Een overzicht van onze fietsreizen

2019  -  MORVAN
Parc naturel régional du Morvan au coeur de la Bourgogne

 Van maandag 17 tot zaterdag 22 juni 2019 (6 dagen / 5 overnachtingen).
 16 deelnemers: Bauwens Mike, Coolens Edy, Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Pauw Eddy, De Ryck Theo, Janssens Eric, Jeanmart Olivier, Muylaert Wim, Scheerlinck Ignace, Thuysbaert Gust, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Der Biest Staf, Van Impe Norbert, Van Isterdael Walter.
We logeerden in twee hotels :
1/
Hotel de la Poste - 1 Rue Grillot - Saulieu
Twee overnachtingen : maandag 17 en vrijdag 21 juni (eerste en laatste dag).
2/
Hotel Au Vieux Morvan - 8 Place Gudin - Château-Chinon
Drie overnachtingen : dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 juni.
 In totaal waren er 5 fietsdagen en werden er 495 km afgelegd (8300 hoogtemeters).
 We fietsten de departementen : Nièvre, Yonne, Côte d'Or en Saône-et-Loire, alle vier behorend tot de regio Bourgondië.
  Ons programma dag per dag :
 Maandag 17 juni - Verplaatsing náár en proloog in Saulieu
Om 6 uur 's morgens : v
erplaatsing per auto naar Saulieu (ongeveer 505 tot 560 km naargelang de gekozen route). Iedereen was in Saulieu aangekomen tussen 12u30 en 13u.
In de namiddag (start om 13u40) fietsten we ginder een korte rit van
37 km (555 hm).
Na ons ritje maakten we om 17u een korte toeristische wandeling kriskras door het kleine centrum van Saulieu.
Het weer : zomers met volop zon en een blauwe lucht met amper enkel kleine wolkjes. Temperatuur tijdens onze rit rond de 30°C.
 Dinsdag 18 juni - Rit 1 - Van Saulieu naar Château-Chinon-
Rit 1 - 114 km (2105 hm)
Verplaatsingsrit van Saulieu naar Château-Chinon, door het zuidoosten van de Morvan.
Middagpauze na 57 km op het dorpsplein van het hooggelegen Glux-en-Glenne.
Laagste en hoogste punt van de rit : 301 m - 711 m.
8 deelnemers beklommen kort na onze middagpauze (na 61 km) ook nog de tot 20% steile Mont Beuvray (821 m). Voor hen was deze rit 118 km lang met 2295 hoogtemeters.
Het weer : niets dan zon en een temperatuur van 20 tot 34°. Iets té warm om goed te zijn gedurende deze toch wel zeer lastige rit.
 Woensdag 19 juni - Rit 2 - Start & aankomst in Château-Chinon-
Rit 2 - 114 km (1815 hm)
Parcours uitgetekend in het noordwesten van de Morvan langs o.a. het Lac de Pannecière en het Lac de Chaumeçon...
Middagpauze na 73 km op het dorpsplein van Brassy.
Laagste en hoogste punt van de rit : 244 m - 593 m.
Het weer : de derde zomerdag op rij. Tamperatuur van 18 tot 30°.
 Donderdag 20 juni - Rit 3 - Start & aankomst in Château-Chinon-
Rit 3 - 114 km (2080 hm)
Parcours uitgetekend in het zuidwesten van de Morvan, over o.a. 'Le Haut Folin', met 901 m de hoogste top van de Morvan en de regio Bourgogne.
Middagpauze na 59,5 km op het dorpsplein van Chiddes.
Laagste en hoogste punt van de rit : 224 m - 901 m.
Het weer : afwisselend zon en wolken en een paar korte perioden met onweersdreiging. Maar op een paar verwaarloosbare druppels na, op het einde van de rit, bleef het droog. Vandaag ideale temperatuur : van 18 tot 24°.
 Vrijdag 21 juni - Rit 4 - Van Château-Chinon naar Saulieu-
Rit 4 - 116 km (1705 hm)
Verplaatsingsrit van Châteu-Chinon naar Saulieu, door het noordoosten van de Morvan. Langs o.a. het ac des Settons, het Lac de St-Agnan, de Abbaye de la Pierre qui Vire en het dorpje Saint-Léger-Vauban...
Middagpauze na 66 km op het graspleintje aan het kerkje van Saint-Brisson.
Laagste en hoogste punt van de rit : 340 m - 672 m.
Het weer : grotendeels bewolkt, met toch ook regelmatig een zonnige periode. Ook vandaag geen regen en een ideale fietstemperatuur : van 16 tot 22 à 24°.
 Zaterdag 22 juni : terugkeer naar huis
Na het ontbijt (8u) : terugkeer per auto van in Saulieu naar Denderleeuw (ongeveer 505 tot 560 km naargelang de gekozen route).
Aankomst van de camionette aan De Vrede om 14u30.
Het weer : zwaarbewolkt en lichte regen bij de start in Saulieu en een temperatuur van 14°. Tien kilometer verder klaarde het uit en kregen we zon (en 24°) tot in Denderleeuw...
  Varia...
Norbert, Staf en Theo vertrokken één dag vroeger (op zondag 16 juni dus) voor een enkele toeristische bezoekjes en wat sightseeing in de streek. Op hun programma o.a. Tonnerre, Abbaye de Fontenay, Sémur, Autun... Ze logeerden die extra nacht in ons hotel in Saulieu.
Eens te meer mogen we zeggen dat dit een op alle gebied prima verlopen reis is geworden met niets dan tevreden deelnemers.
Het weer was zonder meer schitterend en, hoewel de Morvan bekend staat als een van de natste streken van Frankrijk, kregen we gedurende onze fietsritten, op een paar verwaarloosbare druppels na, geen regen.
PS : een geluk dat wij daar geen week later waren, want toen kreunde Frankrijk dagen lang onder een broeierige hitte met recordtemperaturen tot een stuk boven de 40°C, ook in de Morvan.
We fietsten voortdurend door prachtige en zeer afwisselende landschappen, steeds op en af en zo goed als geen meter vlak. Niet super zwaar, maar zeker meer dan lastig genoeg.
 Op 90% van ons parcours lagen de wegen er prima bij. Op enkele plaatsen iets minder, maar zeker overal goed doenbaar. Ook de meeste afdalingen waren prachtig, overzichtelijk en vrij ongevaarlijk.
Als je weet dat het Natuurpark van de Morvan bijna zo groot is als Oost-Vlaanderen en er amper 51.000 mensen wonen kan je wel begrijpen dat het er uiterst rustig is om te fietsen. Laat ons zeggen dat we om de 10 km één auto tegenkwamen...
 Iedere middag konden we aanschuiven aan onze rijkgevulde picknicktafel, en dit steeds op een mooie locatie... aan een kerk.
 We hadden dit jaar de grote luxe van liefst 3 volgwagens en zodoende konden de mindere goden elke dag een stukje fietsen en een stuk in de auto rijden. Edy C en Marc reden om beurt met de Kadjar van Marc en Gust en Herald deelden om beurt het stuur van de Toyota van Gust. Eddy DP reed de ganse tijd met de camionette.
 Dankzij die twee extra volgwagens waren er dit jaar waren er géén A- en B-ritten, maar fietste iedereen hetzelfde parcours "samen uit, samen thuis". Voor de mannen in de kopgroep was het dikwijls wel lang wachten, maar iedereen nam dat er met de glimlach bij. Proficiat hiervoor !
 Negen van de 16 deelnemers fietsten alle ritten.
 Hoewel dit facultatief was, beklommen 8 leden in onze eerste rit ook nog de tot 20% steile Mont Beuvray (821 m). Door een misverstand aldaar (mea culpa) lieten we de verkeerde volwagen op hen wachten, zonder reservegerief, en net dan was er toch wel een lekke band...
 Na vele jaren als volgwagenbegeleider fietste Staf 3 van de 5 ritten, gedeeltelijk of volledig, met zijn nieuwe e-bike. In de 3e rit misrekende hij zich wat en stond op één kilometer van de top van de Haut Folin, met 901 m het hoogste punt van onze reis, te voet met een platte batterij...
 Op dinsdag 18 juni, in Château-Chinon, was het de bedoeling dat we Wim, op terugweg van Santiago de Compostella, tegemoet zouden rijden, maar door het grote tijdverlies op en na de Mont Beuvray liep dit plannetje verkeerd, en was het enkel Marc die Wim ontmoette op de afgesproken plaats. Niettemin was de ontvangst hartelijk en daar werd later op de avond nog verder op geklonken...
 Verbluffend was dat ook Wim na zijn Santiago-tocht toch nog 2 volledige ritten (samen goed voor 230 km) met ons meefietste. Dit met zijn zware Koga Wordltraveller, maar wel zonder zijn zware reisbagage...
 Pech aan de fietsen was er niet. Er vielen enkel twee lekke banden te noteren. Door het droge weer was er ook niet het minste kuiswerk aan onze  fietsen.

 Net voor de middagpauze, in de voorlaatste rit had wegkapitein Marc VA enorm veel geluk toen hij met een ultieme relfex een houten balk kon ontwijken die onverantwoord van uit een geparkeerde camion ruim een derde over de weg uitstak. Het bleef bij een gescheurde trui en een flinke snijwonde aan de schouder, maar het kon véél erger geweest zijn. Gelukkig was Norbert paraat met ontsmettingsmidel en verband voor de EHBO.
 Onze beide hotels waren in orde en we kregen er een vlotte en vriendelijke service. Op beide plaatsen was het avondeten steeds zeer lekker en ook voldoende.
In Saulieu was het ontbijt eerder aan de sobere kant, maar in Château-Chinon was er een vrij uitgebreid ontbijtbuffet.
In Saulieu waren de kamers iets verouderd terwijl in Château-Chinon het hotel een mooie opknapbeurt gekregen had en veel moderner oogde.

 In Saulieu werd ons voor het eten ook nog een aperitiefje aangeboden door het hotel.
  In beide hotels waren de dranken duur. Gelukkig vonden we voldoende alternatieven waar we aan een voor Frankrijk zeer billijke prijs wél onze dorst konden lessen. In Saulieu waren dat het café "Autant ici qu'ailleurs" op 50 m van ons hotel en "Le Caps Bar" aan de Basilique Ste-Andoche op 250 m van ons hotel. In Château-Chinon waren dat "Café du Boulevard" vlak tegen ons hotel en "Café de l'Agriculture" 150 m verder in de straat.
 Ook dit jaar was er weer prima volgers- en bevoorradingswerk van Eddy DP (gedeeltelijk bijgestaan door Staf) in de camionette.
 
Na onze aankomst aan De Vrede, en daar alle deelnemers nog eens getrakteerd te hebben, fietste Wim in vol Compostella-ornaat terug naar Haaltert, waar hem aan zijn woning een warme ontvangst wachtte door gezin, familie en tal van sympathisanten... en dit tot in de later uurtjes.

Voor de foto's van deze reis: klik hier!
Deze foto's zijn ook terug te vinden in onze FOTOALBUMS.