Ons RITTENARCHIEF 2017
 
E
en beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 2017
 Weekend van zaterdag 30 en zondag 31 december 2017  
- Zaterdag 30 december :
enkel Walter aan de start, en die fietste dan maar in zijn eentje een 'eigen parcours'...
Erg
zacht (van 11 tot 13 graden) maar ook zeer winderig, met pieken van 60 tot 70 km/u. Regen 's morgens vroeg, maar gedurende de rit geen druppel meer. Wel nog natte wegen. 
Ook de
apéro bleef zeer beperkt : amper 3 aanwezigen bij Sabrina in café Standaard.
- Zondag 31 december : zeer zacht (13°C), maar regelmatig een regenvlaag en rukwinden tot 70 km/u maakten dat het moeilijk én gevaarlijk fietsen was op deze allerlaatste dag van 2017. Begrijpelijk dus dat er om 9 uur niemand aan de start verscheen.
Ter informatie : op de apéro in café Standaard waren 4 leden aanwezig.
 Kerstweekend van zaterdag 23 tot maandag 25 december 2017  
- Zaterdag 23 december : in totaal 13 fietsers vandaag en daarbij na de rit ook nog 4 'sympathisanten buiten competitie'.
10
(onder wie 5 gastrijders 2V/3M).fietsten een rit van 64 km (410 hoogtemeters) langs o.a. Zarlardinge, Everbeek, Parike.
3 kozen voor de ingekorte versie : 58 km (340 hm).
Een troosteloze grijze voormiddag met overal lichtjes natte wegen en gans de tijd ook wat heel flauw gemiezer. Met een temperatuur van 8 tot 9° bleef het bovengemiddeld zacht voor de tijd van het jaar.
- Zondag 24 december : in totaal 17 deelnemers.
14 fietsten de rit van 61 km (290 hoogtemeters)
langs o.a. Herdersem, Gijzegem, Schoonaarde, Wichelen, Schellebelle, Smetlede, Wanzele, Erondegem...
3
leden fietsten een 'eigen parcours'.
Bewolkt, droog en vrij zacht : van 9 tot 10°. Vrij stevige wind uit zuidwest. Op een paar modderige plekken na overal droge wegen vandaag.
Na de rit vielen ons een paar traktaties van de jarige Herald (64) te beurt...
- Kerstdag - Maandag 25 december : 17 deelnemers onder wie liefst 8 gastrijders (2V/6M) aan onze Kerstrit (52 km - 310 hoogtemeters) naar de Grote Markt van Brussel. Na de rit kregen we ook nog het gezelschap van 3 'sympathisanten buiten competitie'.
Tijdens de eerste helft van de rit veel bewolking en regelmatig ook wat lichte motregen. In de terugkeer droog en zelfs één enkele zeer korte opklaring. Vrij strakke wind uit zuidwest. Temperatuur : van 6 tot 7°.
In het zoals op elke Kerstdag heel rustige Brussel namen we dit jaar een iets ander traject dan gewoonlijk, maar aan de Brusselse kasseien ontsnapten we niet.
Pech voor Patrick De Borger die aan de start vaststelde dat zijn zadel gebroken was en dus naar huis diende terug te keren...
Twee gastrijders kwamen bij het binnenrijden van Dilbeek aan de 'Rondenbos' ten val. Gelukkig zonder veel erg.
Na de rit werden we in ons lokaal door Anne en Dirk getrakteerd op lekkere appeltaart !
 Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december 2017  
- Zaterdag 16 december : 3 fietsers (René, Eric en diens Italiaanse schoonzoon Francesco) voor een vrij lastige rit van 58 km (510 hoogtemeters) langs o.a.
Heikruis, Bogaarden, Kester...
Bij de start een nat wegdek maar geen neerslag. Daarna wisselend bewolkt met zelfs een paar mooie maar korte opklaringen. Naar het einde toe gedurende een half uur regen. Ook na de rit, bij het naar huis rijden, nog regen. Niet al te veel wind vandaag en een temperatuur van 3 tot 4°.
Overal natte (op plaatsen zelfs half verzopen) wegen en bijgevolg heel wat kuiswerk aan de fiets...
Na de rit ook 4 'sympathisanten buiten competitie' aanwezig.
- Zondag 17 december : gladde wegen en niemand aan de start op het afgesproken startuur. Enkelen hebben geprobeerd om er te geraken maar zonder succes. Om 8u50 meldde Norbert via SMS : "Ik sta hier tussen Terjoden en Welle. Te veel ijsplekken. Ik keer terug naar huis.". Ondertussen waren ook Eric met schoonzoon Francesco daar aangekomen, en ook zij hebben dan maar wijselijk rechtsomkeer gemaakt. Amper 100 meter verder kwam Norbert ten val op de spekgladde weg en bezeerde daarbij zijn pols. Zonder veel erg leek het eerst, maar daags nadien kwam in het OLV aan het licht dat er toch een beentje in de pols gebroken was. De pols van Norbert dus in het gips en meteen ook enkele weken inactiviteit voor hem...
Van in Welle probeerden ondertussen ook Olivier en Walter aan de start te geraken, maar ook zij ondervonden dat het glad was en moesten op kousenvoeten naar huis terugkeren...
Toch één fietser vandaag, namelijk Wim Muylaert. Die vertrok thuis iets na 10 u en reed een eigen parcours met toch ook nog tal van verraderlijk gladde plekken onderweg (dixit Wim).
Naast Wim ook nog 6 andere leden aanwezig op de apéro : 1 met de (stads)fiets; 1 te voet; 4 per auto...
N.v.d.r. : jammer van de gladde wegen 's morgens, want voor de rest werd dit een voormiddag met mooie brede opklaringen en weinig wind. De temperatuur bleef 1°C tot 11 uur en steeg pas daarna tot rond de 5°...
 Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 december 2017  
- Zaterdag 9 december : 7 fietsers voor een rit van 63 km (390 hoogtemeters) langs o.a. Erondegem, Vlekkem, Vlierzele, Bavegem, Oosterzele, Scheldewindeke, Balegem, Oombergen, St-Lievens-Houtem, Borsbeke, Ressegem...
Droog en meestal lichtbewolkt met af en toe ook een straaltje zon. Officiële temperatuur : van -1 tot +1°, maar de schrale zuidwestenwind
zorgde voor een gevoelstemperatuur van enkele graden lager.
Wegdek overal droog, maar toch was het hier en daar (en dit vooral rond Vlierzele) nog opletten voor gladde plekken.
Na de rit op de apéro ook nog 4 'sympathisanten buiten competitie' aanwezig.
- Zondag 10 december : sneeuw vanaf 8u30, en dit voor de rest van de voormiddag. Fietsen was echt onmogelijk vandaag.
Ter informatie : bij 0°C trok in de voormiddag een actieve storing met sneeuw  over ons land en zorgde tussen 10 en 11u voor een sneeuwtapijt van 5 cm. Tegen het middaguur ging de sneeuw over in regen, steeg de temperatuur tot 6°C, en rond 14u was alle sneeuw alweer verdwenen.
 Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 december 2017  
- Zaterdag 2 december : weliswaar droog, maar waarschuwingscode oranje bij het KMI voor aanvriezende mist en kans op ijs- of rijmplekken, en de ganse voormiddag een vriestemperatuur van -1°C. Duidelijk geen weer om in te gaan fietsen, maar tóch verscheen er één enkeling aan de start, namelijk Mike. Die fietste dan maar in zijn eentje een 'aan de weersomstandigheden aangepast eigen parcours' van 55 km (385 hm) in de streek tussen Ninove en Geraardsbergen.
Na zijn rit kreeg Mike op de apéro in ons lokaal nog gezelschap van 3 leden 'buiten competitie'.
- Zondag 3 december : zwaarbewolkt met perioden van lichte regen en gans de voormiddag een temperatuur van nul graden. Niemand waagde het dan ook om vandaag te gaan fietsen.
Wel 4 leden aanwezig op de apéro, dit uiteraard 'buiten competitie'.
 Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 november 2017  
- Zaterdag 25 november : 9 deelnemers voor een rit van 64 km (225 hoogtemeters) naar Hamme, waar we een
korte kijkstop hielden op het parcours van de Flandriencross die daar 's anderdaags werd gereden.
Naast deze 9 fietste 1 enkeling (Herald) een 'eigen rit' en was er 1 'betalende sympathisant' (Eddy).
Zwaarbewolkt bij de start, en in het eerste uur nog lichtjes natte wegen als gevolg van een intense regenzone 's nachts. Gedurende de rit zelf bleef het droog, en in het laatste uur kregen we zelfs nog mooie opklaringen. Niet al te veel wind en een temperatuur : van 3 tot 6°.
- Zondag 26 november : in totaal 10 deelnemers.
5 fietsten een vrij pittige rit van 67 km (580 hoogtemeters) uitgetekend door René langs o.a.
Atembeke, Galmaarden, Congoberg...
5 kozen voor de ingekorte versie : 60 km (440 hm).
Droog en meestal vrij zonnig met naar het einde toe wat meer wolkenvelden. Lichte maar frisse wind uit westelijke richting. Temperatuur : van 2 tot 7°. Gedurende het grootste deel van de rit spijtig genoeg op de meeste plaatsen nog een lichtjes nat wegdek.
Twee lekke banden voor Chris Meesens, waarvan één tijdens de herstelling zelf...
 Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 november 2017  
- Zaterdag 18 november : vandaag liefst 24 deelnemers, waaronder 5 gastrijders (3V/2M).
16 fietsten een rit van 67 km (325 hoogtemeters) uitgetekend door Rudi langs o.a. Lede, Serskamp, Wetteren, Kwatrecht, Lemberge, Bottelare, Munte, Scheldewindeke, Oosterzele...
5
leden kozen voor de ingekorte versie :
57 km (285 hm).
1 lid (Herald) fietste een 'eigen parcours' en er waren ook nog 2 'sympathisanten' (Eddy en Staf).
Droog maar bewolkt gedurende het eerste uur, daarna voor de rest van de rit zonnig. Matige en frisse wind uit zuidwest die tegen de middag in kracht toenam. Temperatuur : van 2 tot 7°.
Tussen Lede en Kwatrecht fietsten we alles samen ongeveer 8 km naast spoorlijn 50 (Brussel - Gent). De laatste twee kilometers deden we dit op een mooi, breed en vrij recent aangelegd fietspad dat bij het uitstippelen van deze rit door Rudi werd ontdekt op de satellietbeelden van 'Google Earth'.
Wim Muylaert raakte in Lede, zonder dat iemand het had opgemerkt, het spoor van de groep bijster en kreeg pas in Zonnegem, 30 km verder en na een lange achtervolging, weer aansluiting bij het B-groepje...
- Zondag 19 november : in totaal 18 deelnemers.
10 fietsten een rit van 68 km (390 hoogtemeters) uitgetekend door Rudi langs o.a. Teralfene, Essene, Asbeek, Asse-ter-Heide, Krokegem, Opwijk (Waaienberg - Droeshout - Nijverzeel - Eeksken), Opstal, Peizegem, Merchtem, Mollem, Asse, Asbeek, Ternat, St-Katharina-Lombeek.
6
leden kozen voor de ingekorte versie :
61 km (340 hm).
2 leden (Herald en Kenny) fietsten een 'eigen parcours'.
Droog en vrij zonnig, maar in de omgeving van Merchtem toch een kwartiertje dreigende wolken. Een schrale en vrij strakke noordwestenwind zorgde voor een koud gevoel. Temperatuur : van 2 tot 6°.
 Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 november 2017  
- Zaterdag 11 november : zwaarbewolkt met een zwakke regenzone
die langzaam van west naar oost over Vlaanderen trok. Niet verwonderlijk dus dat weinigen zich geroepen voelden om te fietsen vandaag. Tóch één enkeling aan de start, namelijk ons jongste clublid Kenny, die dan maar op zijn eentje een 'eigen parcours' aflegde van ongeveer 65 km.
Na de rit, naast Kenny, ook nog 3 'sympathisanten buiten competitie' aanwezig voor de apéro.
- Zondag 12 november : vrij intense neerslag op het startuur en ook daarna nog regelmatig perioden met regen. Gans de voormiddag 5 à 6°C. Begrijpelijk dus dat er vandaag niemand ging fietsen...
's Middags 3 'sympathisanten buiten competitie' present voor de apéro.
 Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 november 2017  
- Zaterdag 4 november : 8 deelnemers voor een rit van 62 km (420 hoogtemeters) uitgestippeld en in goede banen geleid door Wim Muylaert, langs o.a. Wambeek, Schepdaal, St-Gertrudis-Pede, Vlezenbeek, St-Pieters-Leeuw, Lot, Ruisbroek, Anderlecht-Het Rad, St-Anna-Pede...
Van Lot via Ruisbroek tot Anderlecht-Het Rad fietsten we ongeveer 7 km op het brede jaagpad naast het kanaal Brussel-Charleroi.
Droog en vrij zonnig met enkele hoge wolkenvelden. Naarmate de rit vorderde toenemende bewolking en ook steeds meer wind. Ongeveer drie kwartier na de rit begon het te regenen. Temperatuur : van 10 tot 12°.
Wim had in het uitstippelen van zijn rit duidelijk heel wat werk gestoken, en wist ons in de omgeving van Anderlecht zelfs nog een paar wegjes te presenteren waar zelfs streekkenners en ervaren uitstippelaars Marc en Rudi nog nooit geweest waren!
- Zondag 5 november : 6 deelnemers voor een rit van 60 km (415 hm) langs o.a. Ninove, Pollare, 'Roost', Nieuwenhove, Waarbeke, Galmaarden, 'Winterkeer', Bever, St-Pieters-Kapelle ('Boulevard'), Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke...
Een grotendeels zonnige rit met op enkele plaatsen nog lichtjes natte en soms modderige plekken als gevolg van nachtelijke regen. Naar het einde toe eventjes dreigende wolken, maar het bleef droog. Een half uurtje na aankomst wél een regenbui. Strakke en zeer fris aanvoelende wind uit noordwest vandaag en een temperatuur van 7 tot 9° (en een uurtje na de rit nog slechts nog 7°).
 Woensdag 1 november 2017 (Allerheiligen)  
Vandaag de VDM-Halloween-Classic : een prachtige rit uitgetekend door de jarige René.in 'zijn' Pajottenland
Een grote deelname van liefst 20 fietsers (onder wie 4 gastrijders: 2M/2V).
15
fietsten de omloop van 71 km (555 hoogtemeters).
4 leden kozen voor de ingekorte omloop :
60 km (460 hm).
Verder was er nog 1 clublid (Bert) die met zijn echtgenote een 'eigen parcours' fietste, en om volledig te zijn ook nog 2 'sympathisanten buiten competitie'.
Zon van start tot aankomst en magnifieke vergezichten in het mooie Pajottenland. Weinig of geen wind en een te
mperatuur van 7 tot 12°.
We weten niet hoe René het aan boord legt, maar voor de zoveelste keer op rij kregen we schitterend fietsweer op deze Allerheiligendag.
Op de lange apéro na de rit werd er na de traditionele 'Quintine'-traktaties van René ook nog tot in de donkere uurtjes geklonken op de officiële inpensioenstelling van JPDP; op de komende verjaardag van Wim; en 'zomaar' door Pascal, Marcel, Marc, Norbert, Luc... (sorry als ik er nog vergeet).
 Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2017  
- Zaterdag 28 oktober : in totaal 13 deelnemers.
8 fietsten een rit van 67 km (535 hoogtemeters) langs St-Goriks- & St-Maria-Oudenhove.
4 leden kozen voor de ingekorte versie :
62 km (430 hm).
1 'sympathisant' (EDP).
Droog en bewolkt met een strakke westenwind. Temperatuur : van 8 tot 10°.
- Zondag 29 oktober : in totaal 5 deelnemers.
2 fietsten een rit van 65 km(400 hoogtemeters) langs o.a. St-Lievens-Houtem, Balegem, Scheldewindeke, Munte, Bottelare, Moortsele, Oosterzele, Bavegem...
3 leden kozen voor de ingekorte versie :
60 km (375 hm).
Zwaarbewolkt en nog natte wegen bij de start. Gedurende de rit zelf afwisselend wolken en opklaringen maar (op enkele druppels na) geen neerslag meer. Stevige wind uit noordwest met rukwinden tot 60 km/u. Temperatuur : van 11 tot 12°C.
Door de nachtelijke regen en de vele afgevallen bladeren lagen de wegen er op tal van plaatsen vuil bij. In de buurt van Scheldewindeke was het even wat ploeteren wegens de aanleg van een nieuwe weg
aldaar.
 Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017  
- Zaterdag 21 oktober : de regen en de sterke wind van 's morgens vroeg schrikten blijkbaar iedereen af want er verschenen geen fietsers aan de start vandaag !
's Middags wel 4 leden aanwezig op de apéro, dit uiteraard buiten competitie !
- Zondag 22 oktober : 3 deelnemers fietsten een rit van 65 km (320 hm) langs o.a. Uitbergen, Wetteren, Smetlede...
Daarnaast fietste 1 lid (Kenny) een 'eigen parcours' en waren er ook nog 2 aanwezigen op de apéro (deze laatsten 'buiten competitie').
Zwaarbewolkt bij de start, overal een nat wegdek en op tal van plaatsen zeer veel afgevallen bladeren. Gedurende de rit zelf bleef het droog en in het tweede deel waren er zelfs mooie opklaringen. Zeer sterke westenwind (4 à 5 Bft). Temperatuur : van 10 tot 12°.
 Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017  
- Zaterdag 14 oktober : in totaal 16 deelnemers, onder wie 3 gastrijders (1m/2v).
11
fietsten een rit van 65 km (330 hoogtemeters) langs de streek van Steenhuffel en Merchtem.
4 kozen voor de ingekorte versie :
57 km (305 hm).
1 'sympathisant' (EDP).
Prachtig nazomerweer met de zon in een hoofdrol. Temperatuur : van 14 tot 19°.

