Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2022

  Ter informatie: 2022 was een schitterend fietsjaar met een uitzonderlijk lange, zonnige, warme én droge zomer. Klik hier!
  Zaterdag 31 december 2022: enkel Olivier aan de start om 9u30. Hij fietste een rit van ongeveer 2 uur.
's Middag in ons lokaal ook nog 5 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Zwaarbewolkt en meestal droog. Onderweg toch ook twee hele korte regenbuitjes. Vrij krachtige wind uit zuidwest (5 Bft met rukwinden tot 70 km/u). Temperatuur: de ganse voormiddag iets boven de 16°C en daarmee de zachtste 31e december ooit gemeten in Vlaanderen
  Kerstweekend van zaterdag 24 tot maandag 26 december 2022
- Zaterdag 24 december:
een grote opkomst van in totaal liefst 21 deelnemers!
16 leden
fietsten een rit van 53 km langs o.a. Aalst, Hofstade, 'Vogelenzang' (Lede), Schoonaarde, Berlare, Donkmeer, Overmere, Uitbergen, Wichelen, Bruinbeke, Lede, 'St-Apollonia' (Erpe), Aalst (ASZ, St-Job, Hoezekouter), Terjoden, Welle...
Daarnaast waren er 's middags ook nog 2 leden die een eigen rit gefietst hadden alsook 3 leden speciaal voor de 'aprés' (zie hieronder).
Droog, vrij zacht en bewolkt met ook enkele opklaringen. Jammer genoeg op sommige plaatsen nog plassen als gevolg van de regen van de dagen voordien en een laatste bui rond 7 u 's morgens. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 10 tot 11°. Prima fietsweer voor de tijd van het jaar!
Lekke achteband voor Marc DW in Lede.
Na de rit werden we door de jarige Herald (soixante-neuf vandaag) in ons lokaal getrakteerd op belegde broodjes en drankjes. Een leuke start van de Kerstavond! Foto's: 1 / 2 / 3.
- Zondag 25 december (Kerstdag): regen en niemand aan de start om 9u30.
's Middags in ons lokaal kwam, naast uw reporter, ook nog Chris M. opdagen voor dat ene klassementspuntje dat hij nog nodig had.
Een zachte maar jammer genoeg ook zeer natte Kerstdag. Gans de voormiddag zwaarbewolkt met gezapige regen. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 9 tot 10°.
- Maandag 26 december (tweede Kerstdag): 4 leden fietsten een rit van 53 km naar de Grote Markt van Brussel. Foto's: 1 / 2
Bij de start om 9u30 droog en bewolkt met ook enkele blauwe gaten. Vanaf 10 u een kwartiertje lichte motregen, daarna weer een tijdje droog. Rond 10u40 echter, bij het verlaten van de Brusselse Grote Markt, kregen we gedurende 20 minuten zéér intense regen... niet zo prettig op de kasseien van Brussel-Centrum. Gelukkig werd het van in St-Agatha-Berchem opnieuw droog en dat bleef zo tot het einde van de rit.
Goed voelbare westenwind. Temperatuur: 9° bij de start / 6° tijdens de Brusselse plensbui / 8° bij aankomst.
We hadden over het hoofd gezien dat 'tweede Kerstdag' eigenlijk géén wettelijke feestdag is in ons land. Daardoor was er, zonder echt druk te zijn, in Brussel toch meer 'beweging' dan op de echte Kerstdag. Vooral op en rond de Grote Markt liepen er opmerkelijk meer (buitenlandse) toeristen rond dan voorgaande jaren.
Mede door de intense regen schoof Eric onderuit aan het Klein Kasteeltje (km 29,6), gelukkig zonder veel erg. Terwijl we daar stonden te wachten konden we ons vergewissen van de erbarmelijke omstandigheden waarin de asielzoekers daar (over)leven.
 

Woensdag 21 december - Midweekrit
Opwijk, Buggenhout, Opstal - 51 km (tot in Teralfene)
Einde rit in Taverne Schettenberg (bij Nelly) in Teralfene.
Aantal fietsers: 6 (4 leden + 2 gastrijders).
Lekke achterband van gastrijder Rudi in het begin van de rit iets voorbij de Kemelbrug (km 1,5).
Onderweg opvallend veel (meestal kleine) wegenwerken maar op twee plaatsen, eerst aan de Hoge Jan in Buggenhout (km 21,2) en daarna in de Dreef in Opstal (km 29,7), moesten we ons parcours toch een stukje
aanpassen.

  Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 december 2022
- Zaterdag 17 december:
enkel de dappere ijsbeer Mike aan de start vandaag. Hij fietste dan maar op zijn eentje de geplande rit van 52 km langs o.a. Berlare, Donkmeer, Overmere, Uitbergen... (foto)
Grootste attractie op het parcours was de passage langs het dichtgevroren Donkmeer waarvan Mike ons deze foto opstuurde.
's Middags in ons lokaal ook nog 5 leden present voor een babbel en een drankje.
Droog, zonnig, een wolkenloze blauwe hemel en weing wind maar jammer genoeg zéér koud en bovendien ook waarschuwingscode geel voor gladheid. Temperatuur: -8° 's morgens vroeg / -6° om 9u30 / -2° op het middaguur.
- Zondag 18 december: na de koudste nacht van het jaar niemand aan de start.
's Middags wél 6 leden aanwezig voor leuke apéro in ons warme lokaal. Herald was, goed ingeduffeld, met de fiets gekomen en
Serge en Jo hadden net als vorige zondag een mooie wandeling van 12 km achter de rug, dit keer met start en aankomst in Asse-ter-Heide.
Net als gisteren droog en zeer koud weer maar nu met een meer bewolkte hemel. Opnieuw waarschuwingscode geel voor gladheid. Temperatuur: -9° om 7u / -7° om 9u30 (maar gevoelstemperatuur -11°!) / -3° op het middaguur.
PS: dit was de laatste dag van een zeer koude najaarsperiode met liefst 11 opeenvolgende vriesnachten.
  Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 december 2022
- Zaterdag 10 december: onaangenaam winterweer en géén fietsers gezien bij de registratie van de deelname 's middags in ons warme loklaal. Wél 3 leden (onder wie één per fiets uit het verre Aalst) aanwezig voor een babbel en een drankje .
Droog en bewolkt met plaatselijk aanvriezende mist. KMI-waarschuwingscode geel voor gladheid en mist. Matige wind uit het zuidwesten. Gans de voormiddag een lichte vriestemperatuur: van -2 tot 0 graden.
- Zondag 11 december:
ook vandaag niemand die de geprogrammeerde rit heeft gereden.
's Middags in ons lokaal wél 7 apéro-sympathisanten present. Hiervan had Kenny als enige een eigen ritje gereden. Verder was o.a. ook nog Rudi Claes aanwezig en Serge en Jo die een mooie wandeling van 12 km hadden gemaakt in en rond het Neigembos.
Droog en zwaarbewolkt met enkel tussen 11u15 en 13u een periode met wat blauw in de lucht. Goed voelbare kille wind uit ZZW. Temperatuur: gans de voormiddag 1°C maar de gevoelstemperatuur was -3.
  Weekend van zaterdag 3 en zondag 4 december 2022
Ter informatie: vanaf dit weekend vertrokken we pas om 9u30.
- Zaterdag 3 december: 12 deelnemers fietsten een rit van 56 km langs o.a. Denderhoutem, Heldergem, Aaigem, Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, 'Pardassenhoek', Grotenberge, Zottegem, Erwetegem, Wijnhuize, Steenhuize, Aspelare, Outer, Ninove, Okegem, Liedekerke...
's Middags kwamen in ons lokaal ook nog 4 extra leden opdagen voor de speciale huwelijksapéro (zie hieronder).
Droog en bewolkt. Overal droge en propere wegen. Matige noordoostelijke wind. Temperatuur: van 2 tot 3°. Tamelijk fris maar mits de juiste kledij toch nog goed fietsweer.
Onderweg hielden we een korte kijkstop aan de (kunstgras)terreinen van Eendracht Elene-Grotenberge (3e Nationale reeks A / km 24) en het dit jaar 100 geworden KSV Sottegem (1e Provinciale O-VL / km 28,4).
Na de rit werden we in ons lokaal door Kenny én schoonvader Herald rijkelijk getrakteerd op drankjes en belegde broodjes ter gelegenheid van het huwelijk van Kenny & Evy. Foto's: 1 / 2 / 3.
- Zondag 4 december: 8 leden fietsten een rit van 57 km naar Lot (Beersel) waar we aan het monument op
hoek van de Beerselsestraat en de Zennestraat (km 28,1) op het nippertje nog getuige waren van de door tal van politiemensen bijgewoonde herdenkingsplechtigheid ter ere van de jonge agente Kitty Van Nieuwenhuysen (23) die daar vandaag precies 15 jaar geleden in koelen bloede werd vermoord tijdens een nachtelijke patrouille. Foto's: 1 / 2.
Na de rit waren er in ons lokaal ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig.
Ongeveer hetzelfde weer als gisteren zaterdag, maar vandaag 2 graden kouder (van 0 tot 2°C) en ook een iets guurdere NO-wind die de gevoelstemperatuur nog enkele graden naar beneden haalde. Niet zo'n aangenaam fietsweer dus...
Na de rit was er nogmaals een traktatie van Herald op het huwelijk van dochter Evy met Kenny en kwamen er van onze lokaalhouders, naast de traditionele Sinterklaas chocoladefiguurtjes, ook nog lekkere wafels à volonté op tafel (foto).
 

Donderdag 1 december - Midweekrit
Massemen, Melle, Gentbrugge, Gent-Centrum, Merelbeke, Gontrode, Gijzenzele - 76 km
Einde rit in café Snookertime in de Langestraat in Welle.

Aantal fietsers: 10.

We fietsten via een gedeelte van de prachtige Gentse fietsinfrastructuur naar 'de Zuid' met o.a. het futuritische gebouw aan 'de Krook' en het aanpalend gerenoveerd Wintercircus.

In dit laatste gebouw (km 37) hielden we een kijk- en drinkstop in het '
Sporza Wintercircus' van waaruit iedere dag door de VRT het WK Voetbal in Qatar alsook de laatavond talkshow 'Villa Sporza' wordt uitgezonden. Foto's: 1 / 2 / 3.
Op de terugweg (km 40) brachten ook nog een kort bezoekje aan het Buffalo Talent Center, het jeugdcomplex van voetbalclub AA Gent.

 

Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 november 2022l
- Zaterdag 26 november: 12 fietsers voor een rit van 64 km langs o.a. Haaltert, 'Ede', Mere, Bambrugge, Burst, 'Kampen', St-Lievens-Houtem, 'Yshoute', Balegem, 'Munkbos', Dikkele, Velzeke, Zottegem, Grotenberge, Herzele, Woubrechtegem, Aaigem, Heldergem, Kerksken, Denderhoutem, Iddergem...
's Middags kwam ook Olivier nog aangefietst in ons lokaal na een 'eigen rit'.
Droog en wisselend bewolkt met tal van brede opklaringen. Hier en daar nog een natte plek. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 4 tot 10°. Prima fietsweer voor eind november!
- Zondag 27 november: een sombere, grijze voormiddag met onophoudelijk lichte regen en dus niemand op de fiets vandaag.
Ook 's middags in ons lokaal slechts één enkeling present.
Verdere weerinformatie: vrij strakke zuidenwind en temperatuur de ganse voormiddag rond de 7°C.

 

Donderdag 24 november - Midweekrit
St-Maria-Lierde, Hemelveerdegem, Deftinge, Schendelbeke, Vloerzegem - 66 km
Aantal fietsers: 8.
Na de rit mochten we in ons lokaal ook nog 3 midweek-apéro-sympathisanten begroeten.

 

Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 november 2022l
- Zaterdag 19 november: vrij intense regen en niemand aan de start om 9 uur.
's Middags in ons lokaal 3 leden present voor een babbel en een drankje.
Een
zwaarbewolkte voormiddag met lange perioden van regen of buien en een koele wind uit het zuidoosten (3 Bft). Temperatuur: van 7° om 9 u naar amper nog 5° op het middaguur. Een gure herfstdag om snel te vergeten.
- Zondag 20 november: 4 leden fietsten een vrij pittige rit van 63 km langs o.a. Liedekerke, St-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek, St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, Elingen, 'Kestergat' (Pepingen), Leerbeek, Kester, Oetingen, Gooik, OLV-Lombeek, Eizeringen, Strijtem, Kattem, Pamel, Liedekerke...
's Middags waren er in ons lokaal ook nog 2 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Een sombere grijze ochtend met af en toe wat licht gemiezer. Wegdek in de eerste helft van de rit op de meeste plaatsen nog lichtjes nat. Pas vanaf 11 uur volledig droog. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 5 tot 7°.
PS: vanaf 12u30 kregen we een periode met gezapige regen.
Lekke achterband voor Walter op één km van het einde en daarna dezelfde band ook nog eens plat toen hij naar huis wou rijden na de apéro. Gelukkig was er dépannage per auto aanwezig...

 

Woensdag 16 november - Midweekrit
Wambeek, 'Bettendries' (Schepdaal), Itterbeek, Neerpede, 'Vogelenzang' (Anderlecht), Negenmanneke, 'Drie Fonteinenbrug' (Drogenbos), 8,5 km fietssnelweg F20 via Ruisbroek en Lot tot in Halle, 'Alsput', 'Brukom', St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Gaasbeek, St-Martens- en St-Kwintens-Lennik, Eizeringen, Borchtlombeek - 67 km
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw bij Rita.
Aantal deelnemers: 5.

 

Verlengd weekend van vrijdag 11 tot zondag 13 november 2022l
- Vrijdag 11 november (Wapenstilstand): 6 leden fietsten een rit van
64 km langs o.a. Teralfene, Essene, Asbeek, 'Putberg', Asse, Mollem, Brussegem, Oppem, Meise, Boechout, Wemmel, Relegem, Zellik, Groot-Bijgaarden, St-Ulriks-Kapelle, Ternat, St-Katharina-Lombeek...
Droog en bewolkt bij de start om 9 uur. Vanaf 10 uur zonnig met enkel nog wat hoge wolkensluiers. Goed voelbare zuidenwind. Temperatuur: van 8 tot 13°. Prima fietsweer voor midden november.
Na 5 km kriskras door de villawijken van
Boechout (km 30 tot 35) passeerden we in het centrum van Wemmel eerst aan de woning van zangeres Nicole 'Josy' Van Palm
(P.Vertongenstraat / km 36,3) die op 4 november overleed na een tragisch ongeval en iets verder ook aan het Gemeentehuis (Dr. H.Folletlaan / km 37,6) waar in de namiddag nog een laatste groet kon worden gebracht (zie rouwbrief).
- Zaterdag 12 november: 13 leden fietsten een drie provinciën rit van 69 km langs o.a. Denderhoutem, Ninove, Pollare, 'Roost', Nieuwenhove, Waarbeke, Galmaarden, Viane, Bever ('Pontembeek', 'Romont'), Bassilly, Bever ('Ghesuele', 'Puydt', 'Kamstraat'), 'Herhout', 'Winterkeer', Galmaarden, Nieuwenhove, Denderwindeke, Ninove, Okegem, Iddergem...
's Middags was ook Eric aanwezig in ons lokaal, dit na een eerste 'eigen ritje' na een heelkundige ingreep aan een oog.
Droog en zonnig met een mooie blauwe lucht en amper enkele hoge wolkensluiers. Zwakke zuidenwind. Temperatuur: van 4 tot 13°. Uitzonderlijk mooi fietsweer voor de tijd van het jaar en ook prachtige vergezichten onderweg.
Lekke achterband (kleine doorn erin) voor Theo in Viane (km 27,3).
- Zondag 13 november: 9 deelnemers (onder wie één gastrijder) fiets
ten een rit van 65 km langs o.a. Ninove, Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Geraardsbergen, Deftinge, Goeferdinge, Zarlardinge, Deux-Acren, 'Boureng', Moerbeke, Galmaarden, Nieuwenhove, 'Neuringen', Pollare, Ninove, Okegem...
Net als gisteren mochten we óók vandaag spreken van een drie provinciën rit (Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Vlaams-Brabant).
In het begin van de rit was er hier en daar nog wat ochtendnevel in de velden maar op de weg bleef de zichtbaarheid prima. Vanaf 10 uur volop zon met enkel wat hoge (en mooie) wolkenvelden. Zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 3 tot 9° (later in de namiddag tot 14°). Voor de derde dag op rij uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.
Zeer veel wielertoeristen vandaag in ons lokaal, zowel in het café als op het terras.

 

Woensdag 9 november - Midweekrit
Buggenhout, Baasrode, Vlassenbroek, Lebbeke, Wieze - 70 km
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw bij Rita.
Aantal deelnemers: 6.
In Baasrode (km 32) konden we vaststellen dat de werken van het Sigmaplan zodanig gevorderd waren dat het fietspad op de Scheldedijk tot in Vlassenbroek opnieuw bruikbaar was.
Het kruispunt van de Hogeweg met de Brusselsesteenweg in Erembodegem (km 63,1) was nog steeds afgesloten, ook voor fietsers.

 

Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 november 2022l
- Zaterdag 5 november:
16 fietsers voor een rit van 65 km langs o.a. Haaltert, Mere, Bambrugge, Burst, Ressegem, Borsbeke, St-Lievens-Houtem, Balegem, Scheldewindeke, Landskouter, Oosterzele, Bavegem, Vlierzele, Vlekkem, Ottergem, Mere, 'Ede', Nieuwerkerken, Terjoden...
's Middags waren er bovendien ook nog 2 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Droog en meestal bewolkt met toch ook een paar schuchtere korte opklaringen. Wegdek op enkele plaatsen lichtjes nat en/of vuil. Matige wind uit zuid tot zuidwest. Temperatuur: een vrij frisse 4 tot 9°.
Een vastgelopen en zeer moeilijk opnieuw los te krijgen ketting op de fiets van wegkapitein Marc VA zorgde voor 3 minuten vertraging bij de start.
Op het Marktplein van St-Lievens-Houtem (km 23,7) stond alles reeds klaar voor de gekende jaarmarkt die daar volgende week (op 11 en 12 november) plaatsvindt.
Na de rit was er nog een extra traktatie van René op zijn 70 en mochten we ook iets drinken van de gisteren jarige Inge (40).
- Zondag 6 november: enkel Luc DB en Jo V fietsten de rit van 56 km langs o.a. Erembodegem, 'Ten Bos', Affligem, Meldert, Baardegem, Opwijk, Hekelgem, Meldert, Merchtem, Mollem, Kobbegem, Asse, St-Ulriks-Kapelle, St-Martens-Bodegem, Schepdaal, Wambeek, St-Katharina-Lombeek, Liedekerke...
Om de kans op regen te verkleinen was de rit iets korter dan gewoonlijk. Het plannetje lukte, want de aangekondigde regen vanuit het westen viel pas vanaf 12u30 en tegen dan waren beide fietsers reeds veilig én droog gearriveerd in ons lokaal.
's Middags waren er ook nog 5 apéro-sympathisanten present (2 per fiets en 3 per auto).
Bewolkt met af en toe ook een klein streepje blauwe lucht. Vrij strakke zuidenwind. Temperatuur: gans de voormiddag rond de 11 graden.

 

Dinsdag 1 november 2022 (Allerheiligen)l
In totaal 26 deelnemers voor de VDM Halloween Classic van René.
12
(onder wie 2 gastriiders) fietsten de échte VDM Classic, een prachtige rit van 74 km (636 hm) rondom Herne met start om 8u30.
10 leden
vertrokken een half uur later en fietsten een iets ingekorte versie: 63 km (524 hm).
Beide groepjes arriveerden op één minuut na gelijktijdig aan ons lokaal rond 11u50.
Droog en gedurende gans de rit zonnig met een mooie blauwe hemel en amper wat wolken. Krachtige wind uit ZW en dus rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 13 tot 16°. Schitterend weer voor deze Allerheiligendag!
Bovenop de 22 fietsers kwamen er 's middags in ons lokaal ook nog 4 leden opdagen om mee te feesten met René die vandaag op tram 7 stapte. Uiteraard gebeurde dit met zijn traditionele Quintine-traktaties! Foto's: 1 / 2 / 3.
We bedanken ook onze lokaalhouders voor de lekkere belegde sandwiches.

 

Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022l
- Zaterdag 29 oktober:
17 fietsers (onder wie 1 gastrijder) voor een rit van 66 km langs o.a. Ninove, Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Deftinge ('Gemeldorp'), St-Martens-Lierde, St-Maria-Oudenhove ('Bontestraat','Marebeekstraat', 'Pijperzele'), Erwetegem ('Gaverland'), 'Pijpketel', Wijnhuize, St-Lievens-Esse, St-Antelinks, Aspelare, 'Lebeke', Denderhoutem, Iddergem...
Droog en gedurende het eerste uur bewolkt. Daarna zonnig met enkele wolkenvelden. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 14 tot 18°. Uitstekend fietsweer met in de namiddag zelfs een zomerse 25°C.
PS: met 25,5°C bij het KMI in Ukkel was dit de warmste 29 oktober ooit in ons land.
Na de rit waren er in ons lokaal traktaties van Luc VDS en van Edy C. Beiden onlangs 66 geworden...
- Zondag 30 oktober: 14 deelnemers (waaronder 2 gastrijders) reden een rit van 65 km in de mooie streek op en rond de Congoberg (Vollezele, Tollembeek, Galmaarden).
's Middags in ons lokaal was ook Herald aanwezig die een 'eigen rit' had gereden.
Droog en zonnig met sluierwolken. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 15 tot 19°.
Ook op deze eerste dag van het winteruur dus prima fietsweer!
In deze rit kwamen we via verschillende lussen liefst vier keer op de top van de Congoberg. Bij de eerste beklimming liep het echter reeds verkeerd. Terwijl de wegkapitein een foto nam ter hoogte van het beeld van de 'Ontvoering van Europa' (km 21,9), sloeg de rest iets verder rechtsaf de verkeerde weg in, namelijk de Oulstbergstraat 200 m vóór de voorziene afslag op de top (de Huismanstraat). Na wat zoeken vonden vijf deelnemers mekaar terug en die legden verder samen het volledige parcours af zoals uitgetekend. De andere negen, die later ook nog eens uiteenvielen in diverse kleinere groepjes, maakten er het beste van en bereikten ons lokaal (5 man) of reden rechtstreeks naar huis (4 man) met iets minder kilo- en hoogtemeters op hun tellertje...
Pech onderweg: lekke achterband voor Theo tijdens de 4e beklimming van de Congoberg (in het groepje van 5) en voor Jo Veirman op het einde van de rit in Okegem (bij de 9 'vermisten').
PS: tijdens deze rit was er onder de 14 fietsers slechts één e-bike. Lang geleden zoiets ;-)

 

Woensdag 26 oktober 2022 - Midweekrit
Herne, Enghien, Hoves, Petit-Enghien, Bois de Strihoux, Heikruis - 74 km
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw bij Rita.

Aantal deelnemers: 9
Jammer genoeg geraakten we de pas aan kruispunt 'Den Doorn' aangepikte Herald reeds kwijt 2 km verder aan de Dender in Ninove.
Donderdag 27 oktober 2022 - Midweekrit
Bois de Strihoux, Petit-Enghien, Hoves, Enghien, Herne - 75 km
Einde rit in ons lokaal op het Dorp in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 3 (en alle drie elektrisch!)
Beide ritten gingen grotendeels over hetzelfde parcours, maar dan in omgekeerde richting.

 

Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022l
- Zaterdag 22 oktober:
14 fietsers voor een pittige rit van 60 km in het Pajottenland langs o.a. Teralfene, Hekelgem, Essene, Asbeek, Asse ('Mazier', 'Hoogpoort'), St-Ulriks-Kapelle, Ternat, Wambeek, Schepdaal, St-Martens-Lennik ('Zwijnenberg', 'Tomberg'), Eizeringen, OLV-Lombeek, 'Hunsel', 'Tuitenberg', Strijtem, Kattem, Pamel, 'Neigembos', 'Nellekensberg' (Meerbeke), Pamel, Liedekerke...
's Middags was in ons lokaal ook nog de lichtjes gegriepeerde (géén corona) Staf aanwezig als apéro-sympathisant.
Droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Vrij strakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 13 tot 17°. Prima fietsweer en zeer scherpe vergezichten.
Liefst 42,86% van de deelnemers (6 op 14) fietsten vandaag elektrisch.
- Zondag 23 oktober: 8 leden fietsten een rit van 63 km langs o.a. Okegem, Pamel, OLV-Lombeek, 'Lombeekkeitse', St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, St-Laureins-Berchem, St-Pieters-Leeuw, Zuun, Ruisbroek > 1,8 km fietssnelweg F20 tot Drogenbos, Drie Fonteinenbrug, Negenmanneke, Vlezenbeek, St-Anna-Pede, 'Spanuit', Wambeek, Borchtlombeek, Kattem, Liedekerke...
Rond 12u30 viel ook Mike nog binnen in ons lokaal als gelegenheids-apéro-sympathisant.
Droog en bewolkt gedurende de ganse rit. Matige wind uit het zuiden. Temperatuur: een voor de tijd van het jaar vrij zachte 15 tot 18° en dus ook vandaag prima fietsweer!
Om in St-Pieters-Leeuw de Bergensesteenweg (N6) te dwarsen (km 31,2) moesten we wel een heel speciaal obstakel overwinnen, namelijk een kilometerslange drinkwaterleiding met een doorsnede van ongeveer een meter. Gelukkig was er daar voor fietsers en voetgangers een tijdelijke passerelle geïnstalleerd.
N.v.d.r.: het gaat hier om een fase van de volledige heraanleg van de Bergensesteenweg in St-Pieters-Leeuw die enkele jaren zullen duren: meer info!
Tussen Drogenbos en Negenmanneke (km 34) staken we het kanaal Brussel-Charleroi over via de schitterende fietsinfrastructuur van de op 8 juli jongstleden officieel geopende Drie Fonteinenbrug.
PS: gisteren zes, vandaag slechts één elektrische deelnemer.

 

Woensdag 19 oktober 2022 - Midweekrit
Schendelbeke, Deftinge, Zarlardinge, Everbeek, Brakel, St-Martens-Lierde - 72 km
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw bij Rita.

Aantal deelnemers: 10.

 

Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022l
- Zaterdag 15 oktober:
7 leden fietsten een rit van 65 km langs o.a. Denderhoutem, Kerksken (radar), Heldergem, Aaigem, 'Aaigemberg', Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, 'Pijpketel', Erwetegem, Zottegem, opnieuw Erwetegem ('Eekhout', Smissenhoek' 'Klemhoutstraat'), St-Maria-Lierde, 'Nauw', 'Luiveld', Steenhuize, Aspelare, Outer, Ninove...
's Middags waren in ons lokaal ook nog 2 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
In de vroege ochtend zwaarbewolkt maar droog. Vanaf 8u45 echter eerst heel licht gemiezer, daarna lichte regen en overal natte wegen. Pas op het einde van de rit hield het op, zodat we toch nog nog vrij droog arriveerden. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: een vrij zachte 13 tot 16°.
In de Bergstraat in Kerksken werd Eric verrast door een plots openzwaaiende autodeur. Gelukkig kwam hij er met de schrik vanaf, al deed zijn arm deed na de rit toch nog wat pijn...
Om een mogelijke modderweg in Herzele te vermijden (de Bokstraat) werd het parcours een beetje aangepast door van in Woubrechtegem rechtstreeks naar St-Lievens-Esse te rijden.
Na de afdaling van de Pijpketel konden we vandaag ook voor het eerst de volledig vernieuwde en pas recent geopende Wijnhuizestraat nemen, dit na ruim een jaar wegenwerken aldaar.
In St-Maria-Lierde hielden we een korte stop om een kijkje te gaan nemen in de prachtige Cube Store (km 38,7).

- Zondag 16 oktober: zeer mooie deelname van 18 leden voor een  grotendeels vlakke rit van 67 km langs o.a. Aalst, Hofstade, 3,5 km jaagpad Dender tot in Gijzegem, Mespelare, 4 km jaagpad Dender tot in Appels, St-Onolfspolder (Natuurgebied De Maey), Appelsveer, 3 km jaagpad Schelde tot in Schoonaarde, 'Brukkelen', Wichelen, Bruinbeke, Serskamp, 'Oud-Smetlede', Oordegem, 'Hoging', Vlierzele ('Uilenbroek'), Zonnegem, Bambrugge, Mere ('Oostdorp'), Haaltert, Terjoden, Welle...
Droog en zonnig. Mooie blauwe lucht met schaarse bewolking. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 13 tot 18°. Uitstekend fietsweer voor de tijd van het jaar.
Speciale doortocht door Aalst vandaag in het begin van onze rit. Eerst passeerden we aan de vorige donderdag feestelijk geopende nieuwe Valckenier Multimerk vestiging aan de Kareelstraat (foto). Daarna gingen we een kijkje nemen naar de muurschilderijen op de gevel van de carnavalswerkhallen (foto). Tenslotte reden we ook dwars door de site van het voormalige hospitaal Sint-Elisabeth.
Mooie passage tussen
km 23,5 en 28 door de St-Onolfspolder in Appels met het Natuurgebied De Maey.
In Wichelen (Krabbegem 28a - km 36,3) passeerden we aan Brouwerij René en dus moesten we na de rit dat lekkere biertje uiteraard ook eens proeven (foto).

 

Woensdag 12 oktober 2022 - Midweekrit
Bellingen, Hondzocht, Lembeek, Essenbeek, Halle, Oudenaken - 71 km
Wegens wegenwerken moest ons parcours iets voorbij Lembeek worden gewijzigd en reden we Krekelenberg op via de Dokter Spitaelslaan i.p.v. via de oorspronkelijk geplande Trompstraat.
Einde rit in café De Vlaamse Leeuw bij Rita.

Aantal deelnemers: 10.

 

Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2022l
- Zaterdag 8 oktober:
12 deelnemers voor een rit van 77 km langs o.a. Erembodegem, Affligem, Meldert, Baardegem, Opwijk, Buggenhout, Malderen, Opdorp, St-Amands, Branst, Weert, 13 km op de Scheldedijk voorbij Branst, Mariekerke en St-Amands tot in Baasrode ('Oude Briel'), Buggenhout ('Heuvel', 'Hogelinde'), Lebbeke ('Heizijde', 'Heilig Kruis'), Baardegem ('Schuurken'), Moorsel, Affligem, Teralfene...
Droog met zon en mooie wolkenvelden. Wegdek in de provincie Antwerpen plaatselijk nog lichtjes nat. Matige westenwind. Temperatuur: van 12 tot 16°.
Doordat het zo'n zalig fietsweer was maakten we van in Weert nog een extra lus van 6 km
zodat we zicht kregen op het prachtige kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde (Bornem) en iets verder ook op Temse aan de overkant van de Schelde (foto).
Aan de Hooilaart in Buggenhout (km 55,5) was de overweg afgesloten (wegens tunnel in aanmaak) maar Marcel, die de rit in de week reeds had gereden, boodt ons daar een oplossing aan zonder al te veel omweg.
- Zondag 9 oktober: in totaal 15 actieve leden vandaag.
10
fietsten een rit van
 63 km langs o.a. Denderhoutem, Ninove, Meerbeke, Denderwindeke, 'Peyenbeek', Nieuwenhove, Galmaarden, Tollembeek, Galmaarden-station, 'Rodestraat', 'Embeke', Viane, Moerbeke, 'Heirbaan' (Galmaarden), 'Keringen', Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove, Okegem, 'Fonteinstraat', Iddergem-station...
Na de rit in ons lokaal ook nog aanwezig; 2 leden die een eigen rit(je) gereden hadden + 3
apéro sympathisanten.
Gans de voormiddag zonnig met een mooie en zo goed als wolkenloze blauwe hemel. Prachtige vergezichten in de omgeving van Congo- en Bosberg. Verwaarloosbare wind uit het zuidoosten. Temperatuur: van 4 tot 13°. Zeer frisse start maar daarna prima fietsweer. Ondanks de frisse start toch nog twee leden in korte broek!
Lekke achterband voor Patrick DB in Tollembeek (km 31,6).
Gezien deze namiddag het
WK Gravel werd gereden kozen we ervoor om van in Okegem via de Fonteinstraat en de gravelweg naast de spoorweg naar Denderleeuw te rijden.

 

Woensdag 5 oktober 2022 - Midweekrit
Asse, Zellik, Brussegem, Meusegem, Merchtem, Mazenzele - 66 km (tot Teralfene)
Einde rit op het terras van Taverne Schettenberg in Teralfene (foto) met o.a. een dubbele traktatie van Mike op zijn verjaardag (57 geworden op 15 september laatstleden).
Aantal deelnemers: 12.

Donderdag 6
oktober 2022 - Midweekrit
Mazenzele, Merchtem, Meusegem, Brussegem, Zellik, Asse - 67 km
Einde rit in ons lokaal op het Dorp in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 11.

Beide ritten (met telkens
het recent geopende deel van de fietssnelweg F212 tussen Zellik en Asse) gingen grotendeels over hetzelfde parcours, maar dan in omgekeerde richting.

 

Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022l
- Zaterdag 1 oktober:
in totaal 10 deelnemers.
Slechts 4 fietsten de geplande clubrit van
 68 km langs o.a. Denderhoutem, Kerksken, Heldergem, Aaigem, Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Letterhoutem, St-Lievens-Houtem, Balegem, Scheldewindeke, Oosterzele, Landskouter, opnieuw Oosterzele, 'Anker', Bavegem, Vlierzele, Vlekkem, Erondegem, Erpe, Mere, Haaltert, Terjoden...
Daarnaast waren er 's middags ook nog 2 leden + 2 gastrijders die een rit naar de streek van Liezele hadden gefietst plus ook nog 2 apéro-sympathisanten.
Tamelijk wat regen en wind 's nachts en daarna ook nog een korte laatste buitje rond 8 u. Bij de start om 9 u echter droog en wisselend bewolkt en geen neerslag meer. Gedurende ruim driekwart van de rit kregen we zelfs zon. Wegdek vooral in het eerste deel van de rit nog lichtjes nat met op enkele plaatsen tamelijk wat afgewaaide takken. Vrij krachtige westenwind en dus rugwind tijdens het terugkeren. Temperatuur: van 14 tot 17°.
Tegen de verwachtingen in prima fietsweer vandaag!
Door een verkeerde inschatting van de wegkapitein (mea culpa) werd het begin van deze rit enigszins gewijzigd zodat we pas in Bambrugge 'km 15,7) op het geplande parcours terechtkwamen...
Na de rit werd het nog een heel fijne en ouderwets lange 'après' in ons lokaal met o.a. een traktatie van onze lokaalhouders t.g.v. de dag van de klant.
- Zondag 2 oktober: een nachtelijke neerslagzone met continue matige regen bleef aanslepen tot na 9 uur en dus begrijpelijk dat er vandaag niemand aan de start verscheen.
's Middags in ons lokaal ook slechts 2 leden aanwezig voor een babbel en een drankje.
Verdere informatie i.v.m. het weer: rond 9u45 hield het op met regenen maar het bleef zwaarbewolkt gedurende de ganse voormiddag. Zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen. Temperatuur: van 13 tot 14°.

 

Woensdag 28 september 2022 - Midweekrit
Pajottenland (Gooik, Oetingen, Heikruis, Bogaarden, Beert) - 63 km
Lekke achterband (stukje glas erin) voor Norbert aan de Grot van Poelk en daarna een kleine parcourswijziging wegens wegenwerken (zo te zien van lange duur) in de Kapelstraat in Oetingen.
Einde rit in café de Vlaamse Leeuw bij Rita, met o.a. twee traktaties van Ignace die morgen 29 september 68 wordt.
Aantal deelnemers: 9.

 

Weekend van zaterdag 24 en zondag 25 september 2022l
- Zaterdag 24 september:
om iedereen de gelegenheid te geven om eerst thuis naar het WK Wielrennen voor Vrouwen Elite in Wollongong (Australië) te kijken, was de afspraak dat we pas een half uur na de aankomst zouden vertrekken. Om 9u35 verscheen echter enkel uw reporter aan de start en die maakte dan maar een verkenningsritje van richting Borchtlombeek*.
Naast de eenzame fietser 's middags in ons lokaal enkel de nog steeds revaliderende Rudi present als 'apéro-sympathisant'.
Het weer: zwaarbewolkt met lichte regen tot 9 u. Daarna een droge periode tot 11 u. Na elven aanhoudend gezapige regen. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 12 tot 14°.
°: de wegenwerken in en rond Borchtlombeek zijn volledig klaar. Niets dat ons nog tegenhoud om opnieuw langs daar te kunnen fietsen!
- Zondag 25 september: zelfde regeling als gisteren (maar dit keer WK Mannen Elite) en vandaag start om 9u20. Alhoewel dit door de overwinning van Remco vandaag een unieke dag was, verschenen er toch slechts 6 leden + 1 gastrijder aan de start. Deze fietsten een aangepaste rit van 64 km langs o.a. Denderhoutem, Ninove, Meerbeke, Nieuwenhove, 'Congoberg', Vollezele, Oetingen, Kester, Pepingen, Elingen, Vlezenbeek, St-Gertrudis-Pede, Schepdaal, Goudveerdegem, Wambeek, Bochtlombeek, Kattem, Liedekerke...
Vóór de start kregen we het bezoek van
Theo (die daarna naar huis terugkeerde) en na de rit waren er ook nog Eric die pas om 10 uur was vertrokken en een eigen rit (45 km) had gereden en Luc VDS voor een babbel en den drankje.
Droog en zonnig met prachtige wolkenvelden. Enkel in het laatste kwartier wat toenemende bewolking. Zwakke noordenwind. Temperatuur: van 10 tot 14°.
Aan de voet van de Congoberg in Vollezele (lange kant, komende van Waarbeke) zagen we op onze fiets-GPS: 1,1 km met 59 hm. Dit is dus precies dezelfde lengte als de Mount Pleasant uit het net afgelopen WK in Wollongong, maar deze laatste telt wel 119 hm, dus juist het dubbele van de Pajottenlandse bult...
In Schepdaal hielden we een korte pauze aan supporterslokaal 'In de Rustberg' waar er een heel gezellige ambiance was. Foto's: 1 / 2
Op het einde van onze rit reden we over de vernieuwde en pas deze week geopende wegen in Borchtlombeek en Kattem. Zie verkenningsritje door 'uw reporter' van gisteren...

 

Donderdag 22 september 2022 - Midweekrit
Wetteren, 'Bommels', Melle, Merelbeke - 76 km
Einde rit drinkstop, op 't onverwachts, op het terras bij Edy C en Marie-Jeanne in Heldergem (foto). Van daar uit reed iedereen rechtstreeks naar huis...
Aantal deelnemers: 9.

 

Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september 2022l
- Zaterdag 17 september:
niemand op de fiets vandaag. 's Middags in ons lokaal ook slechts 3 leden present voor een pintje en een babbel.
Het weer: zéér wisselvallig met een afwisseling van dreigende wolken, buien en tussendoor ook een paar opklaringen. Wegdek overal kletsnat. Voeg daarbij nog de strakke noordwestenwind en de frisse temperatuur van 10 tot 13° en je begrijpt dat dit geen weer was om in te fietsen...
- Zondag 18 september: op de autoloze zondag 2022 waren we slechts met 6 leden voor een rit van 71 km naar en in de Brusselse aglommeratie, vandaag de grootste autovrije zone in Europa.
Beknopte wegwijzer: Liedekerke, St-Katharina-Lombeek, Ternat, St-Ulriks-Kapelle, Groot-Bijgaarden, St-Agatha-Berchem, Ganshoren, 'Basiliek van Koekelberg', Jette, St-Jans-Molenbeek, 'Tour et Taxis', 'Botanique', 'St-Goedelekathedraal', 'Kunstberg', 'Koninklijk Paleis', Elsene ('Matongéwijk', 'Flagey', 'Abdij Terkameren'), 'Franklin Rooseveltlaan', Ukkel ('KMI', 'Hoogtepunt 100'), Vorst ('Neerstalle', 'Audi fabriek'), Drogenbos, 'Drie Fonteinenbrug', St-Pieters-Leeuw ('Negenmanneke'), 'Zobbroek', St-Anna-Pede, Dilbeek ('Bettendries', 'Zibbeek'), St-Martens-Bodegem, Ternat, St-Katharina-Lombeek, Liedekerke...

's Middags troffen we in ons lokaal ook nog één enkeling aan die een 'eigen rit' had gefietst.
Droog met in het eerste deel van de rit veel bewolking. Pas in het laatste uur zon met mooie wolkenvelden. Een strakke westenwind (4 Bft) maakte de terugkeer vrij lastig. Temperatuur: van 10 tot 14°. Alle deelnemers voor het eerst sinds lang, vandaag opnieuw met lange broek...
Gedurende het eerste half uur van onze rit volgden we,
via een mini-luidspreker in de zak van onze wegkapitein, het spannende WK Tijdrijden in Australie, hoorden hoe Remco de bronzen medaille veroverde en een totaal onverwachte Noor wereldkampioen werd...
In Brussel hielden we o.a. een fotostop aan de Basiliek van Koekelberg (foto), aan de imposante gebouwen van 'Tour et Taxis' (foto), aan de futuristische nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis (foto) en aan het Koninklijk Paleis (foto).
Er zat ook een primeur in deze rit, namelijk de pas half juli geopende prachtige Drie Fonteinenbrug tussen Drogenbos en St-Pieters-Leeuw.

Na de rit was er een traktatie van Eric op zijn verjaardag (op 'tram 70' gestapt op 3/9).

 

Donderdag 15 september 2022 - Midweekrit
Bassilly, Silly, Fouleng, Lombise, Thoricourt, Bois de Silly, St-Marcoult, St-Pieters-Kapelle - 97 km
Middagpauze in café 'Bij Latjes' aan het station van Herne (km 71,5).
Einde rit in ons lokaal.
Aantal deelnemers: 9.
PS: wegens omleidingen in 'Roost' (Denderwindeke) en in Thoricourt was de ritafstand 4 km méér dan voorzien. Dit was de oorspronkelijk geplande rit: 93 km.

 

Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september 2022l
- Zaterdag 10 september: na al die droge en warme weken was er voor vandaag regen voorspeld en daardoor hadden blijkbaar weinig leden goesting om te fietsen. Zo verscheen 's morgens enkel Marcel aan de start in Welle maar 's middags hebben we hem niet meer gezien.
Wél aanwezig 's middags in ons lokaal:
2 leden die een 'eigen rit' hadden gereden alsook 3 leden voor een pintje en een babbel*.
Het weer: droog en meestal zwaarbewolkt met pas vanaf 11 uur enkele korte opklaringen. Vrij strakke westenwind (4 Bft). Temperatuur: van 16 tot 18°.
PS: de verwachte regen bleef in Denderleeuw en ten zuiden ervan dus achterwege, maar in de streek ten noorden van Aalst vielen er vanaf 9 uur wél een aantal fikse regenbuien...
*: één van de drie 'aperitievers' was Rudi Claes die we voor het eerst terug zagen sinds zijn zware val op zaterdag 12 februari. Voorlopig zit fietsen er voor hem nog steeds niet in, want zijn sleutelbeen wil bij gebrek aan kalkaanmaak maar niet aan mekaar groeien.
- Zondag 11 september: 18 leden fietsten een rit van 72 km langs o.a. Okegem, Roosdaal, OLV-Lombeek, Gooik, Oetingen, Herfelingen, Kester, Bogaarden, Beert, Pepingen, Breedhout, St-Pieters-Leeuw, Gaasbeek, Schepdaal, Wambeek, St-Katharina-Lombeek, Liedekerke...
Marc DW
fietste, wegens nog steeds pijn in zijn been, een vlakke 'eigen rit'.
Droog maar gedurende zo goed als gans de rit een vrij hardnekkige, vochtig en kil aanvoelende, mist die het zicht beperkte tot 100 à 200 meter.
Enkel in het laatste kwartier kwam de zon erdoor. Van het mooie Pajottenlandse landschap hebben we dus niet veel gezien. Zwakke wind uit zuidoost. Temperatuur: van 13 tot 20°.
Op enkele kleinere wegen in het Pajottenland troffen we plekken van afgespoelde modder aan maar gelukkig was het overal droog zodat er weinig of geen slipgevaar was...

Deze rit was een soort eerbetoon aan Remco Evenepoel ter gelegenheid van zijn eindwinst in de Vuelta (al was dat op het moment van onze rit, met de slotetappe in Madrid nog voor de boeg, nog niet voor 100% zeker).
We
hielden een fotostop in het prachtige park aan het Domein Coloma in St-Pieters-Leeuw, van waar deze week 'Vive le Vélo' werd uitgezonden en waar we zonder problemen konden plaatsnemen aan de tafel van Karl Vannieuwkerke (foto's: 1 / 2).
Daarna was er ook nog een passage door Schepdaal, langs de ouderlijke woning van Remco en het supporterscafé 'In de Rustberg', waar het zeer druk was gezien er daar ook een controlepost was van de Corsa Campagnolo (foto's: 1 / 2).

Na de rit was er een traktatie van Staf ter gelegenheid van zijn verjaardag (68 op 3/9).

 

Woensdag 7 september 2022 - Midweekrit
Rebecq, Hennuyères, Bois de la Houssière, Virginal-Samme, Asquemont, Ittre, Port de plaisance d'Ittre, Clabecq, Halle - 98 km
Middagpauze op het terras van café Den Obelix op de Grote Markt van Halle in de schaduw van de St-Martinusbasiliek (km 68 - Foto).
Einde rit op het terras van biercafé De Kouter aan de Steenweg in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 9.

 

Weekend van zaterdag 3 en zondag 4 september 2022l
- Zaterdag 3 september: in totaal 17 deelnemers vandaag.
8 leden vertrokken om 8 uur en fietsen een rit van
 94 km langs o.a. Aspelare, Steenhuize, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Everbeek, 'Trimpont', Flobecq ('Motte', 'Esquenne'), Wodecq, 'Marloyau', 'Goumanpont' (Ostiches), Ogy, Ghoy, Zarlardinge, Goeferdinge, Geraardsbergen, Schendelbeke, Idegem, Appelterre, Ninove...
4
vertrokken om 8u30 en fietsten
75 km over hetzelfde parcours (maar dan 19 km en 158 hm minder) met als verste punten 'Motte' en 'Esquenne' aan de rand van Flobecq.
Olivier alleen en René samen met Sarah en Andries fietsten een 'eigen rit'.
Herald was aanwezig als apéro-sympathisant.
Zowaar een korte regenbui rond 6u30 maar tegen de start lag alles alweer droog. Gedurende de rit g
edeeltelijk tot zwaarbewolkt maar geen regen meer. Zwakke wind uit het zuiden. Temperatuur: een zeer aangename 18 tot 23°.
PS: na de rit kwam de zon tevoorschijn en kregen we een zomerse namiddag met 27°.
In de A-rit was er een lekke band voor Serge.
Na de rit waren er traktaties van Geert Sonck ter gelegenheid van zijn grootvaderschap en van Marc VA op zijn verjaardag (67 geworden op 1/9).
- Zondag 4 september: 13 leden fietsten een vlakke rit van 75 km langs o.a. Erembodegem, Aalst, Hofstade, Schoonaarde, Berlare, 'Donkmeer', Overmere, Beervelde, Kalken, 'Kalkense Meersen', Uitbergen, Wichelen, Bruinbeke, Lede, Wanzele, Impe, Papegem, Vlekkem, Ottergem, Mere, Nieuwerkerken, Terjoden...
's Middags daagde er ook nog één apéro-sympathisant op.
In de vroege ochtend vrij nevelig maar bij de start om 8u30 volop zon en dit gedurende zo goed als gans de rit. Enkel in Beervelde was het gedurende een paar km nog lichtjes nevelig. Vrij strakke wind uit het zuiden. Temperatuur: van 18 tot 26°.
Net als gisteren een lekke achterband voor Serge.
Aan de Festivalhal Donkmeer (km 21) passeerden we langs het decor van de musical 'Singing in the Rain' die hier gisteravond voor het laatst werd opgevoerd (foto). Een paar km verder, in Overmere, poseerden we voor een foto aan de fabriek van de Vleesindustrie BOMA, welbekend uit de derde film van FC De Kampioenen. Hier kregen we zowaar allemaal een lekkere Boma-worst aangeboden door de wegkapitein (foto).

 

Ter informatie: met 21,4 graden gemiddeld in Ukkel tegen 18,4 normaal, was augustus 2022 de warmste augustusmaand sinds het begin van de metingen. Ook was de maand zeer zonnig en droog. In Ukkel viel slechts 17,8 mm neerslag tegen 86,5 mm normaal. Enkel in 1991 verliep augustus nog iets droger met 15,7 mm. Klik hier!

 

Woensdag 31 augustus 2022 - Midweekrit
Melle, Gent, Gent-Zeehaven, Langerbrugge, Oostakker, Destelbergen, Laarne - 98 km.
Enkele plaatsen op onze route waar we een korte stop hielden:
Portus Ganda (samenvloeiing Leie en Schelde) / Vrijdagmarkt / Dulle Griet (kanon) / Gravensteen / Patershol / parkeergebouw AZ St-Lucas / veerdienst Langerbrugge / bedevaartsoord Oostakker-Lourdes met Basiliek en Mariagrot.
Het fietspad door de
Wondelgemse Meersen was in de buurt van de Muide door de politie afgesloten wegens een
fabrieksbrand met mogelijk giftige dampen. Gelukkig konden we daar zonder al te veel omweg of tijdverlies onze rit verder zetten via de Buitensingel (km 44,4).
Middagpauze (12u30 tot 13u20) op het terras van café St-Hubert in Laarne (km 68).
Einde rit (14u35) op het terras van
café Snookertime in de Langestraat in Welle.
Foto's van deze rit vind je in het album Midweekrit naar Gent-Zeehaven en Oostakker.
Aantal deelnemers: 15.

PS: twee dagen vóór datum kwam ik te weten dat er op woensdag 31/8 jaarmarkt was in Destelbergen. Hierdoor moest ons parcours worden aangepast en werd ook de daar voorziene middagpauze verplaatst naar Laarne. Ziehier het parcours zoals het zou geweest zijn zonder de jaarmarkt en ook zonder de kleine omleiding wegens de brand aan de Muide in Gent: 98 km.

 

Weekend van zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022l
- Zaterdag 27 augustus: 10 leden (waarvan 6 met een e-bike) namen deel aan de rit
met start en aankomst in Wezemaal (Rotselaar) aan de firma Vermarc waar we hartelijk werden verwelkomd door oud-wielerkampioen Frans Verbeeck (81 ondertussen) himself (foto).
We fietsten een mooie en al bij al toch ook wel vrij pittige rit
van 92 km, voor driekwart gebaseerd op de Sven Nys Cycling Route, maar met een aantal aanpassingen door onze eigen 'uitstippelaar'.
Beknopte wegwijzer: Wezemaal (Olivierstraat), Everveld, Moedermeule, Waterloosstraat, Nieuwrode, Gelrode, Gelrodeweg, Aarschot, Rillaar, Tielt-Winge, Houwaartesberg, Houwaart, Kasteel van Horst (St-Pieters-Rode), Roeselberg, St-Joris-Winge, Meensel-Kiezegem (standbeeld + geboortehuis Eddy Merckx), Lubbeek, Dolhaagweg-Waasberg, Leming (Linden), Kessel-Lo (Leuven), Meesberg, Lindenbos & Chartreuzenbos, afdaling Charteuzenberg, Holsbeek, Vlasselaar, Wezemaal, Rotselaar, Heikant, Werchter, Tremelo, Baal, Balenberg (
Sven Nys Cycling Center), Betekom, Wezemaal (Station - Beatrijslaan - Olivierstraat).
Iets na 13 u (km 82)
hielden we onze voorziene (drink)pauze op het terras van het prachtige Eetcafé Velo (foto) in het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg in Baal en besloten om daar ook iets te eten. We genoten er van een vriendelijke en zeer snelle service en de bestelde spaghetti, broodjes en croque-monsieurs waren er bovendien ook heel lekker (foto's: 1 / 2). Zeker voor herhaling vatbaar!
Op anderhalve km van het einde wachtte ons nog een pittige verrassing met de 'Muur van Wezemaal' (Beatrijslaan), een 600 m lange klim met een steil middenstuk van 200 meter aan 13% gemiddeld...
Na de rit kregen we van Frans Verbeeck allemaal nog twee 'necktubes' mee van Deceuninck Quick-Step en werden we ook nog getrakteerd op een fris drankje in zijn prachtige zaak
(foto). Een mooie geste van de sympathieke Frans!
Aangezien ons lokaal onbereikbaar was wegens de kermisbraderie, gingen we na onze aankomst in Denderleeuw (15u50) iets drinken op het terras van café Welkom in de Lindestraat.
De foto's van deze rit vind je in het album
Rit van uit Wezemaal (Vermarc)
Droog met een afwisseling van bewolkte perioden en opklaringen. Matige wind uit noordelijke richtingen. Temperatuur: van 16 tot 22°. Ondanks het gedurende een groot deel van de rit bewolkt was, toch uitstekend fietsweer!
- Zondag 28 augustus: 7 leden aan de start voor een rit van 74 km langs o.a. Affligem, Essene, Asbeek, 'Putberg', Asse, Bollebeek, Brussegem, Oppem, Meise, St-Brixius-Rode, Beigem, Humbeek, Verbrande Brug, Borgt (Vilvoorde), Het Voor (Koningslo), Strombeek-Bever, Boechout, Meise, Ossel, Kobbegem, Walfergem, Asse, 'Mazier', Asbeek, Essene, Teralfene...
Mooie passage van 6 km langs de brede Willebroekse Vaart tussen Humbeek en Vilvoorde.
Twee primeurs in deze rit: in Borgt een fietstunnel onder de Vilvoordsesteenweg (km 40,5) en in Strombeek-Bever een nogal steile fietsbrugrotonde over de A12 (km 45,9).
In Walfergem (km 60) moesten we 10 meter te voet afleggen om over de werken op de Brusselsesteenweg te klauteren.
Droog met bij de start nog wat bewolking maar daarna overwegend zonnig met een blauwe hemel en enkel nog wat kleine wolkjes. Vrij strakke 4 Bft uit noordoost en bijgevolg rugwind tijdens het grootste deel van de terugkeer. Temperatuur: een zeer aangename 16 tot 22°. Deze memorabele zomer blijft maar duren...

 

Woensdag 24 augustus 2022 - Midweekrit
Gavere, Huise, Lede, Wannegem, Mullem, Zingem, Zwalmstreek - 97 km
De middagpauze was gepland aan de kerk van Zingem maar gezien het café daar gesloten was fietsten we 6 km verder tot op het terras van brasserie De Molenaere aan de Biestmolen in Nederzwalm (foto). Door deze wijziging werd dit de effectief gereden rit: 97 km.
Einde rit op het terras van café 't Torenhof aan de kerk in Denderhoutem.
Aantal deelnemers: 11.

 

Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2022l
- Zaterdag 20 augustus:
7 leden vertrokken om 8 u en fietsten een omloop van 93 km langs o.a. Haaltert, Kerksken, Heldergem, Aaigem, Ressegem, Herzele, Grotenberge, Zottegem, Strijpen, Roborst, Munkzwalm, St-Denijs-Boekel, Nederwelden, Welden, Ename, 'Kattenberg', Mater, 'Boskant', 'Vrijsbeke', 'Rijkekleie', St-Blasius-Boekel, 'Heuvelgem', Rozebeke, 'Bostmolen', St-Goriks-Oudenhove, 'Vlamme', Erwetegem, 'Gaverland', Steenhuize, 'Ransbeekstraat', St-Antelinks, Aspelare, 'Lebeke', Denderhoutem...
7 leden vertrokken om 8u30 en fietsten bovenstaande omloop ingekort tot
77 km met als verste punten Munkzwalm, Mater, St-Blasius-Boekel en op de terugweg een verkenning van de bijna afgewerkte wegenwerken in de omgeving van de 'Pijpketel'.
Droog en zonnig met een mooie blauwe hemel. Enkel naar het einde toe wat wolkenvelden. Matige westenwind. Temperatuur: van 15 à 16 tot 22°. Schitterend fietsweer! met mooie zichten in de Vlaamse Ardennen.
Opmerkelijk vandaag: hoewel er 14 fietsers waren, waren er na de rit amper vier aanwezig op de 'aprés' in ons lokaal.(één van de A-rit en drie van de B-rit).
- Zondag 21 augustus: 11 deelnemers voor een rit van
75 km langs o.a. Ninove, Pollare, 'Roost', 'Nijken', Nieuwenhove, Galmaarden ('Top Bosberg', 'St-Paulus'), Moerbeke, Deux-Acren, Lessines (steengroeven), Bois-de-Lessines, Bever ('Muydt', 'Burg'), 'Winterkeer', 'Nemerkendries' (Galmaarden), Vollezele, 'Steenhaut', Denderwindeke, Meerbeke, Pamel...
Staf
zat ons na de rit in ons lokaal op te wachten als apéro-sympathisant.
Droog, veel zon en een matige wind uit zuidwest. Helemaal op het einde van de rit wat toenemende bewolking. Temperatuur: van 15 tot 23°. Voor de zóveelste keer op rij een weekend met prachtig fietsweer!
Na de rit mochten we nog een nieuw clublid inschrijven, namelijk Jo Veirman, die in de voorbije weken al enkele keren met ons heeft meegefietst.

 

Donderdag 18 augustus 2022 - Midweekrit
Geraardsbergen, Flobecq ('Motte'), Everbeek, Parike - 76 km - (foto)
Aantal deelnemers: 8.

 

Verlengd weekend van zaterdag 13 en maandag 15 augustus 2022l
- Zaterdag 13 augustus: in totaal 12 deelnemers vandaag.
6 leden vertrokken om 8 uur en fietsten een rit van 98 km langs de streek van Flobecq, Ellezelles, St-Sauveur, Frasnes-lez-Anvaing, Grand Monchau, Wodecq...
Lastigste helling op dit parcours was ontegensprekelijk de steile Avenue des Hauts in St-Sauveur.
Aan het einde van de afdaling van 'Lumen' in Flobecq (km 36,4) was er een uitschuiver van Eric. Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat schaafwonden en kon hij zijn rit verder zetten.
4 leden
vertrokken om 8u30 en fietsten 76 km met als verste punten
Parike, Opbrakel, Flobecq ('Motte'), Zarlardinge...
In deze rit werden een paar nieuwigheden verkend. Zo kwamen we tot de vaststelling dat de spooroverweg aan de Keibergstraat in St-Martens-Lierde (km 22,7) definitief gesloten is en dat de Hollebeekstraat in Parike (tussen km 29,5 tot 30,5) nu een prachtige straat geworden is met een mooi (doch vrij smal) fietspad langs weerskanten. We hielden hier ook een korte stop op de koer van het Flandrien Hotel (km 30,5 - foto).
's Middags in ons lokaal waren ook nog Kenny en Staf (deze laatste pas terug van een maand in de Provence) aanwezig. Beiden hadden een 'eigen rit' gereden, de ene al wat langer dan de andere...
Opnieuw droog veel zon en zeer warm: van 19° om 8 u tot 32° 's middags bij aankomst. Zwakke oostenwind. Sinds deze middag zitten we volgens het KMI officieel in een hittegolf!
Door de droge en dorre golvende landschappen in de streek rond Flobecq leek het soms wel alsof we ergens in het zuiden van Frankrijk aan het fietsten waren...

- Zondag 14 augustus: 7 fietsters voor een rit van 72 km langs o.a. Liedekerke, Borchtlombeek, St-Katharina-Lombeek, Ternat, St-Ulriks-Kapelle, 'Vrijthout', Asse, Bekkerzeel, Zellik, Relegem, Hamme, Ossel, Oppem, Wolvertem, Imde, Rossem, Merchtem, 'Waaienberg' (Opwijk), 'Koereit', Krokegem, Asse-ter-Heide, Essene...
Daarnaast fietste Marc DW, wegens kniepijn bij het klimmen, een vlakke 'eigen rit' langs de Dender heen en terug naar Lessines.
Staf
en Herald waren 's middags aanwezig als apéro-sympathisanten.
Droog en zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Rond 11 uur een korte periode met toenemende bewolking maar daarna weer volop zon. Zwakke oostenwind. Temperatuur: van 19 tot 31° en dus nog steeds hittegolf. Volgens het KMI was dit de warmste 14 augustus ooit in ons land.
Na aankomst konden we van in ons lokaal het BK wielrennen voor Aspiranten volgen, meerbepaald de wedstrijd van de meisjes van 12 en 13 jaar (foto). Op en rond het Dorp was er dan ook een gezellige drukte met supporters uit alle hoeken van ons land...
Ter informatie: in totaal waren er 226 deelnemers aan dit BK U15 (52 meisjes en 174 jongens). Voor de volledige uitslag: klik hier!
- Maandag 15 augustus (OLV-Hemelvaart): 8 leden fietsten een vrij pittige rit van 74 km langs o.a. Pamel, OLV-Lombeek, Gooik, Elingen, Breedhout, Halle, 'Drasop', 'Krabbos', Dworp 'Destelheide', St-Genesius-Rode, Alsemberg ('Pastoor Bolsstraat'), 'Waterpoel', Beersel, Lot, St-Pieters-Leeuw, St-Laureins-Berchem, Gaasbeek, St-Martens-Lennik, Eizeringen, Strijtem, Liedekerke...
's Middags in ons lokaal zat 'apéro-sympathisant' Staf ons op te wachten.
Droog met afwisselend zon en wolken en eindelijk hing er wat onstabiliteit in de lucht. Matige wind uit ZZW. Temperatuur: van 21 tot 27°. Zalig fietsweer!
Gezien het vandaag de feestdag van de Heilige Maria is, hielden we een korte stop aan de mooi gelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Alsemberg (km 40,6). Jammer genoeg was het gebouw zo goed als volledig ingepakt met stellingen... (foto's: 1 / 2).

 

Woensdag 10 augustus 2022 - Midweekrit
Ghislenghien, Attre, Meslin l'Evêque, Bois-de-Lessines - 101 km - (foto)
Middagpauze op terras van café De Plage in Geraardsbergen (foto's: 1 / 2).
Einde rit aan visvijvers Manchet in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 9.

 

Weekend van zaterdag 6 en zondag 7 augustus 2022l
- Zaterdag 6 augustus: in totaal 15 deelnemers vandaag.
8 leden fietsten om 8u30 een rit van 75 km in het Land van Rode langs o.a. Bambrugge, Zonnegem, Letterhoutem, St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Moortsele, Bottelare, Lemberge, Merelbeke, Melle, Gontrode, Landskouter, Gijzenzele, 'Anker', Bavegem, Vlierzele, Vlekkem, Ottergem, Mere...
5 leden vertrokken een half uur vroeger en fietsten 99 km in dezelfde streek maar dan met een extra lus langs o.a. Munte, Melsen, Schelderode, 'Kwenenbos'...
's Middags in ons lokaal ook nog 2 'apéro-sympathisanten' aanwezig.
Droog en zonnig met enkel wat hoge bewolking. Matige wind uit het noordoosten. Temperatuur: 12° om 8 u / 14° om 8u30 / 21° 's middags bij aankomst.
- Zondag 7 augustus: 10 leden fietsten een rit van 76 km langs o.a. Ninove, Denderwindeke, Nieuwenhove, Galmaarden, 'Winterkeer', Bever, 'Romont', Bassilly, Silly, St-Marcoult, 'Puydt' (Bever), Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Meerbeke, Pamel, Liedekerke...
R
echttoe rechtaan rit van noord naar zuid en daarna terug van zuid naar noord. Simpel kan ook mooi zijn!
Bij aankomst troffen we ook nog Joost VDB in ons lokaal die zich had overslapen en dan maar een 'eigen rit' had gereden.
Ook vandaag droog, zonnig en zo goed als wolkenloos. Matige wind uit NNO. Temperatuur: van 15 tot 23°. Fantastisch fietsweer maar minder goed voor 'den hof'.
Op het einde van onze rit maakten we nog een klein ommetje langs de sportsite 't Sportvlot in Pamel. Niet echt aan te raden want smal, bochtig en zeer hobbelig...

 

Woensdag 3 augustus 2022 - Midweekrit
Horebeke, Oudenaarde, Kluisbergen, Ronse, Flobecq - 102 km
.
Met facultatief de Oude Kwaremont en/of de Paterberg
(foto).
Middagpauze op terras van Chalet Radar - Houppe 52 - Flobecq (foto's: 1 / 2).
Einde rit aan visvijvers Manchet in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 13.

 

Weekend van zaterdag 30 en zondag 31 juli 2022l
- Zaterdag 30 juli: in totaal 15 deelnemers vandaag.
7 leden vertrokken om 8 uur voor een rit van 101 km langs o.a. Meerbeke, Neigem, Lieferinge, Oetingen, 'Druimeren', 'Bois de Strihoux', Petit-Enghien, 'Stoquois', Rebecq, 'Bois de la Houssière', Ronquières ('Hellend Vlak'), Fauquez, Virginal, Hennuyères, Rebecq, Quenast, Bierghes, Heikruis, Kester, Gooik ('Strijland', 'Woestijn'), Pamel...
8 leden
vertrokken om 8u30 en fietsten
76 km over dezelfde wegen, maar dan met als verste punten Rebecq en Quenast.
Droog en zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers. Zwakke wind uit het zuidwesten. Temperatuur: van 15-16 tot 26°. Voor de zoveelste keer dit jaar prima fietsweer!
In de B-groep: lekke achterband ('slangenbeet') voor Raf De Mol in Oetingen.
- Zondag 31 juli: 10 deelnemers voor een rit van 71 km langs o.a. St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw, 'Alsput', Halle, Buizingen, Lot, Ruisbroek, Anderlecht, Brussel (van Hallepoort tot Ninoofsepoort), St-Jans-Molenbeek, Dilbeek, St-Martens-Bodegem, Ternat...
's Middags was ook nog Kenny aanwezig in ons lokaal als 'apéro-sympathisant
'.
Toen we van start gingen om 8u30 vielen er enkele regendruppels maar daarna bleef het droog en werd het zelfs vrij zonnig. Helemaal op het einde van de rit opnieuw toenemende bewolking. Strakke wind uit zuidwest (4 Bft). Temperatuur: van 18 tot 25°.
In deze rit fietsten we gedurende 11 km op de prachtige pas recent geopende fietssnelweg F20 van Halle tot in Anderlecht (foto). In Brussel (tussen de Hallepoort en de Ninoofsepoort) reden we gedurende 2 km langs en tussen de Zuidfoor, de grootste kermis van ons land (foto).
Op het einde van de rit brachten we nog een kort bezoekje aan de gedenkplaat
(foto) ter ere van de 21 brigands die hier, aan de restant van het vroegere Karmelietenklooster in Liedekerkebos, in 1798 sneuvelden tijdens de Boerenkrijg.

 

Woensdag 27 juli 2022 - Midweekrit
Perk, Steenokkerzeel, Luchthaven Zaventem, Diegem-Lo, Machelen - 97 km.
Prachtige lus rond onze Nationale Luchthaven (foto).
Middagpauze: café Den Arend in Machelen (foto's: 1 / 2).
Aantal deelnemers: 13.

 

Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juli 2022l
- Zaterdag 23 juli: in totaal 21 deelnemers vandaag.
11 leden vertrokken om 8 uur voor een rit van 96 km langs o.a. Herzele, Grotenberge, Zottegem, Strijpen, Velzeke, 'Knutsegem', Munkzwalm, Hundelgem, Dikkele, Beerlegem, Paulatem, St-Maria-Latem, Munkzwalm, St-Denijs-Boekel, 'Wijlegem', St-Blasius-Boekel, Korsele, St-Maria-Horebeke, St-Kornelis-Horebeke, 'Kauwenberg', 'Pottenberg', Elst, Michelbeke, 'Kasteeldreef', St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Steenhuize, St-Antelinks, Aspelare...
9 leden
vertrokken om 8u30 voor een rit van
75 km over hetzelfde parcours maar met als verste punten St-Denijs-Boekel, St-Blasius-Boekel en 'Heuvelgem'...
Een tijdje na de anderen kwam ook nog Olivier aangefietst. Hij was vertrokken om 7 uur en had een 'eigen rit' van 163 km gereden.
Droog en gedurende het grootste deel van de rit vrij zonnig met soms ook wat wolkenvelden. Zwakke westenwind . Temperatuur: van 17 tot 23°. Prima fietsweer!
Vijf deelnemers aan B-rit (de andere vier verlieten het parcours reeds in Steenhuize) namen op het einde van de rit een onvoorziene maar desalniettemin aangename drinkstop op het prachtige tribune-terras van het pas op 21 mei officieel geopende Sportcentrum 'de Leebeek' in Outer (de thuisbasis van Dender Hockey Ninove).
- Zondag 24 juli: 11 deelnemers (onder wie één gastrijder) voor een grotendeels vlakke rit van 80 km langs o.a. Erembodegem, Affligem, Moorsel, Wieze ('Rooien'), Denderbelle, Dendermonde, Grembergen, Hamme, (Mirabrug'), 8 km prachtig fietspad naast de Durme en daarna de Schelde via Tielrode tot in Temse, 'Wilfordkaai', 'Temsebrug', Bornem, 'Fort van Bornem', Oppuurs, Lippelo, Malderen, Peizegem ('Boskant'), Opwijk, Baardegem, Meldert, Affligem...
's Middags was ook nog Herald aanwezig als 'apéro-sympathisant'.
Zonnig en warm met enkel wat hoge wolkensluiters. Goed voelbare wind uit het zuidwesten en dus tegenwind tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 20 tot 28°. Een prachtige zomerdag!
Mooie toeristische passage door het Scheldestadje
Temse dat we binnen reden via de site 'De Zaat', de voormalige Boelwerf, nu een woonwijk met honderden prachtige appartementen met uitzicht op de Schelde. Foto's: 1 / 2.
Iets verder reden we in Temse-Centrum ook over de Wilfordkaai, een soort zeedijk aan de Schelde, en uiteraard ook over de 365 m lange Scheldebrug, de langste (rivier)brug van ons land en ook de laatste vaste oeververbinding naar de zee toe. Foto's: 1 / 2.

 

Donderdag 21 juli 2022 (Nationale feestdag)l
Niemand aan de start in Welle om 8u30. 's Middags wél 3 leden present in ons lokaal voor een babbel en een paar Chimay Dorées.
Zwaarbewolkt met vrij intense regen tussen 6 en 8 uur. Daarna even droog maar vanaf 10 uur opnieuw enkele perioden met lichte regen. Matige wind uit het westen. Temperatuur: 18 tot 20°.
Ter informatie: maandag was met 34° de warmste 18e juli ooit en op dinsdag steeg het kwik zelfs tot een bloedhete 39°, de op één na warmste dag ooit sinds het begin van de metingen door het KMI in 1892. Op woensdag en ook vandaag kregen we (gelukkig) opnieuw een normale temperatuur maar ook een flinke portie gezapige regen.

 

Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022l
- Zaterdag 16 juli: in totaal 18 deelnemers vandaag.
9 leden vertrokken om 8 uur voor een rit van 91 km langs o.a. Ninove, Pollare, Nieuwenhove, Galmaarden, Bois-d'Acren, Bois-de-Lessines, Ollignies, Meslin-l'Evêque, Isières, Rebaix, Ostiches, Ogy, Ghoy, Deux-Acren, Geraardsbergen, Onkerzele, Grimminge, Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove, Okegem...
8 leden
vertrokken een half uur later voor een rit van
76 km over hetzelfde parcours tot iets voorbij Ollignies, van waar werd teruggekeerd langs
Papignies, Wannebecq en Lessines tot in Deux-Acren, om van daar af opnieuw het parcours van hierboven te volgen.
's Middags in ons lokaal kwam ook nog Olivier aangereden na een 'eigen rit'.
Droog met mooie zonnige perioden, afgewiseld met enkele stapelwolken of hoge wolkensluiers. Matige noordenwind. Temperatuur: van 17 tot 24°. Uitstekend fietsweer!
Na de rit was er een traktatie van lokaalhoudster Anne op haar verjaardag eerder deze week.
- Zondag 17 juli: 10 leden fietsten een rit van 76 km langs o.a. Wambeek, 'Spanuit', St-Anna-Pede, Vlezenbeek, St-Pieters-Leeuw, Lot, Beersel, Linkebeek, 'Verrewinkel' (Ukkel), 'Middenhut', St-Genesius-Rode, Beersel, Lot, Brucom, St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Gaasbeek, St-Kwintens-Lennik, OLV-Lombeek, Pamel...
Een droge, warme en zonnige zomerdag met een blauwe lucht en slechts enkele wolkensluiers. Zwakke wind uit noordoost. Temperatuur: van 17 tot 25°. Ook vandaag fantastisch fietsweer!
In het residentiële 'Quartier du Prince d'Orange' in Ukkel kwamen we ogen te kort om de talrijke imposante villa's te bewonderen. We stopten er ook even aan de woning van zanger/ridder Salvatore Adamo.

 

Woensdag 13 juli 2022 - Midweekrit
Hallerbos, Braine l'Alleud, Waterloo, Braine-le-Château, Lembeek - 97 km - (foto)
Middagpauze: café De Kring aan de kerk van
Lembeek
Einde rit op terras van café Snookertime in de Langestraat in Welle.
Aantal deelnemers: 12.

 

Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juli 2022l
- Zaterdag 9 juli: in totaal 16 deelnemers vandaag.
5 leden + Italiaans gastrijder Francesco vertrokken om 8 uur en fietsten een toch wel zeer pittige Vlaamse Ardennen-rit van
97 km langs o.a. Kerksken, Heldergem, Aaigem, Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, Erwetegem, 'De Vlamme', St-Goriks-Oudenhove, 'Hostellerie', 'Vissegem', St-Kornelis-Horebeke, Mater, Maarke, 'Bossenare', Kerkem, Schorisse ('Stene', 'Den Daele', 'Steenberg', 'Burreken'), Brakel ('Twaalfbunder', 'Veldeman', 'Elverenberg'), St-Maria-Oudenhove ('Pijperzele', 'Potaardestraat'), Erwetegem, Steenhuize, 'Ransbeekstraat', St-Antelinks, Aspelare, 'Lebeke', Denderhoutem...
8 leden vertrokken om 8u30 en fietsten
76 km over ongeveer hetzelfde parcours, maar dan met als verste punten St-Kornelis-Horebeke en Schorisse. Deze rit was 21 km korter en telde 335 hm minder dan de rit hierboven.
's Middags in ons lokaal ook nog 2 leden aanwezig die een 'eigen rit' gefietst hadden.
Droog en wisselend bewolkt met voor het grootste deel van de rit de zon toch meestal 'gesluierd'. Bij de start nog een matige NW-wind, maar in de loop van de voormiddag aanwakkerend tot een vrij krachtige 4 Bft. Temperatuur: van 16 à 17 tot 22°.
- Zondag 10 juli: 14 leden fietsten een door iedereen 'mooi' bevonden rit van 75 km langs o.a. Ninove, Denderwindeke, 'Congoberg' (kasseikant), Vollezele, Tollembeek, St-Pieters-Kapelle, Marcq, Labliau, Graty, Hoves, Enghien, Herne, Oetingen, Gooik ('Woestijn'), Pamel, Liedekerke...
's Middags was in ons lokaal ook nog Staf aanwezig die een 'eigen rit' gefietst had.
Droog met een blauwe hemel maar ook veel lage bewolking. De zon bleef gedurende het grootste deel van onze rit 'gesluierd'. Zwakke wind uit het noorden en een temperatuur van 16 tot 20°. Prima fietsweer met zeer scherpe vergezichten.
Na de rit konden we in ons lokaal genieten van een dubbele traktatie van Joost VDB op zijn 48e verjaardag.

 

Woensdag 6 juli 2022 - Midweekrit
Rit met sightseeing in de stad Mechelen - 94 km - (foto)
Middagpauze op het terras van café Den Biechtstoel in Battel (foto).
Einde rit in café de Vlaamse Leeuw op het Dorp in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 10.

