Een overzicht van onze fietsreizen

1999 - MOEZEL  (Duitsland)

  Van vrijdag 20 tot maandag 23 augustus 1999 = 4 dagen
  22 deelnemers (21 fietsers + 1 chauffeur in camionette).
De fietsers: Bauwens Mike, Claes Rudi, Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Leeuw Willy, De Pauw Eddy, De Ryck Theo, De Saedeleer Dirk, De Zwaef Guy, Gees Hugo, Janssens Eric, Temmerman Herman, Thuysbaert Gust, Van Asbroeck Freddy, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Den Berghe Georges, Van Der Biest Staf, Vandereecken Gunther, Van Holen Hugo, Van Impe Norbert.
Chauffeur volgwagen (camionette): Van Impe Roland.
  Per auto 330 km heen en terug. Ter plaatse fietsten we 4 ritten, telkens met start en aankomst aan ons hotel in Treis-Karden (zie hieronder).
  Drie overnachtingen in Hotel Ostermann in Treis-Karden.
  Goed hotel en mooi weer. Een prachtig weekend.
  Vier deelnemers (De Saedeleer Dirk, Gees Hugo, Van De Maele René en Van Impe Norbert) maakten de verplaatsing naar Treis-Karden per fiets in twee ritten, Hun 1e rit op woensdag 18/8 was 230 km van Denderhoutem naar St-Vith en hun 2e rit op donderdag 19/8 was 125 km van St-Vith naar Treis-Karden.

Een verslagje van onze 4 fietsritten:
Vrijdag 20/08 - Rit 1: 99 km  /  Valwigerberg - Cochem - Zell.
Beknopte wegwijzer: Hotel Ostermann, Treis, Valwigerberg, Cond, Cochem (overkant Moezel), Valwig, Bruttig-Fankel, Beilstein, Briedern, Mesenich, Senheim, Nehren, Ediger, Eller, Bremm, Neef, Bullay, Merl, Zell, Peterswald, Löffelscheid, Blankenrath, Mittelstrimmig, Altstrimmig, 'Kloster Engelport', Treis, Hotel Ostermann.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
99 km (1440 hoogtemeters).

Het weer: vrij mooi met wisselende bewolking. Niet te warm, maar al bij al een goede temperatuur om te fietsen.
De rit begon met een korte vlakke aanloop naar Treis, tijdens dewelke er reeds na een kleine 3 km een lekke band te noteren viel.
Onmiddellijk na het dorp lag de eerste klim al te wachten. De Valwigerberg. Hierop konden de benen die nog wat stijf waren van de autorit al eens opgewarmd worden.
Terug aan de Moezel hadden we zicht op Cochem en zijn Staatsburg.
Verder ging het een ganse tijd naast de Moezel en de wijngaarden tot voorbij Zell. Daarna was het terug stevig klimmen om de Moezelvallei te verlaten. Op het hoogplateau dreigden even donkere wolken en stond er ook een frisse bries. Tijd dus om daar even te stoppen aan een café en te genieten van onze eerste
Weissbieren.
Het laatste deel reden we dalend door de mooie, rustige vallei van de Flaumbach.
Pech: 1 lekke achterband (Herman) - 1 kapotte voorwielvelg (Dirk DS)

Zaterdag 21/08 - Rit 2: 139 km  /  Traben-Trarbach.
Beknopte wegwijzer: Hotel Ostermann, Treis, Karden, Pommern, Kail, Illerich, Landkern, Schöne Aussicht, 'Kloster Marental', Alflen, Driesch, Lutzerath, Kennfus, Bad Bertrich, Hontheim, Niederscheidweiler, Olkenbach, Bausendorf, Urzig, Mont Royal, Traben-Trarbach, Kövenich, Reil, Alf, Bad Bertrich, Beuren, Beuren, Bremm, Eller, Cochem-Brauheck, Cochem, Klotten, Pommern, Karden, Treis, Hotel Ostermann.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
139 km (2456 hoogtemeters).

Het weer: mooi, droog en warm zomerweer.
In Pomern, net bij het begin van de eerste klim was er een valpartij. Gunther Vandereecken had met al zijn macht zijn achterwiel los getrokken en was tegen het asfalt gegaan, gelukkig zonder erg.
Dit was de eerste van een reeks van negen beklimmingen die van deze rit de 'koninginnerit' van onze vierdaagse maakten.
Net na een lange en zeer steile afdaling (20%), ter hoogte van klooster Maria Marental, werd iedereen opgeschrikt door een luide knal. Een klapband van Gust, even geschrokken, maar verder zonder gevolgen.
Verder liep de rit door mooie, wisselende landschappen, rustige hoekjes en prachtige uitzichten, maar wel een zeer geaccidenteerd parcours.
Tijdens een van de beklimmingen kreeg Gust plots 'gerommel in de buik' en moest hij¨vlug de bosjes induiken om erger te voorkomen...
Bij het uitrijden van het mooie wijndorpje Eller (waar de camionette maar nauwelijks door kon) was het dan echt menens. De Ellerberg was de laatste klim van de dag en was toch wel de kers op de taart. Juist bij de aanvang van deze klim kwam de pechduivel op bezoek bij Staf. Onderste derailleurwieltje (1 maand oud) in stukken gebroken. Dan maar te voet naar boven, want de camionette was al doorgereden...
Vanaf toen was Staf onze cameraman, fotograaf en assistent van onze chauffeur Roland Van Impe.
Tijdens de afdaling naar Cochem knalde ook de achterband van Herald nog.
De vermoeidheid van deze rit werd doorgespoeld op een terrasje in Cochem, van waar de laatste 16 km vlak waren langs de oever van de Moezel.
Pech: 2 lekke achterbanden (Gust en Herald) - 1 kapot derailleurwieltje (Staf)

Zondag 22/08 - Rit 3: 115 km  /  Boppard - Bacharach (Rijn).
Beknopte wegwijzer: Hotel Ostermann, Burgen, Brodenbach, Alken, Boppard, Kamp-Bornhofen, Kestert, Wellmich, Sankt Goarshausen, Kaub, Bacharach, Steeg, Breitscheid, Perscheid, Wiebelsheim, Laudert, Riegenroth, Bubach, Laubach, Kastellaun, Uhler, Korweiler, Zilshausen, Petershauserhof, Lahr, Lieg, Lütz, Hotel Ostermann.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
111 km (1635 hoogtemeters).

Het weer: mooi, droog en warm zomerweer.
Bij de start van deze rit hing er langs de Moezel een lichte nevel. Deze verdween al snel toen er geklommen werd naar het plateau dat hier de Moezel en de Rijn scheidt.
In Boppard moest de volgwagen wat rondrijden om bij de veerpont over de Rijn te komen. Marc en Herald begeleidden de volgwagen en werden hierbij gegidst door een Duitse fietser die al een tijdje met ons mee reed. Gelukkig beseften ze al snel dat die man met hen en de camionette op weg was om zonder oversteek naar Bacharach te rijden...
Langs de Rijn kwamen we voorbij tal van burchten en ruïnes en ook langs de bekende 'Loreley'-rots.
Na de tweede oversteek van de Rijn wachtte ons voorbij het sprookjesachtige centrum van Bacharach een flinke klim om de Rijnvallei te verlaten.
Op het nogal verlaten hoogplateau was het niet simpel om een plaats te vinden om ons lucnhpakket te verorberen. Het lange wachten en zoeken werd dan toch beloond met een zonnig terrasje.
Vlak voor het einde van de rit werd nog een verfrissende stop gehouden in Lütz. Ondanks de halsbrekende toeren van sommigen in de 3 km lange afdaling die dan nog volgde, kwam iedereen behouden in ons hotel aan.
Pech: 1 lekke achterband (Herman)

Maandag 23/08 - Rit 4: 39 km  /  Münstermaifeld - Burg Pyrmont.
Beknopte wegwijzer: Hotel Ostermann, Treis, Karden, Müden, Moselkern, Lasserg, Wierschem, Münster-Maifeld, Naunheim, Pillig, 'Burg Pyrmont', Roes, Brohl, Karden Treis, Hotel Ostermann.
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS': 40 km (720 hoogtemeters).

Het weer: mooi, droog en warm zomerweer.
Na een 8-tal km langs de Moezel gereden te hebben waren we in vogelvlucht amper 200 meter van ons hotel verwijderd, maar dan wel aan de andere kant van de rivier in het dorpje Müden.
Iets verder, in Moselkern, begonnen we voor de laatste maal aan een klim uit de Moezelvallei. Het was echter, mede doordat er een lang recht stuk in de klim zat, niet de makkelijkste keer...
Na een streek met veel landbouw (en opvallend veel roofvogels) kwamen we langs de ruïnes van Burg Pyrmont. Het parcours verliep vervolgens golvend en eindigde na een laatste steile afdaling naar Treis-Karden...
Na deze rit namen we nog een middagmaal in Hotel Ostermann, om dan met de wagens terug huiswaarts te keren.
Pech: 1 lekke achterband (Eric)

  Ter informatie: de deelnameprijs voor deze reis bedroeg 8.000 BEF (200 euro) alles inbegrepen, behalve de dranken 's avonds.

   Voor de foto's van deze reis: klik hier!
De foto's zijn ook terug te vinden in onze
FOTOALBUMS