Een primeur : we vertrokken vandaag over het recent geasfalteerde fietspad langs de Wellemeersen naar Erembodegem.
- Zondag 15 oktober : in totaal 14 deelnemers.
9 fietsten een rit van 64 km (420 hoogtemeters) langs o.a. Ophasselt, Deftinge, Goeferdinge, Geraardsbergen ('Resteleustraat'), Moerbeke, Viane, Galmaarden, Waarbeke...
2 kozen voor de ingekorte versie :
58 km (385 hm).
2 (Edy C en buurman Antony) mistten op een minuutje na de aansluiting bij de groep in Aspelare en fietsten noodgedwongen een 'eigen parcours'.
1 'sympathisant' (PDC).
Ook vandaag een schitterende nazomerdag met volop zon en een wolkenloze azuurblauwe hemel. Nog frisjes bij de start en gedurende het eerste half uur (8°), maar tegen het einde van de rit 20°.
N.v.d.r.: later in de namiddag steeg het kwik nog tot ruim 24°C en was dit volgens de metingen van het KMI de warmste 15 oktober ooit in onze contreien.
 Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2017  
- Zaterdag 7 oktober : 22 leden namen deel aan het traditionele 'afscheid van ons zomerseizoen'. Dit jaar stond er eerst een
stadswandeling van 7,2 km in Ninove op ons programma om ons daarna in ons lokaal te goed te doen aan een uitgebreid en zeer gesmaakt Breugelbuffet.
De wijn bij het buffet werd traditiegetrouw geschonken door onze lokaalhouders, waarvoor uiteraard onze dank !
Een gure en frisse herfstdag
met veel wind en veel bewolking en regelmatig wat regen. Gelukkig kregen we gedurende onze wandeling slechts ongeveer een kwartiertje lichte regen. Temperatuur : van 8 tot 10°.
Het cafeetje waar we van plan waren tijdens onze wandeling iets te drinken was onverwacht gesloten zodat we dienden uit te wijken naar Café De Revue, eveneens op de Graanmarkt. Maar geen nood, de Ninoofse Witkap smaakte daar even goed !
Foto's van deze rit klik hier!
- Zondag 8 oktober : in totaal 11 deelnemers.
8
fietsten een rit van 66 km (415 hoogtemeters) langs Deftinge, Lierde, Erwetegem...
3 kozen voor een 'eigen parcours'.
Wisselend bewolkt met op het einde enkele mooie opklaringen. Natte wegen bij de start maar gedurende de rit geen neerslag meer. Hier en daar wel vuil wegdek. Temperatuur : van 11 tot 14°.
Na de rit konden we nog ruim genieten van het overschot van het Breugelbuffet van daags voordien.
Vandaag eerste deelname van Sarah, de dochter van René.
 Weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2017  
- Zaterdag 30 september : in totaal 11 deelnemers (onder wie 3 gastrijders : 1M/2V).
6 fietsten de rit van 77 km (620 hm) in het Pajottenland.
4 leden kozen voor de ingekorte versie :
66 km (520 hm).
1 enkeling (Theo DR) kwam een paar minuutjes te laat en fietste een eigen interpretatie van de ingekorte rit.
Gedurende de eerst 2 uren bewolkt maar droog. Vanaf 10u30 aanhoudend lichte regen tot einde rit. Temperatuur gedurende de ganse rit 13 à 14°.
Op de Congoberg in Vollezele hielden we een korte kijkstop op het prachtige door Roland Liboton uitgetekende parcours van de 'Congoberg-cyclocross'
die daar in de namiddag zou worden gereden.
- Zondag 1 oktober : 8 deelnemers fietsten een vlakke rit van 73 km (355 hm) langs Baasrode, Vlassenbroek, Dendermonde.
Eén enkeling (Kenny) fietste een 'eigen parcours'.
Bewolkt maar (op een paar verwaarloosbare spatjes lichte motregen na) droog. Temperatuur : van 12 tot 14 °. Vrij strakke wind uit het zuiden.
Tussen Baasrode en Dendermonde fietsten we liefst 11 km op de Scheldedijk.
 Weekend van zaterdag 23 en zondag 24 september 2017  
- Zaterdag 23 september : in totaal 15 deelnemers.
7 leden fietsten de rit van 78 km (675 hm) uitgetekend door René langs o.a. Saintes, Bogaarden, Heikruis.
5 leden fietsten de ingekorte versie : 64 km (515 hm).
2 leden fietsten een 'eigen parcours'.
En last but not least ook nog één sympathisant (PDC) zonder fiets...
Gedurende het eerste uur mist die op sommige plaatsen zeer hardnekkig was. Daarna brak de zon door en kregen we voor de rest van de rit prachtig nazomerweer. Temperatuur : van 8 tot 16°.