 

Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juli 2022l
- Zaterdag 2 juli: in totaal 13 deelnemers vandaag.
6 leden vertrokken om 8 uur voor een pittige rit van
89 km langs o.a. Liedekerke, Kattem, Strijtem, 'Tuitenberg', St-Kwintens-Lennik, Elingen, Pepingen, Hondzocht, Stéhou, Virginal, kanaal Charleroi-Brussel (jachthaven van Ittre), Samme, Oisquercq, 'Rue de Oisquercq' (kasseiklim), Tubize, Stéhou, 'Etang de Coeurcq', Quenast, Bierghes, Heikruis, Herfelingen, Oetingen, Gooik ('Woestijn'), Pamel, Liedekerke...
5 leden vertrokken om 8u30 en fietsten 74 km over hetzelfde parcours, maar dan met als verste punten Stéhou en de 'Etang de Coeurcq'. Deze rit was 15 km korter en telde 210 hm minder dan de rit hierboven.
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Kenny die om 7u30 was vertrokken en solo de lange rit had gefietst en Staf als apéro-sympathisant (wegens 'fiets tijdelijk onbruikbaar').
Droog en gans de rit zonnig met een prachtige blauwe lucht en amper wat wolkjes. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 16 tot 23°. Uitstekend fietsweer met prachtige vergezichten.
Na aankomst was er een traktatie van Marc De Winter op zijn verjaardag (73 geworden op 20 juni).
- Zondag 3 juli: 6 leden fietsten een hoofdzakelijk vlakke rit van 73 km langs o.a. Erembodegem, Aalst ('Zandberg'), Moorsel, Wieze, Denderbelle, Dendermonde, Grembergen, Moerzeke, Hamme ('Drie Goten'), 'Groot Schoor', Kastel, Moerzeke, Lutterzele, Lebbeke, 'Eerdegem' (Baardegem), Moorsel, Affligem, Teralfene...
Van in Drie Goten (km 32) tot aan de Vlassenbroekbrug (km 47) fietsten we 15 km op het jaagpad van de Schelde. We kregen hier prachtige uitzichten op de 'Stille Waters' (met aan de overkant de dorpen Mariekerke en St-Amands) en op het natuurgebied 'Groot Schoor' rond Moerzeke-Kastel.
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Herald die een 'eigen rit' fietste.
Prima fietsweer met hoofdzakelijk een mooie blauwe hemel en prachtige wolkenvelden. Enkel in het middden van de rit tijdelijk wat toenemende bewolking.  Matige tot goed voelbare westenwind. Temperatuur: van 16 tot 21°.

 

Woensdag 29 juni 2022 - Midweekrit
Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Eine, Zwalmstreek - 94 km
Middagpauze op terras van café St-Antoniuspleintje in Wortegem-Petegem, het café van de moeder van kersvers Belgisch Kampioen Tim Merlier (foto).
Einde rit op terras van café Rialto in Denderhoutem.
Aantal deelnemers: 11.

 

Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022l
- Zaterdag 25 juni: 17 leden waren deze voormiddag nog aan het fietsen in de Oostkantons (
58 km - zie ook hieronder).
Op het thuisfront reden ondertussen 3 leden (Marcel, Raf en Patrick DB)
de geplande rit van 75 km naar de streek van Bassilly, terwijl 2 leden (Kenny en Patrick DC) een 'eigen rit' reden (84 km naar de streek van Lierde).
Bewolkt maar op een korte bui na droog gebleven. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 17 tot 20°.
- Zondag 26 juni: 4 leden fietsten een niet al te lange maar toch wel pittige rit van 63 km langs o.a. St-Katharina-Lombeek, Ternat, St-Martens-Bodegem, St-Ulriks-Kapelle, Dilbeek, 'Bettendries, St-Anna-Pede, 'Keperenberg' (Itterbeek), St-Gertrudis-Pede, Schepdaal, 'Goudveerdegem', 'Tomberg', OLV-Lombeek ('Hunsel'), 'Tuitenberg', Eizeringen, Borchtlombeek, Strijtem, Kattem, Pamel, Liedekerke...
's Middags was ook Staf aanwezig als apéro-sympathisant.
Droog maar meestal bewolkt. Pas helemaal op het einde van de rit wat opklaringen. Zwakke wind uit ZZW. Temperatuur: van 15 tot 21°.

Wegens de drukte rond de rommelmarkt in Welle werd er vandaag uitzonderlijk vertrokken op het Dorp in Denderleeuw.
Zoals het daags na onze fietsreis te verwachten was, waren er bitter weinig deelnemers vandaag.

 

IVan dinsdag 21 tot zaterdag 25 juni 2022: fietsvakantie in de Oostkantonsl
Hotel "Zum Buchenberg" - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt (Sankt Vith).
Aantal deelnemers: 15 + 2 bijkomende deelnemers voor de laatste 2 ritten.
Voor een kort verslagje + de foto's: klik hier!

 

Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022l
- Zaterdag 18 juni: in totaal 19 deelnemers vandaag.
15 leden fietsten een rit van 74 km langs o.a. 'Lebeke', Outer, Aspelare, Steenhuize, Wijnhuize, Erwetegem ('Luiveld', Gaverland', 'Steenbergen'), St-Maria-Oudenhove, 'Bontestraat', St-Martens-Lierde, Parike, Deftinge, Schendelbeke, Idegem, Appelterre, Ninove... 
In deze rit reden we voor het eerst over de volledig hernieuwde en pas op 24 april heropende Bontestraat tussen St-Maria-Oudenhove en St-Martens-Lierde. Vroeger was dit een bonkige kasseiweg in zeer slechte staat die we, zeker richting bergaf, steeds angstvallig vermeden hebben, nu is dit een prachtige asfaltweg geworden met langs weerszijden een verhoogd (en voldoende breed) fietspad. Mooi werk!
's Middags in ons lokaal ook aanwezig: Kenny die een 'eigen rit' had gereden, plus ook nog 3 apéro-sympathisanten.
Een tropisch warme dag met een recordtemperauur voor de maand juni. Zwakke zwoele wind die in de loop van de voormiddag van zuidwest naar noordwest ruimde. Temperatuur: van 22 tot 30° (en later in de namiddag tot zelfs 33°!).
Wegens de aangekondigde warmte werd de aanvankelijk geplande zware rit naar Schorisse (Vlaamse Ardennen) vervangen door een rit met heel wat minder hoogtemeters en daar was niemand rouwig om.
Waren we 's middags nog net op tijd binnen vóór het echt té heet werd, des te warmer was het daarna op het terras en binnen in ons lokaal. Té warm eigenlijk om lang te blijven zitten, met als gevolg dat zelfs de laatsten vandaag reeds om 13u30 terug naar huis vertrokken, wat uitzonderlijk vroeg is op een zaterdag ;-)
- Zondag 19 juni: wegens onze voor de deur staande fietsreis zouden er toch al weinig deelnemers geweest zijn en nu kwam daar tussen 7u30 en 9u30 ook nog een intense regenzone bij. Op uw reporter na, verscheen er om half negen dan ook niemand aan de start in Welle. Deze rit wordt dus genoteerd als 'afgelast'.
's Middags in ons lokaal waren 4 leden aanwezig onder wie Wim Muylaaert die een eigen ritje gefietst had.
PS: na de onaangename tropische warmte van de vorige dagen was dit eigenlijk een welgekomen verfrissing. De temperatuur vandaag bedroeg 12° om 8u30 en 17° op het middaguur.

 

Donderdag 16 juni 2022 - Midweekrit
'Puyenbroeck', Mendonk, Wachtebeke, 'Moervaart', Moerbeke, Lokeren - 101 km
Middagpauze op terras van café Houten Kop in Lokeren.

 

Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022l
- Zaterdag 11 juni: in totaal 19 deelnemers vandaag.

12
(11 leden + 1 gastrijder) vertrokken om 8 uur voor een lange en lastige rit van René van
119 km langs o.a. Onkerzele, Geraardsbergen, Wodecq, Ghoy, Lahamaide, Frasnes-les-Anvaing ('Bois Lefèbvre', 'Hameau des Papins'), St-Sauveur ('Rue d'Arabie'), Ronse, Ellezelles, Flobecq ('Ste-Anne'), Everbeek...
Een prima voorbereiding voor de Oostkantons.
Om in Ellezelles op de RAVeL L87 te geraken moest er een klein stukje, met de fiets aan de hand, bergaf worden geklauterd.

6 leden
vertrokken om 8u30 voor een vrij vlakke rit van
75 km langs o.a. Lede, Wanzele, Serskamp, Wetteren, 11 km naast de Schelde (tot in Heusden), 'Gentbrugse Meersen', Gentbrugge, Melle, Gontrode, Gijzenzele, 'Anker', Bavegem, Vlierzele, Zonnegem, Bambrugge...
Rit met o.a. een stukje verkenning van de Gentse fietsinfrastructuur. Wegens wegenwerken in de Varingstraat (net voorbij de polyvalente NMBS-werkplaats) in Melle moesten we ook gedurende een paar honderd meters 'gravelen'.
Rond 13u45 arriveerde ook nog Kenny in ons lokaal die een 'eigen rit' had gereden.
In de vroege ochtend was er nog een korte regenbui maar bij de start om 8 uur waren de wegen opnieuw zo goed als droog. Bewolkte start maar vanaf 9u30 tot einde rit zonnig met mooie wolkenvelden. Matige westenwind. Temperatuur: van 17 tot 24°. Prima fietsweer!
Na de rit was er een dubbele traktatie van Olivier op zijn (jeugdige) 46.
- Zondag 12 juni: 18 fietsers voor een rit van 74 km langs o.a. Erembodegem, Affligem, Baardegem, Opwijk, Peizegem, Malderen, Lippelo, Puurs ('Rijksweg'), Breendonk (brouwerij Duvel-Moortgat), Londerzeel, Rossem, Merchtem, Mollem, Asse, 'Mazier', Asbeek, Essene, Teralfene...
Mooi en droog weer met meestal zon maar ook een paar meer bewolkte perioden. Matige wind uit het westen. Temperatuur: van 13 tot 20°. Prachtig fietsweer en dus veel groepjes wielertoeristen op de baan vandaag.
Aan de Rijksweg in Puurs fietsten we ongeveer 2 km lang voorbij de indrukwekkende
Pfizer Global Supply site, de de grootste Europese productie- en verpakkingsfaciliteit van Pfizer en één van de grootste ter wereld.
Op deze vaderdag mochten we na de rit een gratis Duvel 6,66 drinken op kosten van de club en van onze lokaalhouders kregen we er allemaal ook een paar Duvel sokken bovenop. En of dat alles nog niet genoeg was, was er ook nog een dubbele Duvel 6,66 traktatie van Theo, die uitgerekend vandaag sixty four werd. Foto's: 1 / 2 / 3

 

Donderdag 8 juni 2022 - Midweekrit
Maarkedal, 'Koppenberg', Nukerke, Schorisse, Brakel - 97 km
Middagpauze op terras van Kafee 't Amusement op de Markt van Brakel.

 

Pinksterweekend van zaterdag 4 tot maandag 6 juni 2022l
- Zaterdag 4 juni:
een zeer mooie deelname van 25 fietsers vandaag.
13 leden + 2 gastrijders (1M + 1V) vertrokken om 8 uur voor een pittige rit van
98 km langs o.a. Aspelare, Ophasselt, St-Martens-Lierde, Parike, Everbeek-Boven, 'La Houppe', Ellezelles, Flobecq, Everbeek-Beneden, Zarlardinge, Goeferdinge, Geraardsbergen, Atembeke, Onkerzele, Grimminge, Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove...
10 leden
vertrokken een half uurtje later voor een rit van 77 km heen en terug naar La Houp
pe (Flobecq).
Droog met eerst nog bewolking en daarna zonnige perioden met hoge wolkensluiers. Goed voelbare wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 15 tot 21°. Prima fietsweer met mooie vergezichten.
Ook vandaag hebben we nog eens ondervonden dat de baantjes er in het Pays des Collines niet overal even goed bijliggen.
Onder de 15 deelnemers in de grootste omloop waren er drie dames.
Geen pech te melden maar in de grootste omloop wél drie plaspauzes...
Na de rit was er nog een vrij uitgebreide nababbel op het terras van ons lokaal met diverse traktaties en ook hapjes van de bazin (kaas, salami, croque-monsieur...)
- Zondag 5 juni (Pinksteren): weinigen riskeerden het om te gaan fietsen wegens een door het KMI aangekondigde onweerszone*. Daardoor dus slechts 2 leden op de fiets vandaag voor een rit van 70 km langs o.a. Steenhuffel, Malderen, Buggenhout-Bos...
De elektrisch ongeremde Marcel speelde gedurende het grootste deel van de rit gangmaker
voor Luc DB, zodat beiden reeds om 11u15 aan ons lokaal arriveerden. Gedurende de rit was ons duo droog gebleven maar een kwartier na aankomst begon het te regenen en dat zou zo blijven tot in de late namiddag...
's Middags om 12 u was er een korte vergadering in verband met ons komend fietsreisje naar de Oostkantons. 10 van de 15 deelnemers waren aanwezig (onder wie Luc DB die dus eerst ook had gefietst).
Bewolkt
maar droog gedurende de ganse rit. Matige wind uit ZZO. Temperatuur: van 18 tot 20°. Vanaf 11u30 tot in de late namiddag regen...
*: de aa
ngekondigde onweerszone passeerde in het westen van onze provincie, zodat wij er in onze streek vóór de middag geen last van hadden.
- Pinkstermaandag 6 juni:
16 fietsers (onder wie 1 gastrijder) voor een rit van
77 km langs o.a. Haaltert, 'Gotegem', Aaigem, Woubrechtegem, St-Lievens-Esse, 'Pardassenhoek', Grotenberge, Zottegem, Elene, Velzeke, Munkzwalm, Hundelgem, Dikkele, Velzeke, Balegem, St-Lievens-Houtem, Borsbeke, Ressegem, Heldergem, Denderhoutem...
's Middags in ons lokaal was ook nog Herald aanwezig die een 'eigen rit' had gefietst.
Droog met afwisselend zonnige en meer bewolkte perioden. Prachtige wolkenvelden die naar het einde toe soms wat dreigend werden. Strakke wind (4 Bft) uit zuidwest en dus de wind grotendeels in de rug tijdens de terugkeer. Temperatuur: van 14 tot 20°.
Op enkele plaatsen in de Zwalmstreek was er nog een plas of wat opgedroogde modder als gevolg van de regen van daags ervoor, maar om te fietsen was er overal een voldoende breed droog en proper spoor. Geen kuiswerk dus...
Zéér scherpe vergezichten. Zo konden we van op de steenweg in Heldergem zeer duidelijk het atomium en de skyline van Brussel zien.
Hoewel het vandaag overal opvallend rustig was op de wegen, was er in Munkzwalm achteraan in ons pelotonnetje toch een bijna-valpartij door een tegemoetkomende auto.
Gastrijder vandaag was kilometervreter Eddy Van De Voorde uit Lierde, welbekend als regelmatig deelnemer aan onze midweekritten.

Na de rit was er opnieuw croque-monsieur van onze bazin.

 

Woensdag 1 juni 2022 - Midweekrit
Gibecq, Gages, Cambron-Casteau ('Pairi Daiza'), Fouleng, Silly - 99 km
Middagpauze: café in café de la Brasserie in Silly.

 

Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 mei 2022l
- Zaterdag 28 mei:
in totaal 20 deelnemers vandaag.
Jammer genoeg waren er om 8u30 slechts 5 leden
aan de start voor de wegens 'corona' reeds 2 jaar uitgestelde rit in het teken van de Ros Beiaard ommegang in Dendermonde. We fietsten een prachtige en grotendeels vlakke rit van 73 km (met een paar 'primeurs') langs o.a. Moerzeke, 'De Bunt', Hamme ('Mirabrug'), fietspad naast de Durme via Elverdinge en de 'Sombeekse Meersen' tot in Waasmunster, St-Anna, 'Ansevelde' (Zele), Grembergen, Dendermonde...
Unieke doortocht door Dendermonde over de Grote Markt (foto) en ook verder tussen de tribunes, goed voor vele tienduizenden zitplaatsen. Dit alles met de opzwepende muziek van het Ros Beiaardlied.
In Wieze moesten we een paar minuten aan de kant voor de doortocht van de fietsers van de 3e rit van de '1000 km voor Kom op tegen Kanker' (foto).
10 leden + 2 gastrijders
(onder wie ex-clublid Pascal Van De Maele) lieten de unieke 'één keer om de 10 jaar Ros Beiaard gelegenheid' aan zich voorbijgaan en vertrokken om 8 uur voor een rit van René van 99 km naar de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen...
's Middags in ons lokaal waren ook nog aanwezig: Kenny (eigen rit), Staf én Herald (die naar de bergrafenis van François Verleysen was geweest).
Droog met een blauwe hemel en een prachtige bewolking. Eerst een matige maar tegen de middag tot vrij strak aanwakkerende wind uit het noorden. Temperatuur: van 12 à 13 tot 17°.
Na de rit was er een traktatie ter gelegenheid van de verjaardag van Sarah.

- Zondag 29 mei:
8 leden fietsten een rit van
75 km langs o.a. Okegem, Pamel, Gooik ('Woestijn', 'Strijland'), Oetingen, 'Goteringen', Herfelingen, Heikruis, voorbij het 'Bois de Strihoux', 'L'Epine', Bierghes, Petit-Enghien, Kokejane, Herne, Tollembeek, 'Oulstberg', Nieuwenhove, 'Peyenbeek', Denderwindeke, Meerbeke, Pamel, Liedekerke...
Na de rit waren er ook nog 2 apéro-sympathisanten in ons lokaal aanwezig.
Bij de start en in het eerste deel van de rit zon aan een blauwe hemel en schitterende wolkenvelden. Vanaf halfweg meer bewolking, soms zelfs dreigend, maar op twee keer een minuutje vewaarloosbare kleine druppels na ontsnapten we aan alle nattigheid. In Denderwindeke en Meerbeke lagen de wegen wél gedurende een paar kilometers nat wegens een daar gepasseerde bui.
Goed voelbare én frisse wind uit noordwest. Temperatuur: van 10 tot 15°.
Terwijl we nog zaten na te babbelen in De Vrede vielen er kort na mekaar enkele korte maar fikse buien.
In de Weversstraat in Herfelingen moesten we twee keer gedurende een tiental meter de fiets op de schouder nemen om daar over recent herstelde betonstroken te klauteren.
Opvallend vandaag was dat er 4 van de 5 Ros Beiaard-fietsers deelnamen maar amper 2 van de 11 Vlaamse Ardenners (zie ritten van gisteren).

 

Donderdag 26 mei (OH-Hemelvaart): in totaal 14 deelnemers vandaag.
7 leden
(+ 1 niet betalende gastrijder) vertrokken om 8 uur voor een rit van 88 km langs o.a. Liedekerke, Borchtlombeek, Strijtem, 'Tomberg' (Eizeringen), St-Martens-Lennik, Gaasbeek, 'Vagevuur' (Vlezenbeek), 'Zuun' (St-Pieters-Leeuw), Drogenbos, Ukkel-Calevoet, Linkebeek ('Holleken'), St-Genesius-Rode, Alsemberg, Beersel, Lot, St-Pieters-Leeuw, St-Laureins-Berchem, Gaasbeek, St-Kwintens-Lennik, OLV-Lombeek, Strijtem, Kattem, Liedekerke...
6 leden vertrokken om 8u30 en fietsten een rit van 74 km over hetzelfde parcours maar dan met 14 km en 210 hm minder.
Droog en bewolkt bij de start en gedurende het eerste deel van de rit. Pas vanaf 11 uur geleidelijk aan steeds breder wordende opklaringen met mooie wolkenvelden. Goed voelbare wind uit zuidwest. Temperatuur: van 14 tot 20°. Prima fietsweer met veel groen én mooie vergezichten in de groene zuidrand van Brussel.
In Borchtlombeek (aan het vroegere café 'Pipa') waren we verrast dat, naast de gekende wegenwerken aldaar, ook de Populiertsraat richting Kattem was opgebroken. Mits 300 m te gravelen geraakte we er gelukkig zonder problemen door...
Voorbij het Linkebeekse gehucht 'Holleken' volgde een zéér pittige plaatselijke ronde kriskras door St-Genesius-Rode, met voortdurend bergop en bergaf en in de langste omloop ook twee kasseistroken (400 m in de Weidestraat-Molenweg en 600 m in de St-Annalaan). Een toertje met echte Brabantse Pijl allures...
De mannen die de omloop van 88 km fietsten arriveerden iets vóór de mannen van de 74 km aan ons lokaal.

