Algemene informatie in verband met onze fietsritten

 • Onze club werd opgericht in de herfst van 1980 en is bij geen enkele wielerbond aangesloten. We fietsen dus een volledig zelfstandig programma met zeer afwisselende ritten langs steeds weer andere landelijke en verkeersarme wegen. Mountainbikers moeten we teleurstellen, want we fietsen enkel op de weg...
 • Wie snelheid of competitie zoekt is bij ons niet op de juiste plaats. We fietsen onze ritten onder het motto 'samen uit, samen thuis'. Wie in groep fietst moet steeds het volgende in gedachte houden : de betere fietsers kunnen zich aanpassen aan de mindere, omgekeerd is onmogelijk!
 • Al onze ritten worden in groep afgelegd. Dat wil zeggen : iedereen blijft achter de wegkapiteins die de snelheid zodanig regelen dat iedereen zonder problemen met de groep de rit kan uitrijden. Gezien de reeds wat oudere leeftijd van de meeste clubleden komt dit tegenwoordig neer op een gemiddelde snelheid van ongeveer 23 km/uur.
 • Onze club mag dan wel nog steeds 'Wielervrienden JONG Welle' heten maar jong zijn we al lang niet meer. De clubnaam werd gekozen bij de oprichting eind 1980 maar momenteel moet je deze eerder interpreteren als 'J.O.N.G' : Jong, Ooit Nog Geweest!
  De gemiddelde leeftijd van onze leden is door de jaren heen serieus gestegen en de meesten van ons zijn ondertussen reeds 65 plussers. Begrijpelijk dus dat het recreatieve belangrijker is dan de prestatie, en dat competitie bij ons niet aan de orde is.
  Niet dat we nu zomaar 'café-toeristen' zijn... integendeel. Een aantal van onze leden zijn nog vrij fanatiek met hun sportieve hobby bezig en het is de deelnemers dan ook aan te raden om over een vrij goede basisconditie te beschikken.
 • Normaal gezien fietsen we, wanneer de weersomstandigheden ons dit toelaten, het ganse jaar door, zowel op zaterdag- als op zondagvoormiddag. Ook op feestdagen op een weekdag wordt er gefietst.
  Ons programma kan je steeds raadplegen in onze  CLUBKALENDER .
 • Fietsen in clubverband moet plezant en ontspannend blijven en mag géén competitie zijn.
  Niemand mag aan de start verschijnen met de gedachte of de schrik van 'ik ga niet kunnen volgen'...
 • De afstand van onze ritten varieert naargelang het seizoen. Zo fietsen we in de herfst en in de winter ritten van ongeveer 50 tot 60 km terwijl we in de lente en in de zomer afstanden afleggen van 70 tot 100 km. De ene rit is natuurlijk al wat lastiger dan de andere, maar het aantal hellingen blijft beperkt zodat het parcours nooit super lastig wordt.
 • Voor wie het tóch nog wat méér mag zijn, is er dikwijls ook een tweede rit geprogrammeerd (langer, lastiger en mogelijk ook iets sneller) en is het uiteraard ook mogelijk om deel te nemen aan toertochten buiten de club.
 • Gedurende onze fietsuitstappen respecteren we ten alle tijde de wegcode en in het bijzonder de wegcode voor fietsers. Let evenwel op: het artikel 43bis 'Fietsers in groep' geldt enkel wanneer we met 15 of méér op weg zijn!
  Bekijk of download ook deze brochure: 'Fietsers en de wegcode'.
 • Na het fietsen staat er meestal nog een 'napratertje' op het menu, waarbij de voorbije rit en ook tal van andere zaken besproken worden. Een goed biertje (het mogen er ook twee zijn), een tas koffie of een frisdrank horen er zeker ook bij en bevorderen de goede geest in de club...
 • Niet-clubleden mogen gerust met ons meefietsen maar zijn uiteraard niet verzekerd.
 • Tot daar deze algemene informatie. Hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat, ondervind je best door zelf eens mee te fietsen. Steeds welkom!