Na de rit konden we in ons lokaal op TV nog de finale meebeleven van het WK voor Junioren in Bergen (Noorwegen).
- Zondag 24 september : in totaal 14 deelnemers.
7 leden (verdeeld in een groepje van 4 en eentje van 3) fietsten de rit van 78 km (605 hm) langs Oetingen, Galmaarden, Herne...
4 leden fietsten de ingekorte versie 65 km (470 hm).
Daarnaast ook nog : 1 lid die de 'Bianchi' in Affligem reed; 1 lid die een 'eigen parcours' fietste en 1 'sympathisant'.
Prachtig en rustig najaarsweer met veel zon en zo goed als geen wind. Temperatuur : van een frisse 8* bij de start tot een zeer aangename 20° bij aankomst.
 Weekend van zaterdag 16 en zondag 17 september 2017  
- Zaterdag 16 september : in totaal slechts 6 deelnemers vandaag. 4 daarvan fietsten de rit van 77 km (550 hm) naar de streek van Brakel.
1 koos voor de ingekorte versie :
66 km (455 hm).
1 lid fietste een 'eigen parcours'.
Droog en vrij zonnig met mooie wolkenvelden. Prachtige en zeer scherpe vergezichten in de streek rond Brakel. Ondermaatse temperatuur : van 8 tot 13°.
In het door wegenwerken zo goed als volledig opgebroken centrum Brakel namen we een kijkje aan de startzone van de 'Primus Classic Impanis-Van Petegem' (UCI Europe Tour 1.HC) die daar vertrok omstreeks 12u15 om 4u46min later en 201 km verder te arriveren in Haacht/Boortmeerbeek (met als winnaar de Italiaanse Quick-Step renner Matteo Trentin).
- Zondag 17 september : in totaal 13 deelnemers.
10 leden fietsten een rit van 63 km (410 hm) naar de autoloze zondag in het Brussels Gewest (langs o.a. Ternat, S-Ulriks-Kapelle, Groot-Bijgaarden, St-Agatha-Berchem, Koekelberg, St-Joost-ten-Noode, Noordstation, Schaarbeek, Evere, Jubelpark, Wetstraat, Koninklijk Paleis, Justitiepaleis, Hallepoort, St-Gillis, Anderlecht, Itterbeek, Dilbeek, Schepdaal, Wambeek...)
3 leden fietsen een 'eigen parcours'.
Droog en zonnig met een zeer frisse start : amper 5°. Naarmate de rit vorderde klom het kwik naar 13°, maar door de zon voelde het toch vrij aangenaam aan.
In de Brusselse agglomeratie kozen we dit jaar voor een gedeelte dat ons minder goed bekend was (Schaarbeek, Evere), maar het was er wel vrij rustig en goed fietsen.
Net als vorig jaar kwamen we even in beeld in het VTM-nieuws, dit keer in de Wetstraat.
 Weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2017  
- Zaterdag 9 september : een vroege herfstdag met aangekondigde verspreide buien en de ganse voormiddag amper 13°C. Enkel Eric aan de start, en die  ontsnapte als bij wonder aan alle buien en kreeg slechts twee keer een paar minuten lichte regen. Hij probeerde de geplande rit te fietsen langs o.a. Bever, Bassilly en St-Pieters-Kapelle, maar zijn fiets-GPS liet hem in de steek en stuurde hem voortdurend de verkeerde weg op, zodat hij aan ruim 85 km kwam...
Ook dit weekend was ons lokaal nog gesloten en bijgevolg na deze rit apéro (met 5 leden) bij Sabrina in café Standaard.
- Zondag 10 september : in totaal 13 deelnemers.
7 leden fietsten de rit van 71 km (495 hm) langs St-Lievens-Esse, Oosterzele, Landskouter...
2 leden kozen voor de ingekorte versie 61 km (425 hm).
4 leden waren enkel present op de 'opendeurdag' (zie hieronder).
Droog en bewolkt met ook enkele mooie zonnige perioden. Niet al te warm (van 9 tot 14°) en een vrij stevige wind uit zuidwest.
In deze rit, met nogal veel 'gekronkel', zat als primeur een nog niet zo lang geleden geopend en mooi verlicht fietspad in Oosterzele.
Deze rit eindigde bij onze sponsor Garage Valckenier aan de Siesegemlaan in Aalst waar we uitgenodigd waren op de opendeurdag en tevens viering van het 50 jarig bestaan.
 Weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september 2017  
- Zaterdag 2 september : 10 fietsers voor een rit van 59 km (430 hm) naar de Heysel in Brussel waar we op de Houba de Strooperlaan passeerden aan de in opbouw zijnde aankomstzone van de Brussels Cycling Classic die 's namiddags werd gereden.
1
enkeling fietste een 'eigen parcours'.
Fris en lichtjes nevelig bij de start maar wel droog. In Liedekerke gedurende een paar kilometer nat wegdek van een ochtendlijke plaatselijke bui aldaar, maar daarna overal droog en steeds breder wordende opklaringen tot het einde van de rit. Zwakke noordenwind. Temperatuur : van 11 tot 19°.
Gezien het gedeeltelijk stedelijke karakter van de rit was er vandaag geen splitsing in A en B.
Doordat ons lokaal gesloten was gingen we na de rit iets drinken bij Rita in café De Vlaamse Leeuw waar er traktaties bij de vleet waren vanwege nét voorbije (Herman en Marc) of nét nog komende (Eric en Staf) verjaardagen...
Iets voorbij huize Nicole & Hugo in Wemmel kwam Theo Boel kwam ten val op een verkeersremmer. Dankzij wat 'eerste hulp oplapwerk' van een vriendelijke buurtbewoonster kon hij, zij het met hier en daar wat pijn, de rit toch verder uitrijden.
- Zondag 3 september : in totaal 8 deelnemers.
5 leden fietsten een door Rudi uitgestippelde rit van 78 km (520 hm) langs o.a. Groot-Bijgaarden, Bekkerzeel, Kobbegem, Ossel, Oppem, Wolvertem, Meuzegem, Brussegem, Mollem, Mazenzele...
3 leden fietsten de ingekorte versie : 67 km (415 hm).
Een frisse start (amper 10°) maar daarna prima nazomerweer met veel zon en een mooie blauwe hemel. Zwakke wind uit het zuiden. Temperatuur bij aankomst : 19°.
In Meuzegem passeerden we langs de indrukwekkende pop-up infrastructuur van de 'Brussels Stephex Masters', een meerdaagse jumping met internationale uitstraling. Het B-trio nam hier ruim 20 minuten de tijd om er alles eens van nabij te bekijken, en was danig onder de indruk!
Ook na deze rit
: apéro in 'De Vlaamse Leeuw'.
 Weekend van zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2017  
- Zaterdag 26 augustus : in totaal 12 deelnemers.
5 leden fietsten de rit van 84 km (660 hm) naar Beersel (uitgetekend door Rudi).
3 leden fietsten de ingekorte versie : 69 km  (430 hm).
3 leden fietsen een 'eigen parcours'.
En tenslotte ook nog één sympathisant...
Tijdens het eerste deel van de rit nog wat bewolking, maar daarna steeds breder wordende opklaringen, en gedurende de laatste kilometers zelfs volop zomer. Weinig wind vandaag. Temperatuur : van 17 tot 23°. Prima fietsweer !
- Zondag 27 augustus : in totaal 12 deelnemers.
8 leden fietsten de rit van 77 km (580 hm) langs Heuvelgem - St-Blasius-Boekel - Munkzwalm.
2 leden fietsten de ingekorte versie :
68 km (470 hm).
2 leden fietsten een 'eigen parcours'.
Nog lichtjes nevelig, maar reeds een aangename temperatuur bij de start. Ook daarna, gedurende de eerste twee uur van de rit, zo goed als geen zon te zien. Die brak pas echt door iets voor 11 uur zodat we een zonnig einde kregen. Matige noordoostenwind. Prima temperatuur : van 18 tot 21°.
De rit van vandaag werd ook reeds gereden op zaterdag 5 augustus (zie hieronder), toen met slechts 3 deelnemers.
Geen volgwagen meer vanaf vandaag... en zo zagen we Eddy De Pauw voor het eerst sinds mensenheugenis nog eens op de koersfiets! Hij wachtte ons op aan de Topmolen in Haaltert, en fietste van daar probleemloos de laatste 10 km van de rit mee met het B-team tot aan ons lokaal. Van een comeback gesproken !
 Weekend van zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017  
- Zaterdag 19 augustus : in totaal 10 deelnemers.
4 leden kozen voor de rit van 96 km (810 hm) naar Ronse, met o.a. de beklimming van de steile 'Fiertelmeers'.
6 leden vertrokken een half uurtje later en fietsten de ingekorte versie : 73 km (470 hm).
Droog met afwisselend zon en (soms dreigende) wolken. Stevige wind uit zuidwest. Temperatuur : van 13 tot 20°.
- Zondag 20 augustus : in totaal 12 deelnemers.
4 leden fietsten een rit van 80 km (610 hm) naar Rebecq - Steenkerque.
6 leden kozen voor de ingekorte versie : 68 km (490 hm).
2 leden fietsten een 'eigen parcours'.
Droog met tamelijk wat bewolking maar met ook enkele kortere perioden van (gesluierde) zon. Matige westenwind. Vrij frisjes vandaag : van 12 tot 19°.
De passage door Hoves (nabij Edingen) verliep niet zo makkelijk wegens een 'marché artisanal' aldaar, maar mits een beetje voorzichtig manoeuvreren geraakten we er toch nog door...
 Dinsdag 15 augustus 2017 (OLV-Hemelvaart)  
KMI waarschuwingscode oranje voor "onweer, rukwinden en regen"... en effectief : rond 8 uur kregen we reeds het eerste gedonder en de eerste van een ganse reeks hevige buien. Begrijpelijk én vooral ook verstandig dat er niemand aan de start verscheen vandaag !
 Weekend van zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2017  
- Zaterdag 12 augustus : enkel Norbert aan de start vandaag. Hij fietste op zijn eentje de lastige rit van 88 km (met 725 hm) naar de Vlaamse Ardennen met o.a. de Eikenberg en de Wolvenberg.
Troosteloos grijs en zo goed als gedurende gans de rit licht gemiezer en (mot)regen. Overal nat en op plaatsen ook zeer vuil wegdek. Strakke wind uit ZW tot west. Temperatuur : een frisse 14 tot 15°.
- Zondag 13 augustus : in totaal 13 deelnemers.
6
leden fietsten een rit van 72 km (610 hm) naar Geraardsbergen waar ze de plaatselijke omloop van de laatste rit van de BinckBank Tour aflegden, met o.a. de Denderoordstraat ('Buizemont'), de Bosberg, de 'Onkerzele' en de Muur...
5 kozen voor een ingekorte versie van 61 km (450 hm).
2 anderen verdienden hun klassementspunt door een eigen rit te fietsen (Herald) of door deel te nemen aan de apero achteraf (Staf)...
Droog maar gedurende zo goed als gans de rit bewolkt en zelfs lichtjes nevelig. Matige westenwind. Temperatuur : van 13 tot 16°. Pas bij aankomst in ons lokaal kregen we opklaringen en werd het ook nog 21°...
In Geraardsbergen konden we ondanks de bedrijvigheid nog vrij vlotjes passeren aan de aankomstlijn op de Vesten. Theo B. geraakte hier de B-groep kwijt en moest dan maar alleen terugkeren.
 Donderdag 10 augustus 2017 : daguitstap met WTC Trekvogels - Haaltert
Omloop van
160 km heen en terug naar het dorpje Paal in Zeeuws-Vlaanderen (NL), gelegen aan de Westerschelde, aan de westelijke rand van het Verdronken Land van Saeftinghe.
In totaal waren er 57 deelnemers (47 fietsers en 10 begeleiders in de volgwagens). Onze club werd vertegenwoordigd door 6 leden, onze kleinste delegatie ooit voor deze jaarlijkse daguitstap...
Beknopte wegwijzer :
Haaltert, Nieuwerkerken, St-Apollonia (Aalst), Lede, Schoonaarde, Berlare, Zele, St-Anna, Waasmunster, Belsele, St-Pauwels, St-Gillis-Waas, Kieldrecht, Nieuw Namen, Prosperdorp, 'Verdronken Land van Saeftinghe', Emmadorp, Paal, Kruispolderhaven, Roverberg, Lamswaarde, Hulst, Absdale, Heikant, Stekene, Klein-Sinaai, Sinaai, Daknam, Lammeken (Lokeren), Heiende, Overmere, Donkmeer, Uitbergen, Wichelen, Bruinbeke, Wanzele, Lede, Erondegem, Erpe, Edixvelde, Ede, Haaltert.
Chronologisch verloop van de rit :
  
- 7u35 : vertrek in Haaltert;
   - 9u40 tot 10u10 : eerste stop in
Café Den Decker - Sint-Pauwels (km 49);
   - 11u40 tot 12u50 : middagmaal in Restaurant Paviljoen 't Schor - Paal (NL) (km 82);
   - 14u45 tot 15u10 : drinkstop in Café 't Lammeken - Lokeren (km 128);
   - 16u35 : aankomst in Haaltert (km 160).
Gedurende het grootste deel van de rit droog en bewolkt. Net voor onze laatste pauze in Lokeren kregen we een kwartiertje lichte regen, maar daar bleef het ook bij. Zo goed als geen wind en een temperatuur van 14 tot 19°C. Kortom : veel beter weer dan vooraf voorspeld was door het KMI...
Mooi parcours; lekker eten en een prima en snelle bediening in het restaurant; een minimum aan pech; ...kortom een op alle gebied zeer goed verlopen daguitstap !
Marc VA volgde gans de rit met de Kangoo; Herald fietste de eerste 82 km tot in Paal; de 4 andere leden (Eric, Marcel, Norbert en Wim Muylaert) fietsten de volle 160 km.
Foto's van deze rit klik hier!
Een verslag van Trekvogel én deelnemer Philip Van Impe :
Het is een traditie geworden: op de donderdag voorafgaand aan halfoogst organiseert WTC De Trekvogels samen met WTC Wielervrienden Jong Welle zijn jaarlijkse daguitstap en is het ’s morgens verzamelen geblazen aan café New Pleintje. Dit jaar ging het richting Nederland, naar het verdronken land van Saeftinghe. De regeneditie van 2016 stond ons nog vers in het geheugen. En de weersvoorspellingen voor deze editie waren ook niet direct opbeurend. Die beloofden ons een natte dag en we vreesden om opnieuw zeiknat en zelf half verdronken aan te komen in Saeftinghe. Velen hadden daarom hun voorzorgen genomen en in de camionette van Julien een zakje met reservekledij gedeponeerd om ’s middags lekker droog aan tafel te kunnen gaan.
Ongetwijfeld waren de sombere weersvooruitzichten de voornaamste reden voor een aantal afzeggingen. Een kleine week voor de uitstap waren er nog 68 deelnemers aangemeld. Maar dat getal slonk elke dag tot 57 deelnemers (fietsers en begeleiders samen). Maar de weergoden waren ons dit jaar veel beter gezind. Toen we ’s middags in Paal aankwamen was er nog
geen druppel gevallen terwijl het in Haaltert regende dat het goot.
Het was pas in de namiddag, toen we in café ‘t Lammeken in Lokeren aankwamen, dat er wat “gemiezer” was. Maar dat duurde amper een kwartiertje zodat we in feite over een quasi “regenloze” dag kunnen spreken, met weinig wind, niet te warm en ook niet te koud. Zalig fietsweer dus en wie afmeldde omwille van het weer kreeg ongelijk.
De deelnemers kwamen traditiegetrouw van overal. Naast de twee organiserende clubs waren er ook fietsers van WTC De Hert, de Wijngaardvrienden en -ladies, de Hoeftrappers, WTC Terjoden en hopelijk vergeet uw verslaggever geen enkele club. Overigens waren er ook fietsers die bij niet bij een club aangesloten zijn. Drie amazones zorgden ervoor dat het geen louter mannelijk deelnemersveld was.
Zoals steeds was het parcours door onze vrienden van Welle minutieus uitgestippeld. We werden over prachtige landelijke wegen, uitstekend gegidst over een afstand van iets meer dan 160 Km aan een gemiddelde van bijna 23 km/uur. Er waren geen valpartijen, slechts twee platte banden en één fietser had mechanische pech en moest daardoor de tocht per auto verderzetten.
We schrijven het elk jaar opnieuw en het kan niet genoeg onderstreept worden: de logistieke ondersteuning was optimaal. Wat zouden we doen zonder Marc, Norbert, Lucien, Freddy, Johny, Willy en last but not least Annie en Linda (uw verslaggever betaalt een pint aan wie hij vergeten is)? Over de weersverwachtingen zijn we nooit zeker, maar een certitude is toch wel dat Annie en Linda in de weer zijn om ons te verwennen met rijsttaart (dit jaar verorberd in Café Den Decker te St-Pauwels) en baguettes.
Over de inwendige mens gesproken, ’s middags werden we snel en vlot bediend in paviljoen ’t Schor. Op de menu stond stoofvlees-friet, zoals in 2015 en 2016 en misschien zelfs nog eerder, maar toen reed uw verslaggever nog niet mee. Men zou zich kunnen afvragen waarom steeds voor dit gerecht gekozen wordt. Het antwoord is simpel en bewijst dat de organisatoren niets aan het toeval overlaten om ons het beste voor te schotelen: van alle Vlaamse gerechten houden de Vlamingen met grote voorsprong het meest van stoofvlees-friet en het is Jeroen Meus himself die dit onderzocht heeft. Daarmee is dit raadsel opgelost.

We kijken dus nu al uit waar we volgend jaar stoofvlees-friet gaan eten. Naar het noorden, het westen, het oosten of ergens tussenin? We zullen het zeker tijdig weten en ondertussen gaan onze oprechte dank en felicitaties uit naar de inrichters, organisatoren, begeleiders van de beide clubs. Laat de editie 2018 maar komen!
 Weekend van zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2017  
- Zaterdag 5 augustus : 3 leden (Luc, Norbert, Pascal) fietsten een rit van 77 km (580 hm) naar Heuvelgem - St-Blasius-Boekel - Munkzwalm.
Daarnaast was er ook nog één enkeling (Herald) die een 'eigen rit' fietste.
Regen 's morgens vroeg en daardoor bitter weinig fietsers. Gedurende de rit droog en wisselend bewolkt met in het laatste uur mooie opklaringen. Temperatuur : 15 tot 20°. Matige westenwind.
- Zondag 6 augustus : 13 deelnemers voor een rit van 79 km (380 hm) naar Laarne - Heusden - Destelbergen.
Eén enkeling (Herald) fietste een 'eigen rit'.
Droog en zonnig met een zwakke wind uit zuidwest. Nog eventjes fris bij de start (13°) maar daarna steeg de temperatuur tot een aangename 20°. Prima fietsweer dus.
Twee broederlijke lekke banden vandaag : eerst Pascal, daarna René...
 Weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juli 2017  
- Zaterdag 29 juli : in totaal 11 deelnemers.
8
deelnemers fietsten een rit van 79 km (630 hm) naar Everbeek.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
3
kozen voor een ingekorte versie van 69 km (535 hm).
Droog en wisselend bewolkt met enkele mooie zonnige perioden. Stevige zuidwestenwind, dus wind in de rug bij de terugkeer. Ideale fietstemperatuur : van 18 tot 21°.
- Zondag 30 juli : in totaal 10 deelnemers.
8
deelnemers fietsten een rit van 80 km (450 hm) naar Baaigem - 'Makkegem Bos' - Munte...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
2
kozen voor een ingekorte versie van 69 km (380 hm).
Gedurende de eerste twee uren droog met mooie wolkenvelden en tamelijk wat zon. Vanaf 10u30 enkele buien en op het einde zelfs gietende regen en iedereen dus kletsnat... Temperatuur : van 20° bij de start tot 23° halfweg, maar op het einde met de regen terug naar 19°. Stevige wind uit zuidwest.

Doordat alle deelnemers kletsnat waren kwam enkel Norbert nog iets drinken in De Vrede, en stelde daar tot zijn eigen verbazing vast dat het in Denderleeuw geen druppel geregend had...
 Verlengd weekend van vrijdag 21 tot zondag 23 juli 2017  
- Vrijdag 21 juli (Nationale Feestdag) : in totaal 16 deelnemers.
11
leden fietsten een rit van 78 km (680 hm) langs de streek van Quenast - Etang de Coeurq.
Deze rit uitgetekend op  Ride with GPS  
4 leden fietsten de ingekorte versie van 70 km (540 hm).
1 enkeling koos voor een 'eigen parcours'.
Droog, gans de rit zonnig en weinig wind. Temperatuur : van 14 tot 22°. Zeer aangenaam fietsweer en prachtige landschappen.
De 'Rue des Réservoirs', een onaangename lange kasseistrook bergop, net voorbij de vijvers van Coeurq, zou zeker niet misstaan in een of andere Vlaamse voorjaarskoers...
- Zaterdag 22 juli : in totaal 9 deelnemers.
6
leden fietsten een rit van 86 km (675 hm) naar Thoricourt.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
3
leden gingen een half uurtje later van start en fietsten een ingekorte versie van 72 km (515 hm).
Gedurende de eerste twee uren overwegend zonnig; daarna toenemende bewolking maar geen neerslag. Strakke zuidwestenwind, dus meestal rugwind tijdens de terugkeer. Temperatuur : van 17 tot 22°.
- Zondag 23 juli : in totaal 10 deelnemers, waarvan er 8 een rit van 75 km (525 hm) fietsten naar de Zwalmstreek.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
2
(JPDP & Christele) kozen omwille van de regendreiging voor een eigen rit, iets korter bij huis.
Meestal dreigende bewolking met slechts sporadisch een straaltje zon. Gelukkig geen neerslag gedurende de rit. Stevige zuidwestenwind met hier en daar zelfs verraderlijke rukwinden. Niet al te warm vandaag : van 15 tot 16°.
Voor de derde dag op rij deelname van Francesco, de Italiaanse schoonzoon van Eric.
 Weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juli 2017  
- Zaterdag 15 juli : in totaal 15 deelnemers.
7
leden fietsten een vrij lastige rit van 94 km (870 hm) naar de Vlaamse Ardennen uitgetekend door René.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
7
leden gingen een half uurtje later van start en fietsten een ingekorte versie van 73 km (585 hm).
1 enkeling fietste een 'eigen parcours'.
Droog, bewolkt, licht windje. Temperatuur : van 14 tot 20°.
Pascal VDM fietste vandaag, voor het eerst sinds zijn hartinfarct, opnieuw mee met de club. Vanzelfsprekend koos hij, onder begeleiding van broer René, voor de 'light-versie'.
Na de rit traktatie van Anne, onze vandaag jarige cafébazin.

- Zondag 16 juli : in totaal 9 deelnemers.
6
leden fietsten een vlakke rit van 76 km langs de streek van Beervelde.
Deze rit uitgetekend op  Ride with GPS 
3 andere leden vertrokken iets later en fietsen hun 'eigen parcours'.
Bewolkt, grijs, lichte miezer. Temperatuur : van 18 tot 19°.
 Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017  
- Zaterdag 8 juli : in totaal 10 deelnemers.
7
leden fietsten een rit van 77 km (710 hm) langs o.a. Borchtlombeek, St-Martens-Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw, Zuun, Lot, Huizingen, Dworp, 'Kroondal', Buizingen, Brucom, St-Pieters-Leeuw, Oudenaken, St-Kwintens-Lennik, Eizeringen, Strijtem, Kattem...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
3
leden kozen voor een ingekorte versie van 66 km met aanzienlijk minder klimwerk (490 hm).
Droog en meestal zonnig, maar met toch ook wat wolkenvelden. Temperatuur : van 18 tot 24°. Prima fietsweer.
Het zwaartepunt van deze rit lag in en rond Dworp, met o.a. de beklimmingen 'Lakenberg', 'Bruineput', 'Krabos' en 'Kroondal'...
- Zondag 9 juli : 12 deelnemers voor een rit van 75 km (430 hm) langs de streek van Bottelare - Munte.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Mooie zomerdag met de zon in een hoofdrol en een temperatuur van 17 tot 23°. Goed voelbare wind uit het oosten gedurende de terugkeer. Ook vandaag dus uitstekend fietsweer!
Na de rit kregen we in ons lokaal een verrassend bezoekje van Pascal VDM die sinds zijn hartproblemen voor het eerst op weg was met de fiets.
 Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juli 2017  
- Zaterdag 1 juli : zwaarbewolkt met regen en een temperatuur van amper 14 à 15°. Niemand
gefietst vandaag en geplande rit dus verplaatst naar een latere datum...
- Zondag 2 juli : slechts 5 deelnemers voor een rit van 73 km (400 hm) langs o.a. Teralfene, Essene, Asbeek, Asse, Bollebeek, Brussegem, Wolvertem, St-Brixius-Rode, Eversem, Humbeek, Verbrande Brug, Vilvoorde, Borgt, Grimbergen, Strombeek-Bever, Wemmel, Relegem, Zellik, Bekkerzeel, Asse, St-Ulriks-Kapelle, Ternat...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Grijs en vrij fris (van 16 tot 17°) met een goed voelbare wind. Grootste deel van de rit nog droog, maar gedurende het laatste halfuur lichte doch goed natmakende regen. Tja, wanneer Chris Meesens op het nippertje komt opdagen aan de start, dan weet je het wel...
Een rit met veel hindernissen en bijgevolg ook enkele parcoursaanpassingen : vier omleidingen; kanaalbrug in Humbeek afgesloten; rommelmarkt in Ternat.... gelukkig had de volgwagen (met MVA) een extra GPS aan boord !
 Weekend van zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017  
- Zaterdag 24 juni : 6 deelnemers (4 leden + 2 gasten) fietsten een rit van 71 km (430 hm) uitgetekend door Rudi, kriskras door het Pajottenland.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog maar bewolkt en een temperatuur van 17 tot 21°.
- Zondag 25 juni : enkel JPDP en Kristele fietsten vandaag. Ze kozen voor een rit van ongeveer 65 km in het Pajottenland.
Bewolkt en vrij winderig met soms ook regendreiging. Gelukkig geen neerslag onderweg. Temperatuur : van 17 tot 20°.
Wegens de rommelmarkt in Welle werd er vandaag uitzonderlijk gestart op het Dorp in Denderleeuw.
Bij aankomst waren ook de Luxemburgreizigers reeds aangekomen in ons lokaal.
 Van maandag 19 tot zondag 25 juni : fietsreis Luxemburg 2017  
17 clubleden namen deel aan onze fietsreis in Luxemburg. Een kort verslag vind je hier.
 Weekend van zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017  
- Zaterdag 17 juni : 9 leden fietsten een rit van 76 km (520 hm) langs o.a. Ninove, Appelterre, Idegem, Schendelbeke, Geraardsbergen, Goeferdinge, Zarlardinge, Ghoy, Lessines, Deux-Acren, Moerbeke, Galmaarden, Waarbeke, Nieuwenhove, Meerbeke, Pamel...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Ondertussen waren ook 5 leden (4 per fiets en Staf met zijn auto) op weg naar de Gaume. Vandaag stond voor hen de rit Denderhoutem - Givet (145 km - 1310 hm) op het menu.
Droog maar meestal bewolkt en slechts sporadisch wat zon. Matige wind uit het westen. Aangename temperatuur vandaag : van 17 tot 22°.
Omdat de meeste deelnemers liever de Bosberg links lieten liggen, werd ons parcours wat aangepast. Enkel JP en Kristele (die iets voor de groep uit fietsten) beklommen tóch de Bosberg en kregen ook op het einde van de rit in Pamel nog wat extra hoogtemeters te verwerken...
- Zondag 18 juni : 9 deelnemers (onder wie 3 gastrijders) voor een zo goed als vlakke rit van 70 km (uitgetekend en in goede banen geleid door Rudi) naar Zele-Heikant.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS 
Voor de 12 leden die morgen per auto naar de Gaume vertrekken was het deze voormiddag inladen van de fietsen in de camionette.
Voor de 5 leden die per fiets op weg zijn naar de Gaume stond vandaag de rit
Givet - Meix-devant-Virton op het programma (98 km -1160 hm) met na de middag een bezoek aan de Abdij van Orval.
Een schitterende en ook zeer warme zomerdag met zon van start tot aankomst en een temperatuur van 20 tot 27°!
 Weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juni 2017  
- Zaterdag 10 juni : in totaal 19 deelnemers.
9 leden (+ een niet betalende 'gastrijder') fietsten een rit van 89 km (560 hm) in de streek van Ghoy, Ogy, Lahamaide, Wodecq...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
6
leden vertrokken een half uur later en fietsten de 'light'-versie van 70 km (405 hm).
Nog eens 4 andere leden reden elk individueel een ander parcours...
Mooi en droog, maar de zon was meestal toch wat 'gesluierd'. Matige wind uit het zuidwesten. Temperatuur : van 14 tot 20°. Prima fietsweer !
Prachtige en zeer rustige streek daar in de buurt van Lahamaide, maar de kwaliteit van het wegdek liet op tal van plaatsen toch wat te wensen over...
- Zondag 11 juni : in totaal 15 deelnemers.
10 leden fietsten een vrij pittige rit van 79 km (640 hm) naar Schorisse.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
4
leden kozen voor de ingekorte versie 67 km (530 hm).
1 lid (Staf) fietste van Aalst naar Denderleeuw en terug.
Zonnig en warm (van 21 tot 26°) met een matige zuidwestenwind.
Zeer scherpe vergezichten vandaag... zo konden we van aan de radar in Kerksken perfect de skyline van Brussel zien met o.a. Atomium, Basiliek en Justitiepaleis.
Wegens familiale verplichtingen 's middags, vertrok Norbert een uurtje vroeger en fietste in zijn eentje de omloop van 79 km.
 Pinksterweekend van zaterdag 3 tot maandag 5 juni 2017  
- Zaterdag 3 juni : in totaal 18 deelnemers.
13 leden fietsten een vrij lastige rit van 101 km (bijna 900 hm) naar het Hellend Vlak van Ronquières (met o.a. de lange klim van 'Charly des Bois').
Deze rit uitgetekend op  Ride with GPS 
5 leden vertrokken een half uurtje later en fietsten een ingekorte versie van
72 km (540 hm).
Gedurende het grootste deel van de rit bewolkt, maar naar het einde toe toch ook enkele perioden met gesluierde zon. Goed voelbare zuidwestenwind. Ideale fietstemperatuur : van 18 tot 22°.
- Zondag 4 juni (Pinksteren) : in totaal 17 deelnemers.
10 leden fietsten 80 km (550 hm) naar de streek van Dikkelvenne - Meilegem...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
7
leden fietsten de 'light'-versie van 72 km (500 hm).
Zonnig met soms prachtige wolkenvelden en een strakke westenwind. Temperatuur : van 15 tot 20°.
- Pinkstermaandag 5 juni : in totaal 12 deelnemers.
8 leden fietsten 80 km (ongeveer 600 hm) naar de streek van Mater, met o.a. de beklimming van de steile Abeelstraat (tot 18%) en de Berendries.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
4
leden fietsten de 'light'-versie van 68 km (455 hm) met ook de Berendries.
Droog, grijs en vrij fris bij de start en gedurende de eerste kilometers. Daarna mooie opklaringen voor de rest van de rit. Tamelijk strakke westenwind. Temperatuur : van 14 tot 19°.
Mooie vergezichten in de Vlaamse Ardennen vandaag !
 Verlengd weekend van donderdag 25 tot zondag 28 mei 2017  
- Donderdag 25 mei (Hemelvaart) : in totaal 18 deelnemers voor een rit naar de prachtige streek rond Labliau. 11 fietsten de omloop van 81 km (535 hm) en 7 kozen voor de 'light'-versie van 72 km (465 hm).
Klokslag half negen, net bij de start dus, verdween het ochtendgrijs en schoot ook meteen de temperatuur de hoogte in: nog 13° om 8u30, en reeds 18° om 9u!
Gedurende gans de rit kregen we uitstekend fietsweer: droog en zonnig met slechts enkele stapelwolken, en een matige noordoostenwind. Bij aankomst in De Vrede noteerden we een zomers aanvoelende 22°!
Dankzij dit prima weertje haalde de light-groep zonder forceren een mooi gemiddelde van 24,2 km/u. De A-groep vlamde de rit (nog maar eens) af aan meer dan 27 km/u... een gemiddelde dat we in de club zelfs 30 jaar geleden nooit gehaald hebben.
- Zaterdag 27 mei  : 14 deelnemers voor een rit van 78 km (355 hm) naar Breendonk.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  - Hoogtemeters : 355
Een tropische voormiddag met zon van start tot aankomst en een matige zuidenwind. Bij de start reeds 22°. Bij aankomst 28°, en na de apéro zelfs iets boven de 30°!
Door het niet al te lastige parcours, het prachtige weer en vooral de ingetoomde snelheid, koos niemand vandaag voor een inkorting en werd het eindelijk nog eens een "samen uit, samen thuis" rit...
- Zondag 28 mei  : in totaal 9 deelnemers vandaag.
3 leden (Luc, Norbert en Walter) fietsten een mooie maar ook pittige rit van 84 km (650 hm) naar de Vlaamse Ardennen (langs o.a. Brakel, Schorisse, Maardedal, 'Ladeuze', Volkegem, Ename, Munkzwalm...).
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS 
6 leden vertrokken later toen de wegen weer droog waren, en fietsen diverse omlopen en diverse afstanden...

Na een zeer zwoele nacht zorgde een regenbui kort voor de start voor wat afkoeling en ook voor nog lichtjes natte wegen in het eerste half uur van de rit. Gedurende de rit zelf warmde het gauw weer op en kregen we opnieuw zomerse toestanden. Temperatuur : van 17 tot 26°. Op het eerste half uur na prima fietsweer!
 Weekend van zaterdag 20 en zondag 21 mei 2017  
- Zaterdag 20 mei : in totaal 8 fietsers vandaag waarvan er slechts 2 (Danny en Norbert) de rit van 80 km (met 610 hm) naar de streek van Rebecq - Steenkerque reden. De 5 anderen kozen allen voor de 'light'-rit en ook voor verschillende uren van vertrek...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Motregen 's morgens vroeg en bij de start een korte maar vrij hevige plensbui. Ook nog lichte regen tijdens het eerste uur van de rit, maar daarna droog en steeds breder wordende opklaringen en bij aankomst zelfs volop zon. Vrij strakke en fris aanvoelende wind uit het zuidwesten. Temperatuur : van 9 tot 16°.
- Zondag 21 mei  : 11 deelnemers voor een rit van 82 km (met ruim 650 hm) naar Flobecq, met o.a. de lastige beklimmingen 'Hurdumont' en 'Plachettes'...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
3 van de 11 deelnemers kozen voor de 'light'-versie van 70 km (445 hm).
Droog en weinig wind. Zonnige eerste rithelft, maar daarna toch wat toenemende "sluierbewolking". Temperatuur : van 11 tot 18°. Uitstekend fietsweer met prachtige vergezichten in de streek rond Flobecq.
 Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei 2017  
- Zaterdag 13 mei : in totaal 14 deelnemers vandaag. Er was keuze uit drie ritten :
A 5 leden fietsten een lastige ééndagsrit van 150 km voornamelijk in het prachtige Pays des Colinnes, uitgestippeld door René.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  - Hoogtemeters : 1500
Herbeleef deze rit op  Relive your ride  : klik hier ! (duur : 01:29).
Ziehier een kort ritverslag ons bezorgd door René :

Klokslag 07h30 vertrokken Norbert, Olivier, Ignace, Theo en mezelf voor een daguitstap naar "Le Pays des Colinnes". Bij vertrek een 8-tal graden, maar naarmate de rit vorderde werd het weldra warmer en al bij al goed fietsweer met zonnige periodes en oplopende temperaturen tot zelfs 20 graden, een stevige zuidwesten wind moesten we erbij nemen. Er werd in onderling overleg gekozen voor een gezapig tempo dat vooral gewaardeerd werd door mezelf en Theo. Km 63 in Ligne werd een eerste boterham verorberd met een cola, de lokale caféhoudster was van Vlaamse komaf!

In het prachtige en zeer rustige "Pays des Colinnes" was het genieten van de vele hellingen met prachtige vergezichten. Tussendoor was het ook even opletten voor de vele deelnemers aan de "Van Avermaet-Classic", die eveneens deze prachtige fietsregio doorkruisten (meestal in tegenovergestelde richting dan wij).
Km 106 tweede halte in het "Baraksken" voor de laatste boterhammen, 2 deelnemers verkozen reeds een lekkere pint boven een cola. Met hernieuwde moed en de wind in de rug reden we richting Hostellerie (120 km), waar we getrakteerd werden op een stevige regenbui gedurende 2 km. 
Km 134 stopten we bij Frieda op de Gotegem in Mere voor verscheidene lekkere Enames op haar "zonnig" terras. Moe maar met een zalig gevoel fietste iedereen naar zijn heimat.
Tenslotte de gegevens van mijn fietscomputertje : afstand 146 km - rijtijd 6u16 - gemiddelde snelheid 23,39 km/u - hoogtemeters 1674.

B 7 leden kozen voor de vlakke rit naar de 'Stille Waters' langs o.a. Moorsel, Wieze, Denderbelle, Dendermonde, Moerzeke, Kastel, Hamme 'Driegoten', Weert, Branst, Mariekerke, St-Amands, Baasrode, Buggenhout, Opstal, Opwijk...
In deze rit fietsten we 27 km tegen de Schelde en namen op km 39 de veerdienst van Driegoten (Hamme) naar Weert. Ondanks we daar 20 minuten moesten wachten voor de vrij korte oversteek, was dit toch wel een unieke belevenis...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  - Hoogtemeters : 315
Droog maar meestal bewolkt met slechts een paar korte zonnige perioden. Goed voelbare wind uit het zuidwesten. Temperatuur : van 13 tot 19°.

C 2 leden (Eric en zoon Jeroen) namen deel aan 'La Magnifique' met start en aankomst in Rochefort. Ze fietsten er een zeer selectieve omloop van 180 km (3200 hm) door de prachtige landschappen van de Famenne en de Ardennen in de streek van Rochefort.
Hun rit op het  STRAVA  account van Jeroen : klik hier !
Ziehier een kort verslagje ons bezorgd door Eric :
Jeroen en ik hebben de 180 km van de La Magnifique gereden. Mijn gegevens (van Garmin horloge): 186,1 km, 3201 hoogtemeters (Strava: 3328), gemiddelde snelheid: 23,5 km/u (7u55 minuten gereden). Vertrokken om 8u25 met 12 graden. In de namiddag tot 20 graden. Aangekomen om 18u (zo laat door 3 bevoorradingsposten en de kniepijn van Jeroen). Quasi iedereen was al weg. In de kantine was de organisatie de inkomsten al aan het tellen. We hebben moeten aandringen om nog een cola te kunnen kopen.
Gans de dag goed weer, tegenwind in de eerste helft, rugwind in de tweede helft. Fel gewijzigd parkoers in vergelijking met 2015.
Rond de 1300 deelnemers, maar weinigen hebben de volledige afstand gereden. Wij hebben op 5 km na alles alleen gereden.


- Zondag 14 mei : 17 leden namen deel aan de Valckenier Classic met start en aankomst aan Garage Valckenier aan de Siesegemlaan in Aalst.
9 leden kozen voor de omloop van 55 km; 6 leden fietsten de 90 km; 2 leden (Luc en Walter) fietsten de omloop van 120 km.
Mooi en overwegend zonnig met toch ook een paar korte perioden met iets meer bewolking. Goed voelbare zuidwestenwind en een temperatuur van 14 tot 19°. Voor het eerst dit jaar konden we spreken van echt 'blotebenenweer'...
In totaal namen iets meer dan 1200 fietsers deel aan deze fietstocht.
Bekijk de foto's op de website van de organisatie : reeks 1  /  reeks 2

 Weekend van zaterdag 6 en zondag 7 mei 2017  
- Zaterdag 6 mei : grote opkomst van in totaal 23 deelnemers voor een rit die eindigde in Heldergem, en waar ons in de tuin van Edy Coolens een hapje en een drankje werd aangeboden ter gelegenheid van zijn pensionering.
12
leden fietsten een rit van 75 km (met 635 hm) langs o.a. Rovorst, Bosgat, La Houppe...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
7
leden kozen voor de 'light'-versie 67 km (465 hm).
Tenslotte waren er ook nog 4 leden die enkel naar de drink in Heldergem kwamen...  
Droog, maar gedurende het eerste uur nog bewolkt en lichtjes nevelig. Daarna steeds breder wordende opklaringen en op het einde van de rit volop zon. Temperatuur : van 7 tot 15° (en op het einde van de drink zelfs 20°). Vrij strakke en frisse wind uit het oosten.
Dankzij een lift van Staf kon ook Pascal VDM aanwezig zijn op de drink in Heldergem. Het was de eerste keer dat we Pascal terugzagen na zijn hartaanval, en we konden met ons allen vaststellen dat hij het goed stelt, en dat zijn revalidatie vordert zoals het hoort...
- Zondag 7 mei : slechts 8 deelnemers vandaag... een gevolg van gisteren?
2
leden (Eric en Norbert) fietsten een lange rit van 91 km (met 680 hoogtemeters) uitgetekend door René, in de streek rond Bever, en deed dit aan een gemiddelde van ruim 29 km/u!
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
6
leden vertrokken een half uurtje later (8u30) voor een ingekorte versie van 67 km (445 hm) over grotendeels dezelfde wegen.
Droog maar gedurende de ganse rit bewolkt en lichtjes nevelig. Goed voelbare en vrij frisse noordenwind waardoor de temperatuur van start tot aankomst rond de 11° bleef hangen.
JPDP rekende voor ons uit dat het vandaag de 100ste rit was van echtgenote Cristele...
Gezien ons lokaal gesloten was (congé) zijn we na de rit iets gaan drinken in café Standaard bij Sabrina.

 Verlengd weekend van zaterdag 29 april tot maandag 1 mei 2017  
- Zaterdag 29 april : in totaal 16 deelnemers vandaag.
11
leden fietsten een zeer selectieve ééndagsrit uitgetekend door René, eerst richting Pajottenland, dan via de streek ten zuiden van Geraardsbergen (Bever - Lessines) naar Flobecq, en tenslotte met nog een lastige lus in de Vlaamse Ardennen. Afstand : 139 km (1275 hoogtemeters volgens 'Ride with GPS', maar op verscheidene fietscomputertjes kwamen we in de buurt van 1500).
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
De voorziene koffiestop in Herne viel weg wegens café gesloten, en dus werd de middagpauze in het Barakske in La Houppe (Flobecq) na 83 km de eerste stop. Tijdens de terugkeer (op km 117) werd er ook nog een drinkstop ingelast in 'de Paling' in St-Lievens-Esse.
Minder leuk moment kort na de middagpauze, aan de "Quatre Vents" in Ellezelles, waar we passeerden op de plaats van een pas gebeurd dodelijk ongeval van een vrouwelijke deelneemster aan de Etixx Classic.
Niets dan tevreden deelnemers na deze prachtige maar toch ook wel zeer lastige rit...

5
leden fietsten een kortere rit (72 km met 520 hm) naar de streek van Brakel.