 

Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022l
- Zaterdag 21 mei:
in totaal 21 deelnemers vandaag.
15 leden + 1 gastrijder
vertrokken om 8 uur voor een rit van René van
95 km langs o.a. Pamel, Kattem, Strijtem, Eizerigen, Gooik, Kester, Herfelingen, Bogaarden, 'Trop', Beert, Halle, 'Alsput', St-Pieters-Leeuw, 'Vagevuur', Vlezenbeek, 'Zobbroek', St-Anna-Pede, 'Zakstraat' (Itterbeek), Dilbeek, St-Ulriks-Kapelle, 'Vrijthout', 'Mazier' (Asse), Asbeek, Essene, Hekelgem...
5 leden vertrokken om 8u30 voor een rit van 76 km langs o.a. Haaltert, 'Gotegem', Aaigem, Ressegem, Herzele, Hillegem, Leeuwergem, 2 km fietssnelweg F417 (van Elene tot Balegem), Velzeke, 'Munkboshoeve' (Velzeke), 'Lange Munte', Dikkelvenne, Gavere, Semmerzake, Vurste, 'Kwadeplas', Baaigem, Scheldewindeke, Balegem, 'Bockstaele', St-Lievens-Houtem, 'Balei', Burst, Bambrugge, Mere, Haaltert...
Nog bewolkt bij de start en in het eerste deel van de rit. Vanaf 9u30 steeds breder wordende opklaringen en gedurende het laatste uur veel zon en mooie wolkenvelden. Vrij strakke westenwind. Temperatuur: van 12 tot 19°.
Onderweg troffen we hier en daar nog sporen van de stortregens van de vorige dagen (afgespoelde modder en steentjes) maar gelukkig was het overal droog en hadden we er zo goed als geen hinder van.
Na de rit was er een traktatie van Walter op zijn verjaardag (64 geworden op 19 mei).
- Zondag 22 mei: 12 leden fietsten een rit van 76 km langs o.a. Haaltert, 'Ede', Mere, Ottergem, Vlekkem, 'Hoging', Oordegem, Massemen, Kwatrecht, 1,5 km op de Scheldedijk, Melle, Heusden, 2,5 km op de Scheldedijk, Destelbergen, 'Damvallei', 'Damslootmeer', Laarne (kasteel), Wetteren, Serskamp, Wanzele, Lede, Erpe, 'Maal', Nieuwerkerken...
Droog en zonnig met amper wat hoge sluierbewolking. Matige wind uit het zuiden. Temperatuur: van 13 tot 22°. Uitstekend fietsweer!
Mooie en zo goed als vlakke rit langs tal van grote villa's en kleine kasteeltjes aan de groene oostrand van de Gentse agglomeratie.
In een woonwijk in Kwatrecht was de doorgang onderbroken door wegenwerken. Meteen een goede gelegenheid om (voor wie er nog een aan had) de jasjes uit te trekken. De parcourswijziging die we door deze werken moesten maken werd daarna zonder problemen en zonder extra kilometers opgelost door de wegkapiteins.
Van op brede jaagpad naast de Schelde van Heusden richting St-Amandsberg kregen we een paar keer een mooi zicht op de skyline van het middeleeuwse Gent, bestaande uit de St-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk.
Korte stop aan het kasteel van Laarne (foto).
Opvallend veel (tamelijk) grote groepen collega's wielertoeristen tegengekomen vandaag!

 

Woensdag 18 mei 2022 - Midweekrit
Graty, Belle-Croix, Horrues, Enghien - 91 km
Middagpauze: terras van café Le Rembrandt op de Grand'Place van Enghien (foto).
Aantal deelnemers: 14.

 

Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022l
- Zaterdag 14 mei:
in totaal 16 deelnemers vandaag.
8 leden
vertrokken om 8 uur voor een rit van 94 km langs o.a. Ninove, Pollare, Nieuwenhove, Galmaarden, Viane, Bever ('Burg', 'Muydt'), Bassilly, Silly, Fouleng, Thoricourt, 'Bois de Silly', St-Marcoult, St-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Meerbeke, Pamel...
7 leden gingen een half uur later van start voor een rit van 76 km over het zelfde parcours, maar dan 18 km korter en 200 hm minder. Verste punten voor deze omloop waren Bever, Bassilly en St-Pieters-Kapelle.
's Middags in ons lokaal was ook nog Kenny aanwezig die een 'eigen rit' met de MTB had gereden.
Droog, zonnig en zo goed als geen wolken van start tot aankomst. Zwakke wind uit zuidwest. Temperatuur: van 10 tot 20°. Uitstekend fietsweer en voor het eerst dit jaar iedereen in korte broek.
- Zondag 15 mei: 20 leden fietsten een rit van 62 km langs o.a. Liedekerke, Essene, St-Katharina-Lombeek, Ternat, 'Opalfene', St-Martens-Bodegem, 'Zierbeek', Schepdaal, 'IJsberg', St-Anna-Pede, Vlezenbeek, 'Inkendaal', Oudenaken, Elingen, St-Kwintens-Lennik, Gooik ('Stuivenberg', 'Drie Egyptenbaan', 'Woestijn'), 'Grot van Poelk', Roosdaal...
Stipt om 11 uur (na 55 km fietsen) was er een stop bij sponsor Loft Interieur Lucas in Roosdaal waar er enkele groepsfoto's werden genomen en waar we daarna ook rijkelijk werden getrakteerd op tal van biertjes uit de frigo van het café aan de meubelzaak. Het was al een heel stuk in de namiddag toen de laatsten het zonnige terras daar verlieten...
Bekijk de foto's (met dank aan gelegenheidsfotografe Evy, dochter van Herald en echtgenote van Kenny).
Zon van start tot aankomst. Goed voelbare oostenwind. Een zomerse temperatuur van 12 tot 26°. Beter weer konden we ons echt niet wensen...
In het centrum van Vlezenbeek moesten we ons parcours een klein beetje aanpassen wegens een wielerwedstrijd voor zeer jeugdige rennertjes...

 

Woensdag 11 mei 2022 - Midweekrit
Lahamaide, Rebaix, Lessines - 96 km
Middagpauze: terras van café La Renaissance op de Grand'Place van Lessines (foto).
Einde rit op het terras van speeltuin Hof ter Leeuwe in Denderleeuw (foto).
Aantal deelnemers: 10.

 

Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 mei 2022l
- Zaterdag 7 mei:
in totaal 17 deelnemers vandaag.
9 leden
vertrokken om 8 uur voor een mooie maar ook zeer pittige rit van René naar de Vlaamse Ardennen:
101 km langs o.a. Ninove, Outer, Aspelare, Steenhuize ('Gapenberg'), Erwetegem ('Luiveld'), 'Waesberg', St-Maria-Lierde, St-Maria-Oudenhove ('Elverenberg'), Brakel ('Kraaiestee'), 'Burreken', Schorisse, 'Varent', Mater, Volkegem, Leupegem, 'Achterberg', 'Kerselare', Maarke ('Kokerelle'), 'Kapelleberg', Mater ('Jagerij'), St-Maria-Horebeke, 'Pottenberg', Elst, 'Vissegem', 'Hostellerie', St-Goriks-Oudenhove, 'Vlamme', 'Pijpketel', St-Lievens-Esse, St-Antelinks, Aspelare, Nederhasselt, 'Paellepel', 'Lebeke', Denderhoutem...
6 leden
vertrokken een half uur later voor een rit van
77 km gebaseerd op het parcours van René (zie hierboven), maar dan 24 km korter en met 300 hoogtemeters minder. Verste punt was Zegelsem en hellingen waren 'Kraaiestee', 'Leberg', 'Hostellerie', 'Vlamme' en 'Pijpketel'.
's Middags in ons lokaal waren er ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig.
Om 7 uur 's morgens nog wat lichte motregen maar bij de start om 8 uur alles droog. Zwaarbewolkt tot iets na 9 uur en vanaf dan afwisselend zon en wolken aan een mooie blauwe hemel. Naar het einde toe opnieuw wat meer bewolking. Zwakke tot matige wind uit noordwest. Temperatuur: van 12 tot 18°. Uitstekend fietsweer!
- Zondag 8 mei: 14 leden fietsten een vlakke rit van 72 km langs o.a. Nieuwerkerken, Aalst (ASZ), 'Honegem', Lede, Wanzele, Bruinbeke, Wichelen, Uitbergen, Schellebelle-Aard, 'Kalkenvaart', Kalken, Beervelde, Oudenbos (Lokeren), Heieinde, Overmere, Donkmeer, Berlare, Schoonaarde, Gijzegem, Hofstade, Aalst, Erembodegem, Teralfene...
Droog maar bij de start om 8u30 nog bewolkt. Vanaf 9 uur echter brede opklaringen en volop zon aan een mooie blauwe hemel voor de rest van de rit. Goed voelbare wind uit het noordoosten. Temperatuur: van 12 tot 19° en ook vandaag prima fietsweer.
Prachtig stuk 'strade bianche' van 2,2 km naast de Kalkenvaart tussen Schellebelle-Aard en het centrum van Kalken.
In Oudenbos vertelde clubgids Staf ons het verhaal achter deze toch wel unieke nederzetting. Wie er in deze rit niet bij was kan het hier lezen. Zie ook foto's: 1 / 2 / 3

 

Woensdag 4 mei 2022 - Midweekrit
Schorisse, Louise-Marie, 'Muziekbos', Ellezelles - 86 km
Einde rit aan visvijvers Manchet in Denderleeuw.

 

Weekend van zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022l
- Zaterdag 30 april:
16 leden fietsten een rit van 74 km langs o.a. Aspelare, Ophasselt, Hemelveerdegem, Deftinge, Everbeek-Beneden, Flobecq (Mont, Esquenne), opnieuw Everbeek-Beneden, Zarlardinge, Goeferdinge, Geraardsbergen, Schendelbeke, Idegem, Appelterre...
's Middags in ons lokaal kwamen er ook nog 2 apéro-sympathisanten opdagen.
Droog met eerst afwisselend zon en wolken en later in de rit zo goed als volledig bewolkt. Goed voelbare wind uit NNO en dus tamelijk wat tegenwind op de terugweg. Temperatuur: van 6 tot 12°. Al bij al toch prima fietsweer.
- Zondag 1 mei: 14 leden fietsten een rit van 65 km langs o.a. Erembodegem, Aalst (Zandberg), Affligem (abdij), Essene, Asse-ter-Heide, Krokegem, Mollem, Bollebeek, Kobbegem, Zellik, Groot-Bijgaarden, St-Ulriks-Kapelle, Dilbeek, Itterbeek, St-Anna-Pede, Vlezenbeek, St-Martens-Lennik, Schepdaal, Wambeek, St-Katharina-Lombeek, Liedekerke...
's Middags was ook Wim aanwezig die een 'eigen ritje' had gereden.

Droog en zonnig met slechts enkele kleine wolkjes in het eerste deel van de rit. Daarna meer bewolking. Zwakke noordenwind. Temperatuur: van een frisse 3° bij de start tot 12° bij aankomst.
Een rit in het teken van de Toer de Geuze 2022. We passeerden dan ook aan een paar brouwerijen in de Geuzestreek. De afstand was iets korter dan gewoonlijk zodat we in Wambeek de tijd hadden om iets te drinken in Brouwerij De Troch (km 56,5 - foto).
Ons sportieve echtpaar Inge en Jochen lieten de traktatie in Wambeek aan zich voorbijgaan en spoedden zich naar huis om daar nog enkele kilometers te gaan hardlopen... Dat konden we overigens met eigen ogen vaststellen aan de Schiptrekkersbrug.
Op km 28 stopten ook even aan Salons Waerboom voor een groepsfoto.
Ook vermeldenswaardig is de goede prestatie van de 13-jarige Lander Van Den Berghe, zoon van Joost!

 

Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 april 2022l
- Zaterdag 23 april:
13 leden fietsten een rit van 73 km naar het Hallerbos waar de paarse boshyacinten hun laatste bloeimomenten van dit jaar beleefden (foto).
Beknopte wegwijzer: Liedekerke, Kattem, Strijtem, 'Tuitenberg', St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, Oudenaken, St-Pieters-Leeuw, 'Brucom', Buizingen, 'Drasop', 'Vroenenbos' (Dworp), 'Hallerbos', 'Berendries' (Lembeek), St-Rochus, Halle, 'Alsput', 'Mekingen', Breedhout, Elingen, Gooik, OLV-Lombeek, Pamel...
Kort na onze groep van 13 arriveerden ook nog René en Sarah, die een 'eigen rit' gereden hadden, in ons lokaal.
Droog met veel zon maar tussenin toch ook een half uur met wat meer bewolking. Vrij strakke oostenwind. Temperatuur: een zachte 10 tot 17° en terrasjesweer na aankomst!
- Zondag 24 april: 9 leden fietsten een rit van 75 km langs o.a. Heldergem, Aaigem, Ressegem, 'Terhagen' (Borsbeke), Herzele, St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Landskouter, Lemberge, Merelbeke-Centrum, Zwijnaarde, Gent (Ghelamco Arena), Melle, Gontrode, Gijzenzele, 'Anker', Bavegem, Letterhoutem, Zonnegem, Bambrugge, Mere, 'Ede', Nieuwerkerken...
's Middags was ook nog Herald aanwezig die noodgedwongen een 'eigen rit' had gefietst nadat hij op weg naar de start in Welle getuige was van een botsing op de rotonde in Liedekerke.
Verder was ook nog Luc VDS paraat als apéro-sympathisant.
Droog en zonnig gedurende de ganse rit. Vrij krachtige wind uit noordoost. Temperatuur: van 10 tot 16°.

Aan de Ghelamco Arena was het verbazend rustig er er was ook geen spoor van de vorige week gewonnen beker te bekennen!
2 km voorbij de Gentse voetbaltempel zat er een primeur in onze rit, namelijk de op 21/12 laatstleden heropende en totaal vernieuwde Bergwijkbrug over de R4 en de Ringvaart in Merelbeke. Een mooie realisatie met ook veel aandacht voor de fietsers!
In ons lokaal was het, zowel binnen als buiten op het terras, behoorlijk druk wegens een bloemenmarkt op het Dorp mét een concert van de Denderleeuwse fanfare...

 

Paasweekend van zaterdag 16 tot maandag 18 april 2022l
- Zaterdag 16 april:
15 deelnemers (onder wie één gastrijder) voor een rit van 75 km langs o.a. Haaltert, Mere, Burst, St-Lievens-Houtem, 'IJshoute', Scheldewindeke, Baaigem, Dikkelvenne, 'Elleve', Balegem, Leeuwergem, Herzele, Woubrechtegem, Aaigem, Heldergem...
's Middags in ons lokaal ook nog Theo aanwezig als apéro-sympathisant.
Droog en zonnig met slechts enkele wolkjes. Vrij strakke en soms nog wat 'zuur' aanvoelende oostenwind. Temperatuur: van 7 tot 16°. In de namiddag steeg het kwik zelfs tot een zalige 21°C!
Marc VA keerde, vergezeld door Herald, van in Balegem vervroegd terug na een zeer onrustwekkend telefoontje uit het ASZ, achteraf bekeken gelukkig met goede afloop.
Aan de Rotse In Dikkelvenne hielden we een korte stop aan de wonderbare fontein van de Heilige Christiana (foto) en uiteraard hebben enkelen daar ook hun 'kruikske' gevuld (foto).
Na de rit was er een traktatie + hapjes van de jarige Serge (55 sinds gisteren).
- Zondag 17 april (Pasen): 13 leden fietsten een rit van 75 km langs o.a. Liedekerke, Pamel, Gooik ('Woestijn'), Oetingen, 'Goteringen', Herfelingen, Heikruis, Bierghes, Rebecq, 'Vallée des Oiseaux', 'Basse Franchise', Steenkerque, Petit-Enghien, Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Meerbeke...
Joost VDB
en zoon Lander (voor het eerst in zijn nieuwe clubkledij) fietsten een 'eigen ritje'.
Een zeer zonnige paasdag met een mooie blauwe wolkenloze hemel en zeer scherpe vergezichten. Zwakke tot matige wind uit oostzuidoost. Temperatuur: van 5 tot 14°. Later in de namiddag opnieuw 20 à 21°.
Het was echt zalig fietsen vandaag daar in het landelijke en zeer verkeersarme valleitje van de Zenne tussen Rebecq en Steenkerque.
- Paasmaandag 18 april: 9 leden fietsten een mooie rit van 70 km langs o.a. Hekelgem, Essene, Asbeek, 'Putberg', Asse, Mollem, Brussegem, Oppem, Meise, Grimbergen, Borcht, Vilvoorde (Medialaan), Koningslo, Strombeek-Bever, 'Mutsaard', Brussel-Heizel, 'Modelwijk', Wemmel, Zellik, Bekkerzeel, Asse, Koudertaveerne ('Mazier'), Asbeek, Essene, Teralfene...
's Middags in ons lokaal was ook Kenny aanwezig die een 'eigen ritje' had gereden plus ook nog 2 apéro-sympathisanten.
Droog en zonnig met in het begin van de rit nog wat wolkensluiers maar daarna weer een hemelsblauwe hemel. Zwakke wind uit zuidoost tot zuid. Temperatuur: van 7 tot 17°.
Voor de derde dag op rij prima fietsweer dus en in de namiddag iets boven de 20°!
Op de Brusselse Heizel konden we rond het Koning Boudewijnstadion reeds de sfeer opsnuiven van de finale van de 'Croky Cup' die daar om 15 uur werd gespeeld tussen KAA Gent en RSC Anderlecht (matchverslag).
Tussen de Houba de Strooperlaan (de grote weg vóór het stadion) en de Romeinse Steenweg namen we een unieke doorgang, onder de buildings van de 'Modelwijk'...
Op de top van de 'Mazier' (in het gehuchtje Koudertaveerne nabij de Kruisborrekapel) fietsten we door de oudste wijkkermis van Asse...
Hoewel we een aanzienlijk aantal kilometers in stedelijke omgeving reden, waren er (die van Asse, Meise en Teralfene niet meegeteld) amper twee verkeerslichten: één op de Houba de Strooperlaan en één op de Romeinse Steenweg.

Drie leden (Herald, Marc VA en Marcel) namen de start in alle drie de ritten van dit paasweekend. De huidige elektriciteitstarieven in acht genomen wacht hen een gepeperde afrekening ;-)

 

Woensdag 13 april - Midweekrit
Pajottenland, Bois de Strihoux - 73 km
Aan het Kasteel van Gaasbeek (km 19- hielden we een korte pauze om naar de officiële start van de Brabantse Pijl voor vrouwen elite te kijken. Foto's: 1 / 2
Fris en bewolkt met onderweg ook een flinke portie regen zodat we allemaal kletsnat en verkleumd waren na de rit...

Einde rit in het café van speeltuin Hof ter Leeuwe achter de kerk in Denderleeuw.
Aantal deelnemers: 9.

