Ons RITTENARCHIEF
Een beknopt overzicht van onze ritten in het jaar 1986

 

In onze beginjaren werd er enkel in clubverband gefietst op zondagen van begin maart tot en met het eerste weekend van oktober. Eventuele andere ritten werden beschouwd als oefenritten en telden niet mee voor ons regelmatigheidsklassement.
Gezien het hier gaat om de periode van vóór onze website, kon ook niet alles meer worden teruggevonden en ontbreken er hier mogelijk een aantal ritten.

Zaterdag 01/03/1986: op vrijdagavond viel er totaal onverwacht een pak sneeuw uit de lucht. Onze voorziene oefenrit naar de Omloop Het Volk kon niet doorgaan want ... ook de échte Omloop was afgelast!

Zondag 02/03/1986:
mis + fietsenwijding
in en aan de kerk van Welle, bijgewoond door 36 leden.
De geplande openinsgrit werd afgelast wegens sneeuw (té gevaarlijke wegen). Toch werd er gestart door 14 leden en die fietsten een ritje van 38 km over hoofdzakelijk grotere (sneeuwvrije) wegen.

Zondag 09/03/1986: Aalst, Wieze, Denderbelle-Broek, Boonwijk, Wieze, Moorsel - 40 km - 53 deelnemers en dus zeer grote deelname vandaag!
De eerste lekke band van het jaar was voor bergkoning Danny de Coster.
Het weer was prachtig zonnig, maar toch nog tamelijk fris. De wegen lagen er hoofdzakelijk droog bij.

Zondag 16/03/1986: Pamel, Meerbeke (Nellekensberg), Gooik, OLV-Lombeek (Hunsel), Strijtem, St-Katharina-Lombeek - 45 km - 45 deeln.
Net als vorige week droog en zonnig.
Opgave van Erik Van De Catsye in Gooik. Dirk Neirinck moest een beetje later eveneens de volgwagen in wegens defect aan zijn versnellingsapparaat;

Zondag 23/03/1986: Lede, Bruinbeke, Uitbergen, Berlare, Schoonaarde, Lede, Hofstade, Aalst - 50 km - 21 deeln.
Regen en stormwind bij de start. Gelukkig hield het reeds gauw op met regenen en vanaf ongeveer halfweg kregen we zelfs zon. Meestal windvoordeel tijdens de terugkeer.

Zondag 30/03/1986: Teralfene, Ternat, St-Ulriks-Kapelle, Dilbeek, Anderlecht (Astridpark), St-Anna-Pede, Schepdaal, Eizeringen, Liedekerke - 53 km - 36 deeln.
Fris en veel wind. Geen neerslag gedurende de rit, maar wegdek op de meeste plaatsen wel lichtjes vochtig. Goed tempo vandaag!

Zondag 06/04/1986: finaleparcours Ronde van Vlaanderen langs o.a. de Muur (Geraardsbergen), Bosberg (Galmaarden), Pollareberg en de aankomstlijn in Meerbeke - 60 km - 44 deeln.
Redelijk veel pech tijdens deze rit (4 keer lek + een zadelbreuk).
Natte wegen, mist en motregen tijdens de eerste helft van de rit. De laatste 20 km lagen de wegen droog en was het half-zonnig.

Zondag 13/04/1986: kasseirit met in totaal 11 km kassei langs o.a. Essene, Asse, Kobbegem, Hamme, Ossel, Wolvertem, Merchtem, Mollem, Asse-ter-Heide, Meldert, Hekelgem - 60 km - 27 deeln.
Eerste 30 km steeds ijzige motregen. Naar het einde toe droog. Zware rit over zeer vuile wegen.
Opgave van Luc Wellekens en Eddy De Pauw door respectievelijk pech aan het versnellingsapparaat en pedaalbreuk. Spectacumlaire valpartij zonder veel erg van Bart De Pauw, onze jongste deelnemaer (die het overigens weer uitstekend deed vandaag).

Zondag 20/04/1986: Mere, Oordegem, Bavegem, Landskouter, Lemberge, Merelbeke, Bottelare, Moortsele, Scheldewindeke, St-Lievens-Houtem, Heldergem - 67 km - 33 deeln.

Het wordt eentonig om te schrijven, maar ook vandaag kregen we de ganse rit regen en een zeer strakke wind. Toch nog veel deelnemers en... géén pech vandaag.

Zondag 27/04/1986: Pamel, Gooik ('Strijland'), Leerbeek, Kester, Heikruis, Bois de Strihoux, Petit-Enghien, Herne, Vollezele - 65 km - 41 deeln.
Zwaarbewolkt met af en toe enkele regendruppels. Overal natte wegen.
Liefst 6 lekke banden, vooral tijdens de laatste 20 km.
Valpartij van Gustaaf Coigneau in Leerbeek tijdens de 'vrije snelheid' op de klim naar 'Kesterheide'. Met een licht gekwetste pink en een pijnlijke schouder kon hij toch verder rijden.

Zondag 04/05/1986: Voorde, Ophasselt, Hemelveerdegem, St-Maria-Lierde, Brakel, St-Maria-Oudenhove, Erwetegem, Steenhuize - 67 km - 38 deeln.
Eindelijk goed weer! Nog frisjes in het begin, maar gedurende gans de rit een heldere hemel en een stralende zoon. De meeste deelnemers in korte broek vandaag.
Net als vorige week 6 lekke banden, waarvan 4 op amper 100 meter afstand!
Pechvol debuut voor ons nieuwste lid Danny De Thaye (lekke band + opgave door zadelbreuk). Ook oud-wereldrecordhouder 'sur-place' Nico Grootvriendt moest de volwagen in wegens een gebroken ketting op de Kasteeldreef in Brakel.

Donderdag 08/05/1986 (Hemelvaart): rit op verplaatsing met start en aankomst in Merbes-le-Château. Omloop in het zuiden van de provincie Henegouwen (met o.a. Les Lacs de l'Eau d'Heure) en ook een deel in Noord-Frankrijk (Lac du Val Joly) - 94 km - 13 deeln.
In deze rit (die niet meetelde voor ons regelmatigheidsklassement) volgde Maurice Elskens ons met de camionette van Marc De Bruyn (Prof-Fi). We maakten de verplaatsing per auto naar Merbes-le-Château (10 km voorbij Binche in het zuiden van Henegouwen). Van daar uit fietsten we een 94 km lange rit waarvan 35 km in Frankrijk.
Met het weer hadden we heel wat geluk. Bij de start zag het er allesbehalve schitterend uit, maar het bleef op enkele druppels na steeds droog en af en toe kregen we ook perioden met mooie opklaringen. Er stond wel een strakke wind gedurende de ganse rit.
Beknopte wegwijzer: Merbes-le-Château, Bersillies, Franse grens, Cousolre, Hestrus, Solre-le-Château, Lac du Val Joly, Eppe-Sauvage, Belgische grens, Rance, Froidchapelle, les Lacs de l'Eau d'Heure, Falemprise, Boussu-lez-Walcourt, Barbençon, Beaumont, Montignies-St-Christophe, Merbes-le-Château.
Eetpauze van een half uur in het ADEPS-centrum (het Waalse BLOSO) aan de stuwdam van Falemprise.
een sterk golvende omloop door een voor ons zo goed als onbekende streek. Laagste punt 130 m, hoogste punt 265 m.
Proficiat aan de 12-jartige Bart De Pauw die ook deze zware rit probleemloos uit reed.
Een mooie dag met zeer tevreden deelnemers!

Zondag 11/05/1986: Bochtlombeek, Lennik, Gaasbeek, St-Pieters-Leeuw, Huizingen, Dworp (Bruine Put), Lot, Vlezenbeek, Wambeek, Liedekerke - 67 km - 36 deeln.
Vroege opgave van Erik Van De Catsye. Verder geen oponthoud.
Grijze hemel tijdens de eerste helft van de rit. Vanaf de Bruine Put brede opklaringen met een stralende zon. Zeer strakke tegenwind tijdens de laatste 15 km.

Vrijdag 16/05 tot maandag 19/05/1986 (Pinksterweekend): 3e keer gezinsweekend in het vakantiecentrum Worriken in Butgenbach. Groep van 59 personen (14 leden) en 15 chalets.
Een droog en zonnig weekend. Gedurende onze drie fietsritten geen enkele lekke band.
Dit is allles wat ik nog kon terugvinden over onze ritten:
Zaterdag 17/05/1986:
streek tussen Bütgenbach en Sankt-Vith - 50 km - 12 deeln.
Zondag 18/05/1986: rit naar Hellenthal (D) met 30 km in Duitsland - 60 km - 11 deeln.
Maandag 19/05/1986: Malmédy, Signal de Botrange - 60 km - 9 deeln.

Zie ook: 'Gezinsweekends'.
Voor de leden die niet deelnamen aan dit weekend was er een vrije zondag. Toch werd er door 4 leden (o.l.v. Georges Van Den Berghe) heen en terug naar Halle gereden (60 km).

Zondag 25/05/1986: Lennik, Belllingen, Lembeek, Ittre, Ronquières (Hellend Vlak), Rebecq, Bierghes, Heikruis, Herfelingen, Neigem - 97 km - 36 deeln.
Prachtig zomerweer vandaag!
Er was vandaag ook
de 'Ronde van Vlaanderen' van WTC De Vliegende Spaak met start en aankomst in Baardegem. Aan deze 200 km lange rally namen 8 clubleden deel.

Zondag 01/06/1986: 5e editie van de rally van onze club. Start en aankomst in café Cambrinus op het Welleplein - 49 deeln. van onze club.
Omloop van 70 km in de streek tussen Zottegem en Brakel (
langs o.a. Steenhuize, St-Maria-Lierde, Michelbeke, 'Hostellerieberg', St-Goriks-Oudenhove, Wijnhuize, St-Lievens-Esse, Aaigem...
Er was dit jaar géén controlepost!
In totaal kwamen er 401 fietsers opdagen (uit 24 clubs).
Het weer: een droge start, maar
iets na half negen, toen iedereen vertrokken was, begon het onophoudelijk te regenen voor de rest van de voormiddag.  Alle fietsers bereikten dan ook nat en verkleumd de aankomst...
Zie ook 'Rally's van onze club'.

Zaterdag 07/06/1986: clubkampioenschap-koers (15 x omloop van 3,1 km in Welle). Start en aankomst aan café Cambrinus op het Welleplein - 47 km - 41 clubleden namen deel (seingevers inbegrepen).
Het weer was aan de frisse kant, maar gelukkig bleef het gedurende de ganse wedstrijd droog.
Valpartij van André Van Der Straeten na 5 ronden in de rechts-links bocht tussen Drieselken en Broekstraat. Hij had een gapende en hevig bloedende hoofwond. 20 cm hechtingen waren nodig om de wonde dicht te naaien. Gelukkig waren er op de röntgenfoto's geen breuken of scheurtjes te bespeuren.
Deze koers eindigde met een betwistbare sprint waarin winnaar Walter Hinderdael andere deelnemers zou hebben gehinderd. Om verdere moeilijkheden te vermijden kreeg ook Noël Coigneau die als 2e was gefinisht een kampioenentrui en overwinningsbloemen.
PS: Enkele weken na deze wedstrijd gaf Noël Coigneau zijn kampioenentrui terug als gevolg van een artikeltje dat over deze koers was verschenen in ons clubblad.
Buiten de discussies over de sprint waren er ook nog andere twistpunten tussen diverse leden-deelnemers. Er werd dan ook besloten dat dit onze laatste koers was geweest. Voortaan enkel nog (toeristische) ritten en géén competitie meer in onze club!
Zondag 08/06/1986: oefenrit langs o.a. Pollare, 'Roost', Nieuwenhove, Grimminge, Onkerzele, Schendelbeke, fietspad naast de Dender van Schendelbeke tot Pollare, Ninove, Okegem - 50 km - 10 deeln.
Pechvogel van de dag was Eric Janssens. Eerst had hij 2 lekke banden en daarna kwam hij ten val in Pollare. Eric kon verder rijden maar na de rit waren zijn hand en pols hevig gezwollen. Daags nadien werd in de kliniek een breuk van een handwortelbeentje vastgesteld en moest hij voor 6 weken in het gips!

Zondag 15/06/1986: verplaatsing per auto naar Mater waar we onze auto's parkeerden op de binnenkoer van brouwerij Roman.
6 leden maakten deze verplaatsing per fiets!
Van in Mater fietsten we een super-klimrit over o.a. de Oude-Kwaremont, Patersberg, Koppenberg, Taaienberg, Berg-ten-Houte, Eikenberg en Varent - 50 km - 28 deeln.
Het mooiste weer dat we ons konden dromen: reeds 25 graden rond 11 uur in de voormiddag.

Zondag 22/06/1986: ééndagsrit met start en aankomst aan ons lokaal naar Mont-St-Aubert (Doornik)
- 160 km - 25 deeln.
Beknopte wegwijzer:
Welle, Haaltert, Ressegem, Herzele, Zottegem, Strijpe, St-Blasius-Boekel, St-Maria-Horebeke, Mater, afdaling 'Varent', Maarke, Etikhove, Ronse ('Hotond'), afdaling 'Côte de Trieu', Russeignies, Amougies, Kluisbergen, beklimming 'Kluisbos', Ruiene, Escanaffles, Pottes, Molenbaix, Mont-St-Aubert, Mourcourt, Velaines, Popuelles, Forest, Anvaing, Buissenal, Mainvault, Ostiches, Ogy, Ghoy, Deux-Acren, 'Buizemont' (Geraardsbergen), Onkerzele, Zandbergen, 'Roost', Pollare, Ninove, Denderhoutem, Welle.
Eetpauze van een half uur, net als vorig jaar, in
café Colombophile op het Dorpsplein van Velaines.
We fietsten deze rit onder een stralende zon. Het was ook drukkend warm (tot 30 graden na de middag).
We hadden af te rekenen met 4 lekke banden, een lichte valpartij van Paul Elskens en Danny De Coster, en... net voorbij de 'Quarte Vents' in Ghoy een verloren gebit van Petrus Pletinckx (per ongeluk uitgespuwd toen er een insect in zijn mond vloog). Gelukkig voor Petrus werden zijn tanden na enkel minuten zoeken gaaf teruggevonden.

Zondag 29/06/1986: Merchtem, Londerzeel, Malderen, Opdorp, Buggenjhout-Bos, Opwijk - 71 km - 31 deeln.

Zondag 06/07/1986: Berlare, Donkmeer, Heikant-Zele, Uitbergen - 68 km - 31 deeln.

Zondag 13/07/1986: Vollezele, Galmaarden, Waarbeke - 68 km - 31 deeln.

Zondag 20/07/1986: Moerbeke, Deux-Acren, Geraardsbergen, Zandbergen - 65 km - 28 deeln.

Zondag 27/07/1986: Laarne (kasteel), Lochristi, Hyfte, Mendonk, Wachtebeke (provinciaal domein Puyenbroeck), Zeveneken, Kalken - 102 km - 24 deeln.

Zondag 03/08/1986: Kokejane, Hoves, Labliau, St-Pieters-Kapelle - 75 km - 29 deeln.

Zondag 10/08/1986: Overboelare, steengroeven Lessen, Bois d'Acren - 71 km - 32 deeln.

Zondag 17/08/1986: Brakel (Valkenberg), Michelbeke (Berendries) - 66 km - 27 deeln.


Zondag 24/08/1986: deelname aan rally in Idegem. Omloop in de streek van Basslily, Bever - 68 km - 21 deeln. van onze club.

Zondag 31/08/1986: Ellezelles, Bois de Hubermont, Frasnes (Hameau des Papins), St-Sauveur (Les Hauts), Flobecq (La Houppe) - 105 km - 22 deeln.

Zondag 07/09/1986: deelname aan rally in Liedekerke. Omloop langs o.a. Gooik, Kester, Bogaarden, Bierghes, Saintes, Beert, Bellingen, Gaasbeek - 85 km - 26 deeln.
van onze club.

Zondag 14/09/1986: Scheldewindeke, Balegem, Elene, Hillegem, Herzele - 65 km - 23 deeln. van onze club.

Zondag 21/09/1986: streek van Ternat (rit ingekort wegens zeer dichte mist) - 40 km - 29 deeln.
Vandaag waren er ook nog 7 leden die deelnamen aan de 24-uren van Welle (aan Jeugdcentrum Pingie in de Hertsstraat).

Zondag 28/09/1986: Opwijk, Baasrode, Vlassenbroek, Lebbeke, Herdersem - 64 km - 34 deeln.


Zondag 05/10/1986: afscheidsritje langs Roosdaal-Pamel. Daarna traditionele kroegentocht in de café's van Welle - 30 km - 32 deeln.

Vrijdagavond 24/10/1986: ons zesde ledenfeest in zaal Botjeshof met liefst 130 aanwezigen!

In de herfst- en winterperiode was er iedere zondagvoormiddag een oefenrit met start aan ons lokaal om 9u30. Dit o.l.v. Marc Van Assche en Georges Van Den Berghe. Afstand 40 tot 50 km.
Van deze ritten werden er geen overzichten bijgehouden...

Tenslotte nog enkele zaken over het jaar 1986 (ons 6e clubjaar):
Alle leden kregen bij aanvang van het seizoen een nieuw regenjasje van de club: blauw met oranje zijstukken.

Wielerclub Labiekes
uit Denderloutem copieert onze blauw-wit-oranje truitjes voor hun renners. Ze worden eveneens gesponsord door Meubelen Lucas.


12 leden verlieten de club en er waren 11 nieuwkomers. Ledenaantal: 68.
De gemiddelde deelname bedroeg 33 fietsers per klassementsrit. 6
leden behaalden het maximum der punten
Leden die minstens 50% van de punten behaalden in 1986:
klik hier!
 

 

Terug naar ons  RITTENARCHIEF