Deze rit uitgetekend op  Ride with GPS 
Rustig en droog lenteweer met meestal zon maar toch ook enkele perioden met wat meer bewolking. Nog vrij fris bij de start (5°) maar daarna oplopend tot rond de 15° en dus zeer aangenaam fietsweer.
- Zondag 30 april : 16 deelnemers waarvan er 10 een lastige rit fietsten van 78 km (met 740 hoogtemeters) naar de streek van Halle, Dworp, St-Genesius-Rode, Linkebeek, Beersel...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
6
van de deelnemers kozen voor de ingekorte rit van 64 km met toch ook nog 560 hm.
Een prachtige lentedag met zon van start tot aankomst en slechts sporadisch enkele kleine wolkenvelden. Vrij krachtige wind op kop gedurende de eerst rithelft, en dat betekende dus wind in de rug bij de terugkeer. Temperatuur : van 7 tot 18°.
Door een tijdelijk éénrichtingsverkeer aan de rand van het Hallerbos (op km 30,5) raakten we Eddy en dus ook onze volgwagen kwijt voor de rest van de rit.
Op een zonnig terrasje in Eizeringen (op 10 km van het einde) verzekerden de deelnemers van de 'light' zich tegen de dorst. Vier leden van de A-toer volgden kort daarna hun aanstekelijke voorbeeld...
- Maandag 1 mei : 9 deelnemers voor een rit van 77 km (485 hm) langs o.a. Heldergem, Aaigem, Burst, Zonnegem, Letterhoutem, Bavegem, Gijzenzele, Gontrode, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke, Balegem, Leeuwergem, Hillegem, Herzele, Woubrechtegem, St-Antelinks, Aspelare, Nederhasselt, 'Lebeke', Denderhoutem...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en meestal bewolkt. In de loop van de rit ook enkele korte opklaringen met magnifieke wolkenvelden. Tamelijk strakke en fris aanvoelende wind, grotendeels op kop tijdens de terugkeer. Temperatuur : van 10 tot 12°.

 Weekend van zaterdag 22 en zondag 23 april 2017  
- Zaterdag 22 april : 7 deelnemers (4 leden + 3 gastrijders) voor een rit van 76 km (450 hm) langs o.a. St-Lievens-Houtem, Oosterzele, Landskouter, Lemberge, Merelbeke, Zwijnaarde, 'Ghelamco Arena', Melle, Gontrode, Gijzenzele, Oosterzele...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Lichte regen vóór de start en daardoor een vrij lage opkomst. Ook gedurende het eerste uur van de rit nog motregen en natte wegen, maar daarna droog en naar het einde toe zelfs een af en toe een schuchtere opklaring. Temperatuur : van 6 tot 10°.
- Zondag 23 april : in totaal 13 deelnemers.
10
leden (chauffeur volgwagen inbegrepen) fietsten een rit van 75 km (met 580 hoogtemeters) naar de streek tussen Everbeek en Flobecq.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
3
leden kozen voor de 'light'-versie (67 km - 440 hm) en lieten twee hellingen tussen Everbeek-Beneden en -Boven aan zich voorbijgaan... 
Droog en zonnig met slechts enkele kleine wolkenvelden. Matige wind uit het noorden. Temperatuur : van 6 tot 10°. Al bij al prima, maar toch nog vrij fris fietsweer...
Vandaag fietsten Marc en Norbert voor het eerst met hun nieuwe machientjes...

 Paasweekend van zaterdag 15 tot maandag 17 april 2017  
- Zaterdag 15 april : 6 deelnemers voor een door René uitgestippelde rit van 108 km (met ongeveer 1000 hoogtemeters) in de streek rond Everbeek en Flobecq.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Z
waarbewolkt met van 8u tot 11u aanhoudend (lichte) regen en pas daarna wat droger. Zo goed als geen vergezichten en op tal van plaatsen zeer vuile baantjes.Temperatuur van 8 tot 10°. Geen prettig fietsweer dus...
Door twee lekke banden van Luc DB arriveerden we pas om 13u15 in ons lokaal...
- Zondag 16 april (Pasen) : in totaal 15 deelnemers op deze Paasdag.
10
deelnemers (de 'A-groep') fietsten de rit van 74 km (met 700 hm) langs o.a. Bellingen, Hondzocht, Tubize, Clabecq, Lembeek, Halle...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
5
leden (de 'B-groep') kozen voor enkele afsnijdingen en fietsten 69 km (met 560 hm).
Droog en bewolkt met toch ook enkele mooie opklaringen. Vrij strakke westenwind en ook tamelijk frisjes : van 6 tot 9°.
De A-groep haalde een voor sommigen iets te stevig gemiddelde van iets boven de 25 km/u en arriveerde zodoende een klein kwartiertje vóór de B's in ons lokaal...
- Paasmaandag 17 april : zwaarbewolkt en fris met tamelijk wat regen 's morgens vroeg en ook nog op het startuur. Logisch dat er amper 3 leden kwamen opdagen, Norbert, Wim Muylaert en Eddy DP.
Eddy werd met de volgwagen terug naar huis gestuurd; de andere twee fietsten een -dixit Norbert- "erg ingekort" en kletsnat nat ritje...

 Weekend van zaterdag 8 en zondag 9 april 2017  
- Zaterdag 8 april : in totaal 21 deelnemers vandaag.
8 leden kozen voor de gewone rit van 74 km (540 hm) richting Vlaamse Ardennen.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
13 leden namen deel aan de Willy Teirlinck Classic, een organisatie van WTC Blijf Fit uit Liedekerke, maar met start en aankomst in Pamel. 3 leden fietsten er de 74 km en 10 kozen er voor de langste omloop van 130 km (met ruim 1200 hm).
Voor wie om 8 uur startte in de Teirlinck Classic hing er in het begin van de rit nog plaatselijk een hardnekkige en kille mist. Vanaf half negen, bij de start van de 'gewone' rit, was alles al opgeklaard en bleef het de ganse rit zeer zonnig. Weinig wind vandaag. Temperatuur : zéér fris bij de start (amper 2°!), maar daarna steeg het kwik tot een aangename 13 à 14° bij aankomst.
Voor de deelnemers aan de Teirlinck Classic is mits een klein probleem met 'den Theo' (verloren gereden) alles goed verlopen...
- Zondag 9 april : 13 deelnemers voor een rit van 72 km (300 hm) langs o.a. Teralfene, Affligem, Meldert, Baardegem, Opwijk, Opstal, Buggenhout, Malderen, Londerzeel-St-Jozef, Liezele, Opdorp, Malderen, Peizegem, Opwijk, Baardegem, Moorsel, Affligem...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Een schitterende lentedag met volop zon en weinig wind. Nog vrij fris bij de start (6°) maar bij aankomst een zomers aanvoelende 18 à 19°.
Na 44 km in deze rit hielden we een korte pauze op 'den Dries' in Opdorp om er de tentoongestelde kunstwerken te bekijken tussen de duizenden, helaas reeds grotendeels verwelkte paasbloemen...

 Weekend van zaterdag 1 en zondag 2 april 2017  
- Zaterdag 1 april : 7 deelnemers voor een rit van 100 km (met ongeveer 1000 hoogtemeters) naar de 'heuveltjes rond Schorisse'. Rit uitgestippeld door René.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Bij de start nog natte wegen als gevolg van regen 's morgens vroeg. Gedurende de rit zelf zwaarbewolkt en neiging tot motregen, maar geen neerslag van betekenis meer. Naar het einde toe droog en hier en daar zelfs een straaltje zon. Matige wind uit ZW. Temperatuur : van 11 tot 14°.
Op enkele plaatsen (o.a. op de Leberg in Zegelsem) was het zeer druk gezien we tussen de 16.000 deelnemers van de Ronde van Vlaanderen voor toeristen verzeild geraakten...
- Zondag 2 april : op deze Ronde van Vlaanderen-dag waren er in totaal 17 deelnemers (onder wie 2 gastrijders).
11 deelnemers fietsten een rit van 74 km (met 585 hoogtemeters) over o.a. de Berendries, de Tenbossestraat en de Muur (al was daar het laatste gedeelte wel afgesloten).
6 deelnemers kozen voor een 'light'-versie van 65 km (410 hm).
Prima fietsweer vandaag : droog en vrij zonnig met een matig doch tamelijk fris aanvoelend windje uit noordwest. Temperatuur : van 9 tot 15°.
Niettegenstaande het vrij vroege uur was er reeds heel wat bedrijvigheid op en langs het Ronde-parcours.
Gedurende onze rit konden we ook een passage meepikken van de Ronde van Vlaanderen voor junioren.
Eigenlijk was er ook een omloop voorzien van 78 km met daarin de kasseien van Lippenhove, Paddestraat en Haaghoek plus de Leberg, maar hier waren vandaag geen liefhebbers voor...

 Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017  
- Zaterdag 25 maart : in totaal 13 deelnemers vandaag. 7 leden fietsten de pittige 'rit getekend René' van 83 km (met ruim 700 hm) langs o.a. Eizeringen, St-Kwintens-Lennik, Elingen, Pepingen, Beert, Saintes, Bierghes, Bogaarden, Kester, Oetingen, Gooik...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
4 leden kozen voor een op enkele plaatsen wat ingekorte versie van deze rit (68 km - 550 hm); en er waren ook 2 leden die individueel hun kilometers fietsten...
Een mooie en droge lentedag met veel zon en slechts enkele hoge wolkensluiers. Krachtige en fris aanvoelende wind uit het noordoosten, waardoor het bij momenten lastig fietsen was. Temperatuur: van 6 tot 12°.
- Zondag 26 maart : 16 deelnemers voor een rit van 60 km (350 hm) langs o.a. Teralfene, Hekelgem, 'Blakmeers', Essene, Asbeek, 'Putberg', Asse, Bollebeek, Brussegem, Meuzegem, Impde, Rossem, Slozen, Rossem, Merchtem, Mollem, 'Vrijlegem', 'Weyenberg', 'Koereit', Krokegem, Asse-ter-Heide, Essene, Teralfene...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog met veel zon en ook vandaag nog een goed voelbare noordoostenwind. Deze nacht overgeschakeld naar het zomeruur en dus nog een frisse start (5°), maar daarna temperatuur snel oplopend tot 14° bij aankomst. Prima fietsweer dus.

 Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 maart 2017  
- Zaterdag 18 maart :
regen en wind in de vroege ochtend en ook nog op het startuur en bijgevolg geen fietsers aan de start vandaag.
- Zondag 19 maart : in totaal 13 fietsende clubleden vandaag: zes (onder wie 1 gastrijder) voor de 'gewone' zondagse clubuitstap en zeven voor de Ename Classic.
Onze 'gewone' rit was 61 km lang (500 hm) en leidde ons langs o.a. Aspelare, Steenhuize, Erwetegem (radar), 'Pijperzele', St-Maria- en St-Goriks-Oudenhove, 'Vlamme', Erwetegem, 'Pijpketel', St-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Aaigem, Heldergem, Kerksken...  
In deze rit reden we ruim 15 km op dezelfde wegen (soms wel in tegengestelde richting) als de Ename Classic. We kwamen dan ook heel wat Ename-fietsers tegen en profiteerden op enkele kruispunten ook van de seingevers van de organisatie...

7 leden namen deel aan de Ename Classic met start en aankomst in Herzele en fietsten er de omloop van 116 km (met 1190 hoogtemeters).
Voor de ritgegevens van de fietscomputer van Jeroen Janssens :
klik hier!
Alles verliep prima in deze "classic", doch de zeer stevige wind maakte de rit wel een flink stuk lastiger.
"Iedereen blij de Ename te hebben gereden, doch ook zalig moe", dixit één van onze deelnemers ;-)
Er viel één lekke band te noteren, namelijk voor Pascal
... en dit in de allereerste rit met zijn spiksplinternieuw elektronisch schakelend en schijfremmend koersmachien.
Tenslotte nog het weer : grijs, droog en vrij zacht met een sterke wind uit ZW. Temperatuur gans de dag rond 11°.

 Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 maart 2017  
- Zaterdag 11 maart : 14 deelnemers (onder wie 2 gastrijders) voor een rit van 61 km (350 hm) langs o.a. Erpe, Erondegem, Ottergem, Vlekkem, Vlierzele, Bavegem, Oosterzele, Balegem, Oombergen, Zottegem, St-Lievens-Esse, St-Antelinks...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Prima fietsweer vandaag: droog en overwegend zonnig met wat lichte sluierwolken en een zwakke ZZO-wind. Temperatuur: van 6 tot 12°.
- Zondag 12 maart : 27 deelnemers (onder wie 4 gastrijders) voor een rit die eindigde aan Loft Interieur Lucas in Roosdaal. Tot in Roosdaal fietsten we 46 km (315 hm). Daarna moest iedereen uiteraard ook nog de afstand naar huis afleggen...
Beknopte wegwijzer: Welle, Denderhoutem, 'Lebeke', Outer, Nederhasselt, Aspelare, 'Muylem', Appelterre, Grimminge, 'Keringen', Waarbeke, Nieuwenhove, Denderwindeke, Lieferinge, Gooik ('Strijland' - 'Woestijn'), Roosdaal...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en zonnig met slechts enkele hoge sluierwolken. Weinig wind. Temperatuur: van 6 tot 14°. Een echte lentedag en dus uitstekend fietsweer...
Gezien wegens carnaval Denderleeuw de café's aldaar gesloten of niet bereikbaar waren, eindigde deze rit bij sponsor Lucas in Roosdaal waar er eerst enkele groepsfoto's werden genomen, en waar we daarna konden genieten van enkele lekkere drankjes in de prachtige taverne van de meubelzaak.
Foto's van deze rit klik hier!

 Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017  
- Zaterdag 4 maart : 13 deelnemers voor een pittige rit van 66 km (met 590 hm) in het Pajottenland, uitgestippeld door René.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Zwaarbewolkt en nog (lichtjes) natte wegen, maar tijdens de rit geen nieuwe neerslag meer. Goed voelbare wind uit het zuiden. Temperatuur: van 9 tot 11°.
- Zondag 5 maart : 17 deelnemers voor een rit van 60 km (460 hm) naar St-Maria-Oudenove.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en zonnig, maar vrij frisjes (van 5 tot 9°) en een stevige wind uit het zuiden. Prachtige vergezichten onderweg !
Enkel tijdens het laatste kwartier van de rit wat meer bewolking, en vanaf 12u30 (na de apéro) regen om naar huis terug te keren en temperatuur gedaald tot 7°.
In Ninove geraakte onze volgwagen verstrikt in het carnavalsgebeuren en arriveerde daardoor pas 20 minuten na de fietsers in De Vrede...

 Weekend van zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017  
- Zaterdag 25 februari : 10 leden namen deel aan onze jaarlijkse rit naar de Omloop Het Nieuwsblad. Van in Aaigem kregen we (voor de rest van de rit) gezelschap van Danny Scheerlinck (Lusava) samen met nog 6 andere leden van WTC De Hoeftrappers uit Aaigem en fietsten we dus met een groep van 17.
We fietsten 61 km (met 380 hm), en d
ankzij een goede planning zagen we de renners dit jaar liefst vijf keer passeren. Na onze rit konden we de laatste 65 km van de koers nog volgen op TV in ons lokaal.
Deze rit uitgetekend op  Ride with GPS 
Bewolkt maar droog en een temperatuur van 5 tot 8°. Strakke wind, maar die zat gelukkig in de rug gedurende de terugkeer. Al bij al een beetje fris, maar toch prima 'omloopweer'.
- Zondag 26 februari : 14 deelnemers voor een grotendeels vlakke rit van 61 km langs o.a. Haaltert, Ede, Edixvelde, Erpe, Erondegem, Impe, Wanzele, Bruinbeke, Wichelen, Uitbergen, Berlare, 'Kamershoek' (Zele), Berlare, Schoonaarde, Lede, Hofstade, Aalst, Nieuwerkerken, Terjoden, Welle...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Bewolkt en meestal droog, maar toch ook een paar momenten (vooral naar het einde toe) met wat motregen. De helft van het parcours lichtjes nat wegdek. Ook vandaag een vrij strakke ZW-wind, dit keer 'windop' gedurende de terugkeer. Temperatuur: van 7 tot 9°C.
Vandaag reden we in clubverband voor het eerst door de prachtige nieuwe fietstunnels aan het ASZ.

 Weekend van zaterdag 18 en zondag 19 februari 2017  
- Zaterdag 18 februari : 16 deelnemers voor een rit van 58 km (420 hoogtemeters) langs o.a. Ternat, St-Martens-Bodegem, Dilbeek, Anderlecht, Ruisbroek, St-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Gaasbeek, St-Martens-Lennik, Eizeringen...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog maar zéér mistig bij de start. Gelukkig verdween de mist al na een goed kwartiertje fietsen en kregen we daarna prima fietsweer met veel zon. Temperatuur: van 5 tot 8°.
Tussen Anderlecht en Ruisbroek fietsten we 5 km naast het kanaal Brussel-Charleroi.
- Zondag 19 februari : 18 deelnemers -onder wie 3 gastrijd(st)ers- voor een rit van 62 km (340 hm) langs o.a. Mere, Erondegem, Impe, Smetlede, Serskamp, Wichelen, Bruinbeke, Oordegem, Vlekkem, Bambrugge...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Nog lichtjes nevelig bij de start, maar daarna (op een korte bewolkte periode na) meestal zonnig met wat sluierwolken. Strakke wind uit het zuidwesten en ook tamelijk frisjes: van 2 tot 5°C.
Veel fietsers tegengekomen vandaag, het was immers de start van het wielerseizoen bij de diverse wielerbonden...

 Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 februari 2017  
- Zaterdag 11 februari : twee leden (Eric en Theo DR) verschenen wél aan de start maar keerden ook weer direct naar huis terug
...
Z
waarbewolkt en grijs met regelmatig wat licht 'gewemel' van poedersneeuw en een temperatuur rond het vriespunt. KMI code geel voor 'gladheid en ijzelvorming'.
- Zondag 12 februari : 10 deelnemers voor een rit van 59 km (430 hoogtemeters) langs o.a. Waarbeke, Galmaarden, Grimminge, Zandbergen...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Grijs en lichtjes nevelig maar op een paar druppels na geen neerslag gedurende de rit. Nog steeds koud: van 1 tot 2°.

 Weekend van zaterdag 4 en zondag 5 februari 2017  
- Zaterdag 4 februari : 17 deelnemers (onder wie 2 gastrijders en 3 leden die individueel) voor een grotendeels vlakke rit van 61 km (290 hm) langs o.a. Ottergem, Vlekkem, Oordegem, Massemen, Wetteren, 'Aard', Uitbergen, Schellebelle, Bruinbeke, Lede...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Bewolkt maar gedurende de ganse rit droog. Temperatuur: van 5 tot 7°.
Pas bij aankomst aan ons lokaal vielen de eerst druppels, en wie wat bleef hangen op de apéro moest nog met een nat pak terug naar huis...
Van de voetgangersbrug in Wetteren tot in Uitbergen fietsten we 7 km op het fietspad langs de Schelde.
- Zondag 5 februari : 5 deelnemers voor een rit van 60 km (310 hoogtemeters) langs Peizegem, Malderen, Londerzeel, Steenhuffel, Merchtem...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Bewolkt en natte wegen, maar geen neerslag gedurende de rit zelf. Temperatuur: van 5 tot 6°C.

 Weekend van zaterdag 28 en zondag 29 januari 2017  
- Zaterdag 28 januari : 11 deelnemers voor een pittige rit van 57 km (540 hoogtemeters) in de streek rond Dilbeek.
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en gedurende het eerste uur nog bewolkt, maar daarna mooie brede opklaringen en veel zon. Goed voelbare zuidenwind. Temperatuur: van 6 tot 9°C en vandaag dus eindelijk de eerste ochtend van 2017 zonder vriestemperatuur!
De eerste lekke band van het jaar komt op naam van Luc De Bolle.
In de namiddag waren 21 clubleden aanwezig op de nieuwjaarsreceptie in ons lokaal.
- Zondag 29 januari : 9 deelnemers voor een rit van 49 km (210 hoogtemeters) langs o.a. Moorsel, Wieze, Schoonaarde, Lede...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en meestal bewolkt met een vrij kille en strakke wind. Temperatuur: van 3,5 tot 5°. Zo goed als overal nog lichtjes natte wegen door nachtelijke regen en in Erembodegem zelfs nog één enkele vrij grote ijsplek. Niet echt aangenaam fietsweer.
Vandaag een iets kortere rit dan gewoonlijk zodat we in ons lokaal nog het WK Veldrijden voor Beloften konden volgen. En... we mochten er ook nog genieten van hapjes van onze receptie van daags voordien.

 Weekend van zaterdag 21 en zondag 22 januari 2017  
- Zaterdag 21 januari : 4 deelnemers voor een rit van 60 km (440 hoogtemeters) langs o.a. Brukom - Lot - St-Pieters-Leeuw...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Droog en zeer zonnig maar ook zeer koud. Temperatuur van min zes tot plus één.
Grotendeels droge wegen, maar op enkele plaatsen in het Pajottenland toch nog hier en daar een gladde plek...
- Zondag 22 januari : 5 fietsers voor een rit van 60 km (430 hm) langs o.a. St-Maria-Oudenhove, Michelbeke, 'Pijperzele', St-Maria-Lierde...
Deze rit uitgetekend op
 Ride with GPS  
Zonnig, droog en zo goed als geen wind... maar wel berekoud. Bij de start om 9u noteerden we op 'Weerstation Denderstreek' -7,7°C en bij aankomst om 11u30 vroor het nog steeds -2. Gemiddelde rittemperatuur op de fietscomputer was -4,5°C!
Ook vandaag nog hier en daar een plaatselijke gladde plek...

 Weekend van zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017  
Zowel op zaterdag als op zondag 's morgens vroeg een dun pelletje sneeuw op een bevroren ondergrond en de temperatuur rond het vriespunt. Op beide dagen KMI-waarschuwingscode geel voor 'gladheid'. Onze fietsen bleven dit weekend dus wijselijk in de garage...
PS: tussen 9 en 12u bleef het op beide dagen droog (op zaterdag vrij zonnig; op zondag bewolkt).

 Weekend van zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017  
- Zaterdag 7 januari : -2°C en Vlaanderen bedekt met een dun laagje poedersneeuw. Code oranje 'gladheid' bij het KMI. Begrijpelijk dat er vandaag niemand aan de start verscheen.
- Zondag 8 januari : 2 leden fietsten een rit van 58 km (490 hoogtemeters) in de streek van Waarbeke - Galmaarden - Zandbergen...
Wèg sneeuw en wèg vrieskou... vandaag troosteloos grijs met een hardnekkige vochtig aanvoelende mist en overal een nat wegdek. Niet erg aangenaam fietsweer dus. Temperatuur: van 2 tot 4°.
In de omgeving van de Congoberg was er nog een probleem met papperige sneeuw die daar blijven liggen was...
Ook chauffeur Eddy verscheen aan de start maar mocht met goedkeuring van de twee fietsers naar huis terugkeren...
Op de apéro na deze rit (bij Sabrina in Café Standaard) waren 11 clubleden present.

 Terug naar ons   RITTENARCHIEF