 

Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 april 2022l
- Zaterdag 9 april:
10 leden fietsten een vlakke rit van 74 km langs o.a. Erembodegem, Aalst, Moorsel, Wieze, Denderbelle (dorp + sluis), Dendermonde, Appels, Schoonaarde, Wichelen, Bruinbeke, Schellebelle, Wetteren, Overbeke, Massemen, Oordegem, Vlekkem, Ottergem, Mere, Erpe, Nieuwerkerken...
Na de rit was in ons lokaal ook nog Herald aanwezig die een 'eigen rit' gereden had, alsook Danny Philips voor het afhalen van zijn kledij.
Droog en zonnig gedurende de ganse rit. Lichte bewolking die tegen de middag wat toenam, maar zonder enige regendreiging. Eerst matige, daarna vrij krachtige wind uit west tot noordwest en dus wind in de rug gedurende de laatste 25 km. Temperatuur: van 4 tot 10°. Aangenaam fietsweer!
Lekke achterband (slangenbeet) voor Marc DW aan wegenwerken bij het uitrijden van Wieze (km 16).
- Zondag 10 april: 18 fietsers voor een rit van 74 km langs o.a. Pollare, 'Roost', Zandbergen, 'Keringen', Waarbeke, Galmaarden, Moerbeke, Deux-Acren, Ghoy, 'Quatre Vents', Solbreucq', Zarlardinge, Goeferdinge, Deftinge, 'Gemeldorp', Schendelbeke, Idegem, Zandbergen-station, Appelterre, Ninove...
Na de rit was in ons lokaal ook nog Kenny (net terug van skivakantie) aanwezig als apéro-sympathisant.
Droog, zonnig en zo goed als wolkenloos. Enkel helemaal op het einde wat wolkenvelden. Zwakke zuidwestenwind. Temperatuur: van 3 tot 10°. Ook vandaag prima fietsweer!
Lekke achterband (slangenbeet) voor Patrick De Borger in Deftinge (km 49).

 

Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 april 2022l
- Zaterdag 2 april:
11 leden fietsten een rit van 68 km langs o.a. Pamel, Meerbeke, Neigem, Lieferinge, Oetingen, Herne, Kokejane, Petit-Enghien, Wisbecq, L'Epine (Bierghes), Bois de Strihoux, Heikruis, Herfelingen, Gooik ('Zwart Schaap' - 'Woestijn'), Pamel...
Na aankomst waren er in ons lokaal ook nog 2 leden aanwezig die een 'eigen rit' gereden hadden alsook 4 leden die hun kledij kwamen afhalen.
Droog en onverwacht zeer zonnig weer van start tot aankomst. Strakke noodoostenwind (4 Bft) en dus tegenwind in de terugkeer. Temperatuur: van 2 tot 6°. Aan de frisse kant, maar mits de juiste kledij, prima fietsweer. Zelden zo'n scherpe vergezichten gezien als vandaag!
Start met een minuutje of twee vertraging wegens een vestimentair probleempje bij Norbert.
Wegens een onoplettendheid van de wegkapiteins (doodlopend wegje ingereden) maakten we nabij Wisbecq een omwegje van 1 km. Eigenlijk was onze rit dus 69 km lang i.p.v. de vermelde 68.
We waren verheugd om na de rit Wim te mogen begroeten voor zijn eerste deelname in 2022.
- Zondag 3 april: 13 leden fietsten een rit van 67 km die volledig in het teken stond van de Ronde van Vlaanderen. Van aan het monument Lucien Van Impe in Mere tot aan het station van Zottegem volgden we 28 km lang het officiële parcours, met dus ook de 14 km door Groot-Haaltert, dit jaar voor het eerst 'Dorp van de Ronde'. Zonder het vooraf gepland of geweten te hebben, volgden we na het verlaten van het parcours van de mannen in Zottegem ook nog gedurende ruim 10 km het parcours van de vrouwen.
Aan het Oud Dorp in Heldergem (
km 25) hielden we een korte fotostop aan de feesttruck van sponsor Lucas. Op het einde van onze rit, aan Koekelberg in Denderhoutem (km 62), zagen we omstreeks 12 u de doortocht van de échte Ronde, dit tussen de supporterclans van Tiesj Benoot en Aimé De Gendt. Een hele plezante rit met onderweg reeds heel wat Ronde-ambiance!
Droog en zonnig met soms mooie wolkenvelden. Zwakke westenwind
. Temperatuur: van -1° bij de start om 9 uur tot 7° op het middaguur. Doordat er bijna geen wind was lag de gevoelstemperatuur een stuk hoger dan gisteren. Fris maar prima fietsweer dus!
Terwijl we in Denderhoutem op de renners aan het wachten waren, hadden we een aangename ontmoeting en babbel met ex-clublid Dr. Louis Vandeweyer die daar ook naar de koers kwam kijken (foto).
Na aankomst in ons lokaal om 12u30 waren er enkele traktaties en ook hapjes van de jarige Patrick De Cooman (56 vandaag).

 

Een toch wel speciale maand maart 2022...l
Ter informatie: maart 2022 was de droogste maand maart sinds de metingen, bovendien ook de maand maart met de tweede hoogste gemiddelde maximumtemperatuur ooit en met méér uren zon dan in een normale zomermaand.

Een super maand maart dus... maar daarna kregen we wél de koudste 1 april ooit en ook in de volgende dagen waren er nog nachtelijke vriestemperaturen: zaterdag 2 april -1° en zondag 3 april zelfs -3° (volgens het KMI de koudste temperatuur ooit gemeten in april).

 

Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 maart 2022l
- Zaterdag 26 maart:
9 leden fietsten een mooie rit van 75 km langs o.a. Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, 'Holderbeke', 'Verrebeekmolen', Opbrakel, Nederbrakel ('Oorloge', 'Veldeman'), St-Maria-Oudenhove ('Elverenberg', 'Kloosterbos', 'Pijperzele'), Wijnhuize, St-Lievens-Esse...
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig:
4 leden die een 'eigen rit' gereden hadden.
Jeroen Janssens
nam deel aan de 'Parel van het Pajottenland' van WTC 't Klieksken met start en aankomst in Liedekerke.

Droog, zonnig en wolkenloos. Goed voelbare wind uit noordoost. Temperatuur: van 7 tot 16°. Prima fietsweer maar geen al te scherpe vergezichten.
Op het einde van onze rit hielden we een pauze aan de Vlamstraat in Denderhoutem waar we Sven Nys een initiatie cyclocross zagen geven aan 60 kinderen tussen 6 en 14 jaar. Een van de deelnemers was Felix, de zoon van clublid Gert De Coster. We maakten van deze unieke gelegenheid ook gebruik om er een lekkere Witkap te drinken en we hadden er ook een onverwachte ontmoeting en babbel met sponsor Koen Valckenier en Veerle Baeyens, de burgemeester van Haaltert.
Lekke band voor Marc VA in Pijperzele (St-Maria-Oudenhove). Zo zie je maar dat zelfs de onplatbare Schwalbe Marathon Plus lek te krijgen is door een sprijker van 2,5 cm...
- Zondag 27 maart: op deze eerste dag van de zomertijd 2022 waren we met 23 fietsers aanwezig op de Valckenier Classic met start en aankomst aan de Siesegemlaan in Aalst.
14 leden + Koen Janssens (jongste zoon van Eric en broer van Jeroen) reden de omloop van
90 km met start om 8 uur. 8 leden kozen voor de kortere omloop van 60 km en gingen van start om 9 uur.
Voor beide omlopen was er een bevoorrading aan de Valckenier garage aan 't Vosken in Oombergen. Voor de 90 km was er ook nog een tweede bevoorrading aan de Valckenier garage aan de Brakelsesteenweg in Outer.
Droog, maar bewolkt met tamelijk wat ochtendgrijs gedurende de ganse rit. Matige noordoostenwind. Temperatuur: 7* om 8 u, 8° om 9 u en 11° om 12 u. Ook om 14u15 toen de laatste leden naar huis terugkeerden was het nog 11° en bewolkt. De zon kwam pas tevoorschijn rond 15u30...
In totaal waren er in Aalst ruim 1500 deelnemers. Er waren op hetzelfde moment ook Valckenier Classics aan hun filialen in Gent en Brugge.
In de omloop van 60 km had Theo een lekke voorband (slangenbeet) in St-Lievens-Houtem (km 20).

Na de rit bleven we voor onze 'apéro' in Aalst op het grote terras naast de garage waar we, in een gezellige ambiance, nog wat konden napraten, een paar Affligems drinken en een pakje friet met mayonaise eten...
Voor het album met de clubfoto's van deze Valckenier Classic 2022: klik hier!

 

Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 maart 2022l
- Zaterdag 19 maart:
17 leden fietsten een rit van 66 km langs o.a. Affligem, Meldert, Baardegem, Nijverzeel, Lebbeke, Buggenhout, Opdorp, Malderen, 'Boskant', Peizegem, Opwijk, Droeshout, Mazenzele, Baardegem, Moorsel...
's Middags in ons lokaal waren er ook nog 2 leden aanwezig die een 'eigen rit' gereden hadden.
Droog en wolkenloos zonnig. Schrale en strakke oostenwind (4 Bft). Temperatuur: van 7 tot 14°.  
Op de Dries In Opdorp (het grootste plein van Vlaanderen) hielden we een korte pauze aan de kunstige eekhoorns die daar waren tentoongesteld tussen de tienduizenden narcissen (foto).
- Zondag 20 maart: wegens een regenvlaag (met ook wat sneeuwvlokken) op een slecht moment waren er slechts 5 leden aan de start voor een rit van 64 km langs o.a. Pamel, OLV-Lombeek, St-Kwintens-Lennik, Elingen, Pepingen, Beert, Halle, Lembeek (fietsbrug over het kanaal), St-Rochus, Halle-Centrum, 'Mechelsgat', St-Laureins-Berchem, Gaasbeek, St-Martens-Lennik, Goudveerdegem, Wambeek, Borchtlombeek, Liedekerke...
's Middags waren er in De Vrede ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig.
Tussen 8u30 en 8u50 een lokale regenvlaag met zelfs wat sneeuwvlokken erbij. Iets voor 9u werd het droog en dat bleef ook zo. Vanaf 9u45 tot einde rit kregen we zelfs volop zon en een mooie blauwe hemel met slechts een paar kleine wolkenvelden. Zwakke wind uit noordoost. Temperatuur: een frisse 3 tot 7°.
In het eerste uur lagen de wegen er plaatselijk nog lichtjes nat bij, daarna was het overal droog. Niemand die bij de start had durven denken dat het nog zo mooi zo geworden zijn!
Vandaag konden we 'Het Betoverde Bos' (de grootste muurschildering van België) tot twee keer toe zien: eerst van dichtbij, daarna vanaf de overkant van het kanaal.
In het centrum van
Halle fietsten we tussen de talrijke attracties van de foor (een van de grootste van België).die daar reeds klaar stond voor het halfvastencarnaval van volgend weekend.
Primeur in deze rit: we stelden vast dat het korte, smalle en steile opritje van de fietsbrug over het kanaal in Lembeek was vervangen door een lange, brede lichthellende oprit. Een hele verbetering!

 

Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 maart 2022l
- Zaterdag 12 maart:
17 leden fietsten een rit van 66 km langs o.a. OLV-Lombeek, Gooik, Elingen ('Brandwacht'), 'Kestergat', Bogaarden, Hondzocht, Tubize (Try-Haut), Saintes, Bierghes, Heikruis, Oetingen, Gooik ('Woestijn'), Pamel...
's Middags in ons lokaal was ook nog Staf aanwezig als apéro-sympathisant.
Droog en zonnig met blauwe lucht en mooie wolkenvelden. Strakke zuidenwind en dus rugwind tijdens de terugkeer naar Denderleeuw.
Temperatuur: van 9 tot 13°. Scherpe vergezichten in de streek van Tubize.
In OLV-Lombeek konden we vaststellen dat de wegenwerken daar nu volledig zijn afgewerkt.

Na de rit was er een traktatie van de jarige Geert Sonck (66 geworden op 8 maart).
- Zondag 13 maart: 13 leden fietsten een rit van 64 km langs o.a. St-Lievens-Esse, 'Pardassenhoek', 'Rijkbos', Elene, Zottegem, Strijpen, St-Goriks-Oudenhove, 'Vlamme', 'Gapenberg', Aspelare...
's Middags in ons lokaal troffen we ook nog Kenny aan die een 'eigen rit' had gefietst.
Ook vandaag droog en gedurende de ganse rit zonnig met amper wat wolken. Matige tot goed voelbare wind uit het zuiden. Temperatuur: van 10 tot 14°. Prima fietsweer.
Behoorlijk wat fietsers op de baan vandaag en ook reeds een aantal met blote benen. Daar is de lente!
Informatie i.v.m. Corona: sinds maandag 7 maart staat de coronabarometer op code geel, hetgeen betekent dat er dit weekend in de horeca géén beperkingen of verplichtingen meer waren. Alles terug normaal dus!

 

Woensdag 9 maart 2022 - Midweekrit
Geraardsbergen, Bois d'Acren, Galmaarden + GP Oetingen voor Dames Elite - 73 km
Rit met start om 11 uur.
In en rond Oetingen zagen we 4 passages van de GP Oetingen voor Dames Elite (UCI 1.1) met als winnares de Nederlandse spurtbom Lorena Wiebes.
Droog en vrij zonnig. Zwakke zuidenwind. Een namiddagtemperatuur van 14°C en dus prima weer om naar de koers te kijken!

 

Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 maart 2022l
- Zaterdag 5 maart: in totaal 21 actieve leden vandaag.
18
fietsten een rit van
63 km langs o.a. Schendelbeke, Deftinge, Everbeek-Beneden, Everbeek-Boven, Parike, opnieuw Deftinge, Hemelveerdegem, Ophasselt, Aspelare...
Deelnemer nr. 19 Edy C. pikte pas laat in de rit aan en fietste enkel de finale.
Eric en Jeroen namen vandaag deel aan de Ename Classic met start en aankomst in Oudenaarde.
Droog, zonnig en wolkenloos met een verwaarloosbare wind. Temperatuur: van 0 tot 10°.
Na de rit zaten de helft van de deelnemers buiten op het zonnige terras van De Vrede, terwijl de andere helft binnen genoot van de fenomenale winst van Lotte Kopecky in de Strade Bianche Donne.
Zaterdag, en toch onverwacht veel verkeer bij onze doortocht door Appelterre, dit nogsteeds als gevolg van de wegenwerken op de Brakelsesteenweg.
Vandaag mochten we, voor het eerst sinds zijn operatie in januari, ook opnieuw Walter begroeten.

- Zondag 6 maart:
13 leden fietsen een zeer pittige rit van
66 km langs o.a. Strijtem, Eizeringen, St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw en Halle tot in Dworp, waar we de Bruine Put opreden langs zijn steilste kant. Daarna keerden we terug naar ons lokaal door dezelfde gemeenten, maar dan wel over andere wegen.
's Middags in ons lokaal waren er ook nog 3 leden aanwezig die een 'eigen rit' hadden gereden nml. Joost met zoon Lander (naar het Donkmeer) en Edy C.
Ook vandaag droog, zonnig en zo goed als wolkenloos. Goed voelbare schrale wind uit het noordoosten. Temperatuur: een frisse 0 tot 6°.
Een lekke achterband (klein stukje ijzer erin) van Serge Ottoy bij de start in Welle zorgde meteen voor 10 minuten vertraging. Verder verliep de rit probleemloos.

 

Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 februari 2022l
- Zaterdag 26 februari: 13 leden fietsten een rit van
65 km via Heldergem, Aaigem, Burst, Borsbeke (Terhagen), Herzele, St-Lievens-Esse, Steenhuize en Idegem naar de top van de Onkerzeleberg om van daar af de laatste 16 km van de Omloop Het Nieuwsblad te volgen over de Bosberg tot aan de finish in Ninove.
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: 4 leden* (2+1+1) die een 'eigen rit' gereden hadden + één apéro-sympathisant die met ons de koer kwam volgen op tv.
Droog en zeer zonnig met een wolkenloze blauwe hemel. Zwakke wind uit zuidoost. Temperatuur: van -1 tot +9°C.
In het eerste uur troffen we op enkele schaduwrijke plaatsen nog een kleine ijsplek, maar veel gevaar was er niet bij.
In Ninove hadden we geluk want politie en medewerkers lieten ons op het nippertje nog passeren zodat we, eigenlijk onverhoopt, de laatste met veilige Boplan Race Barrier kunststofnadars afgeboorde kilometer van de Omloop konden afleggen (foto). Achter ons ging de poort definitief dicht...
Iets voorbij de aankomst, op de Graanmarkt, zagen we ook nog een zestal prachtige teambussen arriveren.
Een aantal leden bleven na onze rit de Omloop in ons lokaal volgen op tv. Zes hielden het vol tot de finish van de mannen om 16u05 en vier daarvan bleven ook nog kijken tot de dames één uur en vijf minuten waren gearriveerd.
*: Sarah VDM fietste vandaag samen met vader René haar eerste kilometers sinds de operatie aan haar tenen.
- Zondag 27 februari: 15 leden fietsten een zo goed als vlakke rit van 66 km langs o.a. Aalst, Hofstade, Schoonaarde, Berlare, Zele (Meerskant, Avermaet, Centrum, Heikant), Overmere (Donkmeer), Uitbergen, Wichelen, Lede, Erpe, Nieuwerkerken...
's Middags ook nog één apéro-sympathisant aanwezig in ons lokaal.
Volop zon van start tot aankomst en net als gisteren een wolkenloze blauwe lucht. Goed voelbare en naar het einde toe zelfs vrij krachtige wind uit oost tot zuidoost. Temperatuur: van 1 tot 11°. Prima fietsweer!
Overal droge en propere wegen vandaag. Enkel in Zele-Heikant was er gedurende een kleine 500 meter wat hinder wegens wegenwerken.
Aan het Donkmeer hielden we een korte fotostop.
Voor het eerst dit jaar tamelijk wat volk op het zonnige terras van De Vrede, vooral dorstige wielertoeristen ;-)

 

Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 februari 2022l
- Zaterdag 19 februari: 13 leden fietsten een rit van 66 km
langs o.a. Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Letterhoutem, St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Gijzenzele, Gontrode, Kwatrecht, Westrem, 'Anker', Bavegem, Oordegem, Vlekkem, Ottergem, Mere...
's Middags in ons lokaal noteerden we ook nog 2 leden die een 'eigen rit' hadden gereden + 2 apéro-sympathisanten (waarvan één te voet heen en terug naar Aalst).
Droog en zonnig met een goed voelbare tot vrij krachtige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 4 tot 8°. Ondanks de storm van gisteren (zie 'PS' hieronder) lagen de wegen er, op hier en daar wat nog afgewaaide takken en één enkele omgewaaide boom na, overal droog en goed berijdbaar bij.
PS: vrijdag in de namiddag en vooravond, trok de zuidwesterstorm Eunice over ons land met de zwaarste windstoten sinds meer dan 30 jaar en bijgevolg her en der héél wat materiële schade.
Na de rit mochten we Inge Van Mieghem, echtgenote van Jochen, inschrijven als ons 40e clublid 2022.
- Zondag 20 februari: lichte regen vanaf 8 uur en ook nog op het startuur. Niemand aan de start dus om 9 uur aan Carglass in Welle. Ook 's middags in ons lokaal amper 2 apéro-sympathisanten present.
Weerbericht: lichte regen van 8u tot 9u30. Daarna een paar uur droog maar blijvend zwaarbewolkt. Vanaf 12 uur opnieuw regen. Strakke zuidwestenwind (5 tot 6 Bft). Enig positief punt vandaag was de zachte temperatuur: van 9 tot 11°.
Voor de volledigheid: na Dudley en Eunice gedurende de vorige dagen, trok zondagavond ook nog Franklin over ons land, de 3e zuidwesterstorm op rij.

Informatie i.v.m. Corona: vanaf zaterdag 19 februari stond de coronabarometer op
code oranje.
Voor de horeca betekende dit: géén beperking meer op het aantal personen per tafel en géén mondmaskerplicht meer. Het tonen van
een geldig Corona SafeTicket bleef wel nodig en er was ook nog steeds mondmaskerplicht.voor het horecapersoneel.

 

Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 februari 2022l
- Zaterdag 12 februari: 15 leden (waarvan er 4 een paar bergopvermijdende inkortingen namen) fietsten een vrij pittige rit van 65 km
langs o.a. Pamel, 'Nellekensberg' (Meerbeke), 'Woestijn' (Gooik), Oetingen, Herne, St-Pieters-Kapelle, 'Hoog Manhove', 'Puydt' (Bever), Tollembeek, Galmaarden, 'Congoberg' (Vollezele), Nieuwenhove, Neuringen, Pollare...
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Olivier met een 'eigen rit'.
Droog en volop zonnig met een mooie blauwe hemel en een minimum aan wolken. Matige zuidenwind. Temperatuur: van een zeer frisse min 2 gedurende het eerste half uur tot een vrij aangename plus zeven° bij aankomst. Schitterende en zeer heldere vergezichten vandaag!
Op het verkeersplateau aan het einde van de afdaling van de Pollareberg kwam Rudi, die op dat moment samen met 3 andere leden een klein minuutje vóór de groep uit reed, tegen een vrij hoge snelheid (wat op die plaats haast onvermijdelijk is) zwaar ten val. Hij bleef roerloos liggen en verloor zelfs even het bewustzijn. Na de eerste zorgen door enkele clubleden en daarna ook door een toevallig passerende vrouwelijke dokter en een verpleegster uit de buurt (foto), werd hij met de ambulance afgevoerd naar het ASZ in Aalst waar men zware kwetsuren vaststelde: vijf gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen, een gebroken schouderblad én een klaplong (allemaal rechtse kant). Een zwaar verdict dus en dan te bedenken dat hij dankzij zijn valhelm aan nog veel erger is ontsnapt (foto).
Afsluitende informatie: Rudi
bracht de nacht van zaterdag op zondag door op intensive care in het ASZ en werd zondagnamiddag overgebracht naar een 'gewone' kamer. Op donderdag 17/2 mocht hij naar huis om daar verder te revalideren.
Na deze rit mochten we nog iets drinken op de verjaardag van Luc DB (68 geworden op 2/2 laatstleden), maar dat verliep door bovenvermelde omstandigheden uiteraard niet zo vreugdevol dan anders.
- Zondag 13 februari: 15 leden fietsten een rit van 64 km langs o.a. Asbeek, Asse, Walfergem, Kobbegem, Brussegem, Oppem, Wolvertem, St-Brixius-Rode, Westrode, Londerzeel, Merchtem, Mollem, Krokegem, Asse-ter-Heide, Essene, Affligem...
Marc DW
maakte op weg naar de start rechtsomkeer omwille van een paar ijsplekken en fietste later in de ochtend een 'eigen ritje'.
Droog en zonnig met enkel wat hoge bewolking. Stevige wind uit het zuiden en dus wind op kop gedurende het grootste deel van de terugweg. Temperatuur: van 2 tot 7°. Ook vandaag zeer scherpe vergezichten.

Overal droge wegen, doch in de open kouter iets voorbij brouwerij Mort Subite in Kobbegem toch nog twee plekken met smeltend ijs.
Na de afdaling van de Fluxenberg in Oppem raakte Herald even het spoor bijster, maar na een paar minuten vonden we hem alweer terug.
Na de rit was er een verjaardags
traktatie van eerstejaarsclublid Jochen (40 geworden op 2/2 laatstleden).

 

Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 februari 2022l
- Zaterdag 5 februari: 13 deelnemers (onder wie 1 gastrijder + 2 leden die slechts een gedeelte meefietsten) voor een rit van 65 km langs o.a.
Burst, St-Lievens-Houtem, Balegem, Scheldewindeke, Dikkele, 'Munkbos', Balegem-Zuid, Elene, Leeuwergem, Hillegem, Herzele...
Primeur in deze rit: tussen het station
Balegem-Zuid en Elene reden we over een pas op vrijdag 29 oktober 2021 geopend nieuw deel van de fietssnelweg F417 Gent - Zottegem.
Daarnaast 's middags in ons lokaal ook nog present: 3 leden met een 'eigen rit' + 1 apéro-sympathisant.
Een zonnige voormiddag met een lichtblauwe hemel en amper wat wolkjes. Hoewel er niet zo veel hoogte in onze rit zat, kregen we hier en daar toch een mooi en zeer scherp vergezicht. Matige wind uit zuidwest. Temperatuur: van 2 tot 8°. In
het begin van de rit was het plaatselijk nog uitkijken voor gladde plekken.
Bij het naar de start rijden knalde Eric, totaal verblind door de laagstaande zon, tegen een paaltje. Hijzelf kwam er gelukkig heelhuids van af, maar het houdertje van zijn GPS was wel perte totale.
Ook vandaag twee lekke banden: eerst gastrijder Hendrik Sonck (op km 10) en later in de rit ook Herald.
- Zondag 6 februari: een voormiddag met aanhoudend intense regen en een krachtige zuidwestenwind (5 Bft, tegen de middag aangewakkerd tot 6). Niet verwonderlijk dus dat er vandaag niemand op de fiets is gestapt.
's Middags in ons lokaal wél 4 leden aanwezig voor een babbel en een pintje.
Voor de volledigheid: de temperatuur bedroeg de ganse voormiddag 7 à 8°C.

 

Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022l
- Zaterdag 29 januari: 15 leden fietsten een rit van 63 km langs o.a. Pollare, Zandbergen, Idegem, Schendelbeke, Geraardsbergen, Moerbeke, Galmaarden, Waarbeke, Nieuwenhove...
Verder 's middags in ons lokaal ook nog aanwezig: 1 lid met een 'eigen rit' + 1 apéro-sympathisant.
's Morgens vroeg droog en zacht, maar bij de start om 9 uur kregen we (lichte) motregen, en dat bleef met tussenpozen duren tot iets voor 11 uur. Vanaf dan droog maar blijvend bewolkt tot einde rit. Vrij krachtige westenwind, tijdens onze rit aanwakkerend van 4 tot 5 Bft. Temperatuur: bij de start 10°, onderweg tijdelijk zakkend tot 7° maar tegen onze aankomst opnieuw 10 à 11°. Zacht weer dus voor de tijd van het jaar.
Oponthoud door een leeglopende voorband van Norbert op de top van de Guilleminlaan in Geraardsbergen.
- Zondag 30 januari: met een mooie groep van 19 leden fietsten we een rit van
61 km langs o.a. Ternat, St-Martens-Bodegem, Itterbeek, Anderlecht, Vorst, 'Stalle', 'Neerstalle', Ruisbroek, 'Negenmanneke' (St-Pieters-Leeuw), Vlezenbeek, St-Anna-Pede, 'Spanuit', Wambeek...
Enkele deelnemers lieten de mooie maar vrij pittige lus rond het Park van Vorst links liggen. Voor hen was de rit ongeveer 2,5 km korter en waren er ook 45 hoogtemeters minder.
Deze rit stond in het teken van de Brusselse voetbalderby R Union SG - RSC Anderlecht die in de vroege namiddag (aftrap om 13u30) werd gespeeld. We passeerden aan zowel het Lotto Park van Anderlecht (Astridpark) als aan het Joseph Marienstadion van Union in Vorst (Dudenpark), waar we door een lekke band van Norbert (zie verder hieronder) de tijd hadden om ook in het park zélf te fietsten. We reden verder ook nog door het Bemptpark in Vorst (Neerstalle) waar mogelijk het nieuwe stadion van Union zal gebouwd worden en waar je ook nog steeds een ritje kan maken met het kleinste toeristische (stoom)treintje van België (dit echter enkel in de weekends van april tot oktober).
's Middags in ons lokaal ook nog 2 leden aanwezig die een 'eigen rit' hadden gereden.
Droog en in het eerste uur wisselend bewolkt. Vanaf 10 uur zonnig met mooie wolkenvelden aan een blauwe hemel. Zwakke westenwind. Temperatuur: van 3 tot 9°. Prima fietsweer met zelfs een echt lentegevoel in het laatste uur.
Miserie, miserie in de eerste rithelft vandaag! Vooralleer we het stadion van Union bereikten (op km 29) telden we liefst VIER lekke banden (in volgorde van lekrijden: Patrick DB, Luc DB, Joost en Norbert). Tevens kregen we ook nog af te rekenen met een kilometer opgebroken weg (de Itterbeeksebaan in Itterbeek) én met een (mogelijk voorgoed) afgesloten brugje over de Zenne (op km 23,6) aan het eiland van Aa tussen Anderlecht Het Rad en Vorst waar we niet konden over rijden, maar mits het opzijschuiven van de afsluiting wél één per één konden over klauteren (foto). Om onze tegenspoed compleet te maken noteerden we in Neerstalle (km 33,4) ook nog een valpartij van Marcel, dit gelukkig zonder erg.
Maar zoals zo dikwijls kwam alles tenslotte in orde, en het werd toch nog een zeer fijne rit... zij het met aankomst in ons lokaal pas om 12u30.
Informatie i.v.m. Corona: vanaf dit weekend trad de coronabarometer in werking. Er werd gestart in code rood, wat voor de horeca geen wijzigingen inhield t.o.v. de voorbije weken, behalve dat het openingsuur werd verlengd (voorheen 23 u, nu middernacht).

 

Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 januari 2022l
- Zaterdag 22 januari: 22 leden fietsten een rit van 54 km
naar Zottegem.
Daarnaast kwamen er 's middags ook nog 5 leden opdagen voor de nieuwjaarsdrink (zie hieronder).
Droog en gedurende gans de rit bewolkt. Matige westenwind. Temperatuur: van 5 tot 6°.
Na de rit was er in ons lokaal een door de coronamaatregelen beperkte maar desalniettemin plezante nieuwjaarsdrink aangeboden door de club, met hapjes aangeboden door onze lokaalhouders, waarvoor uiteraard onze dank. We bedanken ook onze personal ober Patrick DC voor de snelle en vlotte
service (foto).
- Zondag 23 januari: 16 leden fietsten een rit van 54 km naar de streek van Oosterzele.
's Middags in ons lokaal ook nog aanwezig: Kenny die een 'eigen rit' had gereden alsook Joost VDB en zijn pas aangesloten zoon Lander als apéro-sympathisanten.
Ook vandaag rustig, droog en grijs. Zwakke wind uit zuidelijke richtingen. Temperatuur: van 4 tot 6°.
Op het einde van de rit reden we voor het eerst over de recent vernieuwde Gotegemstraat tussen Mere en Haaltert en konden vaststellen dat het smalle fietspad er daar iets beter bij ligt dan voorheen, maar ook dat het daar zeker nog verre van perfect is (foto).

 

Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 januari 2022l
- Zaterdag 15 januari: met een mooi peloton van 16 leden fietsten we een rit van
53 km langs o.a. Pamel, Gooik, Kester, Bogaarden, Bellingen, Pepingen, Elingen, Gaasbeek, St-Martens-Lennik, 'Tomberg', 'Tuitenberg', Strijtem...
Chris M
vertrok met de 16 maar koos van aan de 'Woestijnkapel' voor een eigen traject.
Daarnaast 's middags in ons lokaal ook nog aanwezig: 2 leden met een 'eigen rit' + 2 apéro-sympathisanten.

Droog en bij de start om 9u30 nog vrij helder. Vanaf Pamel echter meer mist, en dit gedurende het grootste deel van de rit. Pas rond 11u15 opnieuw minder mistig en bij onze aankomst rond 12 uur zelfs helemaal zonnig. Onvermijdelijk ook vandaag plaatselijk nog wat nattigheid op de weg. Zwakke wind uit zuidoost. Temperatuur: 2 tot 3°.
Bij het zich naar de start begeven kwam Luc VDS jammer genoeg ten val op de verraderlijke rotonde tussen de Guido Gezellestraat en de Stationsstraat. Niet voor het eerst dat er hier clubleden onderuit gingen. Gelukkig konden onze gepensioneerde medici de bloedende schaafwonde aan zijn gezicht voldoende oplappen, zodat we met amper 5 minuutjes vertraging toch van start konden gaan, mét Luc.
Na de rit beleefden we een fijne en vrij uitgebreide apéro met een paar rondjes van Norbert (69 geworden op 5 januari - foto), gevolgd door ook nog traktaties van enkele andere deelnemers.
- Zondag 16 januari: 7 deelnemers (6 leden + Hendrik Sonck, zoon van Geert) fietsten een rit van
42 km langs o.a. Affligem, Meldert, Baardegem, Opwijk, Mazenzele, Krokegem, Asse-ter-Heide, Essene... De afstand was normaal gezien 52 km maar door het natte weer besloten we om 10 km in te korten, en daar was niemand rouwig om.
Mike miste in Teralfene de aansluiting bij de 7 en fietste de rit dan maar op zijn eentje, zonder de inkorting.
's Middags waren in ons lokaal ook nog 5 apéro-sympathisanten present.
Zwaarbewolkt met reeds wat gedruppel bij de start om 9u30. Van in Meldert echter aanhoudende lichte regen, en dit voor de rest van de rit. Overal kletsnatte maar toch vrij propere wegen. Matige zuidwestenwind. Temperatuur: een koude 1 tot 2°. Niet echt aangenaam fietsweer.

 

Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 januari 2022l
- Zaterdag 8 januari: 5 leden fietsten een rit van 53 km langs o.a. Denderhoutem, Lebeke, Aspelare, Steenhuize, Ophasselt, Schendelbeke, Idegem, Zandbergen...
Van Steenhuize tot aan het binnenrijden van Geraardsbergen fietsten we 5 km op het golvende afgescheiden fietspad van de kaarsrechte N42.
Door een miscommunicatie (1) zat er voor Marc DW niets anders op dan een 'eigen rit' te fietsen.
's Middags in ons lokaal waren er ook nog 2 apéro-sympathisanten aanwezig.
Droog en bewolkt bij de start om 9u30. Na een drie kwartier fietsen kregen we eerst een periode met wat verwaarloosbaar gedruppel die in het laatste uur overging in gezapige én koude regen. Wegdek op het einde dus overal kletsnat maar nergens vuil. Vrij strakke zuidenwind die later op de dag nog toenam. Temperatuur: gans de rit amper boven het vriespunt (1 à 2°C), maar van lokale rijm- of ijsplekken gelukkig géén spoor te bekennen.
In ons lokaal werden we getrakteerd op lekkere warme worstenbroodjes, waarvoor onze dank (foto).
(1): deze rit was eigenlijk gepland op zondag, maar werd omwille van de verwachte krachtige zuidenwind een uurtje voor de start omgewisseld, kwestie van rugwind te hebben bij de terugkeer. Het WhatsApp-berichtje waarmee werd verwittigd werd echter door enkele leden niet gezien, waardoor Marc DW ons tevergeefs stond op te wachten op the wrong place. Hem werd clementie verleend, zodat hij alsnog zijn klassementspunt ontving.
- Zondag 9 januari: 13 deelnemers (12 leden + 1 gastrijder) voor een rit van 54 km langs o.a. Nieuwerkerken, St-Apollonia (Aalst), Lede, Wichelen, Uitbergen, Schellebelle-Aard, opnieuw Uitbergen, Berlare, Schoonaarde, Vogelenzang (Lede), Hofstade, Aalst, Erembodegem...
Een volledig vlak parcours met 21 km jaagpad (11 km Schelde en 8 km Dender). Het hoogste punt van deze rit (de autostradebrug in Nieuwerkerken) lag amper 28 m boven zeeniveau.
De juiste rit op de juiste dag mogen we wel stellen, want we werden onderweg, dankzij de kritiek hoge waterstand zowel aan de Schelde als aan de Dender, verwend met toch wel vrij indrukwekkende waterlandschappen en moesten een paar keer zelfs even door het water fietsen (foto 1). En we waren niet alleen op de dijken, want er waren ook behoorlijk wat wandelaars en (groepjes) fietsers om van dit moois te genieten. Na de rit ook tamelijk veel volk in De Vrede waar we ook nog 2 apéro-clubleden mochten begroeten.
Onverwachte regen in de vroege ochtend leek wat roet in ons eten te strooien, maar dankzij het voorspelde goede weer was er toch een mooie opkomst! In het begin van de rit nog bewolkt met natte wegen en af en toe ook wat verwaarloosbaar gedruppel, maar vanaf 10 uur prachtig weer met veel zon en een mooie blauwe hemel (foto 2). Matige westenwind. Temperatuur: van 4 tot 6°. Al bij al een prachtige fietsdag!
Lekke band voor Luc VDS aan de Vogelenzang in Lede.
In ons lokaal werden we ook vandaag getrakteerd op warme worstenbroodjes.

 

Nieuwjaarsweekend van zaterdag 1 en zondag 2 januari 2022l
- Zaterdag 1 januari: op nieuwjaarsdag was er gewoontegetrouw géén clubactiviteit.

- Zondag 2 januari: 16 fietsers (12 clubleden + 4 gastrijders) fietsten een rit van 52 km langs o.a. Meerbeke, Gooik (Woestijn, Drie Egypten), St-Kwintens- en St-Martens-Lennik, Schepdaal, St-Gertrudis-Pede, 'Spanuit', Wambeek, Ternat, Essene...
In Ternat maakten we een toertje door en rond 'The Leaf Shopping Ternat'.
Jammer genoeg raakten we aan de lichten aan de 'Spanuit' Theo kwijt, maar die vond gelukkig ook op zijn eentje wel de weg naar Denderleeuw terug. Sorry hiervoor Theo!
Na onze rit mochten we ook nog Gerard begroeten, ons op twee na langst aangesloten (en met zijn bijna 82 lentes tevens oudste) clublid.
Droog en wisselend bewolkt met mooie opklaringen en prachtige wolkenvelden. Vrij strakke zuidwestenwind (4 Bft). Temperatuur: een recordzachte 12 tot 14° en daarmee de warmste 2 januari ooit. Echt wel uitzonderlijk goed weer om ons 42e clubjaar in te fietsen!
PS: ook de vorige drie dagen (30 en 31/12 en 1/1) waren de warmste ooit gemeten door het KMI.

Vandaag was ons lokaal gesloten en namen we onze aprés in een goedgevuld café Standaard (zelfs het terras zat vol), waar er naast een traktatie van bazin Sabrina ook nog tal van andere volgden...
Informatie i.v.m. Corona (zie ook reeds jaren 2020 en 2021): om 2022 te beginnen waren volgende coronamaatregelen in de horeca nog steeds van toepassing: het tonen van een geldig Corona SafeTicket / dragen van een een mondmasker bij binnenverplaatsingen / maximaal met 6 personen aan een tafel.

 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF