Aligot, een typisch gerecht uit de Aubrac |
Aligot is een specialiteit uit Aubrac in
de Lozère, die wordt bereid met puree en de lokale “tomme”-kaas... Elke familie heeft haar eigen geheime recept. Traditioneel mag er geen brood worden gegeten of wijn of water worden gedronken terwijl men de aligot eet. Deze dikke, “vloeibare” stamppot kunt u ook proberen in de “burons” (traditionele dorpshuizen met kelders die speciaal zijn ontworpen om kaas te bewaren) in Aubrac. De legende van de aligot : Aubrac en aligot zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn onafscheidelijk. Het recept werd oorspronkelijk bedacht door monniken, die in het klooster woonden, genaamd de Dômerie d’Aubrac. Het was een zwaar maar heerlijk gerecht dat aan pelgrims op weg naar Santiago de Compostela werd geserveerd. Er worden lokale producten in gebruikt. Eén van de hoofdingrediënten is de tomme, een kaas die van de plaatselijke koeienmelk wordt gemaakt. Recept : (voor 6
personen) |