Een overzicht van onze fietsreizen

1997 - ALSACE - VOGEZEN

  Van zaterdag 21 tot zondag 29 juni 1997 = 9 dagen
  17 deelnemers (14 fietsers + 3 begeleiders in twee volgwagens).
De fietsers: Beosier René, Cornelis Herald, De Bolle Luc, De Pauw Bart, De Ryck Theo, Janssens Eric, Temmerman Filip, Temmerman Herman, Thuysbaert Gust, Van Assche Marc, Van De Maele René, Van Der Biest Staf, Van Impe Norbert, Van Petegem Paul.
De begeleiders: De Clercq Fredy, De Pauw Eddy en Van Assche Marcel.
PS: Guy De Zwaef gaf één week voor onze reis forfait, dit wegens nog te veel werk in zijn nieuwe woning.

  Van in Welle fietsten we in 9 ritten heen en terug naar de Vogezen en legden in totaal 1325 km af.
  We logeerden in 8 verschillende hotels (6 in Frankrijk, één in Luxemburg en één in België).
  In Frankrijk fietsten we in de departementen Ardennes, Meuse, Meurthe-et-Moselle, Vosges, Haute-Rhin, Bas-Rhin en Moselle.
  Met het weer hadden we het echt niet getroffen, want we kregen regen gedurende 6 van de 9 dagen en warm was het ook al niet. Jammer genoeg hebben we de gegevens over het weer niet bijgehouden en kunnen we deze hier dus ook niet meer weergeven.
  Door de hoge lastigheidsgraad gecombineerd met dikwijls slecht weer, was dit echt wel een hele zware beproeving. Een ware slijtageslag, zowel voor man als voor mechaniek. Deze reis werd door de deelnemers zelfs als lastiger bestempeld dan onze tocht naar Italië twee jaar eerder.

Rit 1 - Zaterdag 21 juni:  Welle - Rethel (F) / 196 km
Hotel Le Moderne
- Place de la Gare (tegenwoordig Place Victor Hugo) - Rethel (F)
Onze etappeplaats: Rethel
(F) is een provinciestadje in de vallei van de Aisne (departement Ardennes) met ongeveer 8000 inwoners.
Ons hotel:
Hotel Le Moderne aan het station van Rethel. Het gebouw gaf een ietwat verouderde indruk, maar gelukkig was het interieur wat moderner (zoals de naam het trouwens ook aangaf). Het hotel telde 22 kamers en is gelegen op een kleine 500 meter van het stadscentrum.
De fietsrit: met 196 km af te leggen was dit veruit de langste rit van onze reis. We fietsten de ganse dag in zuidelijke richting. Echte hellingen kwamen we niet tegen, maar in de tweede rithelft ging het toch voortdurend op en af.

Van in Welle reden we via Denderhoutem naar Ninove om van daar de steenweg te volgen tot in Edingen. Iets voorbij Hoves namen we de 'Chaussée Brunhehaut' langs de watertoren van Belle Croix tot in Neufvilles. Aan het 'Canal du Centre' in Thieu kregen we een mooi zicht op de scheepslift van Strépy-Bracquegnies. Daarna doorkruisten we in de buurt van Binche een deel van de Borinage.
Via Estinnes-au-Mont en Peissant reden we verder langs Merbes-le-Château en Solre-sur-Sambre. Hier fietsten we voor het eerst Frankrijk binnen waar we van in Cousolre het mooie valleitje van de Thure volgden tot in Hestrud, Een lastig stukje parcours door enkele kleine dorpjes bracht ons aan het 'Lac du Val Joly'.
Langs Eppe-Sauvage, Moustier en Baives fietsten we van in Macon tot in Seloignes nog 12 km op Belgische bodem, in de zogenaamde 'Botte du Hainaut'. Voorbij Forge-Philippe reden we dan definitief Frankrijk binnen.
De 60 km die van hier nog bleven af te leggen fietsten we dwars door de 'Thièrache', een dunbevolkte golvende streek met niets dan rustige landelijke wegen door kleine dorpjes, tot in Rethel. Een werkelijk prachtig finaleparcours!
Beknopte wegwijzer: Welle (20 m) - Ninove (15 m) - Edingen - Hoves - N-D-Chaussée-Louvignies - Neufvilles - Thieusies - Ville-sur-Haine - Estinnes-au-Mont - Peissant - Merbes-le-Château - Solre-sur-Sambre - Bersillies l'Abbaye - grens België-Frankrijk - Cousolre - Hestrud - Beaurieux - Clairfayts - Lac du Val Joly - Eppe-Sauvage - Moustier - Baives - grens Frankrijk-België - Macon - Monceau - Seloignes - Forge-Philippe - grens België-Frankrijk (300 m) - La-Neuville-aux-Joûtes - Rumigny - Aouste - St-Jean-au-Bois - Montmeillant - Wasigny - Arnicourt - Rethel (76 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Welle - Rethel
Aantal hoogtemeters: 1940
Varia...
- Bij het binnenrijden van Rethel
zagen we een groot bord: 'Capitale du Boudin Blanc'. Hoofdstad van de witte pens dus. Uiteraard hebben wij daar 's avonds eens van geproefd.
- De avond van ons verblijf in Rethel vond daar, zoals op veel plaatsen in Frankrijk bij het begin van de zomer, het 'Fête de la Musique' plaats. Ons plan om na het avondeten het stadje in te trekken om van de muziek (én wat pintjes) te genieten viel echter letterlijk in het water. Het goot daar zodanig dat we niet buiten konden, en dat ook het 'Fête de la Musique' was afgelast. Gelukkig was er ook een café aan ons hotel...
- Toen ik op zondagmorgen vóór ons vertrek alles afgerekend had in Le Moderne was ik zeer aangenaam verrast van de lage rekening. Dit zou echter daags nadien een vervolg krijgen...

