Een overzicht van onze fietsreizen

2020  -  OOSTKANTONS 1.0
Hotel zum Buchenberg - Rodt (Sankt Vith)

Dit verblijf in de Belgische Oostkantons verving onze reis naar de Jura die, door de onzekerheid i.v.m. de coronacrisis, met een jaar werd uitgesteld.

Van maandag 22 tot vrijdag 26 juni 2020 (5 dagen / 4 overnachtingen).
 11 deelnemers: Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Ryck Theo, Jeanmart Olivier, Muylaert Wim, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Der Biest Staf, Van Impe Norbert en Van Isterdael Walter.
We logeerden in hotel "Zum Buchenberg" - Vielsalmer Strasse 10 - 4784 Rodt.
 In totaal waren er 5 fietsdagen en werden er 450 km afgelegd (ongeveer 6800 hm).
 Onze ritten werden zo goed als volledig uitgetekend in eigen land. Het nabije Duitsland lieten we volledig liggen en in het Groothertogdom-Luxemburg kwamen we 2 keer voor een klein stukje: 3 km in rit 2 en 5 km in rit 5.
 Ons programma dag per dag :
 Maandag 22 juni: verplaatsing naar Rodt + rit 1!
Om 6 uur 's morgens: vertrek per auto naar Rodt (195 km). Tussen 8u15 en 8u30 was iedereen daar aangekomen zodat we om 9 uur aan onze eerste rit konden beginnen.
Rit 1 - 98 km (1465 hm).
Parcours in de meest oostelijke (én hoogstgelegen) hoek van ons land langs o.a. Neundorf, Sankt Vith, Wallerode, Medell, Meyerode, Schönberg, Herresbach, Eimerscheid, Holzheim, Manderfeld, Weckerath, Krewinkel, Afst, Berterath, Lanzerath, Bucholz, Honsfeld, Hünningen, Krinkelt-Rocherath, Büllingen, Morsheck, Moderscheid, Schoppen, Amel, Deidenberg, Hochkreuz, Born, Nieder-Emmerls, Ober-Emmels, Rodt.
Laagste punt van de rit423 m - Hoogste punt: 657 m.
Korte pauze na 24 km
aan de kerk van Schönberg.
Middagpauze na 64 km aan de kerk van Krinkelt-Rocherath (hoogstgelegen dorp van België).
Nog even bewolkt en fris bij de start, maar na een half uurtje rijden reeds mooie opklaringen, en dit voor de rest van de rit. Matige wind uit NW. Temperatuur: van 14 tot 21°.
 Dinsdag 23 juni: rit 2-
Rit 2 - 97 km (1300 hm).
Langs o.a. Poteau, Petit-Thier, Ville-du-Bois, Vielsalm, Rencheuz, Goronne, Sart, Joubiéval, Ottré, Bihain, Rengé, Fraiture, Baraque de Fraiture (648 m), Chabrehez, Wibrin, Achouffe (Houffalize), Mont, Fontenaille, Sommerain, Brisy, Rettigny, Renglez, Limerlé, Hautbellain (GH-L), Wathermal, Ourthe, Beho, Commanster, Kapellen, Hinderhausen, Rodt.
Laagste punt van de rit: 325 m - Hoogste punt: 648 m.
Korte pauze na 34 km op de top van de Baraque de Fraiture (648 m).
Drinkstop na 50 km aan de brouwerij van "La Chouffe" in Achouffe.
Middagpauze na 64 km aan camping Moulin de Bistain (Rettigny).
Zon van start tot finish. Matige wind uit NO. Temperatuur: van 16 tot 24°.
 Woensdag 24 juni: rit 3-
Rit 3 - 98 km (1430 hm).
Langs o.a. Emmels, Born, Deidenberg, Amel, Schoppen, Bütgenbach, Lac de Bütgenbach, Wirtzfeld, Berg, Nidrum, Brückberg, Grünenberg, Bosfagne, Sourbrodt, Signal de Botrange (694 m hoogste punt van België), Mont-Rigi, Hoffrai, Longfaye, Ovifat, Robertville, Outrewarche, Champagne, Gueuzaine, Bouhemont (Waimes), Thirimont, Onderval, Lignueville, Pont, Recht, 'Tomberg' (biermuseum), Rodt.
Laagste punt van de rit: 354 m - Hoogste punt: 694 m.
Korte pauze na 25 km aan vakantiedomein Worriken in Bütgenbach.
Daarna ook korte stop aan Signal de Botrange, hoogste punt van ons land (694 m).
Middagpauze na 63 km aan de kerk van Ovifat.
Terrasje einde rit: biermuseum in Rodt - km 97.
Zon van start tot finish. Matige oostenwind. Temperatuur: van 17 tot 27°.
 Donderdag 25 juni: rit 4-
Rit 4 - 97 km (1760 hm).
De beklimming van de Stockeu in Stavelot was facultatief. Zonder Stockeu was de rit
95 km (1680 hm).
Langs o.a. Recht, Pont, Reculemont, Lamonriville, Hédomont, Ronhi, Bellevaux, Beaumont, Lodomez, Stavelot (klim 'Stockeu'), Wanneranval, Hénumont, Wanne, Trois-Ponts, Brume, Haute-Bodeux, Odrimont, Arbrefontaine, Goronne, Rencheux, Vielsalm, Neuville, Burtonville, Petit-Thier, Poteau, Rodt, met op het einde nog een ommetje langs 'Tomberg' (biermuseum).
Laagste punt van de rit: 253 m - Hoogste punt: 587 m.
Korte pauze (met mooi zicht op Stavelot) na 30 km, net voorbij het dorpje Beaumont.
Middagpauze na 58 km in Basse-Bodeux (nabij café L'Ancienne Barričre).
Zonnig met na de middag wat bewolking. Matige wind uit ZO. Temperatuur: van 17 tot 27°.
 Vrijdag 26 juni: rit 5 + terugkeer naar huis-
Rit 5 - 62 km (885 hm).
Langs o.a. Cromnach, Braunlauf, Thommen, Grüfflingen, Alster, Burg-Reuland, Weweler, Stupbach, Ouren (drielandenpunt B-D-L), 5 km door het G-H-Luxemburg (Weiswampach), Malscheid, 5 km op de Vennbahn, Oudler, Espeler, Aldringen, Maldingen, Weister, Hinderhausen, Birkeler, Rodt.
Laagste punt van de rit: 
342 m - Hoogste punt: 543 m.
Korte pauze na 28 km aan het drielandenpunt België-Duitsland-Luxemburg in het prachtige Ouren.
Korte pauze na 50 km in Aldringen.
Middagpauze na de rit in de tuin van ons hotel in Rodt.
Na de rit per auto terug naar huis (195 km).
Zonnig met mooie wolkenvelden. Matige zuidenwind. Temperatuur: van 17 tot 28°.
 Varia...
 De verplaatsing naar Rodt is echt wel heel makkelijk: 190 km autostrade en amper 3 km gewone weg...
 Gedurende gans ons verblijf kregen we werkelijk schitterend zomerweer! Terwijl Vlaanderen pufte onder de eerste hittegolf kregen wij in Rodt en omgeving ideaal zomerweer met maxima van ongeveer 26 ŕ 27 graden.
Het hotel was zonder meer prima op alle gebied. De ruimste kamers die we ooit al gehad hebben; zeer lekker en ruim voldoende eten; gezellig café; zeer vriendelijk en gedienstig personeel... Zelfs de garage waar onze fietsen stonden was perfect. Kortom: nergens iets op aan te merken!
's Morgens was er een vrij uitgebreid ontbijtbuffet (met ook elke dag eitjes) en 's avonds een zeer lekker en ruim voldoende driegangenmenu.
Het hoofdgerecht van het avondmaal was elke dag zeer lekker en we kregen ook ruim voldoende: vlees of vis, groenten, aardappelen, frieten of deegwaren werden zo goed als 'ŕ volonté' naar onze tafel gebracht...
- Maandag: varkensgebraad in archiducsaus met sla en tomaat en frieten;
- Dinsdag: goulash met deegwaren;
- Woensdag: pangasiusfilets in 'Kräutersosse' met spinazie en gekookte aardappelen;
- Donderdag: hespgebraad in mosterdsaus met wortelschijfjes en 'bratkartoffeln'.

In ons hotel was ook een vrij groot café en in de tuin een mooi gezellig terras, waar we aan zeer democratische prijzen onze dorst konden lessen, en waar we ook een nieuw woord
leerden kennen, namelijk 'ein Humpen'. Wij reizen ook om te leren...
Van het hotel kregen we ook een zéér democratish tarief voor ons verblijf, namelijk dat van hun zogenaamde 'seniorenwoche'. Ouder worden heeft dan soms dus toch nog zijn voordelen...
In ons hotel konden we rustig onze eigen taal blijven spreken. Iedereen verstond er perfect het Nederlands.
Op het einde van onze 3de en 4de rit gingen we iets drinken op het terras van het biermuseum in de Skihütte op de Tomberg in Rodt. Dit werd een enorme meevaller in echte aprčs-ski stijl en met aangepaste muziek. Bovendien was het van daar nog amper anderhalve kilometer zalig bergaf tot aan ons hotel....
Café-terras 'La Grange' waar we iets gingen drinken aan de brouwerij van La Chouffe (in Achouffe) was eerder een tegenvaller. Met andere woorden: "La Chouffe was een foef".
In onze 2e rit hielden we onze middagpauze op het terras van een camping ('Moulin de Bistain') aan de Ourthe in het dorpje Rettigny. Iedereen vond dit één van onze allerbeste middagpauze-locaties ooit!
Chauffeur van de volgwagen (de camionette van Valckenier) was afwisselend Herald en Marc (respectievelijk voor ongeveer 60 en 40%).
Het waren stuk voor stuk mooie en zeer afwisselende ritten. Twee keer richting Ardennen en drie keer richting Oostkantons (en Hoge Venen). Mooie en zeer rustige wegen en een parcours dat wel lastig was, maar niet super-lastig. Onderweg ook een overvloed aan schitterende vergezichten.
Het wegdek in de Oostkantons was overal uitstekend, zelfs in de kleinste baantjes. In de Ardennen was er hier en daar wel wat beschadigd wegdek op ons parcours, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat we voor zeker 90% mooi wegdek hadden.
Er werd door iedereen zeer rustig en veilig gefietst, en overal werd er zonder morren gewacht op de laatste(n). Echt wielertoerisme zoals het hoort!
Wat iedereen echt wel opviel was dat er in de Oostkantons zo veel prachtige huizen staan (allemaal open bebouwing), en dat het er overal kraaknetjes is... niets te zien van sluikstortingen zoals bij ons zo dikwijls het geval is.
In alle ritten fietsten we, waar het mogelijk was, ook een klein gedeelte op de mooie fietspaden van de Vennbahn (RAVeL L47 en L48).
Wim fietste op donderdag individueel en trok via de Vennbahn tot in het Duitse toeristische stadje Monschau: heen en terug goed voor ongeveer 90 km.
Toen Wim daar 's middags in Monschau iets ging drinken op een terras was hij verplicht om zijn naam, adres en andere contactgegevens op te geven. Corona weet je wel...
Staf slaagde er in om met zijn E-bike de volledige ritten uit te rijden. Maar dan mag je uiteraard niet vergeten om de batterij 's nachts op te laden...
In rit 4 was de beklimming van de bekende Stockeu in Stavelot facultatief. Slechts 3 deelnemers (Norbert, Olivier en Walter) waagden zich aan deze steile kilometer tot aan het monument van Eddy Merckx.
In plaats van onze rijkgevulde picknicktafel hadden we (ook al wegens corona) dit keer gekozen voor een lunchpakket van het hotel, en dit was zeker een prima keuze!
Na het middageten aan de volgwagen, uiteraard met de nodige social-distancing, werden ook elke keer onze handen ontsmet met meegebrachte alcoholgel.
Pech onderweg was er enkel voor Luc (een leegloper in rit 1) en voor Mike (lek vooraan in rit 2). Na het uitladen van de fietsen aan De Vrede stelde Mike vast dat hij opnieuw plat stond...
Uiteraard hadden we na onz ritten niet het minste kuiswerk aan onze fietsen.
Wim was al een dag voor ons vertrokken naar Rodt, en trok na afloop ook nog voor 2 dagen naar Limburg om er zijn daguitstap (gepland in augustus) voor te bereiden.
Na aankomst van onze laatste rit op vrijdagmliddag waren er in het hotel nog 3 kamers vrijgehouden voor ons, zodat iedereen nog kon douchen.
Tijdens de terugkeer naar huis file op de Brusselse buitenring en drie kwartier vertraging.
 Alle deelnemers waren het er over eens dat dit een op alle gebied fantastische reis was, mogelijk zelfs onze allerbeste fietsreis ooit.
Zeker voor herhaling(en) vatbaar!
 

Voor de foto's van deze reis: klik hier!
Deze foto's zijn ook terug te vinden in onze FOTOALBUMS.