Aligot, een typisch gerecht uit de Aubrac

Aligot is een specialiteit uit Aubrac in de Lozère, die wordt bereid met puree
en de lokale “tomme”-kaas...
Elke familie heeft haar eigen geheime recept. Traditioneel mag er geen brood
worden gegeten of wijn of water worden gedronken terwijl men de aligot eet.
Deze dikke, “vloeibare” stamppot kunt u ook proberen in de “burons” (traditionele
dorpshuizen met kelders die speciaal zijn ontworpen om kaas te bewaren) in Aubrac.

De legende van de aligot :
Aubrac en aligot zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn onafscheidelijk.
Het recept werd oorspronkelijk bedacht door monniken, die in het klooster woonden,
genaamd de Dômerie d’Aubrac.
Het was een zwaar maar heerlijk gerecht dat aan pelgrims op weg naar Santiago de
Compostela werd geserveerd.
Er worden lokale producten in gebruikt. Eén van de hoofdingrediënten is de tomme,
een kaas die van de plaatselijke koeienmelk wordt gemaakt.

Recept : (voor 6 personen)
- 1 kg kruimige aardappelen
- 400 gr mozzarella di buffala in dunne plakjes
- 100 gr boter
- 250 gr crème fraîche
- zout en peper naar smaak
- 2 gesnipperde tenen knoflook
Kook de aardappelen in de schil, pel ze en stamp ze fijn.
Voeg, op zacht vuur, de boter, peper en zout, de knoflook en de crème fraîche toe en
roer tot een gladde massa is ontstaan.
Houd die goed warm.
Voeg nu de mozzarella toe en roer met een houten spatel steeds in dezelfde
richting tot de kaas draadjes vormt en het mengsel homogeen is.
Serveer direct.
Dit is niet de originele versie van Aligot, want daarin gaat tomme, een heel verse kaas
uit Laquiole.