Rit 2 -
Zondag 22 juni: Rethel - Commercy (F) / 154 km
Hotel ???
op het marktplein van Commercy (F) (zie hieronder bij 'Varia') -
Onze etappeplaats: Commercy
(F) is een mooi stadje in het departement Meuse van ongeveer 5500 inwoners, gelegen in het dal van 'la Meuse' (jawel, de Maas!) en aan het Canal de l'Est. In het centrum bevindt zich het prachtige 'Château Stanislas' uit de 18e eeuw.
De fietsrit: dit was de minst lastige rit van onze reis. Gedurende het eerste uur fietsten we in oostelijke richting in de vallei van de Aisne. Hoewel de wegen hier zo goed als vlak waren, genoten we toch meermaals van fraaie vergezichten.
In Semuy staken we het Canal des Ardennes over en reden voor de rest van de rit in de richting zuidoost. Na de eerste helling van de dag hielden we een pauze aan het 'Panorama de Voncq' om er een laatste blik te werpen op de Aisne.
Hierna volgde een iets heuvelachtiger stuk parcours langs opvallend rustige binnenwegen en door een aantal piepkleine boerendorpjes.
Vanaf St-Juvin volgden we dan meer dan 60 km lang de lichtgolvende vallei van de Aire (een zijrivier van de Aisne in de streek die men de 'Argonne' noemt).
Voorbij Pierrefitte volgde opnieuw een heuvelachtiger gedeelte. We klommen er tot boven de 300 meter langs Rupt en door het 'Forêt de Koeurs' om dan af te dalen naar de vallei van 'La Meuse' waar de laatste 15 km tot in Commercy zo goed als vlak waren.
Beknopte wegwijzer:
Rethel (76 m) - Sausseuil - Voncq - Quatre-Champ - Champigneulle - Varenes-en-Argonne - Clermont-en-Argonne - Rupt-devant-St-Mihiel (320 m) - Nubécourt - Chaumont-sur-Aire - Sampigny - Boncourt-sur-Meuse - Commercy (232 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Rethel - Commercy
Aantal hoogtemeters: 1425
Varia...
- Het hotel dat wij gereserveerd hadden (Hotel de Paris aan het station van Commercy) moest één week voor ons vertrek noodgedwongen worden vervangen. Er was daar blijkbaar een moord gebeurd... We logeerden dus een paar honderd meter daarvandaan in het centrum. De naam van dit hotel kunnen we ons echter niet meer herinneren...
- Het hotel waar we logeerden was tijdens onze verkenning eigenlijk onze eerste keuze, maar omdat het daar in het centrum niet zo makkelijk was om onze camionette te parkeren, kozen we voor Hotel de Paris aan het station. Uiteindelijk waren we dus toch verplicht om naar het centrum uit te wijken, en dat was achteraf bekeken toch wel de beste keuze.
- Bij onze aankomst in Commercy had de eigenaar van ons hotel net telefoon gekregen van ons vorige hotel. Ze waren in 'Le Moderne' in Rethel blijkbaar vergeten de drank op onze rekening bij te schrijven. Vandaar de ongewoon lage rekening die we daar hadden betaald. We hebben dit dan maar opgelost door een cheque op te sturen...
- Na de 'boudin blanc' gisteren in Rethel moesten we uiteraard ook in Commercy proeven van de plaatselijke specialiteit, namelijk de lekkere 'Madeleines de Commercy'.
- Vóór ons avondeten maakten we een wandeling in het mooie stadje en erna beleefden we ook nog een plezante laatavond in een café aan het station, waar we verbroederden met enkel Ieren én luidkeels meezongen met tal van hun gekende folksongs. It's A Long Way To Tipperary...

Rit 3 - Maandag 23 juni: Commercy - Le Val d'Ajol (F) / 154 km
Hotel La Résidence
- Rue des Mousses - Le Val d'Ajol (F)
Onze etappeplaats: Le Val d'Ajol
(F) is een prachtig gelegen gemeente in het departement Vosges met ongeveer 4500 inwoners. Het is een gekend toeristisch centrum midden de heuvels en de bossen. De hoogteligging varieert van 350 tot 800 meter. De gemeente biedt tal van sportieve mogelijkheden en in de winter kan je er in de onmiddellijke omgeving aan fondski doen. Het is ook een ideaal vertrekpunt voor prachtige wandel- en fietstochten.
Ons hotel:
Hotel La Résidence, van waar we een prachtig uitzicht hadden op de omliggende heuvels, ligt op ongeveer 500 meter van het centrum. Het is een tamelijk groot etablissement met in totaal 48 kamers verdeeld over drie gebouwen (een hoofdgebouw plus twee nevengebouwen in de grote tuin). Wij sliepen in L'Orangerie, één van die nevengebouwen dat volledig voor ons was voorbehouden, mét een eigen vergaderzaal, plaats voor de fietsen enz...
Ritbeschrijving: we vertrokken in zuidelijke richting en volgden gedurende 15 km de lichtgolvende Valleé de la Meuse en later het Canal de la Marne au Rhin. Daarna volgde een helling in een groot bos (Forêt de Vaucouleurs) plus een afdaling op de grote steenweg naar het stadje Vaucouleurs. Van hier draaiden we naar het zuidoosten en volgden opnieuw kleine schilderachtige secundaire wegen langs de bochtige Meuse die hier nog slechts een klein beekje is. In dit gedeelte sprak vooral het dorpje Pagny-la-Blanche-Côte tot de verbeelding omdat het, zoals de naamt het aangeeft, prachtig gelegen is tegen een witte 'bergwand'.
Voorbij Sauvigny verlieten we definitief de Maasvallei en werd het parcours een stukje lastiger. In de streek rond Vittel kregen we zelfs enkele flinke kuitenbijters te verwerken.
Gedurende de laatste 20 km maakten we kennis met de uitlopers van de Vogezen, en voorbij het stadje Plombières, op 10 km van ons einddoel, kregen we de eerste serieuze 'berg' van onze reis voorgeschoteld. Van op de top zouden we een magnifiek uitzicht gehad hebben op Le Val d'Ajol, maar jammer genoeg regende het daar en werd het uitzichtpunt door de meeste fietsers voorbijgereden.
Tijdens deze rit reden we weer veel op kleine en opvallend rustige wegen. Enkel op het einde, tussen Xertigny en Plombières, fietsten we een 10-tal km op een iets drukkere steenweg.
Beknopte wegwijzer:
Commercy (232 m) - Void-Vacon - Vaucouleurs - Sauvigny - Martigny-les-Gerbonvaux - Gironcourt-sur-Vraine - Remoncourt - Charmois-l'Orgeuilleux - Xertigny - Plombières-les-Bains - (570 m) - Le Val d'Ajol (346 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Commercy - Le Val d'Ajol
Aantal hoogtemeters: 1725
Varia...
- Het avondmaal in La Résidence was dik in orde en ook het uitgebreide ontbijtbuffet viel zeer goed in de smaak. Dit was zeker wel het beste hotel van onze reis.
- De uitbaatster van het hotel was een zeer vriendelijke dame en, tot zeker 15 jaar na ons verblijf, kreeg onze club elk jaar van haar nog een kaartje met nieuwjaarswensen.
- 's Avonds in ons hotel wel het best wel een plezante en vrij 'zware' avond, met o.a. een franstalige ASLK/CGER-collega van Marc VA die daar samen met zijn dame te gast was.
- Voor zover ik het me nog herinner was er 's nachts ook nog wat geschuif met bedden in de gang van het bijgebouw waarin we logeerden...- 

Rit 4 - Dinsdag 24 juni: Le Val d'Ajol - Uffholtz (F) / 121 km
Auberge du Relais
- Rue de Soultz 35 - Cernay (Uffholtz) (F)
Onze etappeplaats: Uffholtz
(departement Haut-Rhin) telt 1620 inwoners en leunt aan tegen het grotere stadje Cernay. Het ligt aan de voet van het Vogezenmassief en het is ook het begin van de gekende 'Route des Crêtes'.
Ons hotel:
Auberge du Relais is een zeer degelijk hotel met 25 kamers en ligt in het centrum van Uffholz.
Ritbeschrijving:
onze kortste etappe, maar wel een met véél klimwerk. Amper een paar kilometer na het verlaten van Le Val d'Ajol klommen we via een prachtige kleine weg midden de wouden van 350 naar 790 meter. Daarna bleven we lang de D57 volgen, voortdurend golvend, maar we zakten nergens onder de 600 m. Na de Col de la Croix (678 m) daalden we af naar Le Thillot in de vallei van de Moezel. Na 6 km grote steenweg begonnen we in St-Maurice-sur-Moselle aan de ruim 9 km lange klim naar de Ballon d'Alsace (1171 m).
Van op de kale top van de 'Ballon' volgde een lange en bochtige afdaling door de bossen. De 20 km die daarna volgden door o.a. Giromagny en Rougemont, waren relatief vlak, maar dan, in Massevaux, begonnen we aan de zeer lastige 'Route Joffre' die ons naar de 748 m hoge 'Col de Hundsrück' leidde.
Na een snelle afdaling kwamen we opnieuw op de grote steenweg naar Mulhouse terecht die we na een paar kilometer opnieuw verlieten om door het prachtige stadje Thann onze eindbestemming te bereiken. De laatste 10 km van de rit waren nagenoeg vlak.
Beknopte wegwijzer:
Le Val d'Ajol (346 m) - Col de Peutet - Col du Mont de Fourche - Col des Croix - Le Thillot - St-Maurice-sur-Moselle - Ballon d'Alsace (1171 m) - Giromagny - Masevaux - Col du Hundsrück - Thann - Cernay/Uffholtz (275 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Le Val d'Ajol - Uffholz
Aantal hoogtemeters: 2204
Varia...
- We beklommen de Ballon d'Alsace (1171 m) in de gietende regen. Gelukkig konden we op de top terecht in een warm café om ons te verwarmen en om te kleden.
- Nog ver voor de Ballon d'Alsace zagen we Gust, die op dat moment iets voor de groep uit reed , een verkeerde afslag nemen, bergaf de diepte in. Ondanks ons geroep was hij al gauw uit het zicht verdwenen. Er zat voor de anderen niets anders op dan verder te rijden. En dan, vele kilometers verder, reed Gust
ons plotseling voorbij, gezeten in de auto van een barmhartige fransman die hem tot op de top van de Ballon d'Alsace voerde. En wij ondertussen maar afzien in de koude nattigheid. Hoeveel geluk kan een mens soms hebben...
- Van aan ons hotel in Uffholtz zagen we de hoogste Vogezentoppen duidelijk liggen.
- Ik weet dat we nog een korte wandeling maakten in Uffholtz, en daar mogelijk ook ergens iets gingen drinken, maar méér dan dat kan ik me van deze avond niet meer herinneren....

Rit 5 -
Woensdag 25 juni: Uffholz - Villé (F) / 137 km
Hotel La Bonne Franquette
- Place du Marché 6 - Villé (F)
Onze etappeplaats: Villé (F)
in het departement Bas-Rhin is een klein toeristisch stadje met ongeveer 1800 inwoners.
Ons hotel: Hotel La Bonne Franquette
ligt vlak in het centrum en is een klein maar zeer gezellig hotelletje in een typisch Elzas vakwerkhuis. Het kleine gebouw werd volledig door ons ingenomen, want er waren slechts 10 kamers. We noemden dit dan ook het 'smurfenhotel'. Zie ook nog hieronder bij 'Varia'.
Ritbeschrijving:
dit was de koninginnerit van onze reis. Kort na de start op een hoogte van 275 m begonnen we reeds te klimmen langs de 'Route des Crêtes' en kregen al vlug prachtige vergezichten op de vallei van waaruit we waren vertrokken. Na 10 km passeerden we op een hoogte van 1010 m de militaire begraafplaats 'Vieil Armand / Hartmannswillerkopf'. Da daalden we even af om vervolgens opnieuw 7 km te klimmen tot op 'Le Grand Ballon', met 1325 m het hoogste punt van onze reis.
Vanaf hier bleven we voortdurend op een hoogte van boven de 1000 m fietsen voorbij 'Le Markstein' (1266 m), de 'Hohneck' (1200 m) en de 'Col de la Schlucht' (1139 m).
Na 64 km, op de 'Col du Calvaire' (1144 m), verlieten we de 'Route des Crêtes' en kregen we een lange mooie afdaling voorbij het 'Lac Blanc' en het 'Lac Noir' en door het stadje Orbey tot in de vallei van de Weiss, een zijriviertje van de Rijn.
Na een eindje grotere steenweg doorkruisten we het schilderachtige toeristenstadje Kaysersberg (echt de moeite waard!) en temidden van de uitgestrekte wijngaarden passeerden we nog langs Riquewihr en Ribeauvillé, twee andere toeristische troeven van deze streek.
Enkele kilometers verder in St-Hippolyte (250 m) begonnen we aan de 7 km lange en lastige klim naar het kasteel van 'Haut-Koenigsbourg', prachtig gelegen op een hoogte van 755 m. Van hier hadden we een fantastisch mooi panorama over de Rijnvallei en het Zwarte Woud in Duitsland.
Na een lange afdaling bereikten we het dorpje Lièpvre (261 m) waar we aan de slotklim begonnen naar de 'Col de Fourchy' (605 m). Van hier bleven er enkel nog 9 km bergaf tot in Villé.
Beknopte wegwijzer:
Cernay/Uffholtz (275 m) - Col Amic - Le Grand Ballon (1325 m) - Le Markstein (1266 m) - Hohneck - Col de la Schlucht - Col du Calvaire - Orbey - Kaysersberg - Ribeauvillé (240 m) - Haut-Koenigsbourg (755 m) - Col de Fouchy - Villé (260 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Uffholz - Villé
Aantal hoogtemeters: 2710
Varia...
- We hadden geluk vandaag want op de 'Route des Crêtes', waar het dikwijls zeer mistig is, hadden we vandaag mooi helder weer en konden we dus ook genieten van tal van magnifieke vergezichten.
- Het hotel waar we normaal gezien zouden gaan logeren stond gedurende onze verkenning leeg ('à vendre'). Een tweede pension werd door onze verkenners afgekeurd wegens te veel damp en raar volk in het café-hotel. Zo kwamen we op het Marktplein van Villé terecht in een klein maar gezellig hotelletje met de mooie naam 'La Bonne Franquette' wat, vrij vertaald, 'simpeltjes', 'zonder veel tralala' betekent.
- Woensdag was eigenlijk de wekelijkse sluitingsdag van het hotelletje, maar de parton hield het speciaal voor ons open.
- Als avondmaal kregen we in Villé een 'choucroute garni', een typisch Elzas gerecht dus. Zeer lekker voor de liefhebbers, maar enkele leden, onder wie jullie reporter, lustten echter geen zuurkool en moesten zich beperken tot het vlees dat er bij werd geserveerd. Gelukkig was er daar meer dan voldoende van...  

Rit 6 -
Donderdag 26: Villé - Mittersheim (F) : 127 km
Hotel l'Escale
- Route de Dieuze 33 - Mittersheim (F)
Onze etappeplaats: Mittersheim (F)
is een klein dorp met 600 inwoners in het departement Moselle. Het ligt aan 'Le Grand Etang de Mittersheim' (ook wel 'Lac Vert' genoemd), een groot meer met heel wat recreatiemogelijkheden.
Ons hotel: Hotel l'Escale
ligt aan de rand van het grote recreatiemeer in Mittersheim (zie hierboven). Het heeft 13 kamers en was het modernste hotel van onze reis. De deelnemers die aan de achterkant logeerden hadden van in hun kamer zicht op het meer.
Ritbeschrijving:
op deze zesde dag beginnen we aan de terugkeer. We fietsten dan ook de ganse dag in noord tot noordwestelijke richting. Dit was een niet te onderschatten rit, want de eerste 80 km fietsten we immers nog volop in het noordelijk deel van de Vogezen.
Amper een paar kilometer na de start in Villé (260 m) begon de weg reeds te stijgen en dit duurde tot op de top van de 'Col de Kreuzweg' op km 9 (768 m).
Ook daarna bleef het nog zeer lastig langs 'Le Howald' tot op de 'Mont Ste-Odile', hét herkenningspunt van de Vogezen. Hier namen we een pauze aan het grote klooster op 764 m hoogte.
Voorbij Ottrot, Klingenthal en Mollkirch daalden we af naar de vallei van de Bruche (216 m), een zijrivier van de Rijn.
Via Niederhaslach en Oberhaslach werd het opnieuw klimmen. Eerst langs een kasteel en de watervan van 'Le Nideck' (622 m) en later voorbij Wangenbourg naar de 'Col de Valsberg' (652 m), de laatste echte 'col' van onze reis.
Voorbij Dabo, waar we de 'Rocher de Dabo' lieten liggen, daalden we af tot aan het 'Canal de la Marne au Rhin' waar we aan het 'Plan Incliné' (hellend vlak) nog een laatste kuitenbijter te verwerken kregen.
De Vogezen lagen nu wel achter ons, maar echt vlak werd het toch nog niet want ook nog tijdens de laatste 25 km, waar we langs meestal rechte wegen door o.a. Lixheim en Fénétrange naar ons einddoel reden, bleef de weg voortdurend licht golvend.

Beknopte wegwijzer:
Villé (260 m) - Col du Kreuzweg (768 m) - Le Howald - Monr-Ste-Odile (764 m) - Ottrto - Mollkirch (216 m) - Col des Pandours - Obersteigen - Col de Valsberg - Dabo - Schaefershof - Arzviller - Rauwiller -  Mittersheim (233 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Villé - Mittersheim
Aantal hoogtemeters: 2360
Varia...
- De voorziene klim van 2 km naar de merkwaardige 'Rocher de Dabo' (een 664 m hoge rots van zandsteen met een kapel erop) werd wegens het slecht weer overgeslagen.
- L'Escale in Mittersheim was een zeer degelijk hotel. Voor zover ik me nog kan herinneren zijn wij daar, mede door de regen, vóór of na ons avondeten niet meer buiten geweest.
- De patron van ons hotel keek raar op toen Paul Van Petegem daar 's morgens vóór ons vertrek reeds een alcoholrijk aperitiefje bestelde...

Rit 7 -
Vrijdag 27 juni: Mittersheim - Scheidgen (L) : 161 km
Hotel Bon Repos
- Route d'Echternach 28 - Scheidgen (L)
Onze etappeplaats: Scheidgen (L)
is een deelgemeente van Consdorf en telt slechts 450 inwoners. Het was daarmee de kleinste etappeplaats van onze reis.
Ons hotel: Hotel Bon Repos
telt 24 kamers en is gelegen aan de hoofdweg van het dorp (dit is de weg naar het 4 km noordelijker gelegen stadje Echternach).
Ritbeschrijving:
een lange rit volledig in noordelijke richting. Na onze start fietsten we door het 'Parc Régional de Lorraine', een landschap met bossen en verschillende kleine meertjes ('étangs'). Daarna kregen we een meer open landschap met vooral veel weiden en akkers. De huizen in de dorpjes die we hier in Lotharingen doorkruisten zagen er heel anders uit dan die in de Elzas...
Vanaf Grostenquin via Faulquemont en Boulay tot in Bouzonville volgden we ongeveer 50 km lang de Nied, een bijrivier van de Saar.
Voorbij Bouzonville werd het landschap opnieuw meer golvend en bebost. We volgden hier bijna 30 km lang een mooie rustige steenweg tot in Sierck-les-Bains waar we de Moezel overstaken om enkele kilometers verder in Schengen (gekend van het gelijknamige 'akkoord van...' uit 1985) het Groothertogdom-Luxemburg binnen te rijden.
We volgden de Moezel stroomafwaarts door het wijnstadje Remich en verlieten enkele kilometers verder de vallei om naar Greiveldange te klimmen, dit alles tussen de wijngaarden en met mooie zichten op de Moezelvallei.
De laatste 30 km van onze rit langs o.a. Canach, Flaxweiler, Olingen en Bech tot in Scheidgen, waren niet te onderschatten Niet alleen de soms steile hellingen waren hier lastig, maar het was ook opletten geblazen in enkele gevaarlijk snelle afdalingen. In deze rit zat het venijn echt wel in de staart!

Beknopte wegwijzer:
Mittersheim (233 m) - Albestroff - Francaltroff - Faulquemont - Fouligny - Bannay - Helstroff - Boulay - Bouzonville - Sierick-les-Bains - grens Frankrijk-Luxemburg - Schengen - Remich (141 m) - Greiveldange - Canach -Flaxweiler - Eschweiler - Michelshof (360 m) - Scheidgen (315 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Mitterheim - Scheidgen
Aantal hoogtemeters: 1780
Varia...
- Tijdens een onweer in het dorpje Canach, 30 km voor het einde van deze rit, kwam Herald in een afdaling zwaar ten val door een overstekende kat. Hij liep daarbij zware kwetsuren op (vooral aan aan het hoofd) en werd met een ambulance naar een ziekenhuis in Luxemburg-stad gebracht waar hij de nacht moest doorbrengen. Gelukkig werden er geen breuken vastgesteld, en bleek achteraf alles minder erg dan gevreesd. Herald werd 's anderdaags terug naar huis gevoerd met de wagen van schoonbroer Dolf Beeckman die ons net vandaag kwam bezoeken, dit samen met Rudi Claes, Freddy Van Asbroeck en Gunther Thuysbaert (zoon van Gust) die de laatste twee ritten met ons zouden meefietsen.
- Door bovenvermeld ongeluk van Herald was de sfeer na de rit in ons hotel uiteraard iets meer ingetogen dan de vorige avonden.
- In Hotel Bon Repos logeerden we enkele jaren ook nog eens drie nachten tijdens onze fietsreis Luxemburg 2001 en in het dorpje Scheidgen keerden we zelfs nog een derde keer terug, maar dan in een ander hotel (
Hotel de la Station - fietsreis Luxemburg 2017).

Rit 8 - Zaterdag 28 juni: Scheidgen - Beauraing (B) : 139 km
Hotel de l'Aubépine
- Rue de la Gendarmerie 5 - Beauraing (B)
Onze etappeplaats:
Beauraing (B) is een stadje in de provincie Namen met ongeveer 9000 inwoners. Het stadje is een belangrijk bedevaartsoord waar jaarlijks 100.000 tot 150.000 bedevaarders komen.
Ons hotel: Hotel de L'Aubépine
ligt in het centrum van Beauraing niet zo ver van het 'Sancuaire Notre-Dame de Beauraing'. Het is een groot hotel met 75 kamers, zo goed als volledig gericht op het bedevaartstoerisme en is dus ook het grootste hotel van onze reis.
Ritbeschrijving:
we fietsten de ganse dag in westelijke richting en moesten zowel dwars door het Groothertogdom-Luxemburg als door onze eigen Ardennen.
We fietsten via Consdorf door 'Klein Zwitserland', een van de mooiste en meest toeristische streken van Luxemburg (met o.a. het 'Müllerthal' en de vallei van de 'Ernz Noire').
Verder reden we, steeds op en af, langs Larochette, Bissen, Vichten, Grosbous en Grevels tot in Koeschette (500 m) van waar we afdaalden naar de Belgische grens in Martelange (360 m).
Via vrij rustige wegen fietsten we verder door Fauvillers, Witry, Jureset, Bercheux, Freux en Vesqueville. Ook op deze weg klommen we nog tot net boven de 500 m.
Vanaf het gekende Ardennenstadje St-Hubert werd ons parcours minder heuvelachtig en volgden we ook wat grotere wegen. Eerst de steenweg naar Rochefort tot in Grupont, en van daar af een andere steenweg door o.a. Tellin, Resteigne, Wellin en Pondrôme om tenslotte Beauraing (met 182 m laagste punt van onze rit) binnen te duiken via een mooie rechtlijnige afdaling.

Beknopte wegwijzer:
Scheidgen (315 m) - Consdorf - Eau Noire (208 m) - Larochette - Vichten - Koeschette - grens Luxemburg-België (501 m) - Martelange - Fauvillers - Witry - Bercheux (525 m) - Laneuville - St-Hubert - Resteigne - Wellin - Beauraing (182 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Scheidgen - Beauraing
Aantal hoogtemeters: 1940
Varia...
- Op 2 km van ons hotel pikten we nog een terrasje mee in 'Le Belvédère' waar we 2 jaar eerder, gedurende onze eerste rit op weg naar Italië, onze middagpauze hielden
- Na onze rit brachten we uiteraard een bezoekje aan het 'Sancuaire Notre-Dame de Beauraing', waar er naast ons ook veel bedevaartstoeristen waren van allerlei pluimage.
- Ook in ons hotel was zo goed als volledig gevuld met bedevaarders. Zo was er o.a. een bus van Reizen Antoine, met mensen uit onze streek.
- We bezochten ook een paar café's in de straat van ons hotel en beleefden er al bij al nog een plezante avond, in zoverre zelfs dat René VDM 's avonds laat kamergenoot Norbert moest tegenhouden om niet door het raam te springen, een groepje Japanse meisjes achtena...

Rit 9 -
Zondag 29 juni: Beauraing - Welle / 138 km
Ritbeschrijving: onze laatste rit verliep de ganse dag richting noodwest. Van in Beauraing (182 m) vertrokken we via de steenweg naar Dinant en klommen langzaam én met véél tegenwind naar een hoogte van 300 m, meteen ook het hoogste punt van deze rit. Na 8 km verlieten we deze steenweg en wat later, voorbij het dorpje Blaimont, kregen we een mooie afdaling naar de Maasvallei in Hastière.
Na een lange helling kwamen we in Onhaye en van hier af volgden we een mooi maar ook wel goed golvend wegje tot in Falaën om daarna in de vallei van de Molignée terecht te komen. Hier fietsten we door het dorpje Sosoye en zagen we een paar honderd meter verder de Abdij van Maredsous liggen op een heuveltop. Een prachtig stukje parcours!
Voorbij Denée reden we verder door iets grotere gemeenten zoals St-Gérard en Fosses-la-Ville. In deze omgeving volgden we meestal tamelijk rechte maar toch redelijk kalme steenwegen.
In Tamines (aan de uiterste oostrand van de grote agglomeratie van Charleroi) staken we de Samber over en fietsten we door een dichtbevolkt gebied, doorkruist door enkele grote verkeersaders. Gelukkig was het zondag en was er dus weinig verkeer.
Iets verder, in de omgeving van Fleurus, zaten we weer volop op de boerenbuiten in kleine dorpjes zoals Mellet, Rèves en Frases-lez-Gosselies.
In Nivelles moesten we nog even door de bebouwde kom, maar daarna volgden we een klein binnenwegje, steeds op en af, langs het Château de Baudémont tot in Ittre van waar we via de 'berg van Ittre' (een flinke kuitenbijter) naar Clabecq en Tubize reden.
Vanaf hier bevonden we ons op bekend terrein en fietsten langs Hondzocht, Bogaarden, Kester, Oetingen, Gooik, Pamel, Liedekerke en Denderleeuw terug naar Welle.

Beknopte wegwijzer:
Beauraing (182 m) - Baronville - Mesnil-St-Blaise (300 m) - Hastière-Lavaux - Falaën - Sosoye - Fosses-la-Ville - Tamines - Fleurus - Frasnes-lez-Gosselies - Nivelles - Ittre - Tubize - Bogaarden - Kester - Gooik - Pamel - Liedekerke (15 m) - Welle (20 m).
Deze rit uitgetekend op 'Ride with GPS':
Beauraing - Welle
Aantal hoogtemeters: 1440
Varia...
- Veel wind en regen in het eerste deel van deze rit. Daarna af en toe een drogere periode, maar ook nog enkele buien, en dit alles bij een frisse temperatuur. Niet echt aangenaam fietsweer om onze reis af te sluiten...
- In de Patattestraat in Kester (km 115,5) werden we door de baas van Eddy De Pauw getrakteerd op een pintje. De naam van de man was Villé, net zoals het stadje waar we gelogeerd hadden na onze 5e rit.
- Of er zoals twee jaar eerder toen we van de Stelvio terugkeerden een grote ontvangst was aan Botjeshof kan ik me niet meer herinneren...


  Ondanks de hoge lastigheidsgraad en het slechte weer hebben we er met z'n allen toch een onvergetelijke reis van gemaakt. Een dikke proficiat dus aan alle fietsers, niet alleen voor hun knappe sportieve prestatie, maar ook voor de goede ambiance, zowel vóór, tijdens als na de ritten!

  Tenslotte ook nog enkele woorden van dank aan...
- Norbert Van Impe voor de vele kilometers kopwerk samen met Marc VA, maar vooral voor de reparaties die hij in de vooravond opknapte om onze fietsen rijdende te houden;
- onze drie chauffeurs (Fredy, Eddy en Marcel) voor het geduld dat ze met ons hadden. Negen dagen tegen lage snelheid een bende fietsers volgen is zeker niet te onderschatten;
- Fredy en Eddy voor het prima organiseren van onze middagpauzes. Het eten dat ze ons voorschotelden was telkens dik in orde, en dag na dag wisten ze hiervoor ook ideale locaties te vinden. Ook bij aankomst in onze hotels hadden beide volgers reeds alles in orde gebracht, zodat de fietsers vrijwel direct op hun kamers konden gaan douchen.

  Ter informatie: de deelnameprijs voor deze reis bedroeg 19.000 BEF (471 euro) alles inbegrepen, behalve de dranken 's avonds.

  Voor de foto's van deze reis: klik hier!
De foto's zijn ook terug te vinden in onze
FOTOALBUMS.