ons lokaal. Foto's: 1 / 2 / 3.
Weliswaar niet naar de start gekomen in Welle, maar toch één clublid op de fiets vandaag, nml. Kenny die van thuis uit ongeveer 2 uur fietste in het Pajottenland om daarna onze sandwiches te smeren in De Vrede. Hiervoor onze dank!
De ganse voormiddag droog en wolkenloos zonnig, maar jammer genoeg ook koud (van -2 tot +1°) en KMI-waarschuwingscode geel voor gladheid. Fietsen in groep was echt niet verantwoord vandaag.
- Zondag 22 januari: niemand op de fiets vandaag en 's middags ook amper 2 apéro-sympathisanten in ons lokaal. Een zondag om vlug te vergeten...
Droog en zwaarbewolkt. Matige wind uit NNO. Temperatuur gans de voormiddag rond het vriespunt en dus nog kans op lokale ijsplekken.
  Donderdag 19 januari 2023: de geplande midweekrit naar Anderlecht werd wegens de lichte wintertoestand, met op tal van plaatsen nog gladde plekken, niet gereden. De 2 fietsers die om 10 u tóch aan de start stonden keerden naar huis terug. Voor één van hen, vaste midweekgastrijder Eddy Van De Voorde uit Lierde, betekende dit een verplaatsing van ruim 50 km.
  Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 januari 2023
- Zaterdag 14 januari: een kletsnatte, winderige regendag en
niemand op de fiets.
's Middags in ons lokaal wél 4 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Ter informatie: vanaf 7 uur 's morgens aanhoudend matige tot vrij intense regen met daarbij ook nog een krachtige zuidwestenwind van 5 Bft met rukwinden tot 75 km/u. Temperatuur: van 8 tot 10°. Fietsen was echt geen optie vandaag...
- Zondag 15 januari: Wijnhuize, St-Maria-Lierde, Hemelveerdegem - 54 km
Wegens de aangekondigde krachtige wind en de mogelijke regen, werd de aanvankelijk geplande rit naar Dilbeek vervangen door deze rit in zuidwestelijke richting over wegen met weinig risico op modder én met rugwind tijdens de terugkeer.
Aantal fietsers: 6.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 1 x apéro-sympathisant.
Droog en gedurende het overgrote deel van de rit vrij zonnig met wat wolkenvelden en mooie vergezichten. In de omgeving van
Ophasselt tóch een korte bewolkte periode met wat verwaarloosbaar gedruppel. Frisse wind uit het zuidwesten die in de loop van de rit aanwakkerde van 4 tot 6 Bft. Temperatuur: van 5 tot 6°.
Naast de weg op enkele plaatsen ondergelopen velden en bosjes. Op de wegen zelf, hier en daar lichtjes nat maar nergens echt vuil.
  Woensdag 11 januari 2023: Zele-Heikant, Lokeren, Heiende, Overmere - 63 km (tot in Terjoden).
Aantal fietsers: 10 (onder wie 3 gastrijders).
Droog met brede opklaringen en tegen de middag sporadisch ook periodes met wat meer bewolking. Wegdek hier en daar nog lichtjes nat door nachtelijke regen. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 9 tot 11°. Uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.
Zeer interessante rit gedurende welke we in het Park Ter Beuken in Lokeren vrij uitgebreid de tijd namen om het parcours van het BK Cyclocross te verkennen dat daar komend weekend (zaterdag 14 en zondag 15 januari) wordt gereden. Foto's: 1 / 2 / 3.
Einde rit: café 't Spieken aan de Terjodendries (kaatsplein) in Terjoden.
  Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 januari 2023
- Zaterdag 7 januari:
Herfelingen, Kokejane, Herne, Tollembeek, Vollezele - 55 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 1 gastrijder).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 2 x eigen rit + 1 x apéro-sympathisant.
Droog en zonnig met mooie wolkenvelden en scherpe vergezichten. Strakke zuidenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 10 tot 11°. Uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.
Na de rit werden we eerst getrakteerd door onze lokaalhouders op het nieuwe jaar. Daarna waren er enkele traktaties én belegde sandwiches van de jarige Norbert (op tram 70 gestapt op 5 januari - foto's 1 / 2). Tenslotte mochten we ook nog iets drinken op de terugkeer als clublid van Pascal VDM.
- Zondag 8 januari: Steenhuize, Erwetegem, Zottegem, St-Lievens-Esse - 54 km
Aantal fietsers: 8.
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 2 x apéro-sympathisant.
Droog en zonnig met een prachtige wolkenloze blauwe hemel. Enkel op het einde van de rit een korte periode met wat bewolking. Vrij strakke wind uit zuidelijke richting. Temperatuur: van 8 tot 9°. Opnieuw prachtige vergezichten.
  Donderdag 5 januari 2023: Zarlardinge, Everbeek, Parike, Lierde - 67 km
Rit van René.
Aantal fietsers: 5.
Droog met lage wolkenvelden en mooie opklaringen. Goed voelbare zuidwestenwind. Temperatuur: van 10 tot 12°. Prima fietsweer.
PS: na de middag kwam er wat meer bewolking en vanaf 14 u begon het lichtjes te regenen.
  Dinsdag 3 januari 2023: Moortsele, Scheldewindeke, Balegem - 62 km
Aantal fietsers: 13 (onder wie 4 gastrijders).
Bijkomend aanwezig na aankomst: 1 x eigen rit + 2 x apéro-sympathisant.
Droog en bewolkt met op vele plaatsen een nog lichtjes nat wegdek. Enkel in het laatste uur hier en daar wat blauw in de lucht. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 7 tot 9°.
Einde rit: café De Vlaamse Leeuw waar we door bazin Rita getrakteerd werden op het nieuwe jaar!X
 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF