Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 1989

 

In onze beginjaren werd er enkel in clubverband gefietst op zondagen van begin maart tot en met het eerste weekend van oktober. Eventuele andere ritten werden beschouwd als oefenritten en telden niet mee voor ons regelmatigheidsklassement.
Gezien het hier gaat om de periode van vóór onze website, kon ook niet alles meer worden teruggevonden en ontbreken er hier mogelijk een aantal ritten.

Vanaf dit jaar waren
start en aankomst van onze ritten aan ons nieuw lokaal Taverne Ganzenhof aan de Regentiestraat 21 in Welle.

Zondag 05/03/1989:
onze eerste rit was een echte voltreffer. Uitgedost in een spiksplinternieuwe clubuitrusting vertrokken we met liefst 51 leden van aan ons nieuw lokaal Taverne Ganzenhof om 8u15 naar de kerk van Welle voor de traditionele mis + fietsenwijding. Na het zegenen van de fietsen werden er enkele groepsfoto's genomen (o.a. aan ons nieuw lokaal) en daarna fietsten we een ritje van 35 km langs de streek van Ternat.
Na de rit was er uiteraard ook een receptie in ons nieuw lokaal met hapjes aangeboden door onze lokaalhouders Carina en Jannick. Een prachtige start van ons 9e wielerseizoen.

Zondag 12/03/1989: Erondegem, Impe, Smetlede, Wetteren, Schellebelle, Bruinbeek, Lede - 45 km - 44 deelnemers.

Zondag 19/03/1989: Aspelare, St-Antelinks, St-Lievens-Esse, Wijnhuize, St-Maria-Lierde, Erwetegem, Godveerdegem, Zottegem, Grotenberge, St-Lievens-Esse, Herzele, Ressegem - 55 km - 43 deeln.

Zondag 26/03/1989: Hekelgem, Baardegem, Opwijk, Buggenhout, Opstal, Heilig-Kruis (Lebbeke), Wieze, Herdersem - 55 km - 43 deeln.

Zondag 02/04/1989: finaleparcours van de Ronde van Vlaanderen langs o.a. Appelterre, Idegem, Onkerzele, Geraardsbergen, Atembeke, 'Bosberg', Nieuwenhove, Denderwindeke, Ninove, Meerbeke - 58 km - 43 deeln.

Zondag 09/04/1989: rit met een 10-tal kasseistroken langs o.a. Hekelgem, Moorsel, Meldert, Asse-ter-Heide, Asbeek, Asse, Kobbegem, Hamme, Wemmel, Relegem, Zellik, Ternat, Essene - 60 km - 34 deeln.
In totaal zaten er ongeveer 14 km kasseien in deze rit.

Zondag 16/04/1989: Pamel, Gooik (Strijland), Oetingen, Kester, Heikruis, Bogaarden, Beert, Bellingen, Pepingen, Elingen, Gooik, OLV-Lombeek, Strijtem, Liedekerke - 70 km - 40 deeln.
Valpartij van Freddy Van Asbroeck in Borchtlombeek waarbij hij een lichte kwetsuur aan het achterhoofd over hield.

Zondag 23/04/1989: Lede, Uitbergen, Overmere, Lokeren, Eksaarde, Moerbeke, Nederlandse grens, Nieuwemolen, Koewacht, Belgische grens, Stekene, Puivelde, Sinaai, Waasmunster, Hamme-Zogge, Grembergen, Dendermonde, Denderbelle, Wieze, Aalst - 102 km - 27 deeln.

Zondag 30/04/1989: Heldergem, Burst, Zonnegem, Vlierzele, Oosterzele, Moortsele, Bottellare, Munte, Scheldewindeke, Balegem, St-Lievens-Houtem, Borsbeke, Ressegem, Mere - 66 km - 37 deeln.

Zaterdag 06/05/1989: deelname aan de rally Zottegem-Roubaix-Zottegem, een organisatie van WTC Emycotrappers, met start en aankomst aan café Bellevue - Smissenhoek 73 in Erwetegem.
15 clubleden namen deel. De afstand van de rally was 165 km, maar 11 leden maakten ook de verplaatsing van Welle naar Erwetegem en terug met de fiets en kwamen op die manier aan 215 km.
Prachtige omloop met een aantal kasseistroken in de 'Hel van het Noorden' en ook (vooral op het einde van de rit) een 10-tal hellingen.
In de buurt van Roubaix ging Gerard Langendries overkop en kwetste zich aan voorhoofd en rechteroor. Hij kreeg de eerste zorgen toegediend bij een Franse dokter en in de namiddag werden bij zijn huisarts in Welle een aantal hechtingen aangebracht.
Zondag 07/05/1989: Ninove, Waarbeke, Galmaarden, Deux-Acren, steengroeven van Lessen, Bois-de-Lessines, opnieuw Deux-Acren, Geraardsbergen, Onkerzele, Zandbergen, Pollare - 70 km - 32 deeln.
Paul Elskens kwam te val in de Dreefstraat in Ninove en werd met de '100' naar de nabijgelegen kliniek gevoerd. Hij had ernstige wonden aan de mond, een neusbreuk en ook wonden aan het voorhoofd. Hij moest 11 dagen in het ziekenhuis blijven en was daarna ook nog enkele weken arbeidsongeschikt.

Zondag 07/05/1989: Ninove, Waarbeke, Galmaarden, Deux-Acren, steengroeven van Lessen, Bois-de-Lessines, opnieuw Deux-Acren, Geraardsbergen, Onkerzele, Zandbergen, Pollare - 70 km - 32 deeln.


Vrijdag 12/05 tot maandag 15/05/1989 (Pinksterweekend): 5e keer gezinsweekend in het vakantiecentrum Worriken in Butgenbach.
Na de slechte ervaring van vorig jaar trokken we tot ieders vreugde voor de vijfde keer naar de vertrouwde houten huisjes van "Worriken" aan het meer van BUTGENBACH. Topdeelname met liefst 98 personen (23 leden) en 22 chalets.
Wie op vrijdag vroeg vertrok in Welle reed zo goed als de ganse weg in de gietende regen. Gelukkig waren de voorspellingen van Armand Pien dit keer juist en klaarde het reeds in de vroege namiddag uit zodat degenen die pas na de middag vertrokken over droge wegen reden.
Zaterdag, zondag én maandag waren hoofdzakelijk zonnig en droog, zodat we elke dag onze geplande rit konden fietsen, telkens met rond de 20 fietsers.
Er was aanvankelijk ook een ritje gepland op vrijdagnamiddag (naar het Groothertogdom-Luxemburg) maar dat werd afgelast.
Ondanks de regen en de wind vertrok Marc De Bruyn op zijn eentje vanuit zijn woonplaats Erembodegem toch per fiets naar Bütgenbach. Onderweg kreeg hij drie lekke banden en waren er ook een paar omleidingen. Toen hij arriveerde stonden er 230 km op zijn fietscomputertje.
We hadden jammer genoeg ook opnieuw een ongeval: Dirk De Saedeleer viel voor de deur van zijn chalet, met zijn zoontje op de buis van zijn fiets. Beiden kwetsen zich aan het hoofd.

Zie ook: 'Gezinsweekends'.
Voor de leden die niet deelnamen aan dit weekend was er op Pinksterzondag 14/05 een rit naar Halle en terug - 65 km - 16 deeln.

Zondag 21/05/1989: Liedekerke, Pamel, OLV-Lombeek, Eizeringen, St-Martens-Lennik, Vlezenbeek, Gaasbeek, St-Laureins-Berchem, St-Anna-Pede, St-Gertrudis-Pede, Schepdaal, Wambeek, Borchtlombeek, Liedekerke, Teralfene - 67 km - 35 deeln.
Valpartij van Marcel Van Der Burght aan de kerk van OLV-Lombeek. Met schaafwonden aan arm en been zat hij een poosje in de volgwagen, maar de laatste 25 km kroop hij terug op zijn fiets.

Zondag 28/05/1989: Ninove, Pollare, Galmaarden, Moerbeke, Deaux-Acren, Ghoy, Ogy, Wodecq, Lahamaid, Frasnes-lez-Buissenal, Ellezelles, Flobecq, Everbeek, Zarlardinge, Goeferdinge, Deftinge, Schendelbeke, Idegem, Appelterre, Ninove - 107 km - 21 deeln.

Zondag 04/06/1989: 8e editie van de rally van onze club. Start en aankomst in taverne Ganzenhof in de Regentiestraat.
26 deeln. van onze club (19 fietsers + 7 helpers bij de organisatie).
Omloop van 75 km langs o.a. Aspelare, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, St-Maria-Oudenhove, Brakel, Elst, Michelbeke, Rozebeke, Roborst, St-Goriks-Oudenhove, Erwetegem, Wijnhuize, St-Lievens-Esse, Woubrechtegem, Aaigem, Haaltert.
C
ontrolepost in café Vogelzang in Michelbeke.
Een tegenvallende deelname van 191 deelnemers uit 12 verschillende clubs.
Minstens 100 deelnemers (want we rekenden toch op zo'n 300 fietsers) lieten zich afschrikken door het weer. Het goot water de ganse nacht en ook nog 's morgens vroeg. Pas om
8 uur hield het op met regenen en zo bleven de deelnemers toch nog droog!
Zie ook 'Rally's van onze club'.

Zondag 11/06/1989: Erpe, Erondegem, Vlekkem, Oordegem, Massemen, Kwatrecht, Melle, Heusden, Gentbruge, Melle, Gontrode, Gijzenzele, Bavegem, Letterhoutem, Zonnegem, Bambrugge, Mere - 71 km - 27 deeln.

Zondag 18/06/1989: vanwege de Europese verkiezingen telde de rit van vandaag niet mee voor ons klassement. 15 leden, verdeeld in twee groepjes (snel en gewoon tempo) fietsten nogmaals de 75 km lange omloop van onze eigen rally - zie zondag 04/06.

Zondag 25/06/1989: ééndagsrit langs o.a. Ninove, Pollare, Waarbeke, Galmaarden, Bever, Bois-de-Lessines, Ollignies, Meslin-l'Evêque, Arbre, Chrievres, Neufmaison, Beloeil, Stambruges, Bernissart, Franse grens, Vieux-Condé, Belgische grens, Bon-Secours, Blaton, Queveaucamps, Stambruges, Sirault, Herchies, Lens, Cambron-St-Vincent, Lombise, Thoricourt, Graty, Hoves, Kokejane, Herne, Tollembeek, Vollezele, Denderwindeke, Ninove - 170 km - 11 deeln.
Jammer genoeg een van de laagste deelnames ooit tot dan toe, want dit was een droom van een ééndagsrit. Schitterend zomerweer en een niet zo lastige omloop in een voor de meesten van ons toch vrij onbekende streek. Op ons verste punt fietsten we ook 15 km in Frankrijk.
We namen twee pauzes: eerst in een café op de Franse grens in Bernissart (zeer vriendelijke mensen daar!) en daarna in Herne op een uurtje fietsen van thuis. Aankomst in ons lokaal rond 16 uur.

Zondag 02/07/1989: deelname aan rally van WTC De Vliegende Spaak met start en aankomst aancafé Maxens in Baardegem.
5 leden vertrokken reeds om 6 uur in Welle en fietsten de 200 km lange 'Ronde van Vlaanderen'. Gezien ze de verplaatsing heen en terug naar Baardegem ook per fiets maakten kwamen ze aan 225 km.
20 leden andere leden vertrokken om 8 uur en fietsten de vlakke omloop van 60 km naar het Donkmeer.
In de omloop van 200 km moest William Cobbaut (W) na 145 km in de volgwagen stappen wegens krampen. Enkele kilometers verder kreeg Eric Janssens af te rekenen met een kapot versnellingsapparaat. Het zadel van de fiets van William werd enkele centimeters lager gezet en Eric reeds de rit verder uit met William's fiets...
In totaal waren er ruim 1600 fietsers in Baardegem (waarvan er meer dan 600 voor de omloop van 200 km kozen).

Zondag 09/07/1989: Pamel, OLV-Lombeek, St-Kwintens-Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw, Lot, Beersel, Huizingen, Brucom, St-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Schepdaal, Wambeek, Liedekerke - 66 km - 29 deeln.

Zondag 16/07/1989: Aaigem, St-Lievens-Esse, Erwetegem, St-Goriks-Oudenhove, Roborst, Rozebeke, Michelbeke, Brakel, St-Martens-Lierde, Hemelveerdegem, Ophasselt, Aspelare - 75 km - 29 deeln.

Zondag 23/07/1989: Ninove, Vollezele, Herne, Kokejane, Stoquois, Bois de la Houssière, Ronquières, Henripont, Braine-le-Comte, Hennuyères, Quenast, Bierghes, Herfelingen, Oetingen, Gooik (Strijland), Pamel, Liedekerke - 100 km - 25 deeln.

Zondag 30/07/1989: Aspelare, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Martens-Lierde, Parike, Brakel, Michelbeke, St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Herzele, Woubrechtegem, Heldergem, Kerksken - 69 km - 33 deeln.

Zondag 06/08/1989: Wanzele, Serskamp, Wetteren, Laarne, Melle (Bommels), Ten Eede, Wetteren, Oordegem, Vlekkem, Ottergem, Mere - 60 km - 25 deeln.
De avond ervoor (zaterdag 5 augustus) was er een avondmarkt in Welle waar 31 leden gespot werden. De ochtend daarna 6 man minder voor deze vlakke rit. Eistte de markt zijn tol?

Zondag 13/08/1989: Asse, Kobbegem, Brussegem, Meusegem, Imde, Londerzeel, Malderen, Steenhuffel, Merchtem, Mazenzele, Asse, Essene - 68 km - 27 deeln.

Op zaterdagochtend 19 augustus was er een vreselijke woningbrand in de Vooruitgangstraat (in het huis naast dat van clublid Dominique Baetens). Twee jonge dorpsgenoten Johhny en Corina stierven in de vlammen en ook vader André Van den Haute liep zeer zware brandwonden op.
Het betrof hier het gezin van de schoonbroer van clublid Paul Elskens.
Corina
, het overleden meisje, was de verloofde van clublid Marc Houtman.
Het getroffen gezin was de laatste twee jaar vaste klant op ons ledenfeest en André en zijn vrouw namen ook reeds een paar keer deel aan onze fietstocht. 


Zondag 20/08/1989: vandaag was er keuze uit twee rally's
A/ Circuit des Cimes Ardennaises
een organisatie van 'Les Cyclos de la Famenne' (Aye) met start en aankomst in het Centre Culturel et Sportif in Marche-en-Famenne - 208 km - 9 deelnemers van onze club.
Vertrek per auto in Welle om 5 u voor een verplaatsing van onveveer 140 km.
Beknopte wegwijzer: Marche-en-Famenne, Hollogne, Harsin, Grune, Nassogne, Bois de Saint-Michel, Masbourg, Lesterny, Bure, Belvaux, Côte de Belvaux, Resteigne, Chanly, Daverdisse, Sechery, Redu, Transinne, Côte de Transinne, Smuid, Mirward, Awenne, Fourneau Saint-Michel, Saint-Hubert, Lavacherie, Ortheuville, Berguime, Tresfontaine, Erneuville, Beaulieu, Ortho, Nisramont, Mormont, Wibrin, Nadrin, Samrée, La Roche en Ardenne, Warizy, Hodister, Cheoux, Waharday, Rendeux, Beffe, Werpin-Hampteau, Ménil-Favay, Gribiemont, Hollogne, Marche-en-Famenne.
Er waren controleposten met drinken en eten à volonté in Daverdisse (km 54), Saint-Hubert (km 92), Samrée (km 150) en Waharday (km 174). Tenslote was er ook nog een geheime controle in Ménil-Favay (km 196) op de top van een verschikkelijk zware helling waar tal van deelnemers te voet boven kwamen...
Het was een fantastisch mooi parcours met s
teeds rustige en schilderachtige wegen, steile beklimmingen, adembenemende afdalingen, de mooiste vergezichten...  een omloop om nooit te vergeten in een van de mooiste streken van ons land. Het was ook een loodzwaar parcours met 22 officiële hellingen en daarbij ook nog tal van 'naamloze' klimmetjes. Ook het weer was zonder meer schitterend. Na de middag was het zelfs iets boven de 30 graden, eigenlijk té warm voor de inspanningen die we moesten levenen...
Alle deelnemers waren het erover eens: dit was de zwaarste, maar ook de best georganiseerde rally waaraan we ooit hebben deelgenomen!
B/ deelname aan rally van WTC Idegem '78 met start en aankomst aan café Sportief in de Bareelstraat in Idegem - 70 km - 18 deeln. van onze club.

Zondag 27/08/1989 voormiddag: deelname aan rally van WTC Blijf Fit met start en aankomst aan café Juul Kabas aan de Opperstraat 46 in Liedekerke. Omloop van 75 km in het Pajottenland (Gooik, Kester, Bogaarden, Bierghes-Bos, Saintes, Bellingen, Gaasbeek) - 18 deeln. van onze club.
Onze 4e deelname aan deze rally en reeds voor de 4e keer dezelfde omloop!
Zondag 27/08/1989 namiddag: gezinsfietstochtje naar Ternat - 25 km - 24 fietsers (9 leden, 7 vrouwen en 8 kinderen).
Na het goede weer van de laatste weken viel het weer op deze laatste zondag van de schoolvakantie toch wel tegen. Brede opklaringen na de middag lokten toch nog 24 fietsers naar ons lokaal. De begeleiding mocht ook gezien worden: 3 (en op de terugweg zelfs 4) wagens. Pas aangekomen in de 'Boereschuur' in Ternat begon het te regenen. Gelukkig was het daar binnen ook best wel gezellig. Tussen de vlagen door konden de kinderen toch enkele keren in de speeltuin en ook toen we iets na 17 uur naar huis terug fietsten bleef het droog.

Zondag 03/09/1989: vandaag was er keuze uit twee rally's: Edingen en Teralfene).
A/
deelname aan de Omloop der grote bossen met start en aankomst
in het Centre Nautisport (op de Steenweg naar Soignies) in Edingen - 205 km (verplaasting per fiets inbegrepen) - 6 deelnemers van onze club.
Deze rally van de club 'Bol d'Air' was een pareltje! De naam van hun rally werd ook eer aangedaan, want we fietsten er inderdaad door heel wat bossen...
Beknopte wegwijzer: Enghien, Labliau, Graty, Lombise, Fouleng, Thoricourt, St-Marcoult, Silly, Bassilly, Bois-de-Lessines, Deux-Acren, Wisbecq, Rebecq, Braine-le-comte, Virginal, Charly-des-Bois, Ronquières, Ecaussinnes, Naast, Soignies, Scaubecq, Horrues, Hoves, Enghien.
Controleposten met telkens overvloedige bevoorrading waren er in Silly (km 25), Vollezele (km 62), Wisbecq (km 84), Charly-des-Bois (km 102) en Naast (km 128). 
Het weer: zeer mistig bij de start, maar de opkomende zon zorgde al snel voor feeërieke taferelen middan velden en bossen. In de vroege voormiddag klom het kwik tot tegen de 20 graden, een ideale temperatuur dus. Het bleef de ganse dag ook droog.
De verplaatsing van Welle naar Edingen en terug werd met de fiets afgelegd. We waren terug in Welle om 15u15.
Alles samen kwamen er zo'n 1000 fietsers aan de start in Edingen (de kortere omlopen van 40 en 90 km inbegrepen).
B/
deelname aan rally in Teralfene. Omloop door het Pajottenland van 75 km - 12 deeln. van onze club.

Zondag 10/09/1989: Zottegem, Velzeke, Munkzwalm, Hundelgem, Dikkele, Beerlegem, Meilegem, Hermelgem, Paulatem, St-Maria-Latem, Nederename, Mater, Korsele, Boekel, Horebeke, elst, St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Steenhuize, St-Antelinks - 102 km - 22 deeln

Zondag 17/09/1989: Ternat, St-Martens-Bodegem, Dilbeek, St-Agatha-Berchem, Anderlecht, Itterbeek, Schepdaal, St-Katharina-Lombeek - 61 km - 15 deeln

In totaal namen vandaag ook 12 leden deel aan de 24-uren van Welle, dit in diverse teams. Voor het eerst was er ook een echt team van onze club aan de start (foto).

Zondag 24/09/1989: Ninove, Denderwindeke, Nieuwenhove, Waarbeke, Vollezele, Herne, Herfelingen, Oetingen, Lieferinge, Pollare - 60 km - 36 deeln

Zondag 01/10/1989: Aalst, Moorsel, Wieze, Denderbelle, Dendermonde, Appels, Oudegem, Gijzegem, Hofstade - 60 km - 37 deeln

Zaterdag 07/10/1989: dansavond 'de Nacht van Jong Welle' in zaal Botjeshof in de Langestraat. Dit was een éénmalige organisatie om onze clubkas wat te spijzen. De zaal liep slechts langzaam vol, maar na middernacht, en dit tot in de vroege uurtjes, was ze meer dan goed gevuld. We telden 33 aanwezige leden, de meesten met echtgenote en sommigen ook met mensen uit hun vriendenkring.
Zondag 08/10/1989: afscheidsdag met activiteiten van 's morgens tot 's avonds....
Wie het 's nachts zag water gieten kon 's morgens zijn ogen bijna niet geloven, maar op onze kermiszondag was het
droog en zonnig zomerweer!
Na een voor sommige leden veel te korte nachtrust (zie 'dansavond' hierboven), begonnen we om 9 uur aan onze kermis-kroegentocht met 30 leden.
Om de verbinding te maken tussen kroegentocht en reuzenstoet werden we 's middags in ons lokaal (taverne Ganzenhof) getrakteerd op friet met stoverij, een op het laatste moment genomen initiatief dat niet vooraf in ons clubblad was aangekondigd. Toch was het een groot succes, want we zaten daar met liefst 49 personen aan tafel (35 volwassenen en 15 kinderen).
In de namiddag namen we deel aan de reuzenstoet van de jongensschool van Welle ter gelegenheid van de inhuldiging van hun reus Dieter. Dit was een vrij korte omloop door Welle (slecht iets meer dan 2 km) met veel toeschouwers langs de weg. Met een groep van 39 personen (29 leden en 10 kinderen) plus 3 voertuigen vormden we de grootste en kleurrijkste groep uit de optocht. (foto)

Vrijdagavond 27/10/1989: ledenfeest in zaal Botjeshof.

In de herfst- en winterperiode was er iedere zondagvoormiddag een oefenrit van ongeveer 50 km.
Van deze ritten werden er geen overzichten bijgehouden...


Tenslotte nog enkele zaken over het jaar 1989 (ons 9e clubjaar):

1989: een nieuw lokaal én een kleurrijke nieuwe uitrusting
. Koerstrui en thermovest waren lichtblauw met geel, oranje, rood en wit... (foto)

Sponsors waren Meubelen Lucas, Ippa, Fietsen Grootvriendt en ook ons nieuw lokaal Taverne Ganzenhof.
Er waren ook oranje regenjasjes, geschonken door Mea-Gas.

Wat betreft het weer, was dit tot nu toe veruit ons beste jaar. Warm, zonnig en meestal droog...

In oktober werd onze Opel Record als volgwagen vervangen door een zeer ruime en zware Volvo break die ons werd geschonken door Lucas. Deze wagen had nagenoeg dezelfde kleuren als onze clubkledij (foto).

Dit jaar hebben we gedurende onze clubritten in AL onze buurlanden gefietst
. Onze noorderburen in Nederland bezochten we op 23/04, in het Groothertogdom-Luxemburg en Duitsland fietsten we tijdens ons Pinksterweekend van in Bütgenbach (12/05 en 14/05). Bij onze zuiderburen in Frankrijk waren we tijdens 'Zottegem-Roubaix-Zottegem' op 06/05 en nogmaals tijdens onze ééndagsrit op 25/06...


In 1989 telde onze club 57 leden (onder wie 7 nieuwkomers). De gemiddelde deelname bedroeg 31 fietsers per klassementsrit. Enkel Ludo Chevalier en Freddy Van Asbroeck behaalden
het maximum der punten.
Leden die minstens 50% van de punten behaalden in 1989:
klik hier!
